Opt case internaționale de producție cinematografică au obținut luni, 5 noiembrie, în primă instanță, blocarea permanentă a accesului clienților principalilor furnizori de internet fix, respectiv RCS&RDS, Telekom România (fostul Romtelecom), UPC, Nextgen (firma de cablu a Telekom), DCS și AKTA la mai multe site-uri web cu filme piratate, pentru încălcarea drepturilor de autor. Decizia, despre care a scris inițial Profit.ro, poate fi atacată în 30 de zile de la comunicare, la Curtea de Apel Bucureşti.

Decizie Tribunal BucurestiFoto: Captura Portal.just.ro
  • UPDATE (marți, 20:45) Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI): Nu e prima încercare de blocare a unor site-uri prin DNS. Soluția e una singura - învățați să folosiți Internetul liber, în afara cenzurii.

Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI), al cărei director executiv este Bogdan Manolea, jurist specializat în drept IT, a publicat azi pe pagina de Facebook următoarea reacție la decizia Tribunalului București:

  • "Ieri Tribunalul Bucuresti a decis intr-un caz in prima instanta sa ceara catre 6 furnizori de Internet blocarea prin DNS a mai multor site-uri banuite ca ar incalca drepturile de autor a unor producatori de filme.
  • Ce este bine sa intelegem:
  • 1. Nu e prima incercare de blocare a unor site-uri prin DNS, solutia e una singura - invatati sa folositi Internetul liber, in afara cenzurii: 1.1.1.1 (DNS al CloudFlare) sau 8.8.8.8 si 8.8.4.4. (DNS al Google) sunt aliații vostri. Sau cautati TOR brower bundle - pt avansati.
  • 2. Decizia este in prima instanta, doar dupa apel va putea fi executata.
  • 3. Daca sunteti clienti de Internet ai Vodafone sau Orange sau unul dintre ceilalti 944 de furnizori de Internet nu sunteti afectati."

Reclamanții în dosar sunt Twentieth Century Fox Film Corporation, Universal City Studios Productions LLP, Universal Cable Productions LLC, Warner Bros Entertainment INC, Paramount Pictures Corporation, Disney Enterprises, Columbia Pictures Industries și Sony Pictures Television.

Solutia pe scurt dată în 5 noiembrie de Tribunalul București:

  • "Admite cererea modificată. Constată că website-urile accesibile în prezent la următoarele locaţii online: - filmehd, accesibil în prezent la următoarea locaţie online: www.filmehd.net; -filmeonline2013, accesibil în prezent la următoarea locaţie online: www.filmeonline2013.biz; -thepiratebay, accesibil în prezent la următoarea locaţie online principală: www.thepiratebay.org; şi la următoarele locaţii online de tip proxy: http:/fbay. maik. rocks, htip://bayproxy. net, http://thepiratebayz. org, http://tpb.portalimg.com, https://fastpiratebay.co.uk, https://gameofbay.org, https://ikwilthepiratebay.org, https://oldbayproxy.eu, https://pirate.trade, https.V/piratebay.click, https.V/piratebay.red, https ://piratebayblocked.corn, https ://piratebaymirror.eu, https://piratebayproxy.be, https: //piratebayproxy.tf, https://piratebays.co, https://piratebays.co. uk, https://pirateproxy.cam, https://pirateproxy.dick, https://pirateproxy.sh, https://pirateproxy.tf, https://pirateproxy.wf https://pirateproxy.yt, https://thebay.tv, https://thehiddenbay.cc, https://thehiddenbay.fi, https://thehiddenbay.info, https://thehiddenbay.ws, https://thepiratebay.bypassed.st, https://thepiratebay.co.in, https://thepiratebay.rocks, https://thepiratebay.uk.net, https://thepiratebay.unblocker.cc, https://thepiratebay-proxy.com, https://tpbbay.eu, https://tpbmirror.us, https://tpbunblocked.org, https://ukpirate.dick, https://ukpirate.org, https://ukpirateproxy.xyz, https://unblockedbay. info, https ://urbanproxy. eu, încalcă drepturile de autor deţinute de reclamanţi;
  • - Dispune blocarea permanentă prin metoda blocării la nivel DNS a accesului clienţilor pârâţilor pentru serviciile de acces la internet prin punct fix, la website-urile accesibile în prezent la locaţiile online indicate mai sus.
  • - În temeiul art. 406 c.pr.civ, ia act de renunţarea la judecarea cererilor reconvenţionale formulate de pârâţii reclamanţi TELEKOM ROMANIA COMMUNICATIONS S.A., UPC ROMANIA S.R.L., NEXTGEN COMMUNICATION S.R.L. Cu apel in 30 de zile de la comunicare la Curtea de Apel Bucureşti. Apelul se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţarea hotărârii se face prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi 05.11.2018.

RCS&RDS, cel mai mare operator de comunicații fixe, avea 2,2 milioane de abonamente de internet fix și date la data de 30 iunie din acest an. Telekom România Communications (fostul Romtelecom) avea 1,18 milioane de abonamente de internet broadband la sfârșitul anului trecut, iar UPC avea 581.700 de abonamente de internet la finele anului trecut.