​VIDEOREPORTAJ Timp, nervi și bani pierduți pentru a depune Declarația Unică: Nu înțeleg! Avem o țară performantă în IT și un sistem la pământ!

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 31 iulie 2018, 19:52 Economie | Telecom


Coada la Xerox-ul de langa ANAF
Foto: Hotnews
 documente
(31 Iul 2018) PDF, 79KB
(07 Aug 2018) PDF, 650KB
​​Zeci de persoane au stat marți la coadă la Xerox-ul de lângă Administrația Fiscală a Sectorului 1 pentru a cumpăra cu 4,2 lei formularul Declarației Unice, în ultima zi de depunere a acestui document, în condițiile în care la ANAF nu puteau obține acest formular. După ce depuneau declarația și își plăteau dările către stat erau direcționați să își valideze calitatea de asigurat la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, situată alături. Culmea este că și dacă ai depus online Declarația Unică te poți trezi neasigurat. Este cazul unei avocate din București care s-a trezit neasigurată la medicul de familie, deși își plătise asigurările și depusese online Declarația Unică.

 • UPDATE (marți, 7 august) ANAF a precizat pentru HotNews.ro că 'în anul 2018, persoanele fizice care realizează venituri din categoria celor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) din legea nr. 227/2015 (..) au calitatea de asigurat (..) până la data termenului de depunere a declarației.' Fiscul mai spune că în urma modificărilor aduse OUG nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost elaborat un proiect de Ordin comun al președintelui ANAF și președintelui CNAS pentru aprobarea procedurii privind structura informațiilor și periodicitatea transmiterii acestora între cele instituții, proiect care este publicat pe site-ul Fiscului și despre care HotNews.ro a scris deja. (vezi atașat răspunsul integral al ANAF)

Timp, nervi și bani pierduți! Așa s-ar rezuma pe scurt experiența a zeci de persoane care stăteau marți la cozi în Băneasa la Administrația Fiscală a Sectorului 1, pentru a-și depune Declarația unică, în ultima zi în care  contribuabilii persoane fizice mai puteau depune acest formular pentru a nu fi sancționat ulterior cu amenzi între 50 și 500 de lei.

Paznicul instituției direcționa oamenii către un Xerox de lângă clădire, de unde să-și cumpere formularul Declarației Unice, imposibil de găsit azi în sediul ANAF, ori către biroul special pentru crearea datelor de acces în Spațiul Privat Virtual, serviciu care teoretic ar trebui să-ți permită depunerea online a Declarației Unice.

Teoretic, pentru că în practică nu toți au norocul de a reuși să se descurce. Este cazul unei doamne, contabil de profesie, care a povestit cum deși a obținut datele de acces în sistem, venise astăzi să reclame angajaților ANAF că nu poate să se autentifice în sistem deoarece userul și parola nu îi sunt recunoscute.

    VIDEO Probleme cu datele de acces în Spațiul Privat Virtual:

      


O altă familie de români stabilită în străinătate a venit în țară pentru plata asigurărilor de sănătate. Soțul a acceptat să povestească pentru HotNews.ro cum este plimbat practic de la Ana la Caiafa, între Casa de Asigurări de Sănătate și ANAF pentru plata acestor asigurări și validarea ulterioară a acestor plăți la Casa de Asigurări pentru a nu risca să nu apară ca neasigurat.

    VIDEO Român stabilit în străinătate, venit să-și plătească la Fisc asigurările de sănătate: Nu înțeleg! Avem o țară performantă în IT și un sistem la pământ


 • "Întâi am fost la Casa de Asigurări de Sănătate și mi s-a spus că trebuie să vin la ANAF să plătesc și de aici o întreagă tevatură. Și nu înțeleg. Avem o țară performantă în IT, cu oameni foarte buni în IT și un sistem care este la pământ. Acum trebuie să mă întorc la Casa de Asigurări să depun dovada că am plătit. Ea va intra în sistem și nu știu peste cât timp va apărea că am plătit.", spune acesta.

    O mamă venită să depună declarația unică pentru copiii săi plecați să studieze în Olanda: Nu înțeleg de ce firmele de Xerox trebuie să comercializeze aceste foi când ele ar trebui să fie disponibile la ghișeele ANAF!

