Primesti colete din spatiul extracomunitar? Posta isi cere scuze pentru colete restante luni de zile si anunta ca a implementat o solutie care va reduce timpii de asteptare

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 19 ianuarie 2018, 16:32 Economie | Telecom


Posta Romana
Foto: Hotnews
Posta Romana a anuntat vineri ca, de la 1 ianuarie 2018, a introdus o aplicatie prin care scaneaza toate coletele venite din spatiul extracomunitar in Biroul  de Schimb International (BSI), ceea ce a redus timpii mari de asteptare. Anterior, toate datele care insoteau coletul (expeditor, destinatar, adrese, valoare, continut si altele) erau introduse manual. Noua conducere a Postei afirma ca, in octombrie 2017 a gasit solduri (colete) restante in acest birou inca din lunile de vara si ca in prezent intarzierile nu sunt anterioare lunii decembrie 2017, motive pentru care isi cere scuze.

Compania a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2018, a implementat aplicatia CDS (Customs Declaration System), dezvoltata de UPU (Universal Post Union), prin care toate coletele sunt procesate instant in sistem, prin scanarea codului de bare si ca accesul la datele de expeditie este rapid si pentru lucratorii vamali.

 • "Dorim ca publicul si clientii nostri sa stie ca, in octombrie 2017, managementul companiei a gasit solduri (colete) restante in Biroul de Schimb International, inca din lunile de vara. In prezent, intarzierile nu sunt anterioare lunii decembrie 2017. Cauza principala a intarzierilor prezente este fluxul major din perioada sarbatorilor de iarna. Solutiile imediate au fost suplimentarea numarului de persoane care lucreaza la procesarea coletelor in BSI, dar si marirea programului de lucru la oficiile vamale din Bucuresti.
 • Ne recunoastem problemele si suntem, in permanenta, atenti la solutii care pot ridica Posta Romana la inaltimea asteptarilor clientilor nostri. Suntem in plin proces de revitalizare. Inclusiv prin implementarea solutiilor tehnologice, intentionam - si credem ca ne indreptam in directia corecta - sa reducem timpii de asteptare si sa imbunatatim cu atat mai mult relatia cu clientii. (..)
 • Folosim si aceasta ocazie pentru a ne prezenta scuzele noastre fata de clientii care au asteptat nepermis de mult pentru coletele lor.", se arata in comunicatul transmis vineri de Posta Romana.

Amintim ca, la solicitarea Ministrului Comunicatiilor, Lucian Sova (PSD), 4 din cei 6 administratori ai Postei Romane au fost schimbati la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, iar in data de 4 octombrie a fost revocat si directorul general interimar, Rares Stanciu, care fusese numit in luna septembrie, in locul sau fiind numita, pentru un mandat de 4 luni, Elena Petrascu, fosta sefa de cabinet a Ministrului Lucian Sova.

Elena Petrascu, cea care inainte de a fi sefa de cabinet a Ministrului Sova a fost directorul juridic al operatorului postal, este si in prezent la conducerea Postei Romane.

 • Problema intarzierilor de la Biroul de Schimb International - Ce masuri preciza ca a luat noua conducere a Postei, in octombrie 2017, pentru HotNews.ro:

"Incepand cu data de 11.08.2017, toate trimiterile simple si recomandate, avand valoare sub 10 euro, au fost directionate exclusiv catre cele doua oficii cu asistenta vamala din Bucuresti, respectiv Oficiul Postal nr. 5 si Oficiul Postal nr. 6, la solicitarea Directiei Generala e Vamilor (DGV), care a impus noi conditii pentru prezentarea la vama a acestui tip de trimiteri, respectiv furnizarea unor date si documente cu scopul efectuarii analizei de risc si controlului in vederea acordarii liberului de vama. Acest fapt a generat un volum urias de trimiteri directionat exclusiv catre aceste subunitati postale, si implicit dificultati in procesul de distribuire catre clienti.

