- UPDATE (marți, 20:45) Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI): Nu e prima încercare de blocare a unor site-uri prin DNS. Soluția e una singura - învățați să folosiți Internetul liber, în afara cenzurii.
- "Ieri Tribunalul Bucuresti a decis intr-un caz in prima instanta sa ceara catre 6 furnizori de Internet blocarea prin DNS a mai multor site-uri banuite ca ar incalca drepturile de autor a unor producatori de filme.
- Ce este bine sa intelegem:
- 1. Nu e prima incercare de blocare a unor site-uri prin DNS, solutia e una singura - invatati sa folositi Internetul liber, in afara cenzurii: 1.1.1.1 (DNS al CloudFlare) sau 8.8.8.8 si 8.8.4.4. (DNS al Google) sunt aliații vostri. Sau cautati TOR brower bundle - pt avansati.
- 2. Decizia este in prima instanta, doar dupa apel va putea fi executata.
- 3. Daca sunteti clienti de Internet ai Vodafone sau Orange sau unul dintre ceilalti 944 de furnizori de Internet nu sunteti afectati."
Solutia pe scurt dată în 5 noiembrie de Tribunalul București:
- "Admite cererea modificată. Constată că website-urile accesibile în prezent la următoarele locaţii online: - filmehd, accesibil în prezent la următoarea locaţie online: www.filmehd.net; -filmeonline2013, accesibil în prezent la următoarea locaţie online: www.filmeonline2013.biz; -thepiratebay, accesibil în prezent la următoarea locaţie online principală: www.thepiratebay.org; şi la următoarele locaţii online de tip proxy: http:/fbay. maik. rocks, htip://bayproxy. net, http://thepiratebayz. org, http://tpb.portalimg.com, https://fastpiratebay.co.uk, https://gameofbay.org, https://ikwilthepiratebay.org, https://oldbayproxy.eu, https://pirate.trade, https.V/piratebay.click, https.V/piratebay.red, https ://piratebayblocked.corn, https ://piratebaymirror.eu, https://piratebayproxy.be, https: //piratebayproxy.tf, https://piratebays.co, https://piratebays.co. uk, https://pirateproxy.cam, https://pirateproxy.dick, https://pirateproxy.sh, https://pirateproxy.tf, https://pirateproxy.wf https://pirateproxy.yt, https://thebay.tv, https://thehiddenbay.cc, https://thehiddenbay.fi, https://thehiddenbay.info, https://thehiddenbay.ws, https://thepiratebay.bypassed.st, https://thepiratebay.co.in, https://thepiratebay.rocks, https://thepiratebay.uk.net, https://thepiratebay.unblocker.cc, https://thepiratebay-proxy.com, https://tpbbay.eu, https://tpbmirror.us, https://tpbunblocked.org, https://ukpirate.dick, https://ukpirate.org, https://ukpirateproxy.xyz, https://unblockedbay. info, https ://urbanproxy. eu, încalcă drepturile de autor deţinute de reclamanţi;
- - Dispune blocarea permanentă prin metoda blocării la nivel DNS a accesului clienţilor pârâţilor pentru serviciile de acces la internet prin punct fix, la website-urile accesibile în prezent la locaţiile online indicate mai sus.
- - În temeiul art. 406 c.pr.civ, ia act de renunţarea la judecarea cererilor reconvenţionale formulate de pârâţii reclamanţi TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS S.A., UPC ROMANIA S.R.L., NEXTGEN COMMUNICATION S.R.L. Cu apel in 30 de zile de la comunicare la Curtea de Apel Bucureşti. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi 05.11.2018.
RCS&RDS, cel mai mare operator de comunicații fixe, avea 2,2 milioane de abonamente de internet fix și date la data de 30 iunie din acest an. Telekom România Communications (fostul Romtelecom) avea 1,18 milioane de abonamente de internet broadband la sfârșitul anului trecut, iar UPC avea 581.700 de abonamente de internet la finele anului trecut.
Si asta se aplica la toate realitatile vietii, unde evenimentele sunt precedate de informatie - precum cea din articol.
