„Serviciile clasice de voce şi SMS şi-au epuizat potențialul de creștere, sunt tot mai des înlocuite de servicii de mesagerie și voce instant (whatsapp și facebook messenger), iar conexiunile care permit viteze mari la internet au ajuns să dețină o pondere de 85% în totalul conexiunilor", a declarat miercuri Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM în conferința în care s-a prezentat strategia 5G a României. "Raportat la numărul de locuitori, traficul de internet mobil a crescut cu aproape 45% în prima jumătate a anului 2018, până la 2,3 GB/lună. Susținerea pe termen lung a unor asemenea ritmuri de creștere în internetul mobil necesită 5G.", a spus acesta.

Internetul mobil in RomaniaFoto: ANCOM

Conform datelor statistice preliminare analizate de Autoritatea pentru reglementare în comunicații (ANCOM), în ceea ce privește telefonia mobilă, la 30 iunie 2018 erau 22,2 milioane de utilizatori, iar rata de penetrare a cartelelor SIM la 100 de locuitori era de 113,7 %. În primul semestru al acestui an, românii au vorbit 33,2 miliarde minute (cu 3% mai puțin decât în semestrul anterior) și au trimis 6,8 miliarde SMS-uri (cu 12,5% mai puțin decât în perioada anterioară). Aceeași tendință a fost înregistrată și de comunicațiile de tip MMS – scădere de 12% și de traficul video 3G (-0,8%).

Click pentru a deschide

"La nivel european, potrivit Oficiul European pentru Patente, numărul cererilor de brevete în domeniul obiectelor smart conectate a primit peste 5.000 de cereri de brevetare pentru obiecte smart, cu 54% mai multe decât cele înregistrate în ultimii 3 ani. Ca să vă faceți o idee, în această perioadă, cererile totale de brevetare au crescut cu doar 8%. Cu alte cuvinte, suntem în mijlocul unei efervescențe inovative legate de IoT și AI, chiar înainte ca 5G să devină realitate. Iar când tehnologia 5G va fi implementată la scară largă, inovația va cunoaște o adevărată explozie.", a spus vicepreședintele ANCOM.

Click pentru a deschide

Implementarea tehnologiei 5G va crea în România peste 252.000 de noi locuri de muncă și beneficii estimate la 4,7 miliarde euro până în 2025, în sectoare precum auto, transporturi, utilități și sănătate, conform estimărilor Comisiei Europene, se arată în proiectul de strategie 5G lansat în consultare publică miercuri de arbitrul telecom (ANCOM). "Obiectivul nostru este ca serviciile 5G să fie lansate în 2020. Era să zic 20 20. Vrem să lansăm aceste servicii în orașe fanion, iar până în 2025 am vrea 5G în toate centrele urbane, precum și pe legăturile dintre acestea - autostrăzi, drumuri expres, căi ferate.", a declarat miercuri Sorin Grindeanu, președintele autorității.