- "Proiectul va permite școlii românești să valorifice oportunitatea de a folosi asigurarea accesului protejat la rețele deschise de comunicații, cu precădere de pe terminale mobile inteligente, atât pentru a spori atractivitatea procesului educațional și motivația elevilor, cât și pentru diversificarea și eficientizarea metodelor de interacțiune între elevi, între elevi și profesori și, nu în ultimul rând, a interacțiunii cu părinții elevilor", se arată în caietul de sarcini al licitației demarate în luna octombrie de Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare (ARNIEC).
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
- crearea infrastructurii tehnice necesare utilizării resurselor și serviciilor de tip OER și WEB 2.0 în educație la minim 2000 de școli la finalul implementării proiectului.
- dotarea în cadrul proiectului a unui număr de 4.500 de unități gimnaziale cu echipamente wireless, prin implementarea proiectului
- creșterea ponderii profesorilor ce utilizează internetul prin wireless-campus la 15% la finalul perioadei de sustenabilitate a proiectului.
Platforma națională integrată de tip campus va asigura, cu prioritate în școli de nivel gimnazial, serviciul de acces fără fir (wireless, în tehnologie Wi-Fi), la rețele de date deschise interconectate, inclusiv la Internet, se precizează în documentația de licitație (vezi documentul atașat). Contractul, finanțat cu fonduri UE, are o valoare estimată la peste 165 milioane de lei (fără TVA) și se va implementa în 2 ani.
Cine sunt firmele care se luptă pe câștigarea acestui contract

Click pentru a deschide
Prima ofertă:
Huawei Technologies, producător chinez de echipamente de telecomunicații, este în prezent sub presiune la nivel internațional, după ce SUA, Australia și Noua Zeelandă au anunțat că nu mai cumpără produsele acestei companii pe motiv că ar pune în pericol siguranța națională.
Guvernul SUA ar fi contactat țările aliate, în special cele în care sunt baze militare americane, cerându-le insistent să renunțe la a mai folosi echipamente telecom produse de compania chineză Huawei, a scris recent Wall Street Journal, citat de Bloomberg.
România, aliat NATO și țară gazdă a bazei militare de la Deveselu, a semnat în noiembrie 2013 un Memorandum cu firma chineză Huawei, pentru construcția unor sisteme IT de importanță strategică. Mai mult, marii operatori locali - Orange, Vodafone, Telekom și DIGI / RCS&RDS și-au construit rețele cu echipamente Huawei.
A doua ofertă:
Orange România este cel mai mare operator local de comunicații mobile. Dacă va câștiga acest contract, Orange va subcontracta 38% din valoarea acestui proiect către firma Datanet Systems, un important inetgrator de sisteme pentru rețele.
Jurnalista Sorina Matei a scris în 2016 că Datanet Systems a fost înfiinţată în 1998 şi a fost formată initial din asocierea dintre General Communications Gmbh din Austria reprezentată de Gabriel Marin de la Omnilogic, care deţine şi SC Frontal Communication SRL şi care în Datanet System are 50%, Vasile Velicu- 12,5%, Gabriel Muşat- 12,5%, Dragoş Stroescu- 12,5% , Clementina Daniela Velicu- 12,5%, avându-l ca administrator şi director general pe Gabriel Muşat. În Aprilie 2015 Soitron Group SE din Slovacia a ajuns să aibă 57,25% din firmă, Gabriel Muşat 12,25%, Dragoş Stroescu 12,25% iar Clementina Daniela Velicu 18,25%.
Felix Telecom (care va subcontracta 2,17% din acest proiect) ar fi controlată Teodor Ileş, un general SIE în rezervă, potrivit Digi24.ro, și este abonată la contracte cu instituţii publice precum SIE, SRI, Guvernul Parlamentul României, Ministerul Apărării, Ministerul de Interne sau Primăria Capitalei.
A treia ofertă:
Telekom Romania Mobile Coomunications (fostul Cosmote) este al treilea mare operator local de comunicații mobile. Dacă va câștiga acest contract, Telekom va subcontracta 38% din valoarea acestui proiect către Nova Tech Integrated Solutions SRL, un integrator de soluţii IT&C înfiinţat în anul 2015 în Bucureşti, care a intrat în atenţia publică după ce a câştigat anul trecut alături de Siveco un contract de peste 30 milioane de euro cu Serviciul Român de Informaţii (SRI).
Acţionarul majoritar al companiei este Andrei Cruceru, fost director în cadrul integratorului IT Asesoft din Ploieşti, potrivit ZF, și firma este controlată de foşti directori ai grupului Asesoft din Ploieşti, înfiinţat şi vândut de Sebastian Ghiţă.
Conform datelor din SICAP, data limită de evaluare a tuturor acestor oferte este 14 ianuarie 2019.
http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17994
American Academy of Environmental Medicine:
Este mai bine sa exersati prudență și să înlocuiți cu o alternativa sigura, cum ar fi o conexiune prin cablu. Acest lucru se datorează studiilor care sugerează efecte cum ar fi dificultăți de învățare, reacții ale sistemului imunitar și dureri de cap ca urmare a expunerii la radiații cu unde radio de la rețelele fără fir.
http://www.aaemonline.org/pdf/WiredSchools.pdf
In statul Israel, in scolile publice, este foarte restrictionat wifi-ul iar unde sunt copii mai mici interzis.
Sunt foarte multe informatii pe internet penru cei interesati.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Dosarul_%E2%80%9EMicrosoft%E2%80%9D
8.1.1. take all reasonable measures to reduce exposure to electromagnetic fields, especially to radio frequencies from mobile phones, and particularly the exposure to children and young people who seem to be most at risk from head tumour
Destul suntem asediați în casă de 3-4 rețele de la vecini, în metrou wireless, mai nou și în STB, unii se laudă și cu introducerea în parcuri și malluri...
A făcut cineva un studiu despre ce se întâmplă după 30 de ani de expunere continuă, uneori la 3-4 rețele simultan?
Programul, laptele, cornul, internetul si pensia.
Cum „de ce”?
Fiindcă România e mereu surprinzătoare!!!!! :))))))))
Astazi, de exemplu, am reusit si eu sa ma feresc de 2 psihotronice pe 7W: una la metrou si alta cand traversam.
Ambele au votat cu PSD si sunt sustinatoare infocate BOR, doresc introarcerea in pestera a Romaniei si abolirea educatiei prin inlocuirea cu indoctrinare religioasa.
P.S.: cred ca erau trimise de Soros!
Sunt școli închise azi din cauza lipsei de căldură.
Sunt școli care au nevoie de reparații esențiale, să nu cadă tavanul pe copii.
Sunt clase cu 35 de copii în București (multe!!).
E clar un contract pentru comision, în bătaie de joc pentru toată țara - și copii, și părinții lor.
Doamne-ajută să avem din 2020 un ministru care să cunoască de la firul ierbii sistemul preuniversitar, nu din biroul ministerial :((
Dar acoperire wirless in toata scoala sunt bani aruncati pentru facebook si youtube pentru elevi in timpul pauzelor sau si mai grav, in timpul orele. Repet, pentru activitatile didactice de la catedra, o priza wired langa tabla ar fi fost suficient.
Dar cu Huawei nu erau ceva probleme de securitate? Statul Roman pe ce lume traieste?