​EXCLUSIV VIDEO Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene: Să taxezi obiceiurile proaste, ca fumatul și alcoolul? Da, pot să înțeleg asta! Să taxezi inovația? Nu este o idee bună!

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 1 martie 2019, 12:10 Economie | Telecom


Andrus Ansip, vicepresedintele Comisiei Europene
Foto: Hotnews
​"Potrivit înțelegerii mele, să impui anumite taxe speciale pe soluții inovative nu este cea mai bună idee.", declară într-un interviu pentru HotNews.ro Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene și comisar pentru piața unică digitală. Întrebat despre controversata Ordonanță 114 care a impus un tarif fix de 3% pe cifra de afaceri în telecom, Andrus Ansip a explicat greșelile uriașe făcute în UE prin taxarea inovației.

 • VIDEO Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene: Să taxezi obiceiurile proaste, ca fumatul, alcoolul, da! Pot să înțeleg asta! Să taxezi poluarea, pot să înțeleg. Să taxezi inovația, nu este o idee bună!Principalele declarații ale Vicepreședintelui Comisiei Europene:

 • "Nu vreau să fac niciun comentariu despre aceste măsuri concrete din legislație pentru că procesul de evaluare este în derulare în Comisia Europeană, dar pot să ofer câteva comentarii generale. Potrivit înțelegerii mele, să impui anumite taxe speciale pe soluții inovative nu este cea mai bună idee.
 • Noi am făcut în UE greșeli uriașe când am lansat rețelele 3G în Uniunea Europeană. Perioada rețelelor 2G a fost una dintre cele mai glorioase pentru Europa, am fost lideri în inovație, ceilalți erau în urma noastră, dar când am început cu 3G, toate Guvernele din Europa au început să ceară sumele maxime de bani când vindeau licențele pentru frecvențele radio.
 • Dar, operatorii nu au mai avut apoi suficienți bani să facă investiții și în fapt nici nu mai era nevoie să facă acele investiții atât de repede pentru că piața era blocată, numărul de licențe era limitat.
 • Cu 4G, comportamentul Guvernelor din UE a fost diferit. Pentru majoritatea statelor membre, ținta a fost să acopere țările cât mai repede posibil cu rețelele din noua generație. Bineînțeles, au fost câteva Guverne, care au cerut în continuare sumele maxime de bani. Noi nu vom impune criterii concrete privind acoperirea rețelelor și limite de timp, astfel că Guvernele pot obține mai mulți bani stabilind acele criterii.
 • Dar sunt absolut sigur că acele Guverne a căror țintă a fost să-și acopere țările cât mai rapid cu rețele de noua generație nu au pierdut din punct de vedere al veniturilor. Nu au obținut suma maximă de bani atunci când au vândut frecvențele, dar economiile lor au fost capabile să crească mai repede pentru că noi generații de rețele erau disponibile în piață și de aceea veniturile lor au fost mai mari decât ale acelor Guverne care au vrut să obțină doar suma maximă de bani la vânzarea frecvențelor.
 • Să taxezi obiceiurile proaste, ca fumatul, alcoolul? Da, pot să înțeleg asta! Să taxezi poluarea? Pot să înțeleg. Să taxezi inovația? Nu este o idee bună!", a declarat Andrus Ansip, comisarul european pentru piața unică digitală.

Întrebat de HotNews.ro dacă sunt operatori care să se fi plâns la Comisia Europeană pe tema OUG 114, acesta a spus că 'nu poate comenta, deoarece este un proces în derulare". "Comentariile mele au fost la modul general, nu cu privire la măsurile concrete din această Ordonanță.", a spus vicepreședintele Comisiei Europene.

Vicepreședintele Comisiei Europene este prezent în aceste zile la București în contextul a două evenimente organizate în Parlament sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv: reuniunea informală a miniștrilor în domeniul comunicațiilor (TTE) și a treia Connferință ministerială cu statele din Parteneriatul Estic.

