Reprezentanții Orange, Vodafone și Telekom au transmis marți în Parlament o adresă prin care solicită guvernanților eliminarea amenzii speciale, de până la 10% din cifra de afaceri, impuse în domeniul telecom prin controversata Ordonanță de Urgență 114/2018. "Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, amenda specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes.", se arată în adresa obținută de HotNews.ro.

OUG 114, in Comisia IT din ParlamentFoto: Hotnews

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență 114/2018a fost dezbătut marți în Comisia IT din Camera Deputaților, în prezența oficialilor din Ministerul Comunicațiilor, al Finanțelor, ai ANCOM, dar și ai industriilor telecom, bănci și construcții.

Din partea industriei telecom au participat reprezentanți ai Asociației Operatorilor Mobili (AOMR), care reprezintă Orange, Vodafone și Telekom, dar și executivi din conducerile acestor trei companii de comunicații, care îmrepună au peste 13.000 de angajați.

Asociația a transmis cu această ocazie și un document de poziție - o adresă în care reamintește principalele probleme aduse sectorului telecom de OUG 114/2018, care a intrat în vigoare în 29 decembrie 2018, dar și o serie de propuneri de modificare a acesteia în procesul legislativ din Parlament.

  • Ce amendă specială a introdus OUG 114 în sectorul telecom

Una din principalele măsuri ale OUG 114/2018 care ar afecta domeniul telecom este introducerea unei noi sancțiuni care vizează exclusiv lucrările de construcții din sectorul telecomunicațiilor. Este vorba de o amendă specială cuprinsă între 1% și 10% din cifra totală anuală de afaceri pentru furnizorii care fac lucrări fără să fi obținut în prealabil dreptul de acces pe proprietate sau autorizația de construire.

  • Iată ce avertizează Orange, Vodafone și Telekom cu privire la această amendă în adresa trimisă Parlamentului și consultată de HotNews.ro:

"OUG nr. 114/2018 reglementează o nouă sancțiune vizând în mod direct doar lucrările de construcții în sectorul telecomunicațiilor. Mai exact, furnizorii de servicii de telecomunicații care (i) încheie contracte de lucrări sau (ii) efectuează lucrări fără să fi obținut în prealabil dreptul de acces pe proprietate sau autorizația de construire (conform legislației generale în domeniul construcțiilor) sunt sancționați cu Amenda Specială.

OUG nr. 114/2018 stabilește o formulă de calcul severă și disproporționată a Amenzii Speciale, ce crește gradat de la 1% la 10% din cifra totală anuală de afaceri a furnizorului de rețele de comunicații electronice: un punct procentual pentru fiecare lot de 100 de clienți deserviți prin intermediul unor lucrări neautorizate, dar nu mai mult de 10% din cifra de afaceri totală.", se arată în adresa AOMR.

Asociația dă și un exemplu în acest sens: "un furnizor de servicii de telecomunicații cu o cifră de afaceri anuală de 500 mil. EUR, pentru lucrări ilegale ce deservesc un număr de 300 de clienți, va fi sancționat cu o Amendă Specială în valoare de 15 mil. EUR (3% din cifra sa de afaceri)."

  • "Prin impunerea Amenzii Speciale, OUG nr. 114/2018 intră în conflict cu principiile constituționale, care prevalează. Dacă nu este eliminată în cursul procesului legislativ, Amenda Specială va fi atacată prin excepție de neconstituționalitate ce se preconizează că va avea mari șanse de succes.", se arată mai departe în adresa AOMR.

Cei trei mari operatori nu pot ataca direct la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență 114. Invocarea excepției de neconstituționalitate poate fi făcută în cadrul unui proces aflat pe rolul unei instanțe. Dacă în cadrul acestui proces, judecătorul decide că excepția de neconstituționalitate îndeplinește condițiile necesare, acesta poate hotărî sesizarea Curții Constituționale.

Operatorii susțin că prin impunerea acestei amenzi speciale, OUG nr. 114/2018 realizează o discriminare inechitabilă între sectoarele de telecomunicații și orice alte sectoare de construcții civile/industriale (supuse unui regim de sancționare semnificativ mai blând)

"În general, executarea lucrărilor de construcții în absența unui drept de trecere/autorizații corespunzătoare este calificată drept contravenție sancționată cu amendă de la 1.000 RON la 100.000 RON (art. 26 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții). În schimb, pentru încălcări ale legii similare ca natură, furnizorii de servicii de telecomunicații sunt sancționați cu Amendă Specială calculată ca procent din cifra de afaceri totală a acestora", explică asociația.

  • Impactul preconizat al impunerii amenzii speciale în telecom

În adresa trimisă Parlamentului se mai precizează că perspectiva aplicării Amenzii Speciale creează riscuri financiare și legale cu potențiale efecte perturbatoare asupra sectorului telecomunicațiilor:

- O expunere financiară masivă pentru încălcarea procesului de autorizare chiar și în legătură cu cele mai simple / inofensive lucrări de construcții

Furnizorii de servicii de telecomunicații se confruntă cu perspectiva de a fi sancționați cu o amendă calculată în funcție de cifra de afaceri totală a acestora pentru încălcarea procesului de obținere a autorizației de construire, indiferent de dimensiunea/impactul lucrărilor de construcții. OUG nr. 114/2018 nu oferă nici instrumente de calibrare a sancțiunii, nici măsuri de remediere înainte de aplicarea Amenzii Speciale.

- Decelerarea semnificativă a infrastructurii de telecomunicații / extinderea rețelei și planuri de consolidare

Atunci când se planifică o viitoare extindere și consolidare a infrastructurii / rețelei de telecomunicații, se va lua întotdeauna în considerare riscul masiv pe care îl implică Amenda Specială. În mod normal, acest lucru va duce la conceperea unor calendare de implementare foarte prudente, ceea ce va rezulta într-o decelerare bruscă a investițiilor și a gradului de pătrundere a noilor tehnologii (se preconizează că generația de echipamente 5G va fi afectată în cea mai mare măsură). Dintr-o perspectivă mai generală, se preconizează că întregul sector al construcțiilor va decelera.

Remediul propus Orange, Vodafone și Telekom cu privire la măsura impunerii unei amenzi speciale în telecom este simplu:

"Cel mai eficient remediu la efectele anticipate ca fiind perturbatoare ale Amenzii Speciale este anularea măsurii, în urma procesului legislativ în curs cu privire la proiectul de lege pentru amendarea OUG nr. 114/2018.", se arată în adresă.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în parlament. Marți, 19 martie, majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia IT a Camerei Deputaților a votat amânarea cu 2 săptămâni a raportului asupra proiectului de lege pentru adoptarea OUG 114/2018.

Decizia de amânare s-a luat cu 7 voturi pentru și 5 împotrivă, în pofida faptului că deputații USR și PNL au atenționat că termenul limită de depunere a Raportului comun alături de Comisia pentru buget, finanțe și bănci și Comisia pentru muncă și protecție socială pentru acest proiect de lege este 21 martie 2019.