​EXCLUSIV VIDEO Vicepreședintele Comisiei Europene, despre temerile legate de Huawei: Da, trebuie să fim îngrijorați! În China, toți producătorii de software și hardware trebuie să coopereze cu serviciile secrete

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 8 martie 2019, 18:47 Economie | Telecom


Andrus Ansip, vicepresedintele Comisiei Europene
Foto: Hotnews
​Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că este foarte firesc să existe îngrijorări de securitate la nivelul UE cu privire la folosirea echipamentelor Huawei în viitoarele rețele 5G din Europa. "Când vor fi suficient de multe dovezi solide pentru a le folosi public va fi deja prea târziu! Înainte de a acționa, trebuie să facem o analiză foarte serioasă a riscurilor în UE", spune acesta.

 • VIDEO Andrus Ansip, Vicepreședintele Comisiei Europene, despre temerile legate de folosirea echipamentelor Huawei în rețelele 5G în Europa:Declarațiile vicepreședintelui Comisiei Europene în interviul acordat HotNews.ro:

 • În luna decembrie a anului trecut, jurnaliștii au întrebat: Trebuie să fim îngrijorați în privința producătorilor chinezi, în privința Huawei? Și, bineînțeles, le-am răspuns: Da, trebuie să fim îngrijorați! De ce? Pentru că există o lege a serviciilor de informații în China, adoptată în 2017, potrivit căreia toți producătorii de software și hardware trebuie să coopereze și să colaboreze cu serviciile secrete din China. Cred că este foarte firesc să fii îngrijorat știind că există această lege.
 • În același timp, acum va trebui să decidem ce fel de echipamente vom folosi când vom construi viitoarele rețelele 5G. Nu sunt pregătit să spun că ar trebui să interzicem ceva. Cred că trebuie să facem o evaluare a riscurilor. Da, unii oameni întreabă dacă avem dovezi solide. Aveți dovezi solide? Ce fel de dovezi avem sau ce fel de dovezi nu avem? Sau ce dovezi avem pentru a le folosi public? Asta este total o altă problemă.
 • Când vor fi suficient de multe dovezi solide pentru a le folosi public va fi deja prea târziu! Înainte de a acționa, trebuie să facem o analiză a riscurilor. Și va trebui să facem o analiză foarte serioasă a riscurilor în UE.

HotNews.ro: Ați discutat aceste aspecte cu Ministrul român al Comunicațiilor, Alexandru Petrescu?

 • Răspunsul vicepreședintelui Comisiei Europene: "Nu încă. Așa cum știm cu toții, problemele de securitate națională sunt în sarcina statelor membre, care iau decizii în această privință, nu în sarcina Comisiei Europene sau a Uniunii Europene. Dar când statele membre vor cere să avem o abordare comună, bineînțeles va trebui să acționăm, dar nu am ajuns încă acolo."

Vicepreședintele Comisiei Europene a acordat un interviu către HotNews.ro joi, 28 februarie, fiind prezent la București în contextul a două evenimente organizate în Parlament sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv: reuniunea informală a miniștrilor în domeniul comunicațiilor (TTE) și a treia Connferință ministerială cu statele din Parteneriatul Estic.

Oficialul european a răspuns întrebărilor HotNews.ro pe tema controversatei OUG 114 care suprataxează mediul de afaceri, dar și cu privire la campaniile de dezinformare din Rusia și fenomenul fake news.


Situația Huawei în România: Ministerul Comunicațiilor a lansat un proces de consultare insterinstituțională / PNL vrea interzicerea echipamentelor Huawei

În România, Ministerul Comunicațiilor, condus de Alexandru Petrescu, a precizat în exclusivitate pentru HotNews.ro, la sfârșitul anului trecut, că a lansat un proces de consultare interinstituțională în vederea reunirii tuturor informaţiilor relevante de care dispun autorităţile statului român pe subiectul Huawei.

În condițiile în care HotNews.ro a solicitat noi detalii în legătură cu acest proces de consultare, Ministerul a transmis în data de 6 martie că: "din motive ce țin de comunicarea interinstituțională, și în temeiul legii 544/2001, invocăm prelungirea perioadei de răspuns cu 30 de zile."