 • Avertismentul Comisiei Europene în raportul de țară: Succesul licitației și introducerea rețelelor 5G în România "ar putea fi puse în pericol" de măsurile OUG 114

"Măsurile fiscale adoptate de Guvern în decembrie 2018 ar putea pune în pericol succesul licitației și ar putea afecta introducerea rețelelor 5G, iar prețurile excesive ale licențelor 5G ar putea avea un impact negativ asupra prețurilor foarte competitive ale serviciilor de telecomunicații", avertizează Comisia Europeană în raportul de țară publicat miercuri. În ciuda vitezelor mari la internet, România a rămas în urmă în ceea ce privește acoperirea de bandă largă în zonele rurale, mai atenționează Executivul European.

 • Condițiile de acordare a spectrului radio pentru 5G, în consultare publică, într-un moment în care industria este bulversată de Ordonanța lăcomiei

Condițiile și procedura de acordare a spectrului radio pentru 5G, tehnologia care va permite conectarea la rețele a miliarde de utilizatori și obiecte inteligente din domeniul IoT (Internet of Things) au fost joi scoase în consultare publică. Ținta a rămas aceeași: licențele să fie acordate până pe 15 decembrie 2019. Problema este însă că industria este bulversată de prevederile OUG 114/2018 și, într-un document prezentat în premieră de HotNews.ro, marii operatori au avertizat că noile taxe vor face imposibilă implementarea 5G, iar intenția statului de a câștiga minim 3,1 miliarde euro din această licitație este nerealistă.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6184 vizualizari

 • -8 (28 voturi)    
  Operatorii din telecom nu fac inovatie. (Vineri, 1 martie 2019, 12:45)

  clint [utilizator]

  Inteleg ca au si ei rolul lor, aduc inovatiile altora la usa sau in buzunarul omului de rand. Dar sa nu incurcam mere cu pere.

  Un operator telecom sta pe un munte de bani si isi permite sa cumpere si sa exploateze echipamente inovative. Dar inovatia este la cei care fac echipamentele, si de cele mai multe ori, nici macar la ei, ci la unele companii mai mici. Nu degeaba Cisco cumpara sute de mici startupuri in fiecare an.

  Asadar, daca vreti sa sustineti inovatia, indreptati-va spre cei mici, nu spre gigantii telecom. Ei oricum au bani si fac bani cu palaria in mana.

  Dar cand esti mic, ai o idee dar nu ai bani, atunci e greu.
  • -5 (15 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 martie 2019, 13:03)

   [anonim] i-a raspuns lui clint

   • +4 (12 voturi)    
    De ce ar face greva ? (Vineri, 1 martie 2019, 15:42)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui

    Au profituri bunicele. Au facut o investitie marisoara ca sa isi faca reteaua, dar apoi o exploateaza niste ani buni. Apoi o upgradeaza la 5G si iar o exploateaza niste ani. Calculele lor, profitul lor, e o afacere privata, dupa mine ca un hotel. Hotelul renoveaza la un numar de ani, problema lui. De ce sa ii sustinem noi de la buget. Sau OK, ii sustii, zici ca desi sunt privati, e un domeniu "strategic", dar nu e inovatie. BTW, daca hotelul face greva, asta e, ne mutam la alt hotel.
    • -6 (10 voturi)    
     in greva fiscala oricum erau (Vineri, 1 martie 2019, 16:03)

     Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui clint

     sa exportau profitul
     • +3 (9 voturi)    
      Să dea banii pentru pensii „speciale”!? (Vineri, 1 martie 2019, 17:19)

      prec [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

      Ca să se poată pensiona leprele la 45 de ani!?Să aibă de unde fura TelDrumul lui Draknea?
      • -4 (8 voturi)    
       asa e (Vineri, 1 martie 2019, 18:26)

       srpc [utilizator] i-a raspuns lui prec

       mai bine sa ajunga in buzunarele actionarilor, prin paradisuri fiscale! bravo, romane, cu conationali ca tine nu ne mai trebuie dusmani
       • +3 (5 voturi)    
        Tu ești pesedos, așa-i? Un asistat. (Vineri, 1 martie 2019, 21:35)

        prec [utilizator] i-a raspuns lui srpc

        Unul care urăște munca și-i place pomana.
        Ăștia ca tine sunt mai periculoși decât stăpânii lor, mujicii.
       • +3 (5 voturi)    
        Sincer sa fiu... (Sâmbătă, 2 martie 2019, 1:08)

        Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui srpc

        ... da, mai bine sa ajunga banii in buzunarele actionarilor - care pana la urma si-au riscat banii lor in afacere, iar afacerea exista din initiativa lor, nu la ordinul PSD - decat in buzunarele borfasilor pesedisti.
        Cat despre vrajeala cu paradisurile fiscale, asta poate sa pacaleasca doar ignorantii din care se compune in mare parte electoratul PSD si ALDE.
        Cate mari companii fac astfel de magarii, stimate domn?!? 5? 10? 50?
        Trimiteti-va dulaii de la ANAF in control la acele companii, daca credeti ca au facut ceva ilegal...
        In loc de asta, ia sa punem noi o taxa pe tot telecomul si pe toata energia, pentru ca "se stie" ca Digi face evaziune...
        Haida-deh... Cat de tampiti sunteti ca sa credeti ca suntem chiar atat de prosti incat sa luam de bune astfel de baliverne dragnievo-valcoviano-teodoroviciene?!? Pe Viorica nici n-o mai punem la socoteala, ca ea oricum nu pricepe nimic...
       • +2 (2 voturi)    
        cine a investit? (Sâmbătă, 2 martie 2019, 9:51)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui srpc

        Patriotism de parada..
        Nu e bine ca vine strainul sa-ti puna antena 4G pe bloc si pleaca cu banii tai?
        Trimite-l la plimbare si pune-ti tu la loc telefonul cu fir de cupru! Daca nu ti-au furat niste conationali firul de cupru...
  • +7 (13 voturi)    
   - (Vineri, 1 martie 2019, 13:19)

   o_o [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Si cei care fac inovatia, cui mai vand echipamentele? Si daca nu mai vand, cum mai fac inovatie?

   Deci solutia pentru inovatie e: pomana pentru cei mici fara bani, inchiderea corporatiilor care by the way au ajuns asa mari pentru ca fac bine ce fac nu?
   • -5 (19 voturi)    
    operatorii telecom ofera servicii (Vineri, 1 martie 2019, 13:56)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui o_o

    e treaba lor sa plateasca inovatia!
    asa putem spune ca nu taxam nimic pentru ca undeva in lantul de productie se foloseste o inovatie :))
    taxam producatorii de masini? pai blocam producatorii sistemelor de franare si protectie care salveaza vieti, ca ei cerceteaza pentru imbunatatirea sistemelor de franare si protectie si vand catre producatorii de masini.
    nu e bine nici asta, nu-i asa?
    exemplele pot continua
    • +2 (2 voturi)    
     nici tu nu crezi ce spui.. (Sâmbătă, 2 martie 2019, 10:00)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     1. Este economie de piata si pretul nu este reglementat de stat. Orice taxa se va reflecta in pretul final, la consumator. Fara dubii. OUG 114 creste preturile.

     2. Cand pretul creste din cauza taxelor, consumatorul e mai rezervat. Deci firma de telecomunicatii va avea veniturile reduse. De ce ar mai face planuri de investitii cand veniturile scad? De unde sa-si recupereze investitia? Crezi ca iti datoreaza tie cineva ceva, doar pentru ca existi, respiri si nu gandesti?

     3. Taxa asta este suplimentara, pe cifra de afaceri. La producatorii de masini nu exista asa ceva. Desi nu e timpul pierdut. Pe aia momentan #ciumarosie se straduieste sa-i alunge cu alte tertipuri, gen autostrazi pe hartie pentru care nu se aloca bani niciodata.
   • -2 (4 voturi)    
    Sa nu o dam in extremisme ieftine. (Vineri, 1 martie 2019, 18:25)

    clint [utilizator] i-a raspuns lui o_o

    Nu a zis nimeni sa inchidem corporatiile, ci doar sa nu le mai sustinem cu bani de la buget sub pretextul ca sunt inovative. Sunt alte companii, mari sau mici, multinationale sau nu, care chiar fac inovatii si care cred ca ar merita sustinute. Atat.

