​Grupul DIGI/RCS&RDS, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, descrie în raportul financiar pe 2018 întreaga rețea fixă și mobilă din România, precum și echipamentele și soluțiile care stau la baza acestor rețele. Grupul afirmă că are în țară o rețea principală interurbană de aproximativ 28.500 de kilometri, care acoperă, în afară de capitala București, toate cele 41 de capitale de județe și numeroase orașe mari și mici. Rețeaua de fibră optică fixă deservea aproximativ 5,7 milioane de locuințe la sfârșitul anului trecut.

Reteaua fixa de fibra optica DIGIFoto: Digi Communications

Toți operatorii mari de comunicații din România au folosit în dezvoltarea rețelelor proprii echipamente ale producătorilor chinezi Huawei sau ZTE, aflați acum în mijlocul unei confruntări între SUA și China, care și-au aplicat reciproc anul trecut tarife comerciale de ordinul miliardelor de dolari.

De câteva luni SUA desfășoară o campanie extinsă de comunicare pe tema amenințării pe care Huawei sau ZTE o reprezintă pentru securitatea națională și aliații, inclusiv România, sunt îndemnați să nu lase aceste companii să obțină contracte în infrastructura esențială, mai ales în dezvoltarea noilor rețele 5G.

Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat într-un interviu pentru HotNews.ro că este foarte firesc să existe îngrijorări de securitate la nivelul UE cu privire la folosirea echipamentelor Huawei în viitoarele rețele 5G din Europa. "Când vor fi suficient de multe dovezi solide pentru a le folosi public va fi deja prea târziu! Înainte de a acționa, trebuie să facem o analiză foarte serioasă a riscurilor în UE", spune acesta.

Fiind o companie listată la Bursa de Valori București, DIGI/RCS&RDS are obligații suplimentare de transparență și în raportul anual publicat miercuri compania dă detalii amănunțite despre infrastructura fixă și mobilă dezvoltată în România, Ungaria, Spania și Italia, inclusiv despre producătorii și furnizorii de echipamente și soluții care au stat la baza construirii acestor rețele.

  • Câteva detalii esențiale despre rețeaua fixă de fibră optică a RCS&RDS din România:

"În România, deținem și operăm o rețea avansată, complet digitalizată și bidirecțională din fibră optică. Arhitectura de rețea oferă acoperire FTTB/FTTH de aproximativ 90% pe baza GPON (n.a tehnologia GPON permite o răspândire mai mare a serviciilor de internet și date fixe și de telefonie fixă) sau a unei tehnologii comparabile, restul (situate în zonele rurale în care locuințele sunt, în principal, individuale) fiind rețele hibride din fibră și cablu coaxial, ceea ce înseamnă că deținem cea mai mare pondere a rețelei de fibră dintre furnizorii de rețele comparabili din Europa.

În România avem o rețea backbone interurbană de aproximativ 28.500 de kilometri. Rețeaua noastră centrală acoperă, în afară de capitala București, toate cele 41 de capitale de județe și numeroase orașe mari și mici. Rețeaua noastră cu fibră optică fixă în România a deservit un total la aproximativ 5,7 milioane de locuințe la 31 decembrie 2018. Pe lângă clienții rezidențiali, deservim clienții business din toate județele și orașele mari din România. La 31 decembrie 2018, aproximativ 75% din această rețea era aeriană, restul de aproximativ 25% fiind subterană. Cea mai mare parte a rețelei noastre interurbane aeriene este construita de-a lungul liniilor electrice ale companiilor naționale de distribuție a energiei electrice și de transport în comun, pe baza unor contracte de închiriere.

Pentru rețelele noastre metropolitane, am închiriat stâlpi sau am obtinut servituți de trecere subterane de la companiile de transport private sau de stat (cum ar fi Metrorex București S.A., operatorul metroului din București, și de la anumiți operatori de transport municipal de suprafață din diferite zone ale țării).

