Reuters: Cel mai mare partid de opoziție din România urmărește interzicerea Huawei în infrastructura telecomunicațiilor

de L. S.     HotNews.ro
Marţi, 5 martie 2019, 22:56 Economie | Telecom


Logo Huawei
Foto: Hotnews
​​Cel mai mare partid de opoziție din România va declanșa o anchetă publică privind contribuția Huawei la infrastructurile critice și va încerca să o blocheze din dezvoltarea rețelei 5G din cauza preocupărilor de securitate crescânde, a declarat marți Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia IT a Parlamentului, potrivit Reuters.

Unele țări occidentale, inclusiv Statele Unite și Australia, au împiedicat compania Huawei să construiască rețele de telefonie mobilă de generație următoare, preocupându-se de faptul că echipamentul său poate conține "ușile din spate" care o deschid spre spionaj cibernetic.

"Trebuie să ne protejăm interesele strategice și există multe suspiciuni în jurul nostru", a declarat Pavel Popescu.

Washingtonul este preocupat de extinderea celui mai mare producător de telecomunicații din lume al aliaților săi din Europa centrală, inclusiv Ungaria și Polonia. România a devenit deosebit de importantă din anul 2016, când Statele Unite au activat un site de scut antirachetă de 800 de milioane de dolari, faptă criticată puternic de Federația Rusă.

Huawei a negat în mod repetat intenția de spionaj pentru statul chinez. Compania este prezentă pe piața românească din 2003.

Pavel Popescu a subliniat un memorandum de înțelegere din 2013, semnat de Huawei, ministrul telecomunicațiilor din acea perioadă, oferindu-le posibilitatea de a participa la construcția sistemului național de informare și comunicare, monitorizarea traficului, urmărirea și proiectele de e-guvernare, mai scrie Reuters.

Referință:

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Comunicațiilor a lansat un proces de consultare interinstituțională în vederea reunirii tuturor informaţiilor relevante de care dispun autorităţile statului român pe subiectul Huawei, se arată într-un răspuns al Ministerului la solicitarea HotNews.ro de a preciza care este poziția României cu privire la folosirea echipamentelor Huawei în contextul îngrijorărilor internaționale, dar și a licitației 5G care va avea loc anul viitor.

Ministerul Comunicațiilor a răspuns joi, 20 decembrie, solicitării HotNews.ro
de a preciza care este poziția României cu privire la folosirea echipamentelor Huawei în contextul îngrijorărilor internaționale, dar și a licitației 5G care va avea loc anul viitor în țara noastră.

HotNews.ro a amintit că România, aliat NATO și țară gazdă a bazei militare de la Deveselu, a semnat în noiembrie 2013 un Memorandum cu firma chineză Huawei, prin care Ministerul Comunicațiilor preciza că Ministerul Comunicațiilor va veni în întâmpinarea Huawei în vederea participării la construcția Sistemului de Informații și Comunicații Național, Sistemului de Monitorizare și Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronica (E-Government), proiectelor de tip Oraș Inteligent (Smart City) și Rețelei Naționale de Bandă Largă dezvoltate de către Guvernul României".

Mai mult, Ministerul Comunicațiilor se obliga să ofere sprijin "în vederea inițierii proiectului de Rețea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de Ințelegere a fost semnat la Beijing la data de 6 septembrie 2012".

În România marii operatori Orange, Vodafone, Telekom și RCS&RDS și-au construit rețelele de ultimă generație și cu echipamente Huawei, iar anul viitor va avea loc licitația 5G.

În acest context, HotNews.ro a adresat următoarele întrebări către Ministerul Comunicațiilor:

1. În ce stadiu de implementare sunt fiecare dintre proiectele menționate în Memorandumul cu Huawei? (vă rugăm sa precizați când au fost finalizate și cât au costat fiecare în parte)
2. A transmis Guvernul SUA către autoritățile din România solicitarea de a nu mai folosi echipamentele Huawei? Dacă da, când și ce a răspuns România?
3. Care este poziția Ministerului Comunicațiilor cu privire la folosirea echipamentelor Huawei pe piața din România în contextul îngrijorărilor internaționale dar și a licitației 5G care va avea loc anul viitor?

