​Guvernul a aprobat joi aderarea României la Cadrul de cooperare pentru calculul de înaltă performanță - Euro HPC, o inițiativă de construire a unei infrastructuri de supercalculatoare, capabile de milioane de miliarde de operațiuni pe secundă, și care ar putea fi folosite pentru a dezvolta produse inovatoare ori pentru a depista și preveni boli sau catastrofe naturale. Infrastructura, în care se va investi o sumă de aproximativ un miliard de euro până în 2020, va fi deținută și exploatată în comun. România va putea accesa și fonduri UE pentru dezvoltarea de tehnologii și aplicații pentru următoarea generație de supercomputere.

Infografic Big DataFoto: Comisia Europeana
  • „Aderarea României la această inițiativă europeană este esențială pentru menținerea țării nostre în cursa economică din era super-vitezei informaționale și demonstrează seriozitatea și angajamentul față de partenerii europeni și NATO, dar și față de menținerea avantajului nostru competitiv. Concret, vorbim despre un proiect menit să sprijine financiar și material crearea următoarei generații de supercalculatoare ce vor avea efecte asupra întregii societăți. De exemplu, pentru sistemul medical se vor putea proiecta și introduce noi medicamente, diagnostica mai rapid pacienții sau crește calitatea îngrijirii medicale personalizate.
  • Calculatoarele de înaltă performanță au, de asemenea, un rol esențial în susținerea revoluției industriale digitale care transformă profund industriile tradiționale prin facilitarea de servicii bazate pe noi modele de afaceri. Mai mult, HPC a permis producătorilor europeni să sporească productivitatea, reducând timpul necesar pentru dezvoltarea noilor platforme de vehicule de la o medie de 60 de luni la 24 de luni, îmbunătățind în același timp siguranța, protecția mediului și confortul pasagerilor”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor.

Potrivit Ministerului Comunicațiilor, 'România va putea beneficia de bani europeni din programul de cercetare și inovare „Orizont 2020”. Aceste sume vor fi folosite într-un parteneriat public-privat (PPP) privind calculul de înaltă performanță pentru cercetare și dezvoltare de tehnologii și aplicații pentru următoarea generație de supercomputere'.

Până în prezent, la Cadrul de cooperare pentru calculul de înaltă performanță - Euro HPC au aderat 24 de state, printre care și România.

Potrivit datelor Comisiei Europene, inițiativ comună EuroHPC, o nouă structură juridică și de finanțare, va crea o infrastructură pentru calculul de înaltă performanță (High-Performance Computing - HPC), pe care o va exploata pe plan european. De asemenea, EuroHPC va sprijini un program de cercetare și inovare pentru dezvoltarea de tehnologii și de mașini (hardware) și aplicații (software) care ar putea fi instalate pe aceste supercalculatoare.

Contribuția UE la EuroHPC va fi de aproximativ 486 de milioane de euro în baza actualului cadru financiar multianual, statele membre și țările asociate alocând și ele o sumă similară. În total, până în 2020 urmează să fie investită o sumă de aproximativ 1 miliard de euro din fonduri publice, iar membrii privați ai inițiativei vor furniza contribuții în natură.