    Aceasta acuzatie voalata ca as fi un fel de PSD-ist care vrea sa omoare multinationalele, ceea ce nu e adevarat, nu cred ca va face cinste.Tactica pumnului in gura si a unei fracturi logice demne de Dragnea&co sunt "demne" de un politruc.

    As spune mai multe despre ajutoarele de stat date chipurile dezvotarii IT-ului, cine au fost de fapt beneficiarii, dar sunt mari companii care cumpara publicitate de la HN si probabil nu mi-ar publica comentariul ...
    • +3 (5 voturi)    
     Vorbind despre fracturi logice... (Sâmbătă, 2 martie 2019, 1:12)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui clint

     ... unde in articol este vorba despre sustinerea marilor companii telecom de la buget? Si cand au fost sustinute aceste companii de la buget, in Romania?
     Intre "hai sa le sustinem de la buget" si "hai sa le f...m niste taxe cat casa pentru ca 'se stie' ca fura, desi nu suntem in stare sa demonstram adsta" as zice ca e ceva distanta, nu credeti?
  • +3 (3 voturi)    
   Banii fac inovație... (Sâmbătă, 2 martie 2019, 7:16)

   thinkbeforeyouspeak [utilizator] i-a raspuns lui clint

   Într-adevăr operatorii telecom stau pe-o grămada de bani... ce ne-am face fără telefon?
   O parte din acești bani merge in echipamente performante dezvoltate de alții pe banii primiți de la ei.
   Dacă banii sunt luați cu japca de stat, banii pentru investiți/dezvoltare/inovare sunt mai putini.
   Asta înseamnă in final o scădere a raportului servicii oferite/preț...adică tot noi plătim direct sau indirect aceste decizii luate de niște oameni incompetenți
 • +8 (12 voturi)    
  Un subiect tabu in presa din Romania (Vineri, 1 martie 2019, 13:12)

  TrueBlue [utilizator]

  In Romania poluarea nu se mai taxeaza. Vorbesc de timbrul de mediu. D-na ministru a dat raspunsuri incredibile: de un an specialistii ministerului lucreaza cu manecile suflecate dar... nu pot gasi formula necesara astfel incat taxa sa fie compatibila cu directivele UE. De fapt, tara s-a umplut de rable, in Bucuresti (cel putin) aerul a devenit irespirabil iar taxa nu se introduce pentru ca nu ar fi, bineinteles, populara.
 • +6 (12 voturi)    
  - (Vineri, 1 martie 2019, 13:15)

  o_o [utilizator]

  Taxarea se face cu argumene... ca descurajezi consumul de alcool si tutun, ca asiguri o piata de desfacere, pazesti drumurile pe care circula caravanele... Cand taxezi pe cineva pentru pentru ca ti se pare tie ca sta pe un munte de bani sau pentru ca asa vrei tu, e un fel de "sa moara capra vecinului".

  Taxarea cifrei de afaceri se traduce asa: nu conteaza daca compania face profit, statul castiga oricum.

  Iar telecom nu inseamna doar Orange si Vodafone... daca Skype era din Romania, se inchidea...
 • -1 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 martie 2019, 13:15)

  [anonim]

  • +5 (15 voturi)    
   Daca s-ar taxa prostia (Vineri, 1 martie 2019, 14:16)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui

   Ar fi excellent.
   • +1 (5 voturi)    
    Absolut corect ! (Vineri, 1 martie 2019, 19:18)

    Observatory [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

    “ dacă te naști prost, nu este vina nimănui ,
    dacă mori prost , o mare greșeală pentru umanitate “
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 martie 2019, 16:08)

    [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

  • -1 (11 voturi)    
   Ești pesedos? (Vineri, 1 martie 2019, 15:18)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui

   Sau doar bătut în cap?
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 martie 2019, 16:06)

    [anonim] i-a raspuns lui prec

  • -1 (3 voturi)    
   fumatul si consumul de alcool sunt daunatoare (Vineri, 1 martie 2019, 20:15)

   barc [utilizator] i-a raspuns lui

   milioane de oameni mor in fiecare an din cauza acestor vicii.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 3 martie 2019, 16:07)

