​Netcity Telecom, operatorul rețelei subterane de fibră optică din București, a reacționat marți la propunerea arbitrului telecom de reducere a tarifelor pe care le au de plătit furnizorii de internet pentru coborârea cablurilor în rețea. Oficialii firmei își exprimă încrederea că perioada de consultări publice se va încheia cu o Decizie a ANCOM care să asigure continuarea dezvoltării viitoare a proiectului Netcity, asa cum a fost aprobat de catre Consiliul General al Municipiului București și amintesc faptul că investiția în proiectul Netcity este în totalitate privată și se bazează pe tarifele și condițiile de acces la rețea deja reglementate prin Contractul de concesiune de lucrări publice.

Reteaua subterana de fibra optica NetcityFoto: NetCity Telecom
  • Redăm mai jos integral reacția Netcity Telecom:

"Netcity Telecom a luat cunoștință de conținutul propunerii de proiect pentru reglementarea tarifelor serviciilor de acces la rețeaua metropolitană pentru fibră optică a Municipiului București, publicate de ANCOM pentru consultare publică.

Reprezentanții companiei vor analiza cu atenție în perioada următoare efectele acestei propuneri și se vor consulta cu reprezentanții Primariei Municipiului Bucuresti și ANCOM pentru a stabili în ce măsură termenii proiectului de Decizie interferează cu contractul de concesiune, aspect extrem de important în procesul de elaborare a Deciziei finale.

Reprezentanții Netcity Telecom își exprimă încrederea că perioada de consultări publice se va încheia cu o Decizie a ANCOM care să asigure continuarea dezvoltării viitoare a proiectului Netcity, asa cum a fost aprobat de catre Consiliul General al Municipiului București.

Conducerea Netcity Telecom dorește de asemenea să menționeze faptul că investiția în proiectul Netcity a fost și este în totalitate privată și se bazează pe tarifele și condițiile de acces la rețea deja reglementate prin Contractul de concesiune de lucrări publice, încheiat în parteneriat cu Autoritatea Contractantă, Municipiul București, și aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 108 din anul 2008.

Managementul companiei consideră că investițiile în infrastructură sunt vitale pentru creșterea și dezvoltarea Bucureștiului, una dintre zonele metropolitane cu cea mai accelerată creștere din Uniunea Europeana. În consecință, orice decizie de modificare a cadrului de reglementare trebuie să ia în considerare nevoia de investiții în infrastructura din Romania, dar și aşteptările mediului de afaceri, care trebuie să își bazeze deciziile pe un cadru juridic și de reglementare predictibil, în interesul consumatorilor şi participanţilor la piaţă."

  • Primăria București împreună cu Netcity Telecom au contestat în instanță un aviz dat de ANCOM în 2013 care preciza că tarifele de acces la rețea sunt discriminatorii / Netcity Telecom este investigată și pentru un posibil abuz de poziție dominantă

Amintim faptul că investițiile în rețeaua Netcity au fost reluate recent intr-un ritm alert, după ce Primăria București a aprobat indicatorii pentru a doua etapă a acestui proiect.

Pentru detalii citește:

Investițiile fuseseră oprite în vara anului 2013, în urma avizului prin care ANCOM cerea modificarea neregulilor contractuale. Avizul era unul conform și nu obligatoriu, fiind atacat în instanță de Netcity Telecom și de Primăria București.

Consiliul Concurenței a deschis în 2016 o investigație împotriva Netcity Telecom pentru un posibil abuz de poziție dominantă, dar abia după ce a fost obligat în instanță.

Noua lege a infrastructurii telecom 159/2016 conferă însă ANCOM dreptul de a impune prin decizie obligatorie pentru dezvoltatorul proiectului Netcity condițiile tehnice și economice în care să se realizeze accesul furnizorilor la această infrastructură, lucru care se întâmplă acum.

Mai exact, arbitrul telecom (ANCOM) a lansat luni în consultare publică tarifele maxime de acces la rețeaua subterană de fibră optică Netcity din București, tarife care vor fi obligatorii de implementat de către operatorul acestei rețele. Tarifele propuse de ANCOM sunt semnificativ mai mici decât tarifele actuale percepute de NetCity Telecom. Spre exemplu, autoritatea propune un tarif de 75,97 euro/km/luna pentru serviciul de închieiere tubete Tubecity Transport, față de un tarif care variază acum între 85 si 120 euro/km/lună, în funcție de gradul de utilizare.

Furnizorii de internet au acuzat luna trecută că dispar tot mai multe rețele de cartier în București din cauza tarifelor abuzive de acces la rețeua Netcity și a lipsei de intervenție a ANCOM, care de aproape 2 ani de zile nu a dat această decizie de reglementare a tarifelor de acces la rețeaua Netcity.

Primaria București a încasat redevențe în valoare de 8.022.091 lei (peste 1,8 milioane euro) în perioada 2009-2013 din concesionarea pentru 49 de ani a rețelei subterane de fibră optică NetCity.

Municipalitatea ar trebui să primească anual 12% din veniturile obținute din închirierea rețelei construite și gestionate de o firmă special creată în acest sens, respectiv NetCity Telecom, care a aparținut grupului UTI, controlat de Tiberiu Urdăreanu.

În februarie 2017, Netcity Telecom a fost cumpărată integral de către operatorul de telecomunicații Direct One, companie controlată de antreprenorii români Teofil Mureșan si Simion Mureșan.