Pentru a solutiona problema si a satisface solicitarea autoritatii vamale, Posta Romana a luat masurile necesare astfel incat, trimiterile postale extracomunitare simple, avand valoare sub 10 Euro, ai caror destinatari sunt persoane fizice cu domiciliul in intreaga tara, sunt inregistrate electronic la Biroului de Schimb International (BSI), intr-o aplicatie dedicata a Postei Romane, borderoul se emite electronic si este prezentat, zilnic, autoritatii vamale. Borderourile cuprind toate informatiile solicitate de catre autoritatea vamala, care acorda liberul de vama la BSI. Dupa ce trimiterile primesc liber de vama, sunt indrumate catre oficiile postale ce apartin adresei de destinatie si, astfel, se va elimina disconfortul timpului indelungat petrecut in oficiile postale cu asistenta vamala. 

Prin urmare, toate trimiterile extracomunitare simple avand valoare sub pragul care impune taxarea (10 Euro), sosite incepand cu data de 01.09.2017, sunt, din nou, indrumate, pentru distribuire, prin oficiile din cartier, dupa ce, in prealabil, au primit liber de vama.

Totusi, masura de directionare a tuturor trimiterilor extracomunitare catre oficiile cu asistenta vamala a generat solduri mari care s-au acumulat in perioada 11-31.08.2017, fapt ce a cauzat aglomeratii in oficii, ingreunarea si intarzierea prelucrarii si livrarii trimiterilor.

Trimiterile sosite in intervalul 11.08.2017 - 31.08.207 se distribuie, in continuare, cu dificultate catre destinatari, insa aceste deficiente nu sunt generate neaparat de sincope in procesul tehnologic al Postei Romane, ci sunt cauzate de un cumul de factori:
 • volumul mare de trimiteri sosite intr-un interval redus de timp, generat de perioadele de vanzari promotionale pe principalele platforme de comert electronic;
 • numarul agentilor vamali care lucreaza in oficiile cu asistenta vamala, cu un program de lucru stabilit de Directia Generala a Vamilor, si care nu coincide, in totalitate, cu programul obisnuit de lucru al subunitatilor postale;
 • numarul redus al subunitatilor postale care beneficieaza de asistenta vamala.
In acest context, in vederea remedierii cat mai urgent posibil a acestei situatii, si a normalizarii timpilor de distribuire a acestor trimiteri, tinand seama de faptul ca expansiunea comertului electronic este in continua crestere, Posta Romana a intreprins urmatoarele:
 • a suplimentat cu salariati postali oficiile cu asistenta vamala;
 • a solicitat DGV, pentru a debloca situatia, suplimentarea numarului de agenti vamali arondati activitatii din oficiile postale vamale si majorarea intervalului orar in care acestia acorda asistenta clientilor Postei;
 • cu sprijinul DGV, a deschis, incepand cu 25 septembrie 2017, un al doilea punct de lucru subordonat Oficiului Postal Vamal nr.5, situat in Bulevardul Libertatii nr.1. Programul de functionare cu asistenta vamala este: in zilele de Luni, Marti si Miercuri intre 8.00 si 15.00, iar in zilele de Marti si Joi intre 10.00 si 17.00. Odata cu aceasta masura, se va reorganiza si arondarea sectoarelor administrative pentru distribuirea coletelor supuse controlului vamal, astfel incat se va micsora timpul de asteptare al clientilor, se va crea un spatiu mai mare de stocare a recomandarilor si se va mari numarul de trimiteri procesate pe zi;
 • in prezent se lucreaza la modificarea aplicatiei informatice dedicata a CNPR cu scopul ca si trimiterile inregistrate, avand valoare sub pragul care impune taxarea (10 Euro), sa urmeze acelasi proces de prelucrare, in vederea acordarii liberului de vama la nivel de BSI. Facem precizarea ca aplicatia informatica in care se inregistreaza, in prezent, aceste trimiteri nu permite modificari, astfel incat trebuie dezvoltat un modul special in aplicatia utilizata pentru trimiterile simple. Astfel, pana la data de 1 octombrie 2017, se va dezvolta aplicatia informatica dedicata, cu scopul ca si trimiterile recomandate sa urmeze acelasi proces de prelucrare pentru acordarea liberului de vama la BSI. Dupa ce trimiterile primesc liber de vama, sunt indrumate catre oficiile postale ce apartin adresei de destinatie si, astfel, se va elimina disconfortul timpului indelungat petrecut in oficiile postale cu asistenta vamala.", se arata in precizarile transmise la inceputul lunii octombrie 2017 de Posta Romana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9328 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  Bravo! (Vineri, 19 ianuarie 2018, 16:49)

  europeanul2 [utilizator]

  Posta Romana! Nu mai traim in secolul 19!!!
  • +5 (5 voturi)    
   loool (Vineri, 19 ianuarie 2018, 17:48)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui europeanul2

   Posta Romana a reinventat listele pe caiet, acum le are pe agende.

