- UPDATE (marți, 7 august) ANAF a precizat pentru HotNews.ro că 'în anul 2018, persoanele fizice care realizează venituri din categoria celor prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) din legea nr. 227/2015 (..) au calitatea de asigurat (..) până la data termenului de depunere a declarației.' Fiscul mai spune că în urma modificărilor aduse OUG nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost elaborat un proiect de Ordin comun al președintelui ANAF și președintelui CNAS pentru aprobarea procedurii privind structura informațiilor și periodicitatea transmiterii acestora între cele instituții, proiect care este publicat pe site-ul Fiscului și despre care HotNews.ro a scris deja. (vezi atașat răspunsul integral al ANAF)
Timp, nervi și bani pierduți! Așa s-ar rezuma pe scurt experiența a zeci de persoane care stăteau marți la cozi în Băneasa la Administrația Fiscală a Sectorului 1, pentru a-și depune Declarația unică, în ultima zi în care contribuabilii persoane fizice mai puteau depune acest formular pentru a nu fi sancționat ulterior cu amenzi între 50 și 500 de lei.
Paznicul instituției direcționa oamenii către un Xerox de lângă clădire, de unde să-și cumpere formularul Declarației Unice, imposibil de găsit azi în sediul ANAF, ori către biroul special pentru crearea datelor de acces în Spațiul Privat Virtual, serviciu care teoretic ar trebui să-ți permită depunerea online a Declarației Unice.
Teoretic, pentru că în practică nu toți au norocul de a reuși să se descurce. Este cazul unei doamne, contabil de profesie, care a povestit cum deși a obținut datele de acces în sistem, venise astăzi să reclame angajaților ANAF că nu poate să se autentifice în sistem deoarece userul și parola nu îi sunt recunoscute.
VIDEO Probleme cu datele de acces în Spațiul Privat Virtual:
O altă familie de români stabilită în străinătate a venit în țară pentru plata asigurărilor de sănătate. Soțul a acceptat să povestească pentru HotNews.ro cum este plimbat practic de la Ana la Caiafa, între Casa de Asigurări de Sănătate și ANAF pentru plata acestor asigurări și validarea ulterioară a acestor plăți la Casa de Asigurări pentru a nu risca să nu apară ca neasigurat.
VIDEO Român stabilit în străinătate, venit să-și plătească la Fisc asigurările de sănătate: Nu înțeleg! Avem o țară performantă în IT și un sistem la pământ
- "Întâi am fost la Casa de Asigurări de Sănătate și mi s-a spus că trebuie să vin la ANAF să plătesc și de aici o întreagă tevatură. Și nu înțeleg. Avem o țară performantă în IT, cu oameni foarte buni în IT și un sistem care este la pământ. Acum trebuie să mă întorc la Casa de Asigurări să depun dovada că am plătit. Ea va intra în sistem și nu știu peste cât timp va apărea că am plătit.", spune acesta.
O mamă venită să depună declarația unică pentru copiii săi plecați să studieze în Olanda: Nu înțeleg de ce firmele de Xerox trebuie să comercializeze aceste foi când ele ar trebui să fie disponibile la ghișeele ANAF!
Puțini sunt cei care stau nervoși la rând și acceptă să vorbească cu un jurnalist ori să fie filmați. Cu mențiunea că nu vrea să fie filmată, o doamnă acceptă să povestească de ce stă la coadă la Xerox.
- Stau la coadă să cumpăr formularele de declarație unică pentru fiul și fiica mea că nu realizează venituri în România. Amândoi sunt studenți la zi în Olanda. Au împlinit 18 ani. Nu mai sunt asigurați și ca să poată beneficia de servicii medicale au nevoie de cardul de sănătate. Online nu am încercat să depun declarațiile unice. Mi s-a spus să iau declarația unică de aici de la Xerox, plătesc 4,20 lei pentru una, o completez, anexez copie după buletinele lor și apoi înțeleg că trebuie să depun undeva la Casa de Sănătate aceste formulare. Trebuie să le validez alături la Casa de Sănătate. 4,2 lei mi se pare foarte mult, aproape 1 euro. Nu înțeleg de ce firmele de Xerox trebuie să comercializeze aceste foi, când ele pot fi disponibile la Ghișee, la ANAF, dar nu sunt. Toată lumea este trimisă aici la Xerox.", a declarat aceasta.
- Angajații Xerox-ului: Suntem o societate privată, nu avem treabă cu ANAF-ul. Ca să existăm, noi trebuie să scoatem profit
Întrebați de HotNews.ro dacă nu li se pare mare prețul de 4,2 lei pentru formularul Declarației Unice, una dintre angajatele Xerox-ului a declarat:
- "Astea sunt prețurile. Noi suntem o societate privată, nu avem treabă cu ANAf-ul. Este logic că, noi ca să existăm, trebuie să scoatem profit. Altfel plecăm acasă."
