​​Sorin Grindeanu, președintele arbitrului telecom (ANCOM), autoritate care reglementează piața de 3,4 miliarde de euro a comunicațiilor electronice, are un salariu net lunar de 8.892 lei, iar cei doi vicepreședinți ai autorității au salarii de 7.780 lei, în timp ce salariile medii nete pentru directorii din instituție au fost de 16.225 lei, în primele nouă luni din acest an, se arată într-un răspuns transmis luna trecută de ANCOM la interpelarea unui deputat PNL. Salariul mediu net pe instituție a fost de 7.603 lei în primele nouă luni din acest an.

Sorin GrindeanuFoto: AGERPRES
  • NOTĂ (sâmbătă, 3 noiembrie): La finalul anului 2017, ANCOM avea un total de 582 angajați din care 537 angajați cu studii superioare repartizați astfel: 57% au studii tehnice, 24% studii economice, 10% studii juridice și 9% alte studii superioare, venitul mediu net, incluzând diferitele sporuri, fiind de 7.863 lei, potrivit raportului anual al autorității.

Florin Roman, deputat PNL

Florin Roman, deputat PNL

Foto: Camera Deputatilor

Deputatul PNL Florin Claudiu Roman a adresat luna trecută mai multe întrebări (vezi documentul atașat) privind veniturile membrilor conducerii şi ale personalului din cadrul ANCOM, precum şi numărul de noi angajări făcute în anul 2018, iar autoritatea condusă de fostul premier Sorin Grindeanu a transmis, în 24 octombrie, Camerei Deputaților răspunsurile solicitate.

  • Redăm mai jos integral răspunsurile președintelui ANCOM:

"Salariul mediu net pe instituție, de la începutul anului și până la finalul lunii septembrie (cel aferent lunii octombrie 2018 nu este disponibil întrucât se calculează în ultima zi a lunii), a fost în cuantum de 7.603 lei.

Vă precizăm că salariile de bază ale membrilor conducerii instituției sunt stabilite conform prevederilor art.11 alin.(2) ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 22/2009 privind înființarea Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații aprobată prin Legea nr. 113/2010, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora "salariul de bază al preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM este stabilit la nivelul indemnizaţiei cuvenite funcţiei de secretar de stat, în cazul preşedintelui, şi, respectiv, funcţiei de subsecretar de stat, în cazul vicepreşedinţilor". Astfel, la data prezentei adrese, salariul președintelui instituției este în cuantum de 8.892 lei net, iar salariul vicepreședinților instituției este de 7.780 lei net.

Veniturile de natură salarială medii/lună, în valoare netă, pentru angajații instituției care dețin funcția de director, au fost, pentru cele nouă luni ale anului 2018, în cuantum de 16.225 lei.

Conform Contractului Colectiv de Muncă care se aplică angajaților Autorității, 5 persoane care dețin funcția de director și care au copii minori, au primit, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, o sumă în cuantum de 354 lei net/copil, iar cu ocazia zilei de 1 iunie, o sumă de 354 lei net/copil.

Totodată, conform acestui document, 3 persoane de sex feminin angajate în ANCOM care dețin funcția de director au primit, cu ocazia zilei de 8 martie, suma de 354 lei net/persoană.

În afară de aceste sume, 3 angajați care dețin funcția de director au primit vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei/angajat, sumă impozitată în conformitate cu legislația în vigoare.

Precizăm că toți angajații ANCOM care dețin funcția de director au obligația de a completa declarații de avere, care sunt publicate pe site-ul instituției, la adresa www.ancom.org.ro/declaratii-de-avere.

De la începutul acestui an și până în prezent au fost angajate pe posturile vacante din cadrul ANCOM 36 de persoane."