 • Redăm mai jos integral răspunsul Ministerului Comunicațiilor, condus de Alexandru Petrescu:

"Unul dintre obiectivele Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) este cel de a contribui alături de celelalte instituţii relevante ale statului român la asigurarea bunei funcţionări, integrităţii şi securităţii datelor vehiculate prin sistemele și reţelele naţionale, precum şi la protejarea intereselor cetăţenilor și companiilor româneşti care au acces la acest tip de infrastructură.

Totodată, MCSI, în domeniul său de competenţă, asigură în mod constant și loial dialogul pe marginea intereselor partenerilor strategici ai statului român, fiind angajat ferm în demersurile de concertare necesare pentru protejarea infrastructurii critice aflate pe teritoriul său.

Referindu-ne la solicitarea dumneavoastră, precizăm că instituţia noastră nu dispune până în prezent de informaţii suplimentare primite de la partenerii americani sau europeni pe tema Huawei. Prin urmare, am lansat un proces de consultare cu instituţiile şi autorităţile naţionale cu competentă şi expertiză în acest domeniu în vederea reunirii tuturor informaţiilor relevante de care dispun autorităţile statului român pe acest subiect.

Vom reveni cu informaţii actualizate pe măsura finalizării procesului de consultare interinstituţională."


 • Huawei a cerut națiunilor vestice dovezi care să sprijine acuzațiile la adresa companiei

Președintele Huawei a contestat acuzațiile făcute de Statele Unite și de alte guverne fără a furniza dovezi cum că gigantului tech chinezesc prezintă riscuri serioase de securitate. Compania a lansat un proiect intern prin care își propune să înlăture suspiciunile care planează asupra companiei și care amenință să pericliteze rolul de lider în comunicare pe care Huawei vrea să îl câștige, potrivit AlJazeera.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9750 vizualizari

 • -12 (20 voturi)    
  demers demagogic, tipic romanesc (Marţi, 5 martie 2019, 23:24)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  Liberali carora le place sa interzica.
  Hai sa facem pe anti-comunistii intrasigenti, ca nu ne costa nimic.
  Si, normal, sa-i punem pe lista electorala pe Rares Bogdan.
  • +8 (8 voturi)    
   China obliga la spionaj cetatenii si firmele (Miercuri, 6 martie 2019, 8:11)

   animatron [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Aceasta mare putere ostila Occidentului are o legislatie, intrata in vigoare oficial in 2017, care obliga orice persoana fizica si juridica chineza, din tara sau strainatate, sa colaboreze neconditionat cu serviciile chineze de informatii.

   In clar, orice chinez sau firma chineza poate fi oricand obligat de China sa furnizeze informatii confidentiale colectate de la locul de munca sau din relatiile cu cei din jur.

   E motivul principal pt care o serie de state din Europa si America de nord au inceput sa blocheze introducerea unor firme chineze pe pietele lor de telecomunicatii sau de robotica.

   Huawei si ZTE s-au implantat de mai multi ani in Occident si pot oricand proceda la colectari de informatii pentru a le preda spionajului chinez.

   China e foarte activa in spionajul industrial, iar mai nou a inceput sa participe la operatiuni de propaganda anti-occidentale pe retele sociale.

   China comunista s-a folosit de furtul de know-how din Occident pt a diminua decalajele cu lumea libera.

   Ani de zile, guvernele occidentale, prin garantarea unui acces facil al produselor chineze pe pietele europeana si americana, au pompat sute de miliarde de dolari anual in bugetul Chinei, buget pe care aceasta tara il foloseste si pentru a combate societatea libera occidentala.

   E incredibil ca guverne succesive ale USA au acceptat sa piarda 250-300 miliard dolari/an, bani care ajutau China de ex sa isi perfectioneze armament cu care devine capabila sa ameninte militar Occidentul.