   Asteptam cu entuziasm falimentul acestei companii masa de manevra a politicienilor corupti , care ofera servicii execrabile ... clientilor care sunt obligati sa ajunga la ei.
 • +2 (8 voturi)    
  Romanii, cei mai speciali de pe lume (Vineri, 19 ianuarie 2018, 16:52)

  Marin Puscasu [utilizator]

  Ce-ar fi sa modificati pragul de taxare a coletelor de la 10 Euro la 22 Euro, cat e standardul Uniunii Europene?
  Astfel v-ati micsora si mai mult volumul de munca si i-ati multumi si pe clientii Postei. Sau nu se poate, ca exista interese?
  • +3 (7 voturi)    
   hahahaha (Vineri, 19 ianuarie 2018, 17:49)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Marin Puscasu

   ce prostii ai si tu in cap ... b0$$ nu mai vota PSD, ca se vede.

   intai trebuie sa ai servicii ireprosabile si apoi sa ai pretentia sa ceri bani clientilor. Intr-o piata libera, Posta Romana era in faliment pana acum.

   ... dar politicienii corupti o tin pe picoare pe banii tuturor romanilor.
   • +4 (4 voturi)    
    Uite cine vorbeste de prostii... (Vineri, 19 ianuarie 2018, 21:28)

    Marin Puscasu [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    ...Ala care isi da cu parerea fara sa inteleaga ce a citit.
    Mai parcurge de cateva ori comentariul caruia i-ai dat replica si poate o sa te lamuresti ca suntem de aceeasi parte a baricadei, "doctore".
  • +8 (8 voturi)    
   Felul cum se lucreaza la vama este un dezastru (Vineri, 19 ianuarie 2018, 17:59)

   Entiu [utilizator] i-a raspuns lui Marin Puscasu

   1.Rezolvati problema pachetelor care se fură sau pur si simplu se pierd prin ghiseele din tranzit.
   2. Gândiți-vă la o posibilitatea prin care fiecare sa-si poata gasi pachetele pierdute.
   Felul cum se lucreaza la ora actuală este un dezastru.
  • +6 (6 voturi)    
   Ei da :) (Vineri, 19 ianuarie 2018, 18:06)

   mariushn [utilizator] i-a raspuns lui Marin Puscasu

   De ce sa nu ciupeasca un pic de la mine sau de la tine?
   Orice banut e bun la buget, acolo.

   Cum sa mai ceara beitii buni spaga la nord de cateva zeci de mii de euro daca nu pot face achizitii la pret corect?
 • +6 (6 voturi)    
  asa o fi? (Vineri, 19 ianuarie 2018, 17:10)

  287 [utilizator]

  Eu am in prelucrare la BSI un colet... conform track&trace Posta Romana, e in stadiul asta de pe 12.01. Oare s-a blocat aplicatia lor minune?
  Ca sa nu mai mentionez ca un alt plic, ce trebuia sa ajunga in mod normal la OP52 de domiciliu (Aviatiei), a ajuns acum la OP5 (langa Palatul Parlamentului). Mi se pare ca haosul de la Posta e mai mare in ultima vreme decat de obicei...
 • +8 (8 voturi)    
  Urmarire colet/scrisoare? (Vineri, 19 ianuarie 2018, 17:11)

  Robin_W [utilizator]

  Pachet din SUA in China ajunge in 14 zile cu tracking - cea mai ieftina optiune de expeditie.
  Pachet din USA in Romania este la mila Domnului: in primul rand nu se ofera tracking pentru ca nu exista. E ca si cum pachetul poate fi urmarit pana la intrarea in Romania, dupa aceea, gata - gaura neagra!
  Durata estimata este de 4-6 saptamani (spui slujbe zilnice si suni destinatarul sa vezi daca a ajuns).
  Anul trecut am avut o scrisoare cu niste documente care nu a ajuns niciodata la destinatar in Romania; poate ajunge de Paste acum ca tot au gasit "soldurile"...

