​Foarte mulți români au rămas anul trecut aproape 3 ore fără servicii de voce, date și SMS, acesta fiind cel mai grav incident petrecut în piața telecom, pentru care furnizorul vinovat a fost sancționat cu 1,1 milioane de lei de către arbitrul telecom (ANCOM). Dacă s-ar repeta acum acest incident, furnizorul ar avea de achitat numai 5.000 de lei, situație în care "nu ar înțelege gravitatea faptelor săvârșite și nici nu ar fi motivat să ia măsuri pentru a preveni astfel de situații", se arată în motivarea unui proiect de lege care încearcă să repare o aberație legislativă introdusă anul trecut.

Reteua Telekom, momentan indisponibilaFoto: Captura Facebook
  • UPDATE (8 februarie) Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu: "Ministerul pe care-l coordonez a dat recent un punct de vedere favorabil inițiativei legislative aflate în dezbatere în Parlament menită să instituie, conform principiului proporționalității, un regim sancționator corespunzator faptei săvârșite.

Prevederile unei legi menite să eficientizeze achitarea amenzilor contravenționale au paralizat întreaga activitate de control în piața de aproape 2 miliarde de euro a comunicațiilor electronice și serviciilor poștale.

Vorbim despre legea nr. 203/2018, intrată în vigoare în luna august a anului trecut, care prevede că amenzile contravenționale pot fi plătite la jumătate din minimul prevăzut de actul normativ, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

Legiuitorii au uitat însă un aspect esențial: unele acte normative, în baza cărora anumite autorități de control dau amenzi, prevăd un minim de 5.000 de lei, așa cum este cazul ANCOM.

HotNews.ro a semnalat în luna noiembrie a anului trecut, că Poșta Română tocmai primise o amendă de pentru că nu a respectat parametrii minimi de calitate pentru trimiterile simple, dar că, potrivit modificărilor aduse de Legea 203/2018, poate plăti de fapt numai 2.500 de lei.

Pentru detalii citește: EXCLUSIV Arbitrul telecom paralizat de noua lege a achitării amenzilor contravenționale: Am amendat luni Poșta cu 25.000 de lei, dar va plăti numai 2.500 lei. Orice amendă am da în piața telecom, situația e aceeași

Situația este acum atât de gravă, încât la Senat a apărut un proiect de lege menit să corecteze situația, proiect care este semnat de membrii tuturor partidelor politice: PSD, ALDE, UDMR, PNL, USR, Minorități și PMP.

În Expunerea de Motive (vezi documentul atașat), inițiatorii propun modificarea mai multor acte normative în domeniul comunicațiilor electronice, serviciilor poștale și supravegherii pieței echipamentelor, în sensul în care, în cazul unora dintre contravențiile prevăzute de actele normative cu incidență în activitatea ANCOM, contravenientul să poată achita jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (iar nu jumătate din minimul prevăzut de lege).

În motivarea nevoii de aprobare a acestor modificări legislative, sunt prezentate mai multe exemple de amenzi aplicate în 2018 și 2017 de ANCOM și deși nu sunt menționate numele contravenienților, acest lucru poate fi ușor dedus pentru că au fost deja comunicate public.

  • 1. Amenda de 1,1 milioane lei aplicată anul trecut Telekom România Mobile Comunications (fostul Cosmote): Compania ar plăti acum doar 5.000 de lei

Unul dintre cazurile prezentate este amenda de 1,1 milioane de lei aplicată anul trecut către Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote). HotNews.ro a scris în premieră despre acest caz, catalogat ulterior de oficialii ANCOM drept 'cel mai grav incident de rețea din 2018'. Surse avizate au precizat atunci pentru HotNews.ro că rețeaua operatorului a suferit atunci o cădere aproape la nivel național, care a afectat toate serviciile - voce, date și SMS, a durat aproape 3 ore.

Iată ce se spune acum despre acest caz în Expunerea de motive a proiectului de lege menit să corecteze situația în care se află ANCOM:

"Ca urmare a apariției unui incident de la începutul anului curent în rețeaua unui furnizor de servicii de telefonie mobilă, cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice produs, precum şi a unui număr semnificativ de sesizări primite din partea unor utilizatori de servicii de comunicaţii electronice afectați de disfuncţionalitățile apărute în reţeaua furnizorului respectiv, ANCOM a dispus efectuarea unei investigații.

Ca urmare a constatării nerespectării obligaţiei prevăzute în licența de utilizare a frecvenţelor radio deţinută, furnizorul a primit o amendă în valoare de 600.000 de lei.

Totodată, furnizorul a fost sancționat cu amendă de 500.000 lei pentru faptul că nu a putut îndeplini cererea ANCOM de a furniza informațiile solicitate, generând astfel dificultăţi în ceea ce priveşte analiza efectuată pentru a determina gradul real de indisponibilitate a reţelei la data producerii incidentului de securitate.

Prin urmare, pentru săvârşirea celor două fapte menționate mai sus, furnizorul a fost sancționat contravenţional cu suma cumulată de 1.100.000 lei, sumă pe care, după intrarea în vigoare a dispoziţiilor Legii nr. 203/2018, furnizorul ar fi avut posibilitatea să achitate jumătate din minimul amenzii pentru fiecare contravenție prevăzută de actul normativ.

Având în vedere faptul că în cazul ambelor contravenții minimul amenzii este 5.000 lei, furnizorul ar fi trebuit să achite câte 2.500 lei pentru fiecare contravenție în parte.

