Premierul britanic Theresa May a dat undă verde participării gigantului chinez al telecomunicațiilor Huawei la rețeaua sa 5G, în ciuda acuzațiilor de spionaj la adresa grupului, scrie miercuri cotidianul Daily Telegraph, preluat de AFP.

Logo HuaweiFoto: Hotnews

Londra nu ar urma însă să permită decât un acces limitat pentru Huawei, care nu va fi implicat în structura centrală a rețelei, ci doar în infrastructurile mai puțin sensibile precum antenele, potrivit sursei citate.

Decizia a fost luată marți în cadrul Consiliului Național de Securitate (National Security Council, NSC), format din miniștri și înalți responsabili din serviciile de securitate, prezidat de Theresa May.

Aceasta din urmă ar fi validat participarea Huawei în ciuda opoziției afișate de mai mulți membri ai guvernului, printre care ministrul de Interne, Sajid Javid, cel al Afacerilor Europene, Jeremy Hunt, Apărării Gavin Williamson și Comerțului internațional Liam Fox.

Downing Street a refuzat să confirme informația. "Nu comentăm discuțiile NSC", a precizat un purtător de cuvânt.

Huawei a salutat informația, fără să o confirme însă.

Decizia ar putea irita Statele Unite, care au exclus Huawei din arhitectura 5G pe teritoriul american și încearcă să-și convingă aliații să facă la fel.

Huawei a devenit un lider incontestabil al tehnologiei 5G, viitoarea generație ultrarapidă a internetului mobil, dar echipamentele sale sunt suspectate că permit Beijingului să spioneze comunicațiile țărilor care le folosesc.