​​"Poșta Română a fost amendată luni, 29 octombrie, cu 25.000 de lei de către arbitrul telecom (ANCOM) pentru că nu a respectat parametrii minimi de calitate pentru trimiterile simple, dar compania va plăti de fapt numai 2.500 de lei", a declarat joi pentru HotNews.ro Cristin Popa, directorul executiv de control în ANCOM. De ce? "Din păcate, ultimile modificări legislative aduse prin Legea 203/2018 permit ca, în cel mult 15 zile, contravenientul să poată plăti jumătate din amenda minimă pe care autoritatea o putea da conform cu OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice, respectiv 5.000 de lei. În aceeași situație ne aflăm și în cazurile mult mai grave", a spus acesta.

Cristin Popa, director executiv ANCOMFoto: Arhiva personala

"Potrivit prevederilor art. 28 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor (așa cum a fost modificat de art. 20, punctul 10. din capitolul V din Legea 203/2018) „Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal.

În cazul Poștei, operatorul nu a respectat parametrii minimi de calitate pentru trimiterile simple, prin urmare, ANCOM a aplicat luni o amendă contravențională de 25.000 de lei. Din păcate, ultimile modificari legislative aduse prin L 203/2018, permit ca operatorul să poată plăti jumătate din amenda minimă pe care autoritatea o putea da conform cu OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice. Cum amenda minimă pe care o poate da ANCOM este de 5.000 de lei, Poșta va plăti 2.500 de lei în 15 zile.

În aceeași situație se află autoritatea și pentru cazurile mult mai grave, de exemplu în situații critice generate de operatorii de telefonie mobilă, când pentru fapte ce afectează utilizatorii amenzile în trecut urcau până la peste 1.000.000 de lei, iar pe actuala legislație operatorul ar plăti 2500 lei. (n.a oficialul ANCOM face referire la amenda de 1,1 milioane lei aplicată Telekom România pentru indisponibilitatea serviciilor de voce, date și SMS din luna martie a acestui an).", a declarat joi pentru HotNews.ro Cristin Popa, director executiv de monitorizare și control în cadrul ANCOM.

Acesta a mai spus că "ANCOM nu are dreptul de a avea inițiativă legislativă, însă a expus situația parlamentarilor din comisiile de specialitate pe al căror sprijin contează pentru remedierea acestei scăpări legislative."

  • O aberație legislativă care a trecut neobservată: Conducerea ANCOM a semnalat această problemă în Comisia IT din Parlament

Această aberație legislativă, care blochează în prezent ANCOM și a trecut neobservată până acum, a fost semnalată în luna septembrie în Comisia IT din Camera Deputaților, de membrii conducerii ANCOM, chemați la audieri în legătură cu posibile probleme privind taxarea roamingului de către operatorii mobili din România.

- "Un operator a primit în urmă cu două luni de la noi 1 milion de lei amendă. Conform noii reglementari, în 15 zile poate să plătească jumătate din minim, adică 2500 de lei", a spus atunci Sorin Grindeanu - preşedintele ANCOM, citat de Observator.tv.

- "În urma monitorizării și a investigațiilor punctuale ANCOM a aplicat notificări, avertizări și amenzi. În ceea ce privește amenzile conform Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale un operator poate achita pe loc sau în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării, după caz, a procesului-verbal, jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal. Amenzile sunt cuprinse între 5000 lei și 2% din cifra de afaceri. Astfel indiferent de cuantumul amenzii aplicate operatorul va achita 2.500 conform Legii nr.203/2018 ceea ce duce la încălcări repetate de către operatori a prevederilor legale.", a declarat atunci și Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM (vezi în documentul atașat procesul verbal al ședinței din Camera Deputaților).

  • MAI: Dacă agentul constatator vă aplică o amendă de 200 de lei, iar minimul prevăzut de lege este 100 de lei, dumneavoastră veți putea achita în termen de 15 zile doar 50 de lei

Legea nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale a intrat în vigoare în luna august din acest an, la o lună după ce a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ministerul Afacerilor Interne anunța pe Facebook, în data de 24 august 2018, că amenzile contravenționale pot fi plătite la jumătate din minimul prevăzut de actul normativ, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal (în loc de 48 de ore).

”Cu alte cuvinte, dacă agentul constatator vă aplică o amendă de 200 de lei, iar minimul prevăzut de lege este 100 de lei, dumneavoastră veți putea achita în termen de 15 zile calendaristice doar 50 de lei. Și tot de astăzi, amenzile nu mai pot fi achitate direct la polițist... eliminăm, astfel, orice schimb de bani între cetățean și polițist!”, explica atunci Ministerul Afacerilor Interne pe Facebook.