Puțini sunt cei care stau nervoși la rând și acceptă să vorbească cu un jurnalist ori să fie filmați. Cu mențiunea că nu vrea să fie filmată, o doamnă acceptă să povestească de ce stă la coadă la Xerox.
 • Stau la coadă să cumpăr formularele de declarație unică pentru fiul și fiica mea că nu realizează venituri în România. Amândoi sunt studenți la zi în Olanda. Au împlinit 18 ani. Nu mai sunt asigurați și ca să poată beneficia de servicii medicale au nevoie de cardul de sănătate. Online nu am încercat să depun declarațiile unice. Mi s-a spus să iau declarația unică de aici de la Xerox, plătesc 4,20 lei pentru una, o completez, anexez copie după buletinele lor și apoi înțeleg că trebuie să depun undeva la Casa de Sănătate aceste formulare. Trebuie să le validez alături la Casa de Sănătate. 4,2 lei mi se pare foarte mult, aproape 1 euro. Nu înțeleg de ce firmele de Xerox trebuie să comercializeze aceste foi, când ele pot fi disponibile la Ghișee, la ANAF, dar nu sunt. Toată lumea este trimisă aici la Xerox.", a declarat aceasta.

 • Angajații Xerox-ului: Suntem o societate privată, nu avem treabă cu ANAF-ul. Ca să existăm, noi trebuie să scoatem profit

Întrebați de HotNews.ro dacă nu li se pare mare prețul de 4,2 lei pentru formularul Declarației Unice, una dintre angajatele Xerox-ului a declarat:

 • "Astea sunt prețurile. Noi suntem o societate privată, nu avem treabă cu ANAf-ul. Este logic că, noi ca să existăm, trebuie să scoatem profit. Altfel plecăm acasă."


Mărturia unei avocate: Cu asigurările plătite și cu declarația unică depusă online și totuși neasigurată!

Aceste situații nu sunt singulare și problema este mult mai mare. Am mers să ne convingem personal de problemele de comunicare a datelor între sistemele IT ale ANAF și ale CNAS după ce săptămâna trecută o avocată ne-a relatat că a fost nevoită să parcurgă aceeași procedură, în pofida faptului că avea asigurările plătite și își depusese online declarația unică prin Spațiul Privat Virtual.

 • "Sunt avocat de 19 ani în Baroul București. În calitate de liber profesionist, respectiv avocat, plătesc asigurări de sănătate prin intermediul ANAF și sunt un contributor corect în sensul că mereu mi-am plătit înainte de scadență asigurările de sănătate, inclusiv anul acesta.
 • Recent m-am dus la medicul de familie pentru a-mi lua un bilet de trimitere, seara acasă m-am verificat și eram asigurată, când am ajuns la medic eram neasigurată, deși plătisem cu o zi înainte inclusiv luna iunie CASS-ul. Prin efectul legii, teoretic suntem asigurați până la sfârșitul lunii iulie indiferent de plată. Văzând că nu pot să obțin biletul de trimitere m-am dus la ANAF să aflu care este situația pentru că, anul trecut sau acum doi ani, am mai avut o astfel de problemă și acolo mi s-a spus că plățile nu erau prelucrate de compartimentul IT pentru a putea fi văzute și de CASMB.
 • Conducerea ANAF Sector 4 m-a verificat în baza de date, a văzut că am plățile făcute și că din punctul de vedere al ANAF nu e nicio problemă. I-a contactat pe cei din CASMB, iar de acolo i-au comunicat că, de anul acesta, liber profesioniștii, în special avocații, pentru a fi putea fi asigurați sau reasigurați în sistemul informatic al CNAS trebuie ca, după ce depun declarația unică la ANAF și este validată de Fisc, să meargă cu ea în format print și la CASMB pentru a fi validată și acolo. Altfel vor avea surpriza să se trezească neasigurați când le este lumea mai dragă.
 • Nu am mai avut timp să ma duc la CASMB în ziua respectivă. După câteva zile am printat declarația unică pe care am depus-o online pe Spațiul Privat Virtual și m-am dus la CASMB în Băneasa, mi-a fost validată și mi-a fost dat un înscris din care rezultă că sunt asigurată. Doamna de la ghișeu mi-a spus că într-adevăr toți liber profesioniștii, în special avocații, vor trebui să facă din acest an acest pas. Din discuțiile purtate pe Facebook cu alți avocați înțeleg că și în alte localități ar fi aceeași procedură și că au mai fost colegi care au trebuit să-și valideze declarația unică la Casa de Asigurări. Foarte mulți colegi de-ai mei avocați se plâng că figurează ca neasigurați." a declarat aceasta pentru HotNews.ro.

