Guvernul SUA a contactat țările aliate, în special cele în care sunt baze militare americane, cerându-le insistent să renunțe la a mai folosi echipamente telecom produse de compania chineză Huawei, scrie Wall Street Journal, citat de Bloomberg. Huawei se află în centrul controverselor din cauză că este bănuită că ar avea legături cu guvernul de la Beijing care s-ar folosi de companie pentru a spiona țările occidentale.

Sediul central HuaweiFoto: Huawei

SUA cere ca țări precum Germania, Italia și Japonia să convingă companiile telecom de pe teritoriul lor să renunțe la a folosi echipamente hardware produse de Huawei Technologies Co. Guvernul SUA a spus de ani buni în mod repetat că aceste echipamente ar constitui un pericol la adresa siguranței naționale.

Huawei a negat vehement că ar avea legături cu autoritățile, dar nu prea mulți s-au lăsat convinși, echipamentele fiind interzise în Australia și aproape total în SUA.

Huawei investește masiv în tehnologia 5G și se așteaptă să aibă vânzări consistente pentru echipamentele sale. Printre cei mai mari clienți ai săi se numără operatorii Telecom Italia, NTT Docomo (Japonia) și KDDI (Coreea de Sud).