  Daca vrei sa te asiguri ca ajunge atunci trebuie sa platesti bani seriosi si sa alegi un serviciu de curierat agreeat (FedEx, etc.)
  Ce sa mai vorbesc de Chinezi... la astia cumperi online o prostie mica de $3-$5 si expeditia coletului (in EU sau USA) o suporta ei din aceiasi bani.
 • +9 (9 voturi)    
  imbecili (Vineri, 19 ianuarie 2018, 17:29)

  Humbert [utilizator]

  acum 2 luni am primit din China de pe ebay un obiect care a costat 12 dolari si pentru care a trebuit sa merg la posta de 2 ori (prima data am renuntat pt ca coada era imensa) si sa pierd in total vreo 5 ore in timpul programului de lucru, ca posta BSI avea program ceva gen de la 10 la 15 (intre timp l-au prelungit).

  Bineinteles ca nu mi-a mai luat taxa vamala pe 12 dolari, asa ca si eu si ei am pierdut timp COMPLET degeaba.

  Sefii de la la posta si de la vama sunt niste imbecili sinistri care-si bat joc de contribuabili.
  • +7 (7 voturi)    
   hahaha (Vineri, 19 ianuarie 2018, 17:52)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Humbert

   in oct-noi au blocat toate pachetele la BSI cu impresia ca trebuie taxate...

   Este o companie condusa de maimute politice, trebuie lasata in faliment sau vanduta...
  • +3 (3 voturi)    
   Sa-ti fie invatatura de minte... (Vineri, 19 ianuarie 2018, 21:53)

   Kroko Dilu [utilizator] i-a raspuns lui Humbert

   De alta data sa cumperi din comertul socialist.Cum naiba vrei sa hranesti armata de atarnatori?
 • +5 (5 voturi)    
  mda (Vineri, 19 ianuarie 2018, 17:42)

  adrian_rolland [utilizator]

  A descoperit posta romana roata...scuze, codul de bare...

  fmc !
  • 0 (0 voturi)    
   Posibil sa fie asa (Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, 14:03)

   Kroko Dilu [utilizator] i-a raspuns lui adrian_rolland

   Insa tot cu creionul chimic il deseneaza.
 • +6 (6 voturi)    
  bugetari da? (Vineri, 19 ianuarie 2018, 18:08)

  Cata79 [utilizator]

  sa nu ne miram,
  sa ne ingrozim ca la fel de idioti, indolenti si trantori sunt si in invatamant, sanatate, politie, armata
 • +4 (4 voturi)    
  Oare gasesc si papusa... (Vineri, 19 ianuarie 2018, 19:07)

  gugurila [utilizator]

  ... care s-a "pierdut" de ziua lui fiica-mea cand inca mai eram destul de tampit sa comand ceva cu livrare prin posta romana? E drept, au trecut ceva ani de atunci. Nu stiam ca mai exista posta...

  Mai recent, amazon au livrare expres la care se ocupa ei de formalitatile vamale si tu primesti coletul la bot. E mai scump e drept, daca nu se justifica vs valoarea coletului ma abtin si nu mai comand. Viata e prea scurta ca s-o petreci intr-un oficiu postal.
 • +3 (3 voturi)    
  Nu zau,chiar asa o fi? (Vineri, 19 ianuarie 2018, 19:16)

  Kroko Dilu [utilizator]

  Am cateva pachete care sunt intrate in Romania in prima jumatate a lunii decembrie si nici unul nu apare in sistemul de tracking al postei.Daca cele afirmate in comunicatul Postei Romane sunt adevarate rezulta ca aceste colete s-au evaporat.Daca nu s-au evaporat inseamna ca acest comunicat este mincinos.Deci,ce sa cred?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by