​Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului și al ALDE, partid aflat la guvernare, a declarat marți că s-a întâlnit cu oficialii Vodafone cu care a discutat implicațiile OUG 114 asupra pieței de comunicații mobile, în contextul în care anul acesta va avea loc licitația pentru obținerea de frecvențe pentru tehnologia 5G. Tăriceanu a mai spus că va primi probabil atât el cât și Guvernul un document din partea Asociației operatorilor mobili (AOMR) care să rezume problemele pieței telecom. Ce nu spune șeful ALDE este că un astfel de document a fost transmis deja Guvernului încă din luna ianuarie.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres
  • "Am avut o întâlnire cu unul din marii operatori de telefonie, în speță cu Vodafone, cu care am avut o discuție pe anumite prevederi ale OUG 114 și implicațiile pe care le are în piața de telefonie și comunicații mobile. În perspectivă, în Romania urmează să trecem la tehnologia 5G, care este tehnologia de ultimă generație. (..) Anul acesta ar urma să aibă loc licitația pentru obținerea de frecvențe pentru tehnologia 5G, precum și o serie de alte modificări, unele strict de natură administrativă, care sunt prevăzute în OUG 114 cu privire la amenzile care se dau pentru nerespectarea permiselor de construcții.
  • Există clar intenția operatorilor de telefonie și vom primi probabil și eu și Guvernul un document din partea Asociației operatorilor mobili (n.a AOMR) care să rezume problemele pe care ei consideră că le au și în același timp vor face referire și la ceea ce ar urma să se întâmple - concursul pentru acordarea licențelor de 5G în cursul caestui an.", a spus marți Călin Popescu Tăriceanu.

Ce nu a spus azi Tăriceanu este că un astfel de document a fost transmis Guvernului PSD-ALDE de către Asociația care reprezintă Orange, Vodafone și Telekom încă din luna ianuarie a acestui an.

Impactul OUG 114 in telecom

Impactul OUG 114 in telecom

Foto: Hotnews

În documentul obținut și prezentat în 29 ianuarie de HotNews.ro, Orange, Vodafone și Telekom au avertizat Guvernul că "măsurile OUG 114/2018 încalcă legislația UE" și "vor face imposibilă implementarea noilor tehnologii". Operatorii au atenționat că impactul total va fi de 3,3 miliarde de euro în acest an, sumă ce depășește veniturile anuale ale industriei și reprezintă 60% din investițiile totale ale operatorilor mobili în ultimii 10 ani. Conform măsurilor privind taxele de licență, statul ar trebui să încaseze minim 3,1 miliarde euro în urma licitației 5G ce va fi organizată în 2019, "o sumă care, evident, nu poate fi suportată de cei 4 operatori mobili prezenți în piață."