ANAF și CNAS nu recunosc oficial că ar exista această problemă, dar vor să implementeze un protocol pentru ca datele să fie transmise zilnic între cele două sisteme IT


Coada la Fisc
Foto: Hotnews
HotNews.ro a solicitat puncte de vedere atât de la ANAF cât și de la CNAS pentru a afla dacă problema semnalată de avocată este una reală și generalizată și la alte categorii de liber profesioniști.

ANAF nu a răspuns până la redactarea acestui articol.
De cealaltă parte, CNAS a furnizat un răspuns tehnic (vezi documentul atașat), din care rezultă că, "în condițiile în care termenul de depunere a declarației unice a fost prorogat până la data de 31 iulie 2018, pentru acest an, toate persoanele care aveau calitatea de asigurat la data de 31.12.2017, beneficiază de calitatea de asigurat şi la pachetul de servicii de bază până la data de 31 iulie 2018."

Culmea este că deși nu a furnizat niciun răspuns oficial față de această problemă în care s-ar afla avocații, ANAF a scos în dezbatere publică în data de 26 iulie 2018 un Proiect de ordin pentru aprobarea unei proceduri privind structura informațiilor și periodicitatea transmiterii acestora între ANAF şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În proiect se precizează că "Agenţia Naţională de Administrare Fiscală transmite centralizat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate informaţiile prevăzute la pct. 1, începând cu anul 2018, după cum urmează:
    a) zilnic, se transmit informaţiile referitoare la persoanelor înregistrate în formularul D112;
    b) pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2018– până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, informaţiile referitoare la persoanele fizicecare realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) şi cele prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, care au depus declaraţiile fiscale (D604/Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - în continuare denumită Declarație unică și D 605/ Cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri), se transmit în termen de 10 zile;
    c) după intrarea în vigoare a prezentului ordin, informaţiile referitoare la persoanele care au depus declaraţiile fiscale (Declarație unică), se vor transmite zilnic. (etc..)".


 • Pentru mai multe detalii consultați proiectul ANAF atașat acestui articol.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5842 vizualizari

 • -11 (15 voturi)    
  De ce nu se poate plati tot anul? (Marţi, 31 iulie 2018, 19:58)

  holinessdani [utilizator]

  Sau se poate?
  Nu conteaza, si daca se poate si daca nu se poate, autoritatiile sunt de vina.
  • +6 (16 voturi)    
   Stai jos (Marţi, 31 iulie 2018, 22:01)

   Laic [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Ideea era aici ca in 2018, in Romania, umbli ca acum 100 de ani de ici de colo sa platesti dijma la stat. IN 2018 !!!!
   • +5 (9 voturi)    
    Hai sa nu exageram (Miercuri, 1 august 2018, 6:59)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Laic

    Nevasta-mea e avocat , a completat-o si a depus-o in maxim 20 min online in conditiile in care era prima data cand a folosit acest mecanism. Deci daca oamenii se trezesc in ultima zi, e vina statului ?
    • +4 (4 voturi)    
     cam asa zic si eu.... (Miercuri, 1 august 2018, 9:31)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     daca lasi totul pe ultima clipa, e logic sa te astepti la busculade si la sincope; si asta e valabil pentru orice domeniu, nu doar pentru depunerea declaratiilor la ANAF.
     Imi amintesc de anii 1990, si de cozile din ultimele zile ale lunii martie de la ghiseele Administratiei fiscale: toti se inghesuiau sa isi plateasca impozitul local pe trim I ca sa beneficizeze de reducerea de 5% oferita daca tot impozitul anual se platea in trim I. Erau niste cozi interminabile, cadeau batranii din picioare la administratiile fiscale ...toti acuzau ministerul ca isi bate joc de cetateni...Pana cand a venit un director de la Min Finantelor si a spus clar: ,,din ianuarie pana in 25 martie nu a venit nimeni sa isi plateasca impozitul. Toti au lasat pe ultimele zile, si de aceea s-a creazt coada. Puteti veni si maine, si in aprilie, si in mai sa platiti impozitul, doar ca nu mai beneficiati de reducerea de 5%''
     dar romanul nu si nu....ca el vrea sa plateasca acum, sa obtina reducerea.
     Cu o asa gandire, ce ne mai miram ca toate ghiseele sunt plina in ultima zi de plata.
    • +2 (2 voturi)    
     si eu cred ca se exagereaza.. (Miercuri, 1 august 2018, 10:20)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     in primul rand se exagereaza cu solutia asta on-line. degeaba merge daca oamenii nu stiu de ea, nu stiu sa o foloseasca sau nu au incredere in sistem. daca ANAF-ul e convins ca e asa buna, de ce mai tine ghiseele deschise?

