​Președintele Autorității naționale de reglementare în comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu, a revenit joi, într-un comunicat de presă, asupra incidentului din Sectorul 4, unde Primăria a dezafectat în ultimele zile mai multe rețele aeriene de fibră optică, fapt care a lăsat mai mulți bucureșteni fără internet și TV. “Este îngrijorător că, deși cu eforturi susținute a fost creat un instrument legislativ eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicații, și anume Legea nr.159/2016, ne aflăm astăzi în situații critice în care utilizatorii nu mai beneficiază de servicii de telefonie sau internet din cauza unor intervenții în forță.", spune acesta.

Cabluri de fibra optica, taiate in Sectorul 4Foto: Adrian Calineata, patron retea telecom

Autoritatea subliniază că în cazurile în care autoritățile publice au dezvoltat, individual sau în parteneriat public – privat, canalizații subterane pentru instalarea rețelelor de comunicații electronice, migrarea rețelelor de comunicații în subteran trebuie să se facă potrivit unui calendar convenit între operatori și autoritățile locale în baza unui plan de reinstalare, plan care ar trebui avut în vedere în procesul de dezvoltare a rețelei de canalizație, permițând astfel o programare realistă a activităților necesare pentru mutarea rețelelor.

Activitățile aferente migrării în subteran a unei rețele de comunicații electronice instalată aerian nu se realizează prin reutilizarea cablurilor și echipamentelor existente, necesită o bună planificare, presupunând mai curând instalarea unei noi rețele, arată autoritatea.

Aceste activități includ, pe lângă lucrările de instalații pentru care este necesară autorizația de construire, proiectarea, atât a infrastructurii fizice (tubulatură, camere de tragere) cât și a rețelei propriu-zise de comunicații electronice (cabluri, echipamente), evaluarea și achiziționarea elementelor de infrastructură și de rețea necesare, transportul și instalarea lor în teren, efectuarea de teste și măsurători și în final punerea în funcțiune a noului segment de rețea subterană, anterior dezafectării rețelei aeriene, cu scopul păstrării continuității furnizării serviciului."

Sorin Grindeanu, presdintele ANCOM

Sorin Grindeanu, presdintele ANCOM

Foto: AGERPRES

"Măsurile de desființare a rețelelor aeriene, cu întreruperea furnizării serviciilor de comunicații către utilizatorii finali, nu pot constitui, în opinia noastră, o abordare sustenabilă, inclusiv în raport cu interesele majore ale comunităților locale. Trebuie să ne amintim că accesul facil la comunicațiile electronice constituie baza tuturor sectoarelor unei economii moderne și inovatoare, contribuind esențial la creșterea calității serviciilor publice, cu precădere în educație, sănătate sau administrație locală. Noi, la ANCOM, ne-am exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea de a media un dialog între autoritățile locale și operatori, pentru a găsi soluțiile potrivite pentru ambele părți, astfel încât impactul trecerii rețelelor de comunicații în subteran să fie minim asupra utilizatorilor”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Primăria Sectorului 4, condusă de PSD-istul Daniel Băluță, și Netcity Telecom, compania care gestionează rețeaua subterană de fibră optică din București, au respins miercuri acuzațiile Asociației furnizorilor de internet (ANISP), care a susținut că tăierile de cabluri din ultimele zile au fost făcute fără preaviz generând întreruperea serviciilor de voce, internet și TV către o parte din cetățenii din acest sector. Primăria susține că a informat direct toți operatorii încă de anul trecut și că vina pentru întreruperea serviciilor le aparține operatorilor care nu au coborât cablurile în subteran, așa cum cere legea.

În același timp, Primăria Sectorului 4 a precizat că situația nu necesită nicio mediere suplimentară, răspunzând astfel unui punct de vedere transmis încă de miercuri de Sorin Grindeanu către HotNews.ro la articolul în care am semnalat situația din Sectorul 4.

Grindeanu declarase că i se pare foarte grav ca piața de comunicații să fie transformată într-un câmp de bătălie.

  • "E un război în care ambele tabere, autorități locale și operatori, au partea lor de dreptate, dar din care singurii care vor pierde cu adevărat vor fi utilizatorii, al căror interes ar trebui să primeze pentru toată lumea implicată. Noi, la ANCOM, ne-am exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea de a media un dialog între autoritățile locale și operatori, pentru a găsi soluțiile potrivite pentru ambele părți, astfel încât impactul trecerii rețelelor de comunicații în subteran asupra utilizatorilor să fie minim. Subliniez din nou că la ANCOM există specialiști care pot să se implice în stabilirea unui cadru potrivit unui dialog constructiv, considerăm că există soluții sustenabile, soluții care să nu fie nici extreme și nici păguboase.", a spus miercuri Sorin Grindeanu.

Pentru detalii citește: