Operatorul telecom Vodafone Italia a descoperit acum un deceniu funcții ascunse în echipamentele de rețea ale Huawei care ar fi permis companiei chineze să obțină acces neautorizat în rețeaua fixă Vodafone Italia, scrie Bloomberg. Vulnerabilitățile au fost descoperite în 2009 și Vodafone a lucrat cu Huawei pentru rezolvarea lor, în 2011, dar lucrurile nu s-au oprit aici. Nu există vreo dovadă că Huawei a avut acces la rețea, dar informațiile complică și mai tare dezbaterea europeană legată de oportunitatea cu Huawei să obțină noi contracte pentru rețele 5G în Europa.

Logo HuaweiFoto: Hotnews

Vodafone Italia ar fi identificat backdoor-uri (uși secrete) în echipamentele furnizate de Huawei, backdoor-uri ce ar fi putut da chinezilor acces neautorizat în rețeaua fixă Vodafone Italia. Bloomberg citează documente din 2009-2011, dar și surse apropiate situației.

Vodafone a cerut Huawei să elimine acele uși secrete către routerele de internet și a primit asigurări că problema a fost rezolvată, însă teste ulterioare au arătat contrariul.

Backdoor-ul este un soft creat pentru a ocoli sistemele de securitate/autentificare ale unui computer. și, deși în unele cazuri aceste ”uși secrete” pot fi create de furnizori pentru a gestiona mai ușor echipamentele, în cazul de față riscul era ca terțe părți să aibă acces la date personale ale clienților, din rețelele de acasă.

Vodafone a spus pentru Bloomberg că a identificat vulnerabilitățile în 2011-2012 și că ele au fost rezolvate. Compania a spus că nu este ceva neobișnuit să fie identificate vulnerabilități în echipamente livrate de furnizori și a adăugat că echipamentele sunt testate independent și extrem de serios.

Huawei a spus, tot pentru Bloomberg, că a fost atenționată de vulnerabilități în 2011-2012 și că problemele au fost rezolvate atunci. Totuși, Bloomberg scrie că cele susținute de Vodafone sunt contrazise de surse care au participat atunci la discuțiile dintre companii, iar aceste surse spun că problemele au persistat și după 2012 și au fost prezente și în business-urile Vodafone din Marea Britanie, Germania, Spania și Portugalia. Vodafone a continuat să lucreze cu Huawei datorită raportului calitate-preț foarte bun al acestor echipamente.

Huawei s-a înființat în 1987 și a câștigat primele contracte europene în 2000, cu BT Group din UK și cu TeliaSonera din Norvegia. Din 2008 Huawei a început să vândă routere către Vodafone Italia și apoi către fililalele Vodafone din Marea Britanie, Germania, Spania și Portugalia.

Documentele citate de publicație spun că Vodafone Italia a descoperit probleme la routerele Huawei imediat după achiziționarea lor, iar cea mai gravă se referea la acest backdoor îngrijorător. Vodafone a cerut Huawei să elimine acel backdoor, Huawei ar fi spus că l-a eliminat, dar teste ulterioare au dovedit că încă era prezent.

Documentele Vodafone Italia de atunci notează că Huawei a refuzat să elimine soft-ul problemă motivând că are nevoie de ”servicul telnet” pentru a configura servicil și a face o serie de teste. Huawei s-a oferit să-l dezactiveze dup ce va parcurge acești pași.

În documentele Vodafone de atunci se spunea că va fi greu pentru Huawei să obțină contracte și să dovedească că este un vendor onest. Tot în documente se spunea că este grav că Huawei a promis că va elimina codul problemă, a încercat apoi să ascundă tot și apoi a refuzat să-l înlăture, invocând rațiuni de calitate.

Vodafone este unul dintre operatorii telecom care au apărat colaborarea cu Huawei, menționând faptul că excluderea chinezilor din licitațiile pentru rețelele 5G ar duce la creșterea costurilor și la întârzieri.

Administrația Trump a făcut în multe rânduri apel la aceste backdoor-uri și a susținut că grupul chinez se folosește de ele pentru a spiona în avantajul Chinei. Înalți oficiali americani încearca să convingă aliații din NATO că Huawei trebuie interizsă în contractele telecom cu statul, în timp ce Huawei neagă existența unor backdoor-uri de spionaj.