Autoritatea italiană din domeniul concurenței a amendat Apple și Samsung pe motiv că încurajează actualizarea telefoanelor mai vechi la versiuni noi ale sistemului de operare pentru a le încetini și pentru a-i determina pe oameni să-și cumpere modele noi, scrie AFP. Samsung a fost amendată cu 5 milioane euro, iar Apple, cu 10 milioane euro, amenda fiind mai mare la Apple fiindcă nu și-a informat clienții despre caracteristicile bateriei și despre cum pot prelungi viața acesteia.

SmartphoneFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Amenda aplicată este prima de acest gen pe un subiect care a fost dezbătut în multe țări, tacticile prin care producătorii încearcă să îi determine pe oameni să-și cumpere mai des aparate noi.

În sens larg conceptul se numește planned obsolescence în engleză, iar în română i se spune ”uzură morală planificată”. Este vorba de o politică prin care producătorii limitează deliberat durata de viața a produselor, pentru ca achizițiile să se facă mai des.

În cazul din Italia autoritățile au ajuns la concluzia că Apple și Samsung au implementat practici comerciale lipsite de onestitate, pentru că actualizările sistemului de operare au redus performanța telefoanelor, au făcut ca unele lucruri să nu mai funcționeze și au accelerat rata de înlocuire a smartphone-urilor.

De exemplu Samsung a încurajat posesorii de Note 4 să instaleze o versiune de Android care era mai potrivită pentru mult mai noul Note 7, iar la Apple posesorii de iPhone 6 au fost încurajați să instaleze versiunea de iOS care era mai potrivită pentru iPhone 7.

Apple a primit amendă dublă față de Samsung pentru că nu le-a comunicat clienților caracteristici esențiale legate de bateriile litiu-ion, inclusiv despre durata medie de viață și cum să prelungești durata de viață a bateriei.