     si 4.2 ron pentru formular copiat la xerox.. cineva face un profit frumusel, fix in curtea ANAF. privat? ce privat are voie sa-si arunce baraca in curtea unei institutii publice? de ce oare nu a comandat ANAF cateva mii de formulare in plus (la 0.x ron/bucata)?..
     • +2 (4 voturi)    
      De ce, de ce (Miercuri, 1 august 2018, 10:26)

      bobo22 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      De ce nu si-au scos oamenii singuri la imprimanta formularul ce poate fi descarcat gratuit de pe situl ANAF? Firma de multiplicari poa' sa ceara si 42 Lei per formular, nu vad unde e problema atata timp cat pretul este afisat.
      • 0 (2 voturi)    
       depinde cum privesti.. (Miercuri, 1 august 2018, 16:30)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui bobo22

       daca esti invatat sa lasi capul jos in fata "autoritatii", de vina este contribuabilul, nu functionarul public.
       cum ar fi sa te duci la Vodafone sa inchei un contract si sa te trimita la xerox sa-ti faci copie? vrei garantie la noul tembelizor? du-te si fa o copie si vino sa ti-o stampilam. suna aberant, nu? pentru ca esti client.

       poate nu te-ai prins, dar si pentru ANAF tot client esti. ANAF este un prestator de servicii pentru clientii, sai, contribuabilii. fara ei (nici nu sunt multi..) ANAF nu ar exista. viceversa nu este valabila.
       credeti ca nu exista si alta solutie? ba exista.. an de an, sute de mii de romani aleg sa emigreze, sa isi plateasca taxele in alte tari.
    • +2 (2 voturi)    
     Corect (Miercuri, 1 august 2018, 10:26)

     emilm [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

     Aveai timp destul pentru a depune online. Daca lasi pentru ultima clipa, evident ca pot aparea probleme neprevazute... Cu siguranta nu sunt un sustinator al actualei conduceri, insa cred ca e timpul sa ne uitam si la noi, nu doar la altii. De data asta chiar nu poti da vina pe autoritati, a existat destul timp pentru ca fiecare sa poata depune linistit declaratia.
 • -12 (22 voturi)    
  ce? (Marţi, 31 iulie 2018, 19:58)

  nikita11 [utilizator]

  o tara performanta in it? mai treziti-va. poate prin comparatie cu ungaria, bulgaria si bosnia hertegovina. in rest suntem cel mult mediocri in it.
  • +1 (9 voturi)    
   cum ce ? (Marţi, 31 iulie 2018, 21:24)

   Petrencu-Stefan [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   "suntem cel mult mediocri in it " ?
   bine ca esti tu super mediocrule
   • +1 (11 voturi)    
    IT (Miercuri, 1 august 2018, 4:05)

    Lake123 [utilizator] i-a raspuns lui Petrencu-Stefan

    Or mai fi în țară și ceva it-iști buni, dar cei mai buni, s-au tot dus și-au umplut lumea. Cei din țară, majoritatea sunt cu academii de mântuială, au doar diplome plătite, deci tufă IT. Scuze, dar asta-i situația.
    • +9 (13 voturi)    
     Sunt destui si in tara dar ... (Miercuri, 1 august 2018, 7:11)

     Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Lake123

     1. Cei care lucreaza in IT si sunt buni , nu prea se inghesuie sa lucreze la aplicatii de genul asta, pentru administratia publica. Multi vor in firme internationale unde sunt cu totul alte oportunitati si lucruri mai interesante de facut ( vezi Amazon, Microsoft, IBM,etc)
     2. Investitiile in domeniul IT (si nu numai) in ultimii ani de cand a venit Dragnea sunt la ZERO absolut. Nu spun ca ce s-a facut inainte era bine, mai toate contractele in IT se dadeau pe spagi si erau niste mizerii de aplicatii ( vezi Siveco, Teamnet) dar realitatea e ca e nevoie sa informatizezi multe lucruri in adm publica. Incercase Talpes de la Softwin sa faca o chestie open-source in guvernarea Ciolos, cu costuri minime (undeva la 2-3 mil euro) si cu o viziune pe termen lung si multi oameni de buna credinta s-au implicat. A venbit Dragnea si i-a dat pe toti afara tipand ca Ciolos a cheltuit o gramada de bani. Acum a venit PSD cu o noua strategie de 50 mil euro, alta mizerie de pompat bani la firmele de partid.
     3. Cel putin la ANAF era un program finantat si controlat de catre Banca Modiala si care implica schimbarea infrastructurii IT. Dar nu s-a facut din motive politice, prostie, incompetenta si probabil ca nu se putea fura. In final Banca Mondiala s-a saturat si a anulat programul.
    • +4 (4 voturi)    
     Esti sigur... (Miercuri, 1 august 2018, 10:30)

     emilm [utilizator] i-a raspuns lui Lake123

     ... de afirmatia ta? Lucrez in domeniu si cunosc o gramada de oameni foarte buni care au ales sa ramana in tara, desi ar fi putut pleca oricand afara. Nu toata lumea are drept obiectiv parasirea tarii la terminarea studiilor. Pe de alta parte cunosc si IT-sti mediocri care au plecat afara si castiga bani buni. Deci impartirea asta cu "aia buni" au plecat afara si "aia prosti" au ramas in tara mi se pare fortata.
   • 0 (4 voturi)    
    cei care fac softurile pentru anaf (Miercuri, 1 august 2018, 9:33)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Petrencu-Stefan

    chiar ca sunt mediocri...la fel ca si cei care intretin reteaua si serverele.
    IT-istii buni nu lucreaza la stat, intelegeti odata acest lucru.
  • -9 (19 voturi)    
   Si totusi IT-istii sunt scutiti de impozit (Marţi, 31 iulie 2018, 22:01)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui nikita11

   IT-istii sunt scutiti de impozit pe salariu de toate guvernele PSD incepand cu Adrian Nastase care a venit cu legea scutirii IT-istilor, continuand cu Ponta care a marit plaja de IT-isti scutiti si guvernele de acum, Singurul care a vrut sa limiteze a fost Ciolos, dar IT-istii au facut coada si au votat PSD-ul ca sa ii scuteasca. Si cand ii critici si spui ca de ce doar ei sunt scutiti, IT-istii spun ca ei sunt cei care duc economia in spate, ca vin firmele straine in Romania special doar pentru IT-istii. Acum vedem de ce sunt in stare IT-istii, dar noi suferim, iar ei sunt scutiti de PSD in continuare. Dar la ce fac, mai degraba sunt ASISTATI SOCIAL.
   • +3 (3 voturi)    
    Nu cred ca sunt prea multi din IT care a votat PSD (Miercuri, 1 august 2018, 9:43)

    Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Paradoxal, nu se rezuma totul la bani. Marea majoritate a celor din IT au votat USR (peste 60%), PSD cred ca au votat maxim 5%. Am mai auzit retorica asta de la foarte multi lideri din PSD: domne, am marit salariile, pensiile, am redus taxele, de ce sunt totusi atat de multi impotriva noastra ? Pai tocmai, ca nu e doar vorba de bani. E vorba ca in rest nu fac nimic si si principala preocupare e sa modifice legile alea ale justitiei intr-un mod absolut criminal. De pilda, au strecurat un articol cum ca oricine a fost condamnat in baza unor protocoale cu SRI, poate cere reviziuirea pedepsei. Deci acum o sa iasa alde Iordache , marele investitor din timpul lui Basescu, dovedit ca a sterpelit efectiv 5 mil de euro cu care si-a luat avion privat si o sa zica ca el a fost condamnat ilegal si cere si banii inapoi ba chiar si contractele.
   • +4 (4 voturi)    
    Esti pe langa subiect (Miercuri, 1 august 2018, 10:26)

    pixu [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Cu tot respectul, compari mere cu pere. Softurile respective sunt facute de firmele de casa ale partidului, firme in care nu se inghesuie programatorii buni.

    Pentru informarea ta, IT-istii au fost si sunt alaturi de Ciolos si l-au sprijinit. Din pacate, peste proiectele volutare ale programatorilor buni se va asterne praful pentru ca birocratul si Statul te vrea slugarnic lor.
 • +19 (29 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 iulie 2018, 20:06)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   lasa ca asa a fost mereu (Miercuri, 1 august 2018, 9:34)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui

   imi amintesc toate guvernarile din anul 1980 si pana astazi. Mereu au fost cozi.
 • +10 (20 voturi)    
  Am incercat azi sa descarc declaratia unica de pe (Marţi, 31 iulie 2018, 20:15)

  cartofil [utilizator]

  site-ul ANAF. Bineteles ca a fost imposibil. Nici ieri nu a fost posibil. Bineteles ca acum sunt pasibil de amenda. Daca nu depui formularul inteligent, nu-ti primeste actele, am incercat sa depun toate actele fara declaratia pe care nu am de unde si nu am reusit. Adunatura de nenorociti.
 • +14 (20 voturi)    
  Performant e Silicon Valey (Marţi, 31 iulie 2018, 20:24)

