ZTE, una dintre cele mai mari companii chineze de tehnologie, se arată indigantă de interdicțiile impuse în SUA, le consideră total nedrepte și adaugă că alte companii americane vor avea de suferit din cauza restricțiilor. Companiilor americane li s-a interzis pe șapte ani să mai aibă legături de afaceri cu ZTE, producător chinez de smartphone-uri și echipamente telecom. ZTE are 74.000 de angajați și americanii spun că oficiali ai companiei au făcut declarații mincinoase în cadrul unei anchete, încălcând astfel o înțelegere prealabilă.

Telefoane ZTEFoto: ZTE

ZTE folosea hardware de la Qualcomm și software de la Google, însă interdicția înseamnă că grupul chinez nu mai poate avea relații comerciale cu companii americane. Cei de la ZTE au reacționat dur, spunînd că decizia este nedreaptă și că va afecta în mod sever viitorul companiei, dar și companiile americane cu care ZTE avea legături de business.

Restricțiile sunt considerate ca fiind inacceptabile de compania chineză care a fost anchetată pentru că a făcut business cu Iranul și Coreea de Nord.

În 2017 ZTE a admis că a livrat în mod ilegal echipamente telecom în Iran si Coreea de Nord și a ajuns la un acord cu autoritățile SUA, fiind nevoită să plătească și 1,19 miliarde dolari. Autoritățile SUA spun însă că ZTE a făcut declarații mincinoase în legătură cu angajații care ar fi fost sancționați. ZTE spune că a luat măsuri împotriva angajaților responsabili de implicarea în scandal.

Sursa: Reuters