​​Orange a introdus miercuri în premieră în România tehnlogia eSim, prin care utilizatorii care dețin telefoane Apple compatibile s-ar putea conecta la rețeaua mobilă, fără a mai avea nevoie de cartelă SIM. Anunțul a fost făcut miercuri la prânz, înainte de un incident care a făcut rețeaua indisponibilă câteva ore - trei secționări ale rețelei de fibră optică în județele Bistrița-Năsăud, Brașov și Mehedinți.

Tehnologia eSimFoto: Orange Romania

Ce este un eSIM?

eSIM-ul (embeded SIM sau SIM integrat) reprezintă o nouă tehnologie prin intermediul căreia utilizatorii se vor putea conecta la rețeaua mobilă utilizând dispozitivele mobile compatibile fără a mai avea nevoie de utilizarea cartelei SIM. Numărul de telefon, precum și informațiile necesare autentificării și comunicării între rețeaua mobilă și eSIM vor fi stocate într-un profil unic care se instalează digital, prin scanarea unui cod de activare.

Pe un eSIM se pot instala simultan profile pentru mai multe numere de telefon. Acestea se pot instala şi activa direct din meniul smartphone-ului, fără a mai fi necesară schimbarea cartelelor SIM între ele.

Potrivit operatorului de comunicații mobile, în acest moment tehnologia eSIM este disponibilă pentru telefoanele Apple iPhone XS, iPhone XS Max şi iPhone XR.

Pentru activarea unui eSIM pe un dispozitiv compatibil, clienţii trebuie doar să meargă în cel mai apropiat magazin Orange şi să solicite un cod de activare eSIM. Tehnologia eSIM este disponibilă atât pentru cei care doresc să activeze un abonament nou, cât şi pentru clienţii existenţi care doresc să treacă de la cartela SIM la eSIM.

Compania anunță că prima activare va fi gratuită atât pentru clienţii rezidenţiali cât şi pentru cei business, urmând ca următoarele activări să fie tarifate conform politicii de schimbare a eSIM-ului.