  Fu Leng [utilizator]

  performanti is japii, sud coreenii si altii. Romanii is OK, dar daca te uiti la telefonul ala smart facut la Brasov, cam pe acolo e stadiul performantei.
  Dar, pt a implementa niste sisteme in domeniul birocratic ar trebui sa fie easy. Unde e buba? Sistemul birocratic e infestat cu incompetent corupti, e psdist adica. Cine a facut cele mai multe sisteme it pt statul roman? Ghitza, ala care acum guitza pe la sarbi ca e persecutat politic.
  Exemplu: in mai bine de o decada in Canada, am dat doar o data pe la guvernul federal building sa imi iau SIN number. In rest, telefon/posta/internet. Internet 99%.
  Cel mai simplu exemplu de platit taxele, 1 minut pt cele personale, si pt mine si pt nevasta…..cam 5-10 minute pt cele pe business, pt ca ia ceva timp sa te loghezi pe CRA si sa te autentifici dar odata autentificat, ai introdus sumele in casutele specific, click tasta enter and voila, magic happens.
  • +5 (9 voturi)    
   Deci cu alte cuvinte (Marţi, 31 iulie 2018, 20:48)

   Bazil [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   MUIE/SD
  • +4 (6 voturi)    
   Stai asa ca a venit PSD cu strategie de 50 mil eur (Miercuri, 1 august 2018, 7:14)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   in domeniul IT. Sa vezi jaf din bani publici. Sa spargi 50 mil euro pe ce ? Pe niste servere , baze de date, o interfata web si care evident or sa mearga mizerabil. Adica acum ai cloud, ai tool-uri care te ajuta sa dezvolti multe lucruri in mod automat. Ehe, nu ne facem bine niciodata.
  • +3 (3 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 august 2018, 10:50)

   [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

 • +5 (7 voturi)    
  nu inteleg (Marţi, 31 iulie 2018, 20:29)

  Xorciser [utilizator]

  Calitatea de asigurat in 2018 functioneaza by default daca esti deja asigurat. Doar daca nu esti deja e o procedura mai complicata.

  Eu am depus online declaratia unica- destul de greoaie procedura, dar in final m-am descurcat. Singura critica pe care o am este aceea ca am depus o declaratie pentru veniturile rectificate din 2017 si separat una pentru veniturile din 2018 (pentru ca acum cateva saptamani eram chiar in mijlocul reinnoirii unui contract de inchiriere, nu stiam daca se concretizeaza nu puteam estima veniturile pe 2018). Sistemul mi-a dat eroare in sensul ca am depus de doua ori "declaratia unica pe 2018"- desi una era pt 2017 si una pt 2018. Sa vedem daca le iau in considerare pe amandoua.
  • +4 (4 voturi)    
   d212 x 2 sau d200 + d212? (Marţi, 31 iulie 2018, 22:35)

   Pardel007 [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Daca ai depus d212 de doua ori (o data pe 2017, o data pe 2018) nu cred ca e ok; poti sa treci in aceeasi d212 si 2017 si 2018 (si ti-as recomanda sa faci un d212 rectificativ cu ambii ani cumulati, ca sa nu te mai legi la cap cu ei).

   Daca ai depus d200 pt 2017 (gen, la inceputul anului, cand d212 nu era inca gata), si d212 acum pentru 2018, probabil e ok.
 • +3 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 iulie 2018, 21:05)

  [anonim]

 • +1 (7 voturi)    
  Calculul e (Marţi, 31 iulie 2018, 21:22)

  Coco_papagal [utilizator]

  simplu: din 5 mil. de romani plecati din tara cel putin 3 mil. nu o vor depune la timp=> 100€ amenda x 3 mil. = 300 mil. €
  • +4 (6 voturi)    
   Daca nu mai ai rezidenta in Romania (Miercuri, 1 august 2018, 1:28)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Coco_papagal

   poa sa isi bage in gura placuta de la audi-ul ala. Dar nah, cu psd nu te pui, astia is nesatui rau.
  • 0 (0 voturi)    
   tu chiar crezi ca cei plecati in afara (Miercuri, 1 august 2018, 9:36)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Coco_papagal

   platesc vreo amenda? Cine vrea sa nu ia amenda, plateste la timp...pe restul nu ii intereseaza.
   • +1 (1 vot)    
    depinde ce "averi" mai au prin Ro (Miercuri, 1 august 2018, 10:23)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    pentru cativa lei pe care ii datorezi, ANAF poate sa-ti execute silit casa pe care ai lasat-o in grija parintilor.
 • +4 (6 voturi)    
  pai.. (Marţi, 31 iulie 2018, 22:31)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  .. ce legatura are performanta din mediul privat cu incapacitatea sistemului?

