- Oficialii Siveco spun că este o problemă veche de hard și este nevoie de mentenanță zilnică.
Contactat de HotNews.ro, Florin Ilia, președintele Siveco România a precizat care ar fi problemele IT cu care se confruntă în prezent CNAS:
"Sunt două mentenanțe expirate:
- cea a SIPE care a expirat la 1 mai 2018.
- cea a bazelor de date Oracle care deservesc SIUI, SIPE, CEAS, care a expirat pe 30 martie 2018.
Problemele sunt date de exirarea mentenanței bazelor de date Oracle. Noi ținem în viață sistemul, fără să fim plătiți, de ani de zile. Pur și simplu nu mai putem.
Vedeți în acest sens și postarea pe Facebook, din anul 2016, a ministrului de atunci Vlad Voiculescu. În 2016 problemele erau cu cardul (sistem CEAS).
Acum problemele care se manifestă sunt cu baza de date Oracle care deservește SIUI, SIPE, CEAS. SIPE este rețeta electronică. Este o problemă veche de hard (nu există spațiu de stocare suficient).
Din acest motiv, este necesară mentenanță permanentă, zilnică, ca baza de date să aibă suficient loc să funcționeze. În momentul în care ne-a încetat contractul, noi am mai intervenit vreo lună de zile, spunând „atenție, e grav, luați măsuri, nu putem face la infinit pe gratis“. Când am văzut că nu fac nimic, ne-am oprit. Dacă reluăm mentenanța, probabil putem repara cât să meargă o vreme, dar pe termen mediu trebuie să cumpere și echipamente noi și mai ales spațiu de stocare. Și la un PC, după câțiva ani trebuie disc nou, că se umple. E cam aceeași situație', a precizat pentru HotNews.ro Florin Ilia, președintele Siveco Romania.
Casa Națională de Asigurări de Sănătate a solicitat joi, 10 mai, "furnizorilor de servicii de sănătate să trateze în continuare cu toată responsabilitatea problemele medicale ale asiguraţilor şi să nu amâne acordarea tratamentelor necesare acestora", în contextul "fluctuațiilor apărute în funcţionarea sistemului informatic în ultimele zile".
- "Circumstanţele apariţiei problemelor în funcţionarea PIAS, imediat după încetarea unui contract de mentenanţă, vor fi clarificate cu aportul unor specialiști. Totodată, CNAS se preocupă de asigurarea mentenanţei acelor componente ale PIAS care în prezent nu mai sunt acoperite contractual, iar specialiştii IT din cadrul instituţiei depun toate eforturile în vederea soluţionării disfuncționalităților apărute, acestea putând fi semnalate de furnizorii de servicii de sănătate aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate la adresa de e-mail suport.siui@casan.ro", se arăta în comunicatul CNAS.
Amintim că presedintele CNAS, Marian Burcea, a fost retinut, pe 1 septembrie 2017, de DNA pentru constituirea unui grup infractional organizat si pentru folosirea influentei pentru obtinerea de foloase necuvenite. Impreuna cu Burcea au mai fost retinute 13 persoane, printre care sefi si functionari din CASMB si CNAS, reprezentantii unor firme si o avocata.
Dupa ce Marian Burcea a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul in care se investigheaza decontari ilegale ale CASMB, premierul Tudose a decis eliberarea acestuia din functia de membru al Consiliului de Administratie si de presedinte al CNAS, cu rang de secretar de stat. Conform aceleiasi decizii a sefului Executivului, Razvan Teohari Vulcănescu, vicepreședinte al CNAS, a exercitat atributiile presedintelui pana la numirea conducatorului institutiei.
La sfârșitul lunii noiembrie 2017, premierul Tudose l-a numit în funcția de membru al Consiliului de Administratie și de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), pe Laurentiu-Teodor Mihai, cel care anterior acestei numiri a fost timp de 8 ani director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice.
În luna ianuarie 2018, Laurentiu-Teodor Mihai a cerut, în contextul schimbării guvernului, eliberarea din functia de membru al consiliului de administratie si de presedinte al CNAS, cu rang de secretar de stat, începand cu data de 1 februarie.
De atunci până în prezent, pe funcția de președinte interimar la CNAS a revenit Razvan Teohari Vulcănescu.
Hmm... Care dintre ele a fost mai intai? The chicken or the egg?
Dar stai ca tot e bine, din 2016 au revenit comunistii la putere, deci in loc sa nu mearga deloc, va merge prost.
Ura?
Statu' Paralel!
#sorosedevina
Strainii ne vor raul.
Olanda nu vrea sa avem sistem sanitar.
in general sunt numai rubedenii care habar nu au pentru ce se duc zilnic la servici.. in afara de a incasa salariile alea nete de 5000-8000 lei lunar
cam in directia asta merge tara asta...
dar na... cu soft facut de siveco si uti... cu 90% spaga si 10% bani pt soft... nici nu ma astept la altceva
Până și un șofer pe ambulanță trebuie să dea câteva sute de euro șpagă pentru angajare, deci e clar că salariul depășește cu mult valoarea muncii depuse, altfel n-ar da șpagă. Iar asta e valabil în tot sistemul de sănătate.
deci daca nu erau bagati hotii la puscarie acum se dadeau retete...
Trebuie sa ai logica perversa a unui comunist sa intelegi in felul asta.
La fel cum se zicea acum cativa ani ca "primarii nu mai semneaza nimic de teama DNA-ului".
Pai da, daca sunt retele de coruptie in primarii si totul merge pe ilegalitati, normal ca le e teama sa semneze, dar e din cauza hotiei, nu a DNA-ului!
si daca sebi nu e, nimic nu e...
PS sebi e doar un personaj imaginar
Desi nu e cazul, la fel se poate spune despre fiecare dintre noi.
Eu, in prostia mea, credeam ca furtul generalizat, coruptia extinsa la toate nivelele si smecherii precum Ghita au pus sistemul la pamant. Acum m-am lamurit! Huoooo DNA! (sarcasm)
Aici toti stiau ce se va intampla cand expira contractul cu firma lui Ghita si si cleptocratia a decis sa sufere toti sa arate cum DNA-ul asta rau nu ne lasa sa ne luam retetele!
Asta este terorism de stat. Poate cativa oameni au murit datorita acestui terorism de stat. Ar trebui anchetat ACUM de DNA acest act de terorism de stat si pusi la ani grei de carcera cei care au lasat acele componente neacoperite de alta firma.
Acum nu in 2035!
In Noiembrie 2017 au fost arestate 16 persoane in dosarul fraudării Casei de Asigurări de Sănătate.
Clinicile private fraudează sistemul public, cautați pe internet Frauda + Medas, Elias, RomGerMed etc.
Serios, se platesc bani de mentenanta (compactare, eliminare temporare, etc)? Dar de ce nu se face upgrade la spatiul de stocare?
Pentru a mari spatiul de stocare schimbi discuri (cateva mii de lei bucata discurile OEM cu sertare) sau dacă este atât de depășit sistemul schimbi sistemele de stocare.
Oricum o faci, ai nevoie de un alt contract de achizitie, eventual cu licitatie.
Este vorba de o paralizie institutională în acest caz.