Mărturia unei avocate: Cu asigurările plătite și cu declarația unică depusă online și totuși neasigurată!
Aceste situații nu sunt singulare și problema este mult mai mare. Am mers să ne convingem personal de problemele de comunicare a datelor între sistemele IT ale ANAF și ale CNAS după ce săptămâna trecută o avocată ne-a relatat că a fost nevoită să parcurgă aceeași procedură, în pofida faptului că avea asigurările plătite și își depusese online declarația unică prin Spațiul Privat Virtual.
- "Sunt avocat de 19 ani în Baroul București. În calitate de liber profesionist, respectiv avocat, plătesc asigurări de sănătate prin intermediul ANAF și sunt un contributor corect în sensul că mereu mi-am plătit înainte de scadență asigurările de sănătate, inclusiv anul acesta.
- Recent m-am dus la medicul de familie pentru a-mi lua un bilet de trimitere, seara acasă m-am verificat și eram asigurată, când am ajuns la medic eram neasigurată, deși plătisem cu o zi înainte inclusiv luna iunie CASS-ul. Prin efectul legii, teoretic suntem asigurați până la sfârșitul lunii iulie indiferent de plată. Văzând că nu pot să obțin biletul de trimitere m-am dus la ANAF să aflu care este situația pentru că, anul trecut sau acum doi ani, am mai avut o astfel de problemă și acolo mi s-a spus că plățile nu erau prelucrate de compartimentul IT pentru a putea fi văzute și de CASMB.
- Conducerea ANAF Sector 4 m-a verificat în baza de date, a văzut că am plățile făcute și că din punctul de vedere al ANAF nu e nicio problemă. I-a contactat pe cei din CASMB, iar de acolo i-au comunicat că, de anul acesta, liber profesioniștii, în special avocații, pentru a fi putea fi asigurați sau reasigurați în sistemul informatic al CNAS trebuie ca, după ce depun declarația unică la ANAF și este validată de Fisc, să meargă cu ea în format print și la CASMB pentru a fi validată și acolo. Altfel vor avea surpriza să se trezească neasigurați când le este lumea mai dragă.
- Nu am mai avut timp să ma duc la CASMB în ziua respectivă. După câteva zile am printat declarația unică pe care am depus-o online pe Spațiul Privat Virtual și m-am dus la CASMB în Băneasa, mi-a fost validată și mi-a fost dat un înscris din care rezultă că sunt asigurată. Doamna de la ghișeu mi-a spus că într-adevăr toți liber profesioniștii, în special avocații, vor trebui să facă din acest an acest pas. Din discuțiile purtate pe Facebook cu alți avocați înțeleg că și în alte localități ar fi aceeași procedură și că au mai fost colegi care au trebuit să-și valideze declarația unică la Casa de Asigurări. Foarte mulți colegi de-ai mei avocați se plâng că figurează ca neasigurați." a declarat aceasta pentru HotNews.ro.
ANAF și CNAS nu recunosc oficial că ar exista această problemă, dar vor să implementeze un protocol pentru ca datele să fie transmise zilnic între cele două sisteme IT
HotNews.ro a solicitat puncte de vedere atât de la ANAF cât și de la CNAS pentru a afla dacă problema semnalată de avocată este una reală și generalizată și la alte categorii de liber profesioniști.
ANAF nu a răspuns până la redactarea acestui articol. De cealaltă parte, CNAS a furnizat un răspuns tehnic (vezi documentul atașat), din care rezultă că, "în condițiile în care termenul de depunere a declarației unice a fost prorogat până la data de 31 iulie 2018, pentru acest an, toate persoanele care aveau calitatea de asigurat la data de 31.12.2017, beneficiază de calitatea de asigurat şi la pachetul de servicii de bază până la data de 31 iulie 2018."
Culmea este că deși nu a furnizat niciun răspuns oficial față de această problemă în care s-ar afla avocații, ANAF a scos în dezbatere publică în data de 26 iulie 2018 un Proiect de ordin pentru aprobarea unei proceduri privind structura informațiilor și periodicitatea transmiterii acestora între ANAF şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
În proiect se precizează că "Agenţia Naţională de Administrare Fiscală transmite centralizat Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate informaţiile prevăzute la pct. 1, începând cu anul 2018, după cum urmează:
a) zilnic, se transmit informaţiile referitoare la persoanelor înregistrate în formularul D112;
b) pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2018– până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, informaţiile referitoare la persoanele fizicecare realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h) şi cele prevăzute la art. 180 din Codul fiscal, care au depus declaraţiile fiscale (D604/Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice - în continuare denumită Declarație unică și D 605/ Cerere de încetare a calității de persoană fizică fără venituri), se transmit în termen de 10 zile;
c) după intrarea în vigoare a prezentului ordin, informaţiile referitoare la persoanele care au depus declaraţiile fiscale (Declarație unică), se vor transmite zilnic. (etc..)".