   UE are in proiect sa monitorizeze achizitiile in sectoare strategice, in special din partea Chinei, pentru a se proteja de un adversar geopolitic, o putere imperialista dictatoriala (nu exista "drepturi ale omului" in China, dizidentii sunt executati sau inchisi in lagare).

   In scrisoarea sa publicata ieri, liderul progresist Macron se situa exact pe aceeasi linie, a combaterii infiltrarii chineze in Europa.
  • 0 (6 voturi)    
   ba e fix invers (Miercuri, 6 martie 2019, 9:40)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   sunt interzisi niste dubiosi sustinuti de statul comunist chinez intr-o competitie incorecta de dumping!
 • -9 (19 voturi)    
  PNL si Huawei (Miercuri, 6 martie 2019, 0:51)

  lautarul [utilizator]

  Iata ca minunatul si combativul nostru asa zis partid de opozitie si-a gasit marota pe care o zdrangane cu mare zgomot: Huawei! Dintre toate problemele Romaniei pe care PNL este incapabil sa le ridice la nivel de dezbatere nationala in parlament de mai bine de doi ani,asta le pare cea mai importanta! Baba si pistolul! Si pe urma se mira de ce nu ii voteaza cetatenii!
 • -8 (12 voturi)    
  PNL din China... (Miercuri, 6 martie 2019, 3:07)

  reddry [utilizator]

  Poate doar doresc vreo sponsorizare (prin buzunarele personale) de la Huawei! in realitate, producatorul chinez Huawei este integrat in politicile de achizitii de catre toti marii operatori telecom din EU ( Deutsche Telekom,.Orange etc); producatorii(integratorii) EU(Alcatel, Ericsson etc) nu au solutii rezonabile de cele mai multe ori;
  • +3 (5 voturi)    
   esti pe langa (Miercuri, 6 martie 2019, 9:46)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui reddry

   Alcatel nu mai exista de vreo 3 ani. Au fost cumparati de Nokia, care va avea un cuvant de spus in 5G. Spionii guvernuui comunist trebuie intezisi, pentru ca triseaza. Sunt atatea dovezi deja (poze facute cu camera SLR prezentate ca fiind facute cu telefonul lor mobil, price damping, etc.). Vir avea aceeasi soarta in Europa ca si in State. Un monstru care nu trebuie hranit, ca e deja mare si periculos.
 • +5 (7 voturi)    
  China (Miercuri, 6 martie 2019, 7:09)

  redy [utilizator]

  Deci EU nu mai produce nimic ,telefoane nu mai avem si cel mai vandut telefon in EU este chinezesc, acum pierdem si retelele de comunicati tot in favoarea Chinei ce se alege de Nokia Comunication vechiul Lucent - Alcatel si de Ericsson posibil faliment si cumparate de chinezi.

  O sa ajungem sa lucram ptr. firme chineze, ca EU se pare ca nu mai produce nimic de varf.
  Ce se mai aude de Kuka a ajuns la chinezi ca daca se robotizeaza productia chineza putem desfinta toata industria EU ca nu va face fata.

  Daca EU scoate toate taxele vamale industria EU dispare instant, dupa ce e gata si drumul matasi ne vor manca asiatici pe paine.
  • +2 (2 voturi)    
   da, EU nu se auto-protejeaza (Miercuri, 6 martie 2019, 9:48)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui redy

   Sunt chestiuni de siguranta nationala, chestiuni de competitie incorecta, de trisare. Sper ca UE va face la fel sa USA. Flit!
  • 0 (0 voturi)    
   corectie (Miercuri, 6 martie 2019, 14:22)

   misup [utilizator] i-a raspuns lui redy

   "Nokia Comunication vechiul Lucent - Alcatel"
   a fost invers, Nokia a cumparat Alcatel-Lucent - pentru conformitate
 • -1 (7 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 6 martie 2019, 8:22)

  Lok [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 6 martie 2019, 10:17)

  polonyca [anonim]Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by