Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată asupra implicațiilor achiziționării de către Vodafone a operațiunilor Liberty Global din Cehia, Germania, Ungaria și România, a anunțat marți Executivul European. În România, tranzacția vizează preluarea de către Vodafone a UPC România, al doilea mare operator local de comunicații prin cablu. Bruxelles-ul vrea să se asigure că această tranzacție nu va conduce la creșterea prețurilor și la reducerea posibilităților de alegere pentru consumatori.

VodafoneFoto: Vodafone

"Este important ca toți consumatorii din UE să aibă acces la servicii de telefonie și televiziune la prețuri accesibile și de bună calitate. Investigația noastră aprofundată vizează să asigure faptul ca achiziționarea de către Vodafone a companiilor de telecomunicații Liberty Global din Cehia, Germania, Ungaria și România să nu conducă la creșterea prețurilor, la reducerea posibilităților de alegere și la reducerea inovării în domeniul telecomunicațiilor și serviciilor TV pentru consumatori ", a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență.

Bruxelles-ul vrea să se asigure că tranzacția dintre cele două grupuri nu încalcă Regulamentul UE privind concentrările economice. Comisia este preocupată de faptul că preluarea poate reduce concurența în Germania și Cehia.

În Cehia, Ungaria și România, Vodafone este în principal activă ca operator de rețea mobilă, iar Liberty Global ca operator de telecomunicații fixe.

În Germania, Vodafone și Liberty Global operează rețele de cablu coaxial (care acoperă diferite zone și regiuni). Vodafone este, de asemenea, activă în zone în care Liberty Global oferă servicii prin cablu prin intermediul accesului cu ridicata la rețeaua xDSL a Deutsche Telekom.

  • Preocupările preliminare ale Comisiei privind concurența

Investigația inițială de piață a Comisiei a identificat următoarele preocupări principale:

În Cehia, furnizorii de servicii de telecomunicații independente ar putea fi eliminați din (i) piața cu amănuntul a serviciilor de telecomunicații mobile, (ii) piața cu amănuntul a serviciilor de acces la Internet și (iii) piața cu amănuntul pentru serviciile TV, datorită produselor convergente pe care entitatea care a fuzionat-o poate oferi.

În Germania:

  • Vodafone și Unitymedia (filiala Liberty Global din Germania) se află în prezent în competiție reciprocă în zonele deservite de Unitymedia prin cablu pe piețele de telecomunicații cu amănuntul și pe piețele de vânzare cu amănuntul. Comisia își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că tranzacția ar elimina concurența dintre societățile care fuzionează, ar reduce numărul de jucători și ar limita stimulentele entității care face obiectul fuzionării de a concura efectiv cu operatorii rămași, atât în ​​zonele deja deservite de Unitymedia, cât și în Germania în ansamblu.
  • Tranzacția propusă ar putea elimina concurența dintre societățile care fuzionează în ceea ce privește investițiile în rețelele de generație următoare
  • Tranzacția ar putea crește substanțial puterea de negociere a entității rezultate în urma concentrării față de radiodifuzorii de televiziune. Aceasta, la rândul său, ar putea avea un impact negativ asupra capacității acestor radiodifuzori de a rămâne competitivi și de a investi.

În acest stadiu, Comisia nu a identificat niciun fel de preocupări specifice privind concurența referitoare la fuziunea propusă pentru piețele din Ungaria și România.

În prezent, Comisia va efectua o investigație aprofundată a efectelor tranzacției pentru a determina dacă preocupările sale inițiale privind concurența sunt confirmate. Comisia are la dispoziție 90 de zile, până la data de 2 mai 2019, pentru a finaliza această investigație aprofundată și luarea unei decizii.

  • Până la finalizarea achiziției UPC, Vodafone România a intrat deja pe piața serviciilor TV prin acordul cu Telekom

Vodafone și Telekom Romania au anunțat în data de 5 iunie 2018 încheierea unui acord pe baza căruia al doilea mare operator local de comunicații mobile va putea lansa servicii de internet fix și TV, folosind rețeaua de fibră optică a Telekom Romania din zonele urbane. Acordul va permite Telekom să își exploateze mai bine infrastructura fixă.

Anterior, grupul britanic Vodafone a anunțat în data de 9 mai că va prelua rețelele de cablu ale Liberty Global din mai multe țări europene, inclusiv România. Practic, Vodafone va prelua operatorul UPC România și tranzacția include operațiunile Liberty Global din patru țări și este în valoare de 23 miliarde dolari.

"Entitatea formată în urma achiziției va permite clienților Vodafone și UPC România să aibă acces la oferte convergente de servicii mobile, de internet în bandă largă și TV, precum și la servicii dedicate persoanelor juridice. Tranzacția nu va include operațiunile UPC România de televiziune prin satelit, Focus Sat.", potrivit comunicatului de presă al Vodafone România.

Compania creată va furniza servicii TV interactive, de internet în bandă largă și de telefonie fixă, precum și servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienți mobili ai Vodafone România și pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România. Compania astfel creată va avea o cotă totală de piață de 25% după veniturile totale.