De asemenea, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat joi, 7 martie, pentru Reuters că 'echipamentele Huawei nu sunt folosite în nicio infrastructură critică de stat gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale din România, țară membră a NATO.

Pavel Popescu, reprezentantul PNL în comisia IT a Parlamentului, a declarat recent într-un interviu acordat Reuters că partidul va declanșa o anchetă publică privind contribuția Huawei la infrastructurile critice și va încerca să o blocheze din dezvoltarea rețelei 5G din cauza preocupărilor de securitate crescânde.

Washingtonul este preocupat de extinderea gigantului chinez în țările aliate din Europa centrală, inclusiv Ungaria și Polonia. România a devenit deosebit de importantă din anul 2016, când Statele Unite au activat la Deveselu scutul antirachete de 800 milioane de dolari, înfuriind Rusia, scrie Reuters.

Agenția internațională de știri amintește de Memorandumul de înțelegere semnat în 2013 de Guvernul Ponta cu Huawei. În Memorandumul obținut atunci în exclusivitate de HotNews.ro se preciza că "Ministerul Comunicațiilor va veni în întâmpinarea Huawei în vederea participării la construcția Sistemului de Informații și Comunicații Național, Sistemului de Monitorizare și Supraveghere a Traficului, proiectelor de tip Guvernare Electronica (E-Government), proiectelor de tip Oraș Inteligent (Smart City) și Rețelei Naționale de Bandă Largă dezvoltate de către Guvernul României".

Mai mult, Ministerul Comunicațiilor se obliga să ofere sprijin "în vederea inițierii proiectului de Rețea Integrată a Transelectrica al cărui memorandum de Ințelegere a fost semnat la Beijing la data de 6 septembrie 2012".

În legătură cu acest Memorandum, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat joi în răspunsul către Reuters că 'STS nu a fost consultat, nu a aprobat acest document și nu are nici o implicare în implementarea acestuia".

STS este autoritatea publică responsabilă cu infrastructurile critice legate de sectoarele IT&C și de securitate națională.

 • Grupul chinez Huawei a dat în judecată joi Guvernul SUA pentru restricționarea afacerilor pe piața americană

Huawei a dat în judecată joi Guvernul american susţinând că legea prin care i se restricţionează afacerile în SUA este neconstituţională, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În proces, poziţia companiei este că echipamentele şi serviciile sale "sunt supuse unor proceduri avansate de securitate şi că nu s-a putut dovedi că au căi secrete de acces, implanturi sau alte vulnerabilităţi de securitate intenţionate în niciuna din cele peste 170 de ţări unde se folosesc echipamentele Huawei".

Înainte de interdicţie, Huawei - una din cele mai mari firme din lume în domeniul echipamentelor de telecomunicaţii - avea o cotă mică de piaţă în Statele Unite, dar urmărea să se poziţioneze în avangarda 5G, ultima generaţie de reţele şi servicii mobile.

Washingtonul insistă ca aliaţii săi să nu implice Huawei în reţelele 5G, deoarece o lege adoptată în China în 2017 obligă firmele să coopereze cu serviciile de informaţii.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7974 vizualizari

 • +7 (17 voturi)    
  UE deschide ochii (Vineri, 8 martie 2019, 18:55)

  outside_the_wall [utilizator]

  E un pas important in securitatea statelor UE! Bravo!
  • -2 (4 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 martie 2019, 19:53)

   [anonim] i-a raspuns lui outside_the_wall

  • +3 (11 voturi)    
   e razboi comercial (Vineri, 8 martie 2019, 20:05)

   NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

   nu poti sa interzici nimic pe piața libera decat folosindu/te de trucuri de genul “siguranța naționala”. Atat timp cat guvernul chinez interzice google nici sua nu pot fi criticate pentru astfel de decizii anti hwawei sau anti china in general.
 • 0 (8 voturi)    
  Protectionism=Contracte strategice (Vineri, 8 martie 2019, 19:38)

  xolv [utilizator]

  pentru dualitatea Ger-Fra, gen Siemens-Alstom. E o piata libera, pana cand nu mai e.
 • +10 (14 voturi)    
  China este un real pericol pt lumea libera (Vineri, 8 martie 2019, 20:56)

  animatron [utilizator]

  Au unii impresia ca daca se face business cu China, putem uita ca acolo e o dictatura comunista care nu ezita sa execute oamenii in lagare de concentrare numite eufemistic "tabere de reeducare patriotica".

