​​“În ziua de 1 decembrie operatorii de comunicații din România și Republica Moldova sărbătoresc Centenarul Marii Unirii oferind posibilitatea cetățenilor din cele două state să comunice între ei gratuit cu această ocazie specială.", a declarat joi Alexandru Petrescu, noul ministru al Comunicațiilor, confirmând informațiile prezentate cu o zi în urmă de HotNews.ro. Ministrul român și omologul său din Republica Moldova, Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii, au semnat o declarație comună prin care cei doi demnitari își asumă "angajamentul ferm de continuare a eforturilor pentru eliminarea tarifelor de roaming între cele două state."

Comunicatii gratuite cu Republica Moldova, de 1 decembrie Foto: MCSI
  • "Această acțiune este doar o mostră a unui efort de negociere a cărui finalitate trebuie să o reprezinte oferirea către cetățenii celor două state de tarife finale nediscriminatorii la fel ca cele practicate în interiorul Uniunii Europene” a mai menționat ministrul Alexandru Petrescu.

În marja ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova a avut loc și o întâlnire bilaterală pe tema cooperării în domeniul comunicațiilor, ocazie cu care cei doi demnitari au aprofundat o serie de subiecte de interes precum:

  • demararea de proiecte comune în domeniul securității cibernetice, acțiuni ce ar putea conduce la îmbunătățirea securității digitale a celor două state,
  • intensificarea colaborării în domeniul dezvoltării, cercetării și inovării pentru sectorul ITC, precum și al înființării și administrării de parcuri tehnologice,
  • cooperarea și schimbul de experiență în domeniul interoperabilității noilor tehnologii și a serviciilor de Cloud în scopul îmbunătățirii sistemelor suport pentru instituțiile publice, domeniul serviciilor poștale și în domeniul achizițiilor publice electronice.

Pavel Filip, premierul Republicii Moldova: Suntem gata cu toate procedurile necesare pentru eliminarea tarifelor de roaming

"Ne dorim un spațiu comun de comunicare și cetățenii să nu simtă că au trecut dintr-o țară în alta. Să poată vorbi la telefon fără să achite tarife de roaming. Mă bucur că am convenit, ca un prim pas simbolic, ca cetățenii noștri să nu plătească roaming-ul anul acesta de 1 decembrie, de ziua Marii Uniri.", a declarat joi premierul moldovean Pavel Filip. "Republica Moldova este gata cu toate procedurile necesare și vom merge înainte să semnăm acest acord de eliminare a tarifelor de roaming și aici vreau să-i mulțumesc d-nei prim-ministru pentru deschiderea și inițiativa care-i aparține", a mai spus acesta.

Amintim că săptămâna trecută, Guvernul de la Chișinău a anunțat că Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, un proiect în acest sens fiind aprobat miercuri, 14 noiembrie, de Executivul din Republica Moldova.

„Poate reușim chiar în ședința comună a Guvernelor din Republica Moldova și România, care urmează să aibă loc pe data de 22 noiembrie la București, să semnăm acest acord”, a precizat cu această ocazie premierul Pavel Filip.