Furnizorii de servicii de conținut online contra cost (cum ar fi serviciile de streaming online de filme, programe de televiziune sau muzică) trebuie să le furnizeze abonaților lor aceleași servicii, indiferent unde se află aceștia în UE, potrivit Regulamentului UE intrat în vigoare la 1 aprilie 2018. În cazul Netflix, de exemplu, veți avea acces la aceeași selecție (sau catalog) oriunde în UE, dacă vă aflați temporar în străinătate, ca atunci când sunteți acasă, arată Comisia Europeană într-o pagină dedicată noii reglementări.

NetflixFoto: Hotnews

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a salutat luni intrarea în vigoare, la 1 aprilie 2018, a noilor norme privind asigurarea portabilității transfrontaliere a serviciilor de conținut online în cadrul spaţiului comunitar.

Prin intermediul aplicării acestui regulament, cetățenii europeni vor avea acces la conținutul online la care sunt abonați în propria țară pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Obiectivul noilor norme în materie de portabilitate este de a garanta că europenii care cumpără sau se abonează la servicii digitale online, precum difuzarea de filme, transmisii de evenimente sportive sau muzică, cărți electronice sau jocuri, au acces la acestea și când călătoresc sau locuiesc temporar în alte state membre.

  • „Acest regulament deschide noi posibilități pentru cetățeni și, în același timp, îi protejează pe creatorii de conținut. Salutăm introducerea acestei măsuri care crește potențialul pieței unice digitale europene și asigură mobilitatea necesară abonaților. Spre exemplu, de acum încolo, toţi românii care sunt abonați la platformele online ale unor televiziuni românești vor putea să vizioneze conţinutul oferit de acestea chiar dacă pleacă pentru o perioadă scurtă peste hotare. De asemenea, turiștii sau românii din diaspora care vin în vacanțe în România vor putea beneficia de platformele online la care erau deja abonați“, a explicat măsura ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, care a contribuit în calitate de raportor al Grupului S&D la realizarea acestei măsuri în perioada în care activa ca deputat în Parlamentul European.

Comisia Europeană: Întrebări și răspunsuri privind noul Regulament

Comisia Europeană a creat o pagină speciala dedicată schimbărilor aduse de noul Regulament intrat în vigoare, și vă prezentăm în continuare câteva aspecte:

Care este obiectivul regulamentului?

  • Obiectivul este de a garanta că europenii care cumpără sau se abonează la filme, transmisiuni sportive, muzică, jocuri și cărți electronice în statul lor membru pot să aibă acces la acestea și atunci când călătoresc sau locuiesc temporar într-o altă țară din UE. Regulamentul intră în vigoare la 1 aprilie 2018 în toate statele membre ale UE.

Cine va beneficia de noile norme?

  • consumatorii care locuiesc în UE: noile norme le vor permite acestora să vizioneze filme sau transmisiuni sportive, să asculte muzică, să descarce cărți electronice sau să joace jocuri atunci când vizitează sau locuiesc temporar în alte țări ale UE.
  • furnizorii de servicii de conținut online: vor putea pune la dispoziția abonaților portabilitatea transfrontalieră a serviciilor lor de conținut online fără a fi necesar să achiziționeze licențe pentru alte teritorii în care abonații lor se află temporar.

Interesele titularilor de drepturi sunt protejate pentru a se evita abuzurile.

Sunt obligați furnizorii să ofere același serviciu oriunde călătorește abonatul? Cum va funcționa acest lucru în cazul serviciilor de transmisie video la cerere, cum ar fi Netflix, care își desfășoară activitatea în mai multe țări din UE?

  • Da, furnizorii de servicii de conținut online contra cost (cum ar fi serviciile de streaming online de filme, programe de televiziune sau muzică) trebuie să le furnizeze abonaților lor aceleași servicii, indiferent unde se află aceștia în UE. Serviciul trebuie să fie furnizat în alte state membre în același mod în care este furnizat în statul membru de reședință. Așadar, în cazul Netflix, de exemplu, veți avea acces la aceeași selecție (sau catalog) oriunde în UE, dacă vă aflați temporar în străinătate, ca atunci când sunteți acasă.
  • Noile norme nu împiedică furnizorii de servicii să ofere opțiuni suplimentare utilizatorilor lor atunci când aceștia se află în străinătate, cum ar fi accesul la conținutul disponibil în țara în care se află. Așadar, va depinde integral de furnizorul de servicii dacă acesta va permite sau va menține accesul la conținutul local, în plus față de obligația sa în temeiul regulamentului.

Există o limitare în timp? Ce se va întâmpla în cazul în care o persoană trăiește într-o țară și își desfășoară activitatea profesională zi de zi în altă țară?

  • Regulamentul privind portabilitatea acoperă situațiile în care abonații se află temporar în străinătate. Acest termen nu este definit în regulament. În orice caz, ceea ce se înțelege prin aceasta este că persoana trebuie să se afle într-un stat membru, altul decât statul membru de reședință. Regulamentul acoperă diverse scenarii, inclusiv vacanțele și deplasările în interes de serviciu.
  • Noile norme nu stabilesc nicio limită pentru utilizarea portabilității, atât timp cât utilizatorul își are reședința într-un alt stat membru. Furnizorii de servicii ar trebui să își informeze abonații în legătură cu condițiile exacte ale ofertelor lor de portabilitate a serviciilor. De exemplu, dacă locuiți în Belgia și vă abonați la un serviciu de muzică online contra cost, veți avea acces la același serviciu în alte state membre ca și cum v-ați afla acasă în Belgia.

Pentru detalii accesați pagina Comisiei Europene aici.

Informaţii suplimentare

Ca istoric al acestei problematici, în decembrie 2015, Comisia Europeană a propus un regulament pentru a extinde accesul persoanelor care călătoresc în Uniunea Europeană la conținutul online. Aceasta era prima propunere legislativă din cadrul strategiei privind piața unică digitală, care a fost completată, în septembrie 2016, de adoptarea unor norme moderne în materie de drepturi de autor, pentru a spori diversitatea culturală în Europa și conținutul disponibil online, oferind, în același timp, norme mai clare pentru toți actorii din mediul online.

De aceste reglementări vor beneficia pe de o parte cetățenii UE, care vor avea astfel acces transfrontalier la abonamentele lor, iar pe de altă parte furnizorii acestor servicii, care vor putea asigura portabilitatea acestora fără a fi nevoiți să achiziționeze licențe diferite pentru fiecare stat. Nu sunt prevăzute limite de timp pentru utilizarea portabilității, iar furnizorii de conținut online nu sunt autorizați să perceapă costuri suplimentare pentru serviciile transfrontaliere portabile. Regulamentul este obligatoriu pentru serviciile cu plată. Furnizorii de conținut gratuit pot decide să participe pentru a beneficia de noile norme, însă nu sunt obligați să o facă.