Măsurile propuse prin Ordonanța de Urgența care vizează modificarea cadrului de reglementare a comunicațiilor electronice afectează iremediabil nu doar dezvoltarea economiei digitale, dar și interesele utilizatorilor finali, spun reprezentanții companiei Vodafone. Potrivit acestora, clienții vor fi nevoiți să suporte în prețul serviciilor achiziționate, atât noile taxe introduse, cat și creșterea celor existente.

VodafoneFoto: Vodafone

Amintim că societățile din domeniul comunicațiilor vor fi obligate să plătească o taxă de 3% din cifra de afaceri, potrivit proiectului de la Finanțe.

Potrivit reprezentanților Vodafone, măsurile impuse în sarcina industriei sunt excesive, creșterile de taxe fiind fără precedent în istoria industriei de telecom din România. Necesitatea impunerii acestor măsuri este cu atât mai contestabilă, în condițiile în care industria va fi nevoită să aloce investiții masive pentru îndeplinirea obiectivelor de țară pe care Guvernul României este pe cale de a și le asuma în cadrul Strategiei Naţionale 5G.

Reprezentanții Vodafone mai spun că necesitatea aplicării măsurilor de creștere a taxelor existente și de introducere a unora noi nu are justificare în condițiile în care ANCOM înregistrează în cursul anului 2018 un excedent bugetar semnificativ, din care urmau să fie atribuite peste 500 milioane lei către proiecte din zona IT&C, conform unui proiect de Ordonanța de Urgență emis la sfârșitul lunii iunie a.c.

Noile măsuri nu au făcut obiectul niciunui proces de consultare cu industria de telecomunicații sau cu autoritatea de reglementare în domeniu. Mai mult, nu a avut loc niciun demers de informare a actorilor principali din piață cu privire la impactul semnificativ pe care aceste măsuri, în cazul în care vor fi adoptate, îl vor avea asupra activității acestora, mai arată reprezentanții Vodafone.

Aceștia mai spun că orice modificare legislativă, indiferent de domeniul căruia i se aplica, trebuie să fie justă, proporțională în ceea ce privește raportul cost-beneficiu și necesară. Considerăm că noile măsuri, care ar urma să se aplice în mai puțin de 2 săptămâni, nu îndeplinesc niciuna dintre aceste condiții.

Toate acestea contravin grav cadrului de reglementare european în vigoare, prin încălcarea principiului neutralității tehnologice și a prevederilor privind cadrul general de autorizare a rețelelor și serviciilor de comunicații, mai arată reprezentanții Vodafone. România a transpus deja aceste prevederi în legislația națională, iar modificarea lor poate atrage dispunerea din partea autorităților europene a unor proceduri de infringement, cu aplicarea corespunzătoare de sancțiuni.