  btw, eu am depus via spv si a fost ok. atata numai ca in loc de un formular web cum ar fi fost normal sa faca, au bagat un pdf care poate fi deschis doar cu adobe. omg...
  • +3 (5 voturi)    
   Exact si tabletele apple nu pot deschide (Marţi, 31 iulie 2018, 23:19)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   și nici nu acceptă acele programe de a fi descărcate.
   Deci trebuie în mod paradoxal folosite calculatoare sau alte lap topuri mai neperformante. De ce formularul nu e web?
   Oare ce IT-iști au realizat sistemul ăsta născut depășit?
   • +3 (9 voturi)    
    c'mon (Miercuri, 1 august 2018, 1:12)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui nick24

    Poate e partial vina anaf ca au facut un pdf atat de "inteligent" de nu poate fi deschis decat cu adobe, dar pana una alta adobe a creat standardul, deci macar are o logica. Era stupid daca faceau un pdf care nu mergea prelucrat cu adobe. Nu m-ar fi mirat :D

    DAR... sa-i acuzi extra doar pentru ca incerci sa folosesti in mediul business un obiect fengshui, aka apple, totusi... Au fost vremuri cand apple era the tool pt dtp, pe vremea cand valoarea marului nu era doar cea de etalat pe masa sau dat check in si postat selfie. Foloseste chestia aia numita crapple doar la ce stie sa faca cel mai bine astazi: boosting selfesteem

    Daca e sa facem misto de ei, pai hai sa o facem cu chestii reale ref decl unica. Nu se poate depune in spv. Daca te-ai conectat in spv, trebuie sa iesi si sa te loghezi iar apasand un buton special. anaf, si "presa", au numit link-ul APLICATIA :))) Lasa ca daca ai semnatura electronica, este cu totul alt proces de depunere. Le-a fost greu sa faca un submeniu, pardon, "aplicatie", in spv.
    • +2 (4 voturi)    
     Eu vorbesc serios. Am încercat cu SIRI (Miercuri, 1 august 2018, 8:30)

     nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     După ce am țipat în vreo 3 limbi declareișntuoantu, mi-a apărut pe appleul meu numarul suedez?!?!
     E incredibil ce deșteaptă e tableta!
     Păcat că nu merge și la vot...
     • 0 (0 voturi)    
      pai spune asa (Miercuri, 1 august 2018, 17:25)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui nick24

      Ai cerut parametrul gresit. Trebuia sa incerci cu zaunicuiedeclareișn, pentru ca declareișntuoantu este obsolete. Unul din rarele momente in care utilizatorul crapple chiar este de vina :D

      Totusi, cred ca tot numarul suedez aparea si daca foloseai parametrul corect
    • -2 (4 voturi)    
     nu-i chiar asa (Miercuri, 1 august 2018, 8:39)

     jijibau [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     pe lumea asta exista zeci de sisteme de operare, nu doar windows. eu, unul folosesc linux. dar mai sunt si cei cu tablete, care au ios sau android. de ce au limitat formularul la standardul pdf? de ce nu putea fi un formular web care iti mai da si indicii despre completare in timp real?
     • 0 (2 voturi)    
      depinde (Miercuri, 1 august 2018, 13:51)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui jijibau

      Daca si un stas ca .pdf reprezinta o limitare...

      Este una dintre solutii si asta pentru a exista _SI_ posibilitatea semnarii cu semnatura electronica. Nu servesc crapple, dar ma indoiesc ca nu merge pdf-ul pe un lap/comp mac.
      Ca lumea ar vrea pe tableta cand sta pe buda, e partea a doua. Tableta este, momentan, mai mult pentru chestii sociale, selfie pe buda included. Declaratiile la anaf nu cred ca se incadreaza, desi put de multe ori. Maine o sa apara unu' si o sa spuna ca de ce nu poate de pe ceasul lui inteligent, ca doar are sistem de operare pe el.
      • -1 (1 vot)    
       Really, chiar ai spus asa ceva? (Miercuri, 1 august 2018, 15:39)

       Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

       Ca tu in Romania nu ai aplicatii sau nu-ti poti rula business-ul pe tablet nu e ceva nou. Pe la altii, cu o tastatura blutooth, este inlocuit laptopul. Net si printare wireless, daca te duce gandul la cabluri.
       • 0 (0 voturi)    
        fix (Miercuri, 1 august 2018, 16:16)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

        Depinde de aplicatie sau aplicabilitate, doh. Cate cladiri crezi ca sunt proiectate pe aipad in buda, dragule?