  China a profitat din plin de lacomia Occidentului, s-a prefacut cu abilitatea pe care ti-o dau 2000 de ani de istorie imperiala, a extras din economiile dezvoltate mii de miliarde de dolari si i-a folosit pentru a-si intari fortele in vederea controlului progresiv al unor parti din Asia, Africa si mai nou Europa.

  Pana la Trump nu a "indraznit" nimeni sa se ia direct de smecheria josnica cu care China fura tehnologie de ani de zile, de schemele de impozitare cu care penaliza importurile tocmai din Occidentul care a imbogatit-o.

  USA au luat China la intrebari, arestari de spioni, blocaje pt Huawei (una din sefe, arestata in Canada, va ajunge in fata unui tribunal american), razboi comercial contra Beijingului, tentative de a slabi pionul chinez de la Phenian.

  Vad ca isi dau seama si europenii, de catva vreme, ca sunt niste probleme de securitate strategice cu felul in care companii din China se introduc in industriile de varf din Europa, pt a transfera tehnologii, informatii si a face bani pe seama tarilor UE.

  China este o arie de civlizatie si cultura cu caracteristici foarte diferite de civilizatia de tip european, e o cu totul alta mentalitate in privinta organizarii puterilor in stat, a raportului individ/colectiv, a statului de drept si libertatilor individuale, etc.

  Daca Europa nu vrea sa fie calcata in picioare de entitati foarte puternice identitar, precum China, Rusia sau eventual o lume islamica dirijata de Turcia, atunci e urgent ca UE sa fie reformata pe un model de mare putere mondiala, cu identitate proprie distincta si coerenta, capabila sa se confrunte la orice nivel cu astfel de puteri ostile.

  Oricare de la Huawei va coopera imediat cu spionajul chinez, pt ca ii e mai teama de lagar in China decat de puscarie in UE.
 • +4 (12 voturi)    
  intrebare (Vineri, 8 martie 2019, 21:03)

  nedumeritul [utilizator]

  in celelalte tari ale planetei ,producatorii de software și hardware nu colaboreaza cu serviciile secrete ?
  • +4 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 martie 2019, 23:01)

   [anonim] i-a raspuns lui nedumeritul

  • -3 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 9 martie 2019, 1:02)

   [anonim] i-a raspuns lui nedumeritul

   • +4 (6 voturi)    
    Dar China spioneaza (Sâmbătă, 9 martie 2019, 10:07)

    John_english [utilizator] i-a raspuns lui

    nimeni nu contesta.

    Iar US ce ar trebui sa facă? Sa stea cu mâinile in san când hoții sunt in casa?
  • +5 (7 voturi)    
   Da, pot colabora - DACĂ CONSIDERĂ ÎNTEMEIATE (Sâmbătă, 9 martie 2019, 10:06)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui nedumeritul

   CAZURILE! Dacă nu, pot refuza - Apple a refuzat FBI când acesta a dorit accesul la un telefon mobil al cărui posesor murise deja (nu știu din ce motive nu au primit mandat judecătoresc). Apple a refuzat - crezi că așa ceva se putea întâmpla în China?
 • +1 (7 voturi)    
  Ericsson (Sâmbătă, 9 martie 2019, 0:05)

  vasile-roaita [utilizator]

  Ericsson. Tara neutra neimplicata in nici unul din tratatele militare. tehnologie de virf.
 • -3 (7 voturi)    
  Domnule Andrus Ansip (Sâmbătă, 9 martie 2019, 10:34)

  A310 [utilizator]

  cu lege sau fara , toate companiile care produc software și hardware colaboreaza cu serviciile secrete din tarile de origine , cel putin .


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by