Tarifele percepute de operatorii de telefonie pentru portarea numerelor, serviciu care permite unui abonat să-și păstreze numărul de telefon când își schimbă furnizorul, vor scădea, potrivit unei decizii luate astăzi de arbitrul telecom împreună cu industria. "Ne așteptăm ca reducerea costurilor implicate de procesul de portare a unui numar de telefon să se vadă atât în creșterea numărului de utilizatori care aleg să se porteze, dar și în ofertele furnizorilor”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele arbitrului telecom (ANCOM).

Consiliere psihologica prin telefonFoto: pexels.com

Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) a dezbătut și adoptat împreună cu industria, în cadrul ședintei Consiliului Consultativ din data de 19 aprilie 2018, decizia privind scaderea tarifelor percepute de operatori pentru portarea numerelor de telefon.

Eduard Lovin, ANCOM

Eduard Lovin, ANCOM

Foto: Hotnews

„Având în vedere că volumul de numere portate a crescut semnificativ, ANCOM a considerat necesară revizuirea tarifelor pe care furnizorul acceptor le datorează furnizorului donor pentru fiecare număr portat", a mai precizat vicepreședintele autorității.

  • Tariful de gros de portare a numerelor fixe

Tariful pentru portarea numerelor geografice, a numerelor independente de locație și a numerelor nongeografice, altele decat cele destinate furnizării de servicii de comunicații electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 4,64 euro pentru fiecare număr portat, acesta fiind redus de la 7,8 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Spania și Turcia, ponderate cu numărul de linii active de telefonie la puncte fixe la data de 1 iulie 2017.

  • Tariful de gros de portare a numerelor mobile

Tariful pentru portarea numerelor nongeografice destinate furnizarii de servicii de comunicații electronice la puncte mobile a fost stabilit la valoarea de 2,13 euro pentru fiecare număr portat, acesta fiind redus de la 5,6 euro.

Nivelul acestui tarif a fost determinat pe baza analizei comparative (benchmark), ca medie a tarifelor de portare a numerelor la nivel de gros practicate în Bulgaria, Cehia, Cipru, Franta, Grecia, Irlanda, Letonia, Macedonia, Malta, Portugalia, Serbia, Slovacia și Turcia, ponderate cu numarul de SIM-uri active la data de 1 iulie 2017.

  • Tarifele agreate cu industria sunt mai mari decat valorile maxime propuse inițial de ANCOM

În luna ianuarie din acest an, arbitrul telecom, condus de Sorin Grindeanu, a propus "o scadere cu 44% a tarifului pentru fiecare numar fix portat de la 7,8 euro la maxim 4,4 euro, respectiv cu 66% a tarifului pentru fiecare numar mobil portat, de la 5,6 euro la maxim 1,9 euro."

  • Decizia va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României si va intra in vigoare in 15 zile de la publicare.

Informatii suplimentare

Tariful de gros pentru portarea numerelor este destinat să acopere costurile furnizorului donor generate de portarea numărului la furnizorul acceptor. Costurile de portare sunt generate de activitățile tehnice (realizarea portării numărului respectiv), operaționale și administrative, precum și de actualizarea bazelor de date locale utilizate și a bazei de date centralizate.

Tarifele practicate până în prezent au fost stabilite în anul 2010, când se portaseră aproximativ 250.000 de numere de telefon.

În total, de la lansarea portabilității și până la sfârșitul anului 2017, aproape 4,5 milioane de numere au fost transferate între rețele, 3,7 milioane dintre acestea fiind numere de telefonie mobilă și aproximativ 700 de mii numere de telefonie fixă.