        Net wifi pentru chestii lejere, pentru ca se merge pe cablat pentru legaturi si viteze ca lumea. Momentan.
  • 0 (0 voturi)    
   Mai bine asa (Miercuri, 1 august 2018, 10:29)

   bobo22 [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Decat un nou sistem facut de Sebastian Ghita & co. mai bine formularul ala care merge completat doar din Adobe Reader.
 • +1 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 august 2018, 0:07)

  [anonim]

 • +5 (11 voturi)    
  ANAF (Miercuri, 1 august 2018, 0:44)

  Britannia [utilizator]

  Draga ANAF, nu intentionez sa completez nimic. Esti o mizerie, o gluma sinistra populata cu babe grase cu mentalitate de molusca. Nu mai am nimic in tara pe numele meu, asa ca abia astept sa ma executi silit pe pensia minima pe care o sa o incasez in vreo 40 ani de la statul roman (asta in situatia in care PENSIA o sa mai existe pana atunci in Romanica).
 • +4 (8 voturi)    
  ce nu intelegeti ma? (Miercuri, 1 august 2018, 1:43)

  Jupanu1970 [utilizator]

  ...nu v am spus ca in tara au ramas doar hotii si prostii ?
  • +1 (11 voturi)    
   Retragerea Declaratiei Unice singura solutie (Miercuri, 1 august 2018, 4:21)

   utug [utilizator] i-a raspuns lui Jupanu1970

   Declaratia Unica ( Formularul 212 care a inlocuit 7 declaratii anterioare - D200, D201, D220, D221, D600, D604 și D605,) trebuie retrasa .
   Este imbecil conceputa si neutilizabila.
   Instructiunile de completare a declaratiei reprezinta 30 ( T R E I Z E C I ) de pagini.
   Dl Eugen Orlando Teodorovici ar trebui sa isi dea demisia.
 • +3 (7 voturi)    
  IT (Miercuri, 1 august 2018, 4:08)

  Lake123 [utilizator]

  Cei buni în IT reaizează doar sistemele IT, care însă sunt utilizate de operatori de mântuială, protejații nu știu cui, care habar nu au cum să opereze.
 • -1 (9 voturi)    
  în ultima zi de depunere a acestui document (Miercuri, 1 august 2018, 7:24)

  Incomod3 [utilizator]

  Really ? Si mai au tupeul sa se planga ? Adica lasi totul pe ultima zi... ce se poate intampla ? sa dai de alti imbecili ca tine care au lasat tot pe ultima zi ... :)
 • +2 (4 voturi)    
  Eu cand aud cuvantul "performant" (Miercuri, 1 august 2018, 8:35)

  clint [utilizator]

  de ex. in contextul "imi doresc un calculator performant", imi dau seama ca acel cineva nu stie despre ce vorbeste.

  IT-ul este "performant" intr-o singura privinta: aduce bani in tara si foloseste o resursa naturala, anume programatorii, care altfel s-ar pierde, fie ar pleca fie ar trebui sa lucreze pe la vreun patronache cu ghiul si mertzan. Vorbesc de companiile de outsourcing. Dar dupa ele nu va ramane nimic pe aici, doar vilele de prost gust ale politicienilor, facute din bani se la buget pentru care salariile mari ale IT-istilor sunt o vaca numa buna de impozitat. Asta e tragedia.

  A, mai exista si "IT-ul romanesc", Siveco, Ghitza, Urdareanu care... sa fim seriosi. Securistii s-au prins rapid ca asa se sifoneaza bani frumosi de la buget. Dupa astia nu vor ramane decat gauri, pe care le acoperim tot noi fraierii, cu bani din buzunarul nostru si timp si nervi pierduti pe la ghiseele cu aplicatii facute cu studenti si oameni prost pregatiti, ca, de banii au trebuit investiti in spagi si pe la partide.
 • +1 (1 vot)    
  Luati exemplu (Miercuri, 1 august 2018, 9:06)

  vasile-roaita [utilizator]

  Nu stiu cum este in alte tari din UE dar in Suedia este simplu, foarte simplu cu aceasta declaratie. Totul aici se rezolva prin internet posta sau telefon. Nu mai stiu ce este ala ghiseu.
 • +3 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 1 august 2018, 9:52)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   mai rau (Miercuri, 1 august 2018, 11:19)

   Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui

   "Cam" greoaie?!

   Este un exemplu de analfabetism comunicational.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by