- Pentru mai multe detalii consultați proiectul ANAF atașat acestui articol.
Nu conteaza, si daca se poate si daca nu se poate, autoritatiile sunt de vina.
Imi amintesc de anii 1990, si de cozile din ultimele zile ale lunii martie de la ghiseele Administratiei fiscale: toti se inghesuiau sa isi plateasca impozitul local pe trim I ca sa beneficizeze de reducerea de 5% oferita daca tot impozitul anual se platea in trim I. Erau niste cozi interminabile, cadeau batranii din picioare la administratiile fiscale ...toti acuzau ministerul ca isi bate joc de cetateni...Pana cand a venit un director de la Min Finantelor si a spus clar: ,,din ianuarie pana in 25 martie nu a venit nimeni sa isi plateasca impozitul. Toti au lasat pe ultimele zile, si de aceea s-a creazt coada. Puteti veni si maine, si in aprilie, si in mai sa platiti impozitul, doar ca nu mai beneficiati de reducerea de 5%''
dar romanul nu si nu....ca el vrea sa plateasca acum, sa obtina reducerea.
Cu o asa gandire, ce ne mai miram ca toate ghiseele sunt plina in ultima zi de plata.
si 4.2 ron pentru formular copiat la xerox.. cineva face un profit frumusel, fix in curtea ANAF. privat? ce privat are voie sa-si arunce baraca in curtea unei institutii publice? de ce oare nu a comandat ANAF cateva mii de formulare in plus (la 0.x ron/bucata)?..
cum ar fi sa te duci la Vodafone sa inchei un contract si sa te trimita la xerox sa-ti faci copie? vrei garantie la noul tembelizor? du-te si fa o copie si vino sa ti-o stampilam. suna aberant, nu? pentru ca esti client.
poate nu te-ai prins, dar si pentru ANAF tot client esti. ANAF este un prestator de servicii pentru clientii, sai, contribuabilii. fara ei (nici nu sunt multi..) ANAF nu ar exista. viceversa nu este valabila.
credeti ca nu exista si alta solutie? ba exista.. an de an, sute de mii de romani aleg sa emigreze, sa isi plateasca taxele in alte tari.
bine ca esti tu super mediocrule
2. Investitiile in domeniul IT (si nu numai) in ultimii ani de cand a venit Dragnea sunt la ZERO absolut. Nu spun ca ce s-a facut inainte era bine, mai toate contractele in IT se dadeau pe spagi si erau niste mizerii de aplicatii ( vezi Siveco, Teamnet) dar realitatea e ca e nevoie sa informatizezi multe lucruri in adm publica. Incercase Talpes de la Softwin sa faca o chestie open-source in guvernarea Ciolos, cu costuri minime (undeva la 2-3 mil euro) si cu o viziune pe termen lung si multi oameni de buna credinta s-au implicat. A venbit Dragnea si i-a dat pe toti afara tipand ca Ciolos a cheltuit o gramada de bani. Acum a venit PSD cu o noua strategie de 50 mil euro, alta mizerie de pompat bani la firmele de partid.
3. Cel putin la ANAF era un program finantat si controlat de catre Banca Modiala si care implica schimbarea infrastructurii IT. Dar nu s-a facut din motive politice, prostie, incompetenta si probabil ca nu se putea fura. In final Banca Mondiala s-a saturat si a anulat programul.
IT-istii buni nu lucreaza la stat, intelegeti odata acest lucru.
Pentru informarea ta, IT-istii au fost si sunt alaturi de Ciolos si l-au sprijinit. Din pacate, peste proiectele volutare ale programatorilor buni se va asterne praful pentru ca birocratul si Statul te vrea slugarnic lor.
Dar, pt a implementa niste sisteme in domeniul birocratic ar trebui sa fie easy. Unde e buba? Sistemul birocratic e infestat cu incompetent corupti, e psdist adica. Cine a facut cele mai multe sisteme it pt statul roman? Ghitza, ala care acum guitza pe la sarbi ca e persecutat politic.
Exemplu: in mai bine de o decada in Canada, am dat doar o data pe la guvernul federal building sa imi iau SIN number. In rest, telefon/posta/internet. Internet 99%.
