​Orange a deschis joi, 9 mai, două procese în instanță prin care cere suspendarea și anularea amenzii de 14 milioane de euro impuse anul trecut de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă. Autoritatea susține că Orange ar fi limitat mai mulți ani accesul unei companii în propria rețea, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienţii săi, în timp ce Orange afirmă că tot ce a făcut a fost să stopeze practici comerciale înșelătoare ale respectivului furnizor de servicii.

Bogdan ChiritoiuFoto: AGERPRES

Orange a deschis cele două acțiuni la Curtea de Apel București, iar demararea proceselor arată că cel mai mare operator de comunicații a primit motivarea deciziei anunțate în data de 8 ianuarie 2019 de către Consiliul Concurenței.

Contactați de HotNews.ro, oficialii Consiliului Concurenței au precizat că motivarea deciziei va fi afișată pe site-ul autorității după anonimizarea datelor confidențiale.

Autoritatea de concurenţă a anunțat în data de 8 ianuarie că a aplicat această amendă la capătul unei investigații în care a constatat că, în perioada 2011-2015, operatorul de telefonie a limitat accesul companiei Simplus Invest SRL la reţeaua sa de telefonie mobilă, blocându-i activitatea de transmitere a mesajelor comerciale către/de către clienţii Orange.

"În perioada 2012-2013, Simplus era principalul jucător din România pe piaţa de intermediere de transmitere de mesaje comerciale prin numere scurte. Acțiunile Orange au diminuat în mod semnificativ capacitatea acestui integrator de a concura pe piață, cifra de afaceri a Simplus diminuându-se în perioada 2012-2015 de aproximativ 5 ori.", a precizat atunci autoritatea.

De cealaltă parte, Orange a replicat precizând că ar fi fost sancționată de către Consiliul Concurenței pentru reacția legitimă și justificată de a stopa practicile comerciale înșelătoare ale unui furnizor de servicii."