​"În energie și comunicații se majorează taxele aferente ANRE si ANCOM la 3%", a spus marți ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, iar proiectul de Ordonanță de Urgență publicat la scurt timp arată că este vorba de tariful de monitorizare anual. Problema este că acest tarif, stabilit în lege la 0,4% din cifra de afaceri, nu a mai fost aplicat de 10 ani. Motivul? Tariful se aplică numai dacă ANCOM nu-și acoperă cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanțare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent și are acum în conturi peste 1 miliard de lei.

Sorin Grindeanu si strategia 5GFoto: AGERPRES

Proiectul de Ordonanță de Urgență prezentat marți seară de Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici prevede majorarea de la 0,4% la 3% a tarifului de monitorizare pe care furnizorii de comunicații electronice și servicii poștale sunt obligați să-l plătească anual către Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).

Potrivit legii de înființare a ANCOM, acest tarif de monitorizare se calculează ca un procent din cifra de afaceri realizată în anul anterior celui pentru care se datorează.

Cum anul trecut cifra de afaceri a pieței de comunicații electronice și servicii poștale a fost de aproximativ 3,4 miliarde de euro, o taxă de 3% ar însemna peste 100 milioane de euro, bani pe care firmele de telefonie, internet, TV și servicii poștale ar trebui să-i plătească anual autorității.

Rămâne de urmărit dacă această taxă majorată la 3% va fi aplicată firmelor sau nu și în ce măsura va afecta prețurile serviciilor de telefonie, internet și TV.

Proiectul de OUG mai prevede și majorarea amenzilor pe care le pot primi operatorii telecom. Astfel furnizorii cu "o cifra de afaceri de peste 3.000.000 lei, pot fi sancționați cu amendă în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri (față de 2% în prezent), iar, în cazul unor încălcări repetate, cu amendă în cuantum de până la 10% din cifra de afaceri (față de 5% în prezent)."

  • Uimire în piața telecom după anunțul ministrului Teodorovici privind majorarea la 3% a taxei către ANCOM: De ce nu a mai fost aplicată această taxă în ultimii 10 ani

Anunțul ministrului de finanțe a creat uimire în piața telecom. Surse din industrie contactate de HotNews.ro au precizat că taxa nu a mai fost aplicată de ANCOM în ultimii 10 ani. Motivul?

Potrivit legii, tariful se aplică numai dacă ANCOM nu-și acoperă cheltuielile administrative cu veniturile din celelalte surse de finanțare, ori autoritatea a fost mereu pe excedent de peste 100 milioane lei în ultimii 10 ani, ajungând să dețină în prezent în conturi peste 1 miliard de lei.

Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu

Foto: AGERPRES

Fostul premier Sorin Grindeanu, care în prezent este președinte al ANCOM, a precizat săptămâna trecută, în cadrul unei întâniri cu presa, că anul acesta excedentul autorității depășește 100 milioane de lei și la fel este prevăzut și în bugetul de venituri și cheltuieli pe 2019 transmis recent către Parlament.

În luna mai a acestui an, Grindeanu declara că nu-și dorește ca prin banii ANCOM să se facă centura la Brăila, ci să fie întorși în industrie și anunța că lucrează împreună cu Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor de la acea vreme, la un cadru legal pentru a putea finanța cu o parte importantă din acești bani proiecte care să creasca accesibilitatea și calitatea serviciilor de comunicații.

O lună mai târziu, pe site-ul Ministerului Comunicațiilor, condus de PSD-istul Bogdan Cojocaru, a fost scos în consultare publică un proiect de Ordonanță de Urgență prin care ANCOM ar fi putut aloca cel mult 500 milioane de lei din excedentul bugetar al instituției, disponibil la finalul anului 2017, pentru finanțarea, în întregime sau parțial, a unuia ori mai multor noi proiecte care ar putea contribui, direct sau indirect, la dezvoltarea comunicațiilor electronice în România, inclusiv la nivel local.

Proiectul a primit toate avizele, mai puțin pe cel al Ministerului Justiției, a precizat săptămâna trecută, Grindeanu. Acesta a lăsat de înțeles că nu ar fi de acord ca Guvernul să ia în orice condiții bani din excedentul autorității pe care o conduce.

"Ministerul Justiției ne-a spus că pentru o astfel de schemă de finanțare, care era pe modelul alocării fondurilor europene, trebuie dată o lege, nu Hotărâre de Guvern sau Ordonanță de Urgență. Motivarea lor a fost că ANCOM nu este în subordinea sau coordonarea Guvernului, ci este sub controlul Parlamentului. În aceste condiții, doar Parlamentul poate să decidă o astfel de măsură. Înțeleg, stă în picioare motivarea, și va trebui o inițiativă legislativă în acest sens.

Pe aceeași logică însă, înseamnă că Guvernul nu poate să decidă nici în privința excedentului ANCOM. E păcat pentru că ANCOM chiar nu e bancă. Bani din excedentul ANCOM au mai fost luați în trecut prin hotărâre de Guvern, 100 milioane de euro, dar cu acceptul autorității. Motivarea pe care au dat-o cei din Ministerul Justiției pentru respingerea propunerii noastre de finanțare va fi de acum pentru noi o bază în anumite dorințe de a lua bani din excedentul ANCOM, dar nu avem semnale că s-ar intenționa în prezent să fie luați bani din acest excedent.", a spus Sorin Grindeanu.