Cel mai simplu exemplu de platit taxele, 1 minut pt cele personale, si pt mine si pt nevasta…..cam 5-10 minute pt cele pe business, pt ca ia ceva timp sa te loghezi pe CRA si sa te autentifici dar odata autentificat, ai introdus sumele in casutele specific, click tasta enter and voila, magic happens.
Eu am depus online declaratia unica- destul de greoaie procedura, dar in final m-am descurcat. Singura critica pe care o am este aceea ca am depus o declaratie pentru veniturile rectificate din 2017 si separat una pentru veniturile din 2018 (pentru ca acum cateva saptamani eram chiar in mijlocul reinnoirii unui contract de inchiriere, nu stiam daca se concretizeaza nu puteam estima veniturile pe 2018). Sistemul mi-a dat eroare in sensul ca am depus de doua ori "declaratia unica pe 2018"- desi una era pt 2017 si una pt 2018. Sa vedem daca le iau in considerare pe amandoua.
Daca ai depus d200 pt 2017 (gen, la inceputul anului, cand d212 nu era inca gata), si d212 acum pentru 2018, probabil e ok.
btw, eu am depus via spv si a fost ok. atata numai ca in loc de un formular web cum ar fi fost normal sa faca, au bagat un pdf care poate fi deschis doar cu adobe. omg...
Deci trebuie în mod paradoxal folosite calculatoare sau alte lap topuri mai neperformante. De ce formularul nu e web?
Oare ce IT-iști au realizat sistemul ăsta născut depășit?
DAR... sa-i acuzi extra doar pentru ca incerci sa folosesti in mediul business un obiect fengshui, aka apple, totusi... Au fost vremuri cand apple era the tool pt dtp, pe vremea cand valoarea marului nu era doar cea de etalat pe masa sau dat check in si postat selfie. Foloseste chestia aia numita crapple doar la ce stie sa faca cel mai bine astazi: boosting selfesteem
Daca e sa facem misto de ei, pai hai sa o facem cu chestii reale ref decl unica. Nu se poate depune in spv. Daca te-ai conectat in spv, trebuie sa iesi si sa te loghezi iar apasand un buton special. anaf, si "presa", au numit link-ul APLICATIA :))) Lasa ca daca ai semnatura electronica, este cu totul alt proces de depunere. Le-a fost greu sa faca un submeniu, pardon, "aplicatie", in spv.
E incredibil ce deșteaptă e tableta!
Păcat că nu merge și la vot...
Totusi, cred ca tot numarul suedez aparea si daca foloseai parametrul corect
Este una dintre solutii si asta pentru a exista _SI_ posibilitatea semnarii cu semnatura electronica. Nu servesc crapple, dar ma indoiesc ca nu merge pdf-ul pe un lap/comp mac.
Ca lumea ar vrea pe tableta cand sta pe buda, e partea a doua. Tableta este, momentan, mai mult pentru chestii sociale, selfie pe buda included. Declaratiile la anaf nu cred ca se incadreaza, desi put de multe ori. Maine o sa apara unu' si o sa spuna ca de ce nu poate de pe ceasul lui inteligent, ca doar are sistem de operare pe el.
Net wifi pentru chestii lejere, pentru ca se merge pe cablat pentru legaturi si viteze ca lumea. Momentan.
Este imbecil conceputa si neutilizabila.
Instructiunile de completare a declaratiei reprezinta 30 ( T R E I Z E C I ) de pagini.
Dl Eugen Orlando Teodorovici ar trebui sa isi dea demisia.
IT-ul este "performant" intr-o singura privinta: aduce bani in tara si foloseste o resursa naturala, anume programatorii, care altfel s-ar pierde, fie ar pleca fie ar trebui sa lucreze pe la vreun patronache cu ghiul si mertzan. Vorbesc de companiile de outsourcing. Dar dupa ele nu va ramane nimic pe aici, doar vilele de prost gust ale politicienilor, facute din bani se la buget pentru care salariile mari ale IT-istilor sunt o vaca numa buna de impozitat. Asta e tragedia.
A, mai exista si "IT-ul romanesc", Siveco, Ghitza, Urdareanu care... sa fim seriosi. Securistii s-au prins rapid ca asa se sifoneaza bani frumosi de la buget. Dupa astia nu vor ramane decat gauri, pe care le acoperim tot noi fraierii, cu bani din buzunarul nostru si timp si nervi pierduti pe la ghiseele cu aplicatii facute cu studenti si oameni prost pregatiti, ca, de banii au trebuit investiti in spagi si pe la partide.
Este un exemplu de analfabetism comunicational.