    [anonim] i-a raspuns lui barc

 • -3 (9 voturi)    
  sa nu stie toa'su komisar... (Vineri, 1 martie 2019, 16:16)

  demaGOGU [utilizator]

  ...ca se taxeaza profiturile uriase din telecom si nu "inovatia"? (care oricum nu se realizeaza in tarisoara, tarile headquarters securizandu-si integram departamentele R&D)

  sigur ca stie, dar nu musca mana care il hraneste.
  • +1 (3 voturi)    
   Debitati tampenii pe banda rulanta... (Sâmbătă, 2 martie 2019, 1:25)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   .. exact ca si ceilalti postaci. Nimic surprinzator, pana la urma.
   1. Profiturile, uriase sau nu, se taxeaza conform legii.
   2. Profiturile din telecom nu sunt uriase. Daca "stiti" dvs. si ceilalti pesedisti ca profiturile telecom sunt uriase, da' le ascund astia, n-aveti decat sa demonstrati acest lucru. La fel cum, desi eu "stiu" ca Dragnea si Valcov (si multi altii din clica lor) sunt niste borfasi, nu pot s-o dovedesc, motiv pentru care nu le sparg dintii, asa cum cred ca ar merita.
   Transpus la nivelul unui stat care se doreste un pic mai mult decat o banda de talhari care prada pe oricine pentru ca poate, nu faci politici (fiscale, in cazul de fata) pe baza de convingeri capatate la birtul din colt, ci pe baza de cifre si dovezi.
   3. Chiar daca zisele profituri ar fi uriase, raman in asteptarea unui argument logic pentru care ele ar trebui supra-taxate.
   4. Chestia cu supra-taxarea se aplica si la firmele "de casa" ale pesedistilor, stiti dvs., alea care fac cifre de afaceri de milioane de euro din contracte publice, fara sa aiba niciun angajat?
   Nu?!? Asa credeam si eu...
  • +1 (1 vot)    
   Hopa și tavarișci DemaGogov! (Sâmbătă, 2 martie 2019, 16:07)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Profiturile sunt profituri și trebuie taxate cât sunt și celelalte afaceri. A taxa afacerile care produc mai mult înseamnă a taxa succesul și eficiența. Cine taxează? Statul PCR-PSD-ist, care nu suferă comparația, că concurența cu statul oricum nu există.
   Iar R&D în România nu există tot PCR-FSN-PDSR-PSD care prin mineriade, politici de deprofesionalizare, dezeducare (ultimii miniștri ai Educației, de după Funeriu, au fost niște agramați pur-sânge, iar de premenistra preasinistră Veorika, no comment, că ne trebe antivomitive!), și atunci de unde Cercetare-Dezvoltare cu politruci gen Dragnea care fură de rup?
 • +3 (7 voturi)    
  - (Vineri, 1 martie 2019, 17:14)

  o_o [utilizator]

  Stirea este despre taxarea diferita a unor companii in functie de domeniul de activitate. Taxarea pe cifra de afaceri este foarte agresiva in comparatie cu taxarea normala pe profit pentru ca te obliga sa nu ai esecuri... cand inovatia se face prin esecuri.

  Telecom nu inseamna doar sa dai semnal la telefonul mobil ci si tranzactii financiare, automatizari in industrie, transport si cam tot ce tine de business pe internet.

  Descurajarea investitiilor in zona telecom inseamna limitarea accesului consumatorului la tehnologii noi. Adica la facilitati si oportunitati.

  Daca consideri ca industria telecom inseamna doar Orange si Vodafone, atunci poti combate monopolul prin accesul la inovatie si tehnologii noi... unelte pe care o companie mica ar putea sa le foloseasca pentru a sta in piata langa acesti giganti. In schimb, noua ordonanta sugruma orice startup din zona telecom...

