​Justiția americană a deschis o anchetă penală împotriva Huawei sub bănuiala că grupul chinez ar fi furat tehnologie de la rivalii americani, scrie Wall Street Journal. Informația este încă o lovitură pentru Huawei care a negat vehement că ar spiona pentru China și a spus că este o victimă a războiului economic sino-american.

Centrul de tehnologie Huawei de la ShanghaiFoto: Huawei

WSJ scrie că ancheta este într-o etapă avansată și una dintre acuzații este că ar fi furat tehnologie robotică de testare a telefoanelor de la T-Mobile US.

Huawei a devenit în câțiva ani o companie uriașă producătoare de echipamente telecom, dar și de smartphone-uri. Compania are însă de suferit pentru că este bănuită că ar spiona pentru China, iar țări precum SUA, Australia și Japonia i-au interzis să construiască rețele 5G.

Îndoieli încep să apară în Germania, Franța și Marea Britanie, iar după arestarea unui angajat din Polonia, ministrul de interne al țării a cerut aliaților NATO și UE să adopte o poziție comună și să decide dacă îi vor interzice pe Huawei din contractele publice.

Fondatorul Huawei, Ren Zhengfei, a dat acum câteva zile primul interviu în patru ani presei străine și a negat că Huawei ar spiona pentru China sau vreo altă țară. Ren, care este ofițer în armata chineză, a avut cuvinte de laudă față de Trump și a spus că îi este dor de fiica sa care a fost arestată în Canada pe 6 decembrie.

Ren Zhengfei a spus că niciodată vreun guvern nu a cerut companiei informații ”improprii” și l-a lăudat pe președintele Trump, spunând că măsurile sale au ajutat companiile americane.

”Huawei este doar o sămânță de susan în conflictul comercial dintre China și SUA”, spunea fondatorul companiei. ”Trump este un președinte grozav. Are curaj să scadă impozitele și companiile vor avea de câștigat, dar trebuie să le tratezi bine pentru a fi dispuse să investească în SUA. Doar așa guvernul va putea colecta suficiente taxe.”