Adriana Cotel, noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a semnat în data de 6 februarie încetarea delegării Lilianei Mihai în funcția de director general al instituției, funcție în care fusese numită în luna mai a anului 2017, potrivit unui ordin consultat de HotNews.ro. Liliana Mihai, urmărită penal din 2016 într-un dosar în care procurorii DNA au calculat un prejudiciu de 16,8 milioane euro la informatizarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), își reia funcția de conducere a Direcției juridic și contencios administrativ din CNAS.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Începând cu data prezentului ordin (n.a 06.02.2019), Contractul de management nr. 1/22.05.2017 încheiat între CNAS și doamna Liliana Maria Mihai, pentru exercitarea cu delegare a mandatului de Director general al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate încetează în temeiul art. 10 pct. 1 litera g) din Contractul de management sus menționat, prin acordul părților. (..)

3. Documentele și bunurile prevăzute la alin (2) vor fi predate persoanei, numite să exercite cu delegare mandatul de Director General al casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prin Ordin al Președintelui CNAS, până la ocuparea postului prin concurs, în condițiile legii.

4) Procesul verbal de predare-primire va fi finalizat într-un termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data prezentului ordin, iar un exemplar al acestuia va fi înaintat CNAS - Cabinet Președinte.

5) Cu aceeași dată, doamna Liliana Maria Mihai își reia funcția publică de conducere de Director Grad II, Direcția Juridic și Contencios Administrativ în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, funcție deținută anterior încredințării cu delegare a mandatului de Director General al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. (..)", se arată în Ordinul semnat de noul președinte al CNAS, Adriana Cotel, document consultat de HotNews.ro.

  • Dosar penal cu un prejudiciu de 16,8 milioane de euro la CNAS

Mai mulți directori CNAS, printre care și Liliana Mihai (la data presupuselor fapte director la Direcția Juridic, Contencios și Acorduri Internationale din CNAS), sunt urmăriți penal într-un dosar deschis în anul 2016 de DNA.

În același dosar, filiala din Romania a gigantului american Hewlett-Packard (HP) este urmărită penal de către DNA pentru complicitate la abuz in serviciu și un prejudiciu de peste 16,8 milioane euro pentru că ar fi vândut către CNAS, la prețuri supraevaluate, servicii de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP).

Amintim că de realizarea SIUI s-a ocupat HP (lider de consorțiu și furnizorul hardware), împreună cu Siveco (dezvoltatorul soft și al sistemului ERP), iar STS a asigurat comunicațiile speciale. Mai mult, SRI asigura securitatea cibernetica.