​​Valeriu Zgonea, fostul președinte al Camerei Deputaților, exclus din PSD în 2016 după ce i-a cerut demisia lui Liviu Dragnea, a ajuns să reprezinte Institutul național de cercetare în Informatică (ICI), care trăiește din gestionarea domeniilor de internet .ro, la conferințe internaționale. Zgonea, de profesie inginer de căi ferate, a participat în perioada 15-19 octombrie 2018, la Amsterdam, ca reprezentant al ICI, la conferința internațională organizată de RIPE NCC, organizație care administrează resursele de numerotație internet (adrese IP) pentru Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Valeriu ZgoneaFoto: Captura LinkedIn

La această conferință internațională, din partea ICI au participat Valeriu Zgonea, Cătălin Leanca, Ionuț-Eugen Sandu și Mihail Dumitrache. La eveniment au mai participat din partea României și reprezentanți ai ANCOM sau ai industriei IT, conform informațiilor publicate pe site-ul Organizației.

  • Surse: Valeriu Zgonea s-ar fi angajat la ICI

O sursă guvernamentală a declarat recent pentru HotNews.ro că Valeriu Zgonea s-ar fi angajat la ICI - Institutul Național de Cercetare in Informatică. Fără să avem o confirmare oficială că ar fi pe statul de plată al ICI, mai multe surse apropiate acestui Institut au confirmat pentru HotNews.ro că îl văd pe Valeriu Zgonea foarte des la acest Institut.

La ICI s-a retras de aproximativ 2 ani și Valerian Vreme, fostul ministru al Comunicațiilor, dar acesta are studii în domeniu.

Nu este clară relația lui Valeriu Zgonea cu Institutul de cercetare în informatică, în condițiile în care acesta este la bază inginer de căi ferate. Pe contul personal de LinkedIn, Zgonea și-a trecut că ar fi Senior Business Analyst (Free-Lance consultant) din septembrie 2017 și până în prezent.

  • HotNews.ro a solicitat un punct de vedere în legătură cu aceste informații atât din partea lui Valeriu Zgonea, cât și din partea ICI și a Ministerului Comunicațiilor, în coordonarea căruia se află acest institut de cercetare, dar până la publicarea acestui articol nu am primit decât un răspuns de la Minister în care suntem sfătuiți să ne adresăm ICI.

"Gestionarea datelor cu caracter personal, precum și politica de resurse umane aferentă Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti (angajări, încetări, organizarea concursurilor de angajare, concedierile de personal, stabilirea drepturilor salariale ale angajaților, precum și efectuarea plăților salariale către aceștia) este în competența exclusivă a acestei instituții.

Având în vedere cele prezentate mai sus, pentru obținerea răspunsului la solicitarea dumneavoastră, vă rugăm să vă adresați Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti.", se arată în răspunsul Ministerului Comunicațiilor (vezi atașat răspunsul integral al Ministerului Comunicațiilor).

  • Valeriu Zgonea este trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență

Amintim că Valeriu Zgonea este în prezent trimis în judecată de DNA sub control judiciar, pentru trafic de influență. Procurorii îl acuză că a primit servicii turistice de peste 62.000 de lei de la Dumitru Dobrică, consilier județean în Buzău (în perioada iunie 2004-decembrie 2013), căruia i-a promis că îi va numi fiica, Ionela Dobrică, într-o funcție publică. Dumitru Dobrică și-a recunoscut vinovăția în acest dosar.

Astfel, spun procurorii, la data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor făcute de Valeriu Zgonea, Ionela Dobrică a fost numită în funcția de președinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informaţională din cadrul Ministerului Comunicațiilor, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor lui Zgonea, fiica lui Dumitru Dobrică și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor.

Ionela Dobrică este în prezent deputat PSD și vicepreședinte al Comisiei IT din Camera Deputaților. Din 2016 și până în prezent, Ionela Dobrică conduce și organizația de tineret PSD din Buzău.

ICI, un institut care acordă salarii și prime mari fără rezultate notabile

Despre controversatul Institut Național de cercetare în Informatică (ICI), care trăiește din gestionarea domeniilor .ro, o resursă limitată a statului, HotNews.ro a scris în vara anului 2017 că acordă salarii și prime uriașe în lipsa unor performanțe notabile.

Doina Banciu, director general in perioada 2009-2016 al ICI, a avut în luna decembrie 2015 venituri brute din salarii, plus bonus de performanță și prime în valoare de 47.678 (peste 10.700 de euro), potrivit unui document obținut de HotNews.ro cu salariile tuturor angajaților ICI. Veniturile încasate de Doina Banciu reprezentau 8,5% din profitul ICI pe 2015.

Pentru detalii citește: EXCLUSIV Salarii si prime uriase pentru angajatii Institutului care traieste din gestionarea domeniilor .ro, in lipsa unor performante notabile: Doina Banciu, fosta sefa ICI, a avut un venit brut de 10.700 de euro in luna decembrie 2015, respectiv 8,5% din profitul ICI din acel an

Iesita la pensie, Doina Banciu a fost numita consilier onorific la Ministerul Comunicațiilor, condus atunci de Lucian Șova, 'pentru calitățile sale recunoscute, atât la nivel profesional, cât și academic'. Lucian Sova a fost coleg cu soțul Doinei Banciu în Ministerul Transporturilor, în mandatul lui Miron Mitrea.

În decembrie 2017, HotNews.ro a scris că Doina Banciu a ajuns din nou în conducerea Institutului, fiind aleasă în funcția de președinte al Consiliului Științific și membru în Consiliul de Administrație al ICI, funcții pe care le ocupă și în prezent.

Pentru detalii citește: Cum a revenit Doina Banciu in conducerea Institutului care traieste din gestionarea domeniilor de internet .ro, dupa ce a iesit la pensie