  • Detalii despre rețeaua de telecomunicații mobile a RCS&RDS: Grupul a ]ncheiat un acord cu Ericsson pentru dezvoltarea 5G

"Rețeaua noastră de telecomunicații mobile din România se bazează pe echipamentele și soluțiile oferite de vânzători de top (Huawei, Nokia și Ericsson). Închiriem spații tehnice și suporturi pentru antene de la un număr mare de proprietari de terenuri și spații comerciale, precum și de la operatorul național de radiocomunicații, Societatea Națională de Radiocomunicații S.A., pe baza unui contract de închiriere pe termen lung.

În plus, am dobândit drepturi de proprietate asupra a numeroase loturi mici de teren, cu scopul de a construi turnurile de comunicare necesare pentru dezvoltarea rețelei noastre de telefonie mobilă și am încheiat și contracte de închiriere pe termen lung (între 10 și 15 ani) pentru locațiile unde am instalat stații de bază, antene și alte echipamente conexe.

- La 31 decembrie 2018, serviciile noastre de telecomunicații mobile 3G și 4G au acoperit aproximativ 99,5% și, respectiv, 65% din populația României. La 31 decembrie 2018, serviciile noastre de telecomunicații mobile au inclus aproximativ 4.500 stații de bază (aproximativ 3.100 dintre acestea au fost utilizate pentru a furniza conexiune 4G). Rețeaua de telefonie mobilă este integrată la nivelul de transmisie cu o rețea din fibră optică backbone pentru a beneficia de capacitatea mare disponibilă.

Click pentru a deschide

- În noiembrie 2016, am încheiat un acord-cadru pentru a achiziționa un sistem IMS (Sistem Multimedia IP), care va permite VoLTE (Voice over LTE/4G), VoWiFi (Voice over WiFi) și VoBB (Voice over broadband), în rețelele noastre 4G. Serviciul a fost lansat în anul 2017 și la 31 decembrie 2018 aveam aproximativ 224.000 utilizatori VoLTE și aproximativ 35.000 utilizatori VoWiFi.

- În decembrie 2017, am încheiat un acord cu Ericsson pentru a instala echipamentele sale 5G și NB-IoT în rețeaua noastră, pregătindu-ne pentru o lansare viitoare a propriilor noastre oferte de 5G susținute de tehnologiile IoT.

  • Cu ce furnizori de echipamente lucrează RCS&RDS

'Pentru linia noastră de activitate de servicii televiziune prin cablu, furnizorul nostru principal pentru receptoare video și modulatori este Kaon. Nagravision furnizează sistemul de criptare și de management al abonaților.

Pentru serviciile de internet fix și date fixe, principalii noștri furnizori de routere performante sunt Cisco, Juniper și Huawei și ECI pentru transmisii DWDM.

  • Infrastructura noastră GPON se bazează pe echipamente furnizate de Huawei și ZTE.

Pentru linia noastră de activitate de servicii de telefonie fixă, furnizorul nostru principal este Nokia (folosim comutatoarele Alcatel, Alcatel face parte în prezent din Nokia).

Echipamentele pentru servicii de telecomunicații mobile sunt furnizate de Nokia, Huawei și Ericsson. Ne axăm pe smartphone-uri Android, deoarece acestea sunt mai accesibile pentru clienții noștri. Principalii producători de telefoane mobile pe care le oferim clienților sunt Samsung, Huawei, Allview și Lenovo.

Cele mai multe dintre echipamentele noastre sunt furnizate direct de către producători. Considerăm că, în aproape toate cazurile, furnizorii alternativi sunt ușor accesibili și că, numai în cazuri rare, înlocuirea acestor furnizori poate fi un proces de lungă durată.

  • Echipamentele de importanță critică sunt asigurate de o poliță care are o acoperire de aproximativ 36,8 milioane euro

În raport, DIGI mai precizează că deține o poliță de asigurare având ca obiect echipamentele de comunicații de importanță critică aflate în centrele de date din București și anumite noduri de rețea cheie din România, inclusiv facilitățile noastre ascendente din București. Polița de asigurare are o acoperire totală de până la echivalentul a aproximativ 36,8 milioane euro la 31 decembrie 2018.

  • Raportul integral poate fi consultat AICI.