Efectele Regulamentului UE 'Roam like at home': Traficul de date în roaming a crescut de șase ori, iar numărul de apeluri efectuate s-a triplat în 2017

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 15 mai 2018, 13:45 Economie | Telecom


Efectele Regulamentului UE privind roamingul
Foto: ANCOM
​​Utilizatorii romani au beneficiat din plin de intrarea în vigoare a Roamingului ca Acasă în Europa, traficul de voce și date consumate în roaming înregistrand creșteri spectaculoase, a declarat marți Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM. Traficul de apeluri efectuate s-a triplat (de la 0,5 miliarde minute in 2016 la 1,5 miliarde in 2017), cel de apeluri primite a crescut cu 81% (pana la 2 miliarde minute), traficul SMS a crescut cu 58%, iar traficul de date a crescut de șase ori, ajungand la 5.811 TB în 2017, a spus Grindeanu la evenimentul Ziua Comunicațiilor.

La sfarsitul anului 2017 erau 22,4 milioane de utilizatori activi de telefonie mobila (-2%), dintre care 12,1 milioane (+5%) erau utilizatori pe baza de abonament si 10,3 milioane (-9%) utilizatori pe baza de cartele preplatite active. In functie de numarul de cartele SIM active la sfarsitul anului 2017, liderul pietei avea o cota de piata de 40%, principalul competitor 30%, urmatorul competitor 17%, ceilalti furnizori insumand 13%.

Sorin Grindeanu
Foto: Hotnews
"Remarcăm o scădere accentuata de 9% a cartelelor preplatite. Poate este o consecință a reducerii tarifelor de interconectare. Oamenii nu mai simt nevoia să-și ia cate o cartelă pentru fiecare operator în parte.", a declarat Sorin Grindeanu, prezent la evenimentul Ziua Comunicațiilor.

Date prezentate marți de ANCOM arată că în total, în anul 2017, s-a vorbit la telefonul mobil aproape 69 miliarde minute, în scădere cu 3% fata de 2016, iar numărul de SMS-uri a fost de aproape 16 miliarde (-14%). Astfel, în medie, în 2017 un utilizator a vorbit lunar la telefonul mobil 4 ore și 14 minute și a transmis 58 de mesaje SMS.

Traficul către alte rețele mobile a crescut în continuare, în 2017 ajungând să reprezinte 33% din traficul de voce și 27% din traficul SMS, în timp ce traficul în propria rețea și-a menținut tendința de scădere, având o pondere de 58% în cazul traficului de voce și de 72% în cazul traficului SMS.

În cazul traficului de voce, liderul pieței a avut în 2017 o cota de piață de 42%, principalul competitor 27%, al treilea clasat 18%, iar ceilalți furnizori 13%.

Evolutia internetului mobil

Datele prelucrate de Autoritate pentru finalul anului 2017 arată că 38% din numărul total de conexiuni la internet mobil sunt conexiuni 4G, iar 42% conexiuni 3G, ceea ce înseamnă că 80% din cele 20,3 milioane conexiuni la internet mobil sunt conexiuni de mare viteza. Astfel, rata de penetrare la 100 locuitori a internetului mobil prin conexiuni 3G si 4G a fost de 83%.

Cele mai multe conexiuni de internet mobil (17,3 milioane – 85%) sunt utilizate prin telefonul mobil, cu plata unui abonament sau a unei opțiuni dedicate pentru internet, acești utilizatori consumând în 2017 în medie 1,36 GB/luna (+106%). Utilizatorii de internet mobil prin modem/card/USB au consumat în medie 2,5 GB/luna (+43%), însă numărul acestora își continuă tendința de scădere, ajungând la 1,9 milioane.

În funcție de numărul de conexiuni la internet mobil active la 31.12.2017, liderul pieței avea o cotă de piață de 42%, principalul competitor 23%, următorul competitor 18%, ceilalți furnizori însumând 17%.


Citeste mai multe despre   


















969 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    mda (Marţi, 15 mai 2018, 13:50)

    SoulSearcher [utilizator]

    evident ca asta se datoreaza programului de guvernare PSD cu care a castigat la ultimele alegeri..

    nu nea sorine ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version