​Arbitrul telecom (ANCOM) a lansat luni în consultare publică tarifele maxime de acces la rețeaua subterană de fibră optică Netcity din București, tarife care vor fi obligatorii de implementat de către operatorul acestei rețele. Tarifele propuse de ANCOM sunt semnificativ mai mici decât tarifele actuale percepute de NetCity Telecom. Spre exemplu, autoritatea propune un tarif de 75,97 euro/km/luna pentru serviciul de închieiere tubete Tubecity Transport, față de un tarif care variază acum între 85 si 120 euro/km/lună, în funcție de gradul de utilizare. Furnizorii de internet au acuzat recent că dispar tot mai multe rețele de cartier în București din cauza tarifelor abuzive de acces la rețeua Netcity și a lipsei de intervenție a ANCOM.

Reteaua NetcityFoto: NetCity Telecom
  • „Lansăm astăzi în consultare publică modelul de calcul al costurilor serviciilor de acces oferite furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice și tarifele maxime rezultate pe baza acestui model pentru accesul la infrastructura fizică a proiectului Netcity. În elaborarea acestui model, am avut în vedere stabilirea tarifelor în funcție de costuri, respectând criteriile de transparență, obiectivitate și proporționalitate. Săptămâna viitoare, vom supune consultării publice și un proiect de decizie privind condițiile tehnice și economice în care să se realizeze accesul furnizorilor la infrastructura Netcity”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM.

Modelul de calcul al costurilor

Tarifele serviciilor au fost fundamentate în funcție de costuri, pe baza unui model de calculație realizat în conformitate cu un sistem de criterii transparente, obiective și justificate, utilizând drept standard costurile istorice.

La elaborarea modelului de cost privind tarifele de acces la canalizație, bazat pe metoda costurilor complet alocate, Autoritatea a ţinut cont de necesitatea aplicării unor principii şi metodologii conforme cu practica şi legislaţia europeană, respectând principiul nediscriminării, obiectivităţii, cauzalității şi proporţionalităţii.

Tarifele maxime propuse pentru accesul la infrastructura Netcity:

  • - 75,97 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport;
  • - 3,02 euro/buc. pentru serviciul Tubecity Racord tip A (lungime maximă 20 metri);
  • - 10,87 euro/buc. pentru serviciul Tubecity racord tip B și special (lungime peste 20 metri);
  • - 8,03 euro pentru serviciul de închiriere Branșament FTTB;
  • Tarifele maxime stabilite nu includ TVA.

Tarifele practicate în prezent pentru accesul la infrastructura Netcity:

  • - între 85 și 120 euro/km/lună pentru serviciul Tubecity Transport, în funcție de gradul de utilizare;
  • - 10 euro/buc. pentru serviciul Tubecity Racord tip A;
  • - între 20 și 50 euro/buc. pentru serviciul Tubecity racord tip B și racord special;
  • - între 10 și 15 euro pentru serviciul de închiriere Branșament FTTB, în funcție de gradul de utilizare.

Contextul actual

ANCOM a emis avizul privind condiţiile tehnice şi economice în care se realizează accesul furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice în baza Legii nr. 154/2012, document care a fost contestat în instanță, nefiind implementat de către dezvoltatorul proiectului Netcity. Actualul cadru legislativ în vigoare, respectiv Legea nr. 159/2016, conferă ANCOM dreptul de a impune prin decizie obligatorie pentru dezvoltatorul proiectului Netcity condițiile tehnice și economice în care să se realizeze accesul furnizorilor la această infrastructură.

ANCOM a informat Netcity Telecom cu privire la incidența dispozițiilor legale actuale și a solicitat transmiterea documentației complete, necesare în vederea stabilirii și impunerii condițiilor tehnice și economice de acces deschis la canalizația subterană dezvoltată în cadrul „Reţelei metropolitane de fibră optică a municipiului Bucureşti pentru telecomunicaţii - Netcity”.

Săptămâna viitoare, ANCOM va supune consultării publice și un proiect de decizie a președintelui prin care se vor impune condițiile tehnice și economice prin care se va face accesul la infrastructura Netcity.

Procesul de consultare publică

Proiectul de model de calculație a costurilor serviciilor de acces oferite furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice pentru accesul la infrastructura fizică realizată în cadrul proiectului „Rețelei metropolitane de fibră optică a Municipiului București pentru telecomunicații – Netcity” poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 31.10.2018.

  • Furnizorii de internet au acuzat recent că dispar tot mai multe rețele de cartier în București din cauza tarifelor abuzive de acces la rețeua Netcity și a lipsei de intervenție a ANCOM.

30-40% din cheltuiala furnizorilor mici și mijlocii de internet este cu tarifele abuzive de acces în rețeaua subterană de fibră optică Netcity, acesta fiind și principalul motiv pentru care foarte mulți operatori au dispărut din piață, au precizat luna trecută oficialii a două asociații de furnizori de internet, respectiv ANISP și Interlan. Aceștia reclamă faptul că de aproape 2 ani de zile, arbitrul telecom putea da o decizie care să impună reglementarea tarifelor de acces la Netcity și nu a făcut-o. "ANCOM a început să reglementeze tarifele de acces la rețeaua subterană a RCS&RDS din Oradea, în condițiile în care Netcity a fost primul proiect de rețea subterană din țară, un etalon, iar operatorii de internet din București suferă pierderi.', a spus Cătălin Cuturela, președinte ANISP.