  Noua de fapt ne place ideea ca in capitalism putem sa devenim bogati. Dar e mai comod in socialism... de ce sa ne complicam?
  • 0 (6 voturi)    
   Singura companie cu adevărat inovatoare... (Vineri, 1 martie 2019, 18:23)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui o_o

   ...din România este RDS (firmă românească get-beget, nu multinațională ahtiată după bani mulți pe servicii puține, gen Orange, Telekom sau Vodafone). Și nu pe partea de telefonie mobilă, ci pe ceva foarte specific: internetul fix de mare viteză, iar acesta oferit la prețuri cu mult mai mici decât prin alte părți, care este de câteva ordine de magnitudine mai bun în România decât în state așa-zis „civilizate” precum Austria, Germania, Franța, Italia, etc.

   Mi s-ar părea normal, dacă ne numim patrioți, să facem în așa fel încât să taxăm multinaționalele străine, care fac competiție RDSului fără să aibă nici măcar intenția de a oferi servicii mai bune decât acesta la prețuri comparabile sau chiar mai mici.
   • +1 (3 voturi)    
    Gresiti profund (Sâmbătă, 2 martie 2019, 1:40)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Nyk1

    Nu neaparat in evaluarea situatiei din domeniu, cat in opinia ca statul ar trebui sa se amestece intr-o piata intens concurentiala si sa faca, chipurile, dreptate.
    Singurul, dar absolut singurul lucru bun pe care statul in general si cel pesedist in special ar putea sa-l faca este sa stea cat mai departe de economie si sa se abtina de la orice interventie in domenii care functioneaza macar satisfacator.
    Iar domeniul telecom functioneaza mai mult decat satisfacator - in treacat fie spus, nu le plangeti de mila celor de la RCS-RDS, nu atata vreme cat ei insisi nu-mi amintesc sa fi spus vreodata ceva de rau despre competitorii lor. Toti se plang de idiotenia si reaua vointa a statului roman, nu de practicile concurentei.

    Chiar si pentru cei bine-intentionati (cum pareti a fi dvs.) tentatia de a te amesteca unde nu-ti fierbe oala e mare. N-are niciun rost, nu faci decat sa strici ceva ce functioneaza. If it ain't broken, don't fix it, e un dicton sfant pentru americani - dar nu si pentru romani, fireste, care stiu ei mult mai bine cum e chestia cu economia de piata si cu orice altceva, dovada stau marile "succesuri" din intreaga noastra istorie.
    Iar daca intr-adevar lucrurile stau cum spuneti dvs., anume ca Vodafone, Orange si TeleKom nu au "nici măcar intenția de a oferi servicii mai bune decât acesta la prețuri comparabile sau chiar mai mici", fiti sigur ca piata, consumatorul ii va taxa. De altfel, cum a ajuns de fapt RCS-RDS unde a ajuns, nu printr-o concurenta relativ libera?!? Ce va afce sa credti ca acum ar avea nevoie ca statul sa "dea la gioale" concurentilor sai? Ca sa ce - ca RCS-RDS sa devina un nou monopol?!?
  • -1 (5 voturi)    
   Acelasi lucru s-a intamplat si cu (Vineri, 1 martie 2019, 18:27)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui o_o

   ajutoarele de stat pentru IT. Date chipurile pentru "dezvoltarea IT-ului". Au pus mana pe ele niste companii de outsourcing, unele cu nume mari afara, dar care aici nu fac nimic, nu au nici un asset si nu fac nici un research sau ceva inovtor.
 • 0 (8 voturi)    
  Ăsta râde de noi? (Vineri, 1 martie 2019, 17:22)

  prec [utilizator]

  Companiile de telefonie nu fac inovații, ce naiba. Inovațiile le fac alții, nu ei. Producătorii de echipamente ar putea fi deși și ei cam cumpără licențe.
  • -1 (5 voturi)    
   Mai mult, (Vineri, 1 martie 2019, 18:37)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui prec

   companiile de telecom cumparau pe vremuri echipamente Cisco, Nokia, Ericsson. Acum cumpara mai ales ZTE, HUAWEI, ca-s bune si iefine. Chinezii astia au furat know-how cat cuprinde din vest cu sustinerea tacita a guvernuli chinez. Guvern chinez care i-a si sustinut financiar. De ce ar avea nevoie acesti "mari inovatori" si de sustinerea popoarelor din Europa ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by