De pilda, putini realizeaza (nu din lipsa de cunoastere, ci din scepticism mai degraba) ca vremurile se schimba si se schimba nu numai vertiginos, dar mai ales imprevizibil. (Asa a fost cu ACTA, care acum isi face efectul in chestiunea asta cu piratatul.) Dar asta nu e tot, ci de mirat e faptul ca multi (in comment'uri) tind sa creada ca lucrurile vor ramane asa: cu TOR, cu VPN, cu dark-web, etc etc - putini realizand de fapt, ca intram intr-o alta era (cu totul noua) una a controlului absolut; si care nu se va rezuma aici, asa cum il stim - ci va fi unul inimaginabil - si care (prin intermediul AI) va anihila toate aceste mici trucuri de a mai obtine ilicit lucruri, precum filmele piratate (care sunt numai inceputul)..
Totul dureaza (sau a durat) o vreme. Iar acea vreme cam ia sfarsit. Inteligenta artificiala (care e o unealta! putini stiu asta - nu o "persoana", damn it!) va prelua un control absolut - asupra oricui si in orice domeniu. Atunci te vei sterge la fund, cu TOR si cu VPN..
Oricum dupa ce PSD isi definitiveaza dictatura in 2020 (fiindca prostii iar n-au votat 60%) veti fi fortati sa munciti peste hotare, fiindca aici munca cinstita va fi taxata 100%.
Site-uri de genul acesta sunt prea usor accesibile de catre oricine, asa ca au trafic mare.
Daca trebuie instalat vpn, schimbat dns, si alte trucuri din astea, e complicat pentru cei ce nu se pricep de unde se fac aceste setari.
"We think there is a fundamental misconception about piracy. Piracy is almost always a service problem and not a pricing problem. If a pirate offers a product anywhere in the world, 24 x 7, purchasable from the convenience of your personal computer, and the legal provider says the product is region-locked, will come to your country 3 months after the US release, and can only be purchased at a brick and mortar store, then the pirate's service is more valuable."
Mie-mi zici ca toti ar cumpara content, daca ar fi accesibil imediat dupa lansare ?
Mai ales romanii, care fura de sting, le e in gene - mare majoritate nu au absolut nimic cumparat legal pe calculatoare.
"Nu imi permit, deci fur". Ma lesi...
>mare majoritate nu au absolut nimic cumparat legal pe calculatoare
For good reason. Atata timp cat preturile nu pot fi justificate, oamenii vor continua sa pirateze, si sunt total indreptatiti sa faca asta. Nu depui niciun efort intr-un market precum cel romanesc? Suferi consecintele.
Bai, esti incredibil.
2. Site-urile de mai sus pot fi accesate fara probleme fie prin folosirea unui DNS extern (ex. cel de la Google 8.8.8.8, fie prin folosirea TOR si accesarea site-urilor folosind adresele .onion
Dar na, bifeaza si ei ca au incercat ceva, avocatii incaseaza banii, toata lumea fericita...
De exemplu 1.1.1.1, cele de la OpenDNS
Eu folosesc DNSCrypt (a protocol that authenticates communications between a DNS client and a DNS resolver)
Sau atunci cand ti se inchide pravalia unde vinzi merele furate de la vecinul, e tot violarea dreptului la initiativa privata.
Asa se intampla cand idei simple iau contact cu minti si mai simple.
A hacui saitul/serverul cuiva aia e infractiune... si aia e alta branza.
Ar fi valid ce spui tu daca:
1. Daca in Dragonul Rosu ar fi NUMAI marfa piratata, atunci, da, ar trebui inchis si nu vad nici o problema cu asta.
2. Daca nu e numai marfa piratata, atunci masurile ar trebui luate punctual, impotriva celor care vand marfa piratata, ele fiind niste firme individuale care au inchiriat spatiia colo. Fiind mai multe magazine, ele pot fi inchise punctual. Daca in Dragonul rosu ar fi o singura societate comerciala, ea ar fi inchisa cu totul.
La fel este si cu site-urile. Masura de blocare nu vizeaza TOATE site-urile, ci pe cele care "vand" chestii piratate. De ce blocare si nu aplicarea legii punctual ? Fiindca nu e practic. Nu poti sa te duci peste un site din Rusa cu politia, ca te-a piratat, dar poti cere autoritatilor din tara ta, sau cele din tarile cu care ai tratate, sa il blocheze.