Prin urmare, considerăm că prin achitarea sumei de numai 5.000 lei, contravenientul nu ar fi înțeles gravitatea faptelor săvârşite şi nici nu ar fi fost motivat să respecte obligațiile legale ori să ia măsuri pentru intrarea în legalitate sau pentru prevenirea aparitiei acestor incidente în viitor", se arată în document.

  • 2. Amenda de 720.000 de lei aplicată Vodafone în 2017: Compania ar plăti acum doar 2.500 de lei

Un alt exemplu prezentat în document este amenda de 720.000 de lei aplicată companiei Vodafone în 2017 pentru că nu a acoperit cu semnal zeci de localități rurale, conform obligațiilor asumate în urma licitației 4G.

"Conform obligației prevăzute de licența de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele publice de comunicaţii electronice şi de servicii de comunicaţii electronice, un furnizor avea obligaţia de a asigura acoperirea zonelor locuite de 95% din populația localităţilor specificate în licenţă, (zone „albe") cu servicii de comunicații mobile în tehnologie UMTS, tehnologii din familia IMT îmbunătăţite (HSPA, HSPA+) sau LTE ori echivalente.

În urma încheierii măsurătorilor pe teren, a centralizării şi interpretării rezultatelor măsurătorilor ce au fost efectuate, ANCOM a concluzionat că un număr de 72 de localităţi cuprinse în anexa la licenţă nu sunt acoperite în proporţia stabilită, furnizorul săvârşind astfel contravenţia prevăzută la art. 142 pct. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 fiind sancţionat cu amendă contravențională în valoare de 720.000 lei.

Prin faptul că nu au fost respectate condiţiile şi obligaţiile din licenţă, a fost afectată posibilitatea locuitorilor celor 72 de localităţi de a accesa serviciile necesare transmiterii comunicărilor cu grad de urgenţă ridicat (112), a realizării convorbirilor telefonice sau a accesului la internet prin intermediul telefoanelor mobile.

Plecând de la situaţia descrisă şi având în vedere faptul că în cazul acestei contravenții minimul amenzii este 5.000 lei, în situaţia aplicării dispozițiilor Legii nr. 203/2018, furnizorul ar fi trebuit să achite suma de 2.500 lei, sumă ce nu este menită să încurajeze contravenientul să respecte obligaţiile legale prin realizarea investiţiei necesare în propria reţea, astfel încât să “acopere zonele albe" cu semnal radio.", se arată în expunerea de motive.

Amintim că pentru aceleași nereguli au mai fost sancționați în 2017 și Orange - cu 120.000 de lei, pentru că nu au acoperit cu semnal 12 localități, precum și Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote) - cu 60.000 de lei, pentru că nu au acoperit cu semnal 6 localități, așa cum s-au obligat prin licențele cumpărate.

  • 3. Amenda de 500.000 de lei aplicată Telekom Romania Mobile (fostul Cosmote) în 2018: Compania ar plăti acum doar 2.500 de lei

Un alt exemplu semnificativ este amenda de 500.000 de lei aplicată anul trecut tot fostului Cosmote pentru nerespectarea obligațiilor de acoperire cu servicii de voce a unor localități.

"Cea mai recentă acțiune de control desfăşurată la unul dintre cei mai mari furnizori de reţele şi de servicii de comunicaţii electronice a vizat respectarea dispoziţiilor cuprinse în licenţa de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de rețele publice de comunicaţii electronice şi de servicii de comunicaţii electronice, în speţă, respectarea obligaţiei de acoperire cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puţin 98% din populaţia României prin intermediul rețelei proprii de acces radio.

În urma încheierii măsurătorilor pe teren, a centralizării şi interpretării rezultatelor măsurătorilor ce au fost efectuate, ANCOM a concluzionat că fumizorul nu a respectat obligatia din licenţă, faptă care constituie contravenţie prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 şi a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 500.000 lei (limitele amenzii contravenţionale pentru contravenţia săvârşită fiind între 5000 lei şi la 2% din cifra de afaceri, iar, în cazul unor încălcări repetate, cu amendă în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri, în cazul furnizorilor cu cifră de afaceri de peste 3.000.000 lei).

Gradul de pericol social în cazul acestei contravenții este unul însemnat, prin lipsa acoperirii cu servicii de voce în anumite zone ale țării, fiind îngrădită posibilitatea utilizatorilor de a accesa, de exemplu, serviciile necesare transmiterii comunicărilor cu grad de urgenţă ridicat (pentru zonele geografice unde nu există un operator alternativ), realizării convorbirilor având niveluri de prioritate ridicată între abonaţi, supravegherii de la distanţă a persoanelor, intervenției în situaţii de urgenţă etc.

Faţă de noua reglementare instituită de Legea nr. 203/2018, ce oferă contravenienților posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ sancționator şi având în vedere faptul că minimul amenzii contravenționale în situaţia de faţă este de 5.000 lei, în exemplul anterior contravenientul ar fi avut posibilitatea legală de a achita 2.500 lei,sumă aflată în vădită disproporție cu gradul de pericol social și cu consecințele faptei săvârşite.", se mai arată în document.

Acestea sunt doar trei cazuri prezentate în Expunerea de motive, dar documentul are exemple de situații și amenzi aplicate și pentru nereguli la roaming, servicii poștale sau vânzarea unor echipamente de comunicații.(vezi detalii în documentul atașat).