- "România este un susținător activ al inițiativelor lansate în contextul strategiei privind piața unică digitală, dat fiind că acestea vor reduce barierele, vor îmbunătăți accesul la servicii pentru toți cetățenii și vor crea stimulente pentru investiții și inovare, nu numai în domeniul telecomunicațiilor ci și în toate sectoarele economice și industriale. Noile tehnologii abordate în declarațiile propuse pentru semnare se completează și generează efecte multiple în diverse sectoare, cum ar fi serviciile publice, în care se va folosi în viitor tehnologia blockchain.
- Inteligența artificială este esențială pentru viitoarea creștere economică și a productivității europene, se estimează că piața roboților și a soluțiilor de inteligență artificială va crește cu 142 miliarde de euro până în 2020. Domeniul inteligenței artificiale poate genera beneficii concrete în utilizarea eficientă a energiei, a apei, utilizarea redusă a pesticidelor în exploatările agricole, creșterea nivelului de precizie în chirurgie sau oferirea de asistență în situații periculoase sau dezastre naturale.", a declarat marți Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
HotNews.ro a semnalat în această lună că UE vrea să investească peste 1 miliard de euro până în 2020 în supercomputere, inteligența artificială și tehnologia blockchain pentru a ține pasul cu SUA si China, România fiind printre puținele țări care întârzie să adere la aceste inițative.
24 de țări membre UE plus Norvegia au semnat marți, 10 aprilie, la Bruxelles o declarație de cooperare în domeniul Inteligenței Artificiale (AI), în încercarea de a ține pasul cu investițiile făcute de SUA și China. România, Cipru, Croația și Grecia sunt singurele state UE care nu au semnat.
În declarația de cooperare în domeniul Inteligenței Artificiale se arată că țările care nu au aderat încă la acest demers o pot face în orice moment.
Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru Euractiv.com că cele patru țări UE care nu au semnat nu s-au opus inițiativei, dar ar putea avea nevoie de aprobări oficiale înainte de semnare.
Aceasta nu este singura inițiativă majoră în IT la care țara noastră întârzie să adere.
Tot marți, 10 aprilie, 22 de țări membre UE (printre care România nu se află) au agreat să sprijine tehnologia blockchain (care stă în spatele monedelor virtuale precum bitcoin). Țările membre UE și membre ale Spațiului Economic European care nu au semnat această inițiativă sunt așteptate în continuare să adere.
Comisia Europeană a anunțat în luna februarie din acest an că finanțează din 2013 proiecte în domeniul tehnologiei blockchain prin programele de cercetare ale Uniunii Europene PC7 și Orizont 2020. Până în 2020, va finanța proiecte care ar putea fi bazate pe tehnologiile blockchain, în valoare de până la 340 de milioane euro.
Dar uite! Mai vin niste bani de pensii speciale!
in sec 21 traeste bine numai acel care produce cu valoare adaugata mare, restul sunt la coada, un roman trebue sa cultive o luna intreaga un hectar de rosii care le schimba pe 3 telefoane. iar cel care e destept are roboti care face milioane de smartphonuri si cumpara rosiile crescute pe o suprafata de 1000km patrati.
ca sa produca si Romania productie cu valoare mare e nevoe de guvernanti destepti, nu de leprele acestea PSDiste slugi la al Capone, cirpe de sters podelele
probabil si faza cu primit bani a ajutat :P
oricum sper ca sa nu implice firme de stat sau care sunt in cardasie cu statu ca o sa se faca AI in romania ca-n 1990///