Alte chestii care te-ar putea ajuta sa reduci confuzia:
Daca ai un magazin si vinzi 99% chestii legale dar si 1% chestii ilegale, poti fi inchis si trimis la puscarie.
"Accesul liber" in Dragonul Rosu, chiar si din prisma cumparatorilor, nu este atat de liber. Este o proprietate privata care a fost ridicata la rang de spatiu public prin obtinerea unor autorizatii. Proprietarii de acolo au niste obligatii pe care si le-au asumat cand au obtinut autorizatia si este de minim bun simt ca trebuie sa respecte legea si sa nu vanda furaciuni. Dupa mintea ta, toti cei din Colectiv au intrat "liber" si e problema lor ca s-au ars. Ridicarea ulterioara a autorizatiei de functionare este, in logica ta precara, o igradire a libertatilor.
Daca cineva iti fura lucrurile din casa, le pune in curtea lui, o deschide poarta pentru toti cei care pot veni "liber" sa isi aleaga cate ceva din lucrurile furate, ei fiind in deplina cunostinta de cauza ca sunt furate, apoi vine politia si ii trimite acasa, asta pentru tine e o ingradire a "libertatii".
Serviciul în sine nu este unul ilegal. Iar blocarea accesului la el e cam ciudat. Să zicem că nu mai folosesc românii torrent, dar folosesc Google Drive. Urcă acolo conținut piratat, îi dau share și-l iau alții. Ce facem în cazul ăla, blocăm Google?
Pirateria ține de utilizatorii care urcă acel conținut și de cei care îl descarcă. Problema apare că acestor companii le vine peste mână să dea în judecată utilizatorii, ar pierde mult prea multe resurse pentru asta și nici nu ar avea rezultate prea fericite. Așa că preferă să bată pe provideri.
E incredibil ce motive se gasesc ca sa justificati si sa gasiti circumstante convenabile pentru furt.
Presupun ca iesi si la proteste, anti-coruptie, nu ?
Apoi da linkul la toata lumea.
Ionescu gaseste linkul, si se uita la film, sau il descarca pe caculator.
Cine a facut ceva ilegal aici? Popescu sau Ionescu?
Nu e problema lui Ionescu sa verifice daca filmul ala poate fi distribuit sau nu gratuit. El a gasit un link, a descarcat filmul, e in regula.
Problema este a lui Popescu, care a urcat acel film, si eventual al serverului care tine filmul respectiv.
Si cum Yahoo sau Vimeo tine o gramada de filme, majoritatea fara probleme de copyright, singura masura este sa le ceara adminilor sa stearga filmul, si sa il identifice pe Popescu.
Acum, daca inlocuiesti Yahoo cu Piratebay, vei obtine aceeasi situatie, cu ceva diferente, si anume ca probabil pe Piratebay gasesti majoritatea filmelor cu probleme de copyright. Si poate ca aia nu vor sa stearga filmul, si atunci se ajung la aceste situatii, in care sunt interzisi.
Dar, Ionescu nu are nici o problema in acest caz, el a gasit un link, si a vazut filmul, el nu este pirat, nu este hot, nu este decat poate oportunist, a gasit o ocazie sa vada un film gratis si a folosit-o.
Nu este ilegal sa downloadezi, doar ca torrent-ul, in timp ce face download, face si upload, si doar aici pot aparea probleme.
Insa sunt atatea site-uri unde gasesti filme, pe care le descarci prin HTTP, deci faci doar download, fara upload, iar acolo nu au ce sa iti faca.
Daca nu a platit pentru el, Ionescu stie ca fura.
Si tu la fel, esti un ciorditor infect.
Este irelevant unde "il gasesti", atata vreme cat stii bine ca singura modalitate legala e sa platesti pentru content.
Hoti. O tara de hoti.
Firma de curierat nu face "broadcasting", adica da nu da la "toata lumea". Numeni nu te opreste sa transferi 1 to 1 chestii ilegale, le poti pune, criptate pe Google Drive sau Dropbox, pe propriul server de HTTP sau FTP si numai cine trebuie are acces la ele. Problema e cand toata lumea are, cand altii se sesizeaza si te reclama.
Firma de curierat poate sa justifice ca nu a stiut ce cara si ca majoritatea chestiilor pe care le transporta sunt legale. La fel si Dropbox, care spune ca e responsabilitiatea ta ce incarci la ei.
