Implementarea tehnologiei 5G va crea în România peste 252.000 de noi locuri de muncă și beneficii estimate la 4,7 miliarde euro până în 2025, în sectoare precum auto, transporturi, utilități și sănătate, conform estimărilor Comisiei Europene, se arată în proiectul de strategie 5G lansat în consultare publică miercuri de arbitrul telecom (ANCOM). "Obiectivul nostru este ca serviciile 5G să fie lansate în 2020. Era să zic 20 20. Vrem să lansăm aceste servicii în orașe fanion, iar până în 2025 am vrea 5G în toate centrele urbane, precum și pe legăturile dintre acestea - autostrăzi, drumuri expres, căi ferate.", a declarat Sorin Grindeanu, președintele autorității.

Sorin GrindeanuFoto: Hotnews
  • Ce spune Strategia 5G pentru România: Peste 252 de noi locuri de muncă până în 2025

Conform documentului lansat astăzi în consultare publică (vezi documentul atașat) în contextul în care prognozele unor actori globali din domeniu arată că numărul de utilizatori 5G va ajunge la 1 miliard în 2023, beneficiile estimate din 5G sunt pe măsură, fiind așteptate să se manifeste pe multiple planuri, atât pentru consumatori, cât și pentru producătorii de bunuri și servicii, publice sau private.

O analiză cantitativă de tip input-output realizată pentru examinarea interdependențelor între 38 de sectoare economice în Uniunea Europeană arată că instalarea și utilizarea rețelelor 5G în Europa va avea efecte directe, indirecte (de multiplicare) și induse (de antrenare) semnificative:

- efectele de multiplicare în ansamblul Uniunii sunt estimate la 142 miliarde euro și 2,4 milioane locuri de muncă;

- doar pentru România, efectele de multiplicare sunt estimate la 4,7 miliarde euro și respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă; - efectele de antrenare estimate pentru patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilități și sănătate) arată beneficii de 62,5 miliarde euro/anual, la nivelul UE.

Beneficiile din valorificarea performanțelor 5G sunt obținute pe seama mai multor surse:

  • - beneficiile directe ale utilizatorilor de servicii 5G, derivate din accesul acestora la produse și servicii îmbunătățite (din punct de vedere al costurilor, calității, experienței, siguranței etc.);
  • - beneficiile strategice ale industriilor verticale, obținute prin calitatea mai bună a informațiilor privind lanțurile de producție, operațiunile interne, caracteristicile piețelor, segmentare, obiceiuri de consum etc., mijlocite de utilizarea facilităților 5G;
  • - beneficii operaționale și creșterea productivității industriilor verticale, în general urmarea valorificării în timp real a informațiilor privind operațiunile interne;
  • - tehnicile avansate de prelucrare a datelor în timp real mediate de 5G prezintă beneficii și în sectoare adiacente sau terțe celui/celor din care au fost colectate datele – de exemplu, îmbunătățirea furnizării unor servicii publice sau securității, pe baza datelor de management al traficului colectate;
  • - lansarea de noi modele de afaceri, mediate de utilizarea capacităților diferențiatoare ale 5G;
  • - creșterea productivității și crearea de noi locuri de muncă.

Într-o altă abordare de analiză prospectivă, transformarea mijlocită de investițiile în IoT și digitalizarea industrială în România vor aduce creșteri semnificative ale cifrei de afaceri din industrii inteligente, de la 3,7 miliarde USD în 2020 la 9 miliarde USD în 2026. Aportul 5G la realizarea acestor valori este estimat să ajungă la 40% în perspectiva anului 2026.

  • Necesarul de investiții 5G în România: 2,3 miliarde euro

La nivelul Uniunii Europene se estimează un necesar de investiții în 5G de 56-58 miliarde euro la nivelul anului 2025, ceea ce înseamnă o investiție medie de 145 euro/utilizator european, cu 7% mai mult decât în cazul 4G și cu 20% mai mult decât 3G (după deflatare).

Pentru România, același studiu prognozează un necesar de investiții în 5G de 2,3 miliarde de euro.

  • Obiective: Lansarea rapidă a serviciilor 5G în 2020

Guvernul României, alături de celelalte guverne ale statelor membre ale Uniunii Europene și împreună cu Comisia Europeană, și-au asumat o foaie de parcurs ambițioasă care, în scopul de a asigura UE o poziție de lider global în cursa pentru noua generație de tehnologie mobilă, prevede lansarea comercială a 5G în primele mari orașe în anul 2020 și acoperirea tuturor centrelor urbane și a principalelor căi de transport până în 2025.

În acest scop, pentru facilitarea investițiilor în instalarea de rețele 5G, România va pune la dispoziție resurse suplimentare de spectru radio, armonizate la nivel european și global, în cursul anului 2019.

  • Thomas Jakimavicius, Director GSMA: 1,4 miliarde de conexiuni 5G până în 2025

Estimari 5G

Estimari 5G

Foto: Hotnews

Prezent la conferința ANCOM, Thomas Jakimavicius Public Policy Director, GSMA, a prezentat stadiul implementării 5G la nivel mondial și estimări privind dezvoltarea acestei tehnologii.

Potrivit acestuia, până în 2025 vom ajunge la nivel mondial la aproape 1,4 miliarde de conexiuni 5G. Tehnologia 5G va fi prezentă mai întâi pe dispozitive fixe.

Smartphone-urile 5G ar urma să apară în 2019, dar adevărata explozie este așteptată pentru 2020 când ar trebui să apară dispozitive 5G din segmentul IOT (Internet of Things).