Diferenta e ca daca Dropbox primeste o reclamatie de la politie ca un user pune chestii ilegale, eu cred ca il va bloca. Asta inseamna firma serioasa.
Dar cand te numesti ThePirateXXX si nu te intereseaza de reclamatiile autoritatilor, te muti din tara in tara ca sa eviti legile, atunci e clar care e scopul tau.
Nu insultati inteligenta unora. Fatada asta cu "libertatea internetului" poate prinde la unii, nu e singura chestie gri sau in afara legii care se ascunde dupa conceptul de libertate. De exemplu "car sharingul", o idee mareata in sinea ei, care se promoveaza tot ca o libertate, a condus la crearea unei forme de taximetrie care eludeaza legea.
dupa cum spunea cineva mai sus, piratarea nu are legatura cu banii ci cu disponibilitatea. cel mai recent exemplu, serialul Titans anuntat cu surle si trambite pe Netflix si disponibil doar pe torrent momentan. cele 4 episoade care au iesit pana acum. cine pierde aici? netflix va anula probabil finantarea pentru sezonul 2 din cauza audientelor slabe.
-Mai pe romaneste, daca nu folosesti serverele DNS are RDS-ului sa zicem, nu te "blocheaza" nimeni.
Poti foarte simplua sa folosesti Cloduflare 1.1.1.1 sau Google 8.8.8.8, problem solved.
In fine - blocarea se face la nivel DNS. Daca vreti sa sariti peste ea, faceti asta: cautati pe Google dupa 'OpenNic' - un sistem DNS care este transparent, deschis si democratic si nu controlat de ISP-urile voastre, de Google sau de altii. O sa va faceti un bine over all. Recomand.
Blocarea accesului la ISP poate fi intr-adevar un precedent periculos si asta ar fi o discutie normala.
Mersul la cinema e o experiență în sine, o ieșire în oraș, pentru socializare... Studiourile ar trebui să promoveze această experiență, nu să piardă vremea prin tribunale. :)
E nasol sa faci voluntariat fara voia ta.
Le-au luat ani de zile ca sa ajunga la nivelul asta de blocare!
Inca nu se leaga foarte tare de site-urile romanesti si de cele de torente mai putin cunoscute.
OK, sunt blocate deja multe adrese din cele de mai sus dar nu au prins toate variantele de la The Pirate Bay.
Mai sunt cateva versiuni care nu sunt mentionate :) si in plus suedezii au apucat deja sa lanseze o versiune portabila care se poate da jos ca un zip, numai ca nu o sa fie la fel de completa ca si site-ul original. Depinde ce vrei...
Dar nu spuneti voi, astia care sustineti pirateria, ca masura inchiderii unor site-uri e prea restrictiva ? La fel si cu Hollywood-ul, de ce sa il banezi pe tot si nu doar productiile socialiste ?
Problema la mine s-a rezolvat de la sine. Am trecut pe Netflix din pura comoditate. Prefer sa dau cateva zeci de lei pe luna fara sa imi bat capul cu descarcarile si fara sa ma tem ca vine cineva si ma ia la intrebari.
Gașca de golani/ hoți ....Ahhh acum am înțeles ....pai Șeful nu este hot? Și este bine mersi mai conduce țara, din când in când
Apropo, Constituția României zice așa:
Art. 30 – Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
ISPii sus-numiți trebuie atacați direct la Curtea Constituțională.
https://www.moviepass.com/
Oricum firmele reclamante vor dispărea în scurt timp, fiindcă sunt mult mai preocupate de a intenta procese decât de a dezvolta platforme de distribuire a conținutului care chiar să ne facă să considerăm opțiunea respectivă.
Sper doar ca Netflix să nu rămână cu monopol, deși la cum se împușcă singuri în picior concurenții, nu m-ar mira.
Asta intra si el in cenzura cabinetului de avocatura?
Milogilor. Hotilor.
2-ar trebui sa faca panarama daca unul face bani din ele, nu daca e pt. vizionare in familie
3- E doar pretext ca sa ne verifice traficul internet (in contract cu provideru scrie ca provider asigura confidentialitatea traficului,deci ar trebui sa reduca factura cu 50%)