​Prima rețea 5G din România, lansată săptămâna trecută de Vodafone în București, a fost construită cu tehnologia chinezilor de la Huawei, iar vitezele superioare de internet mobil au fost demonstrate în prezența ministrului Comunicațiilor, folosind terminalul Huawei Mate 20X (5G). Vodafone a anunțat miercuri că a suspendat temporar, în Marea Britanie, precomenzile pentru acest terminal pe fondul incertitudinilor legate de noile modele 5G ale Huawei.

Ministrul Petrescu si lansarea 5G cu terminale HuaweiFoto: Hotnews

Vodafone a anunțat miercuri, 15 mai, lansarea în premieră a rețelei 5G în București, în prezența ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu. Oficialii companiei au prezentat un test folosind un smartphone 5G al chinezilor de la Huawei, demonstrând cum utilizatorii pot avea acces la viteze de internet mobil de 955 Mbps pentru download și 52,6 Mbps de upload.

Ministrul Comunicațiilor, Alexandru Petrescu, a ținut în mână acest smartphone (vezi poza din articol) și a felicitat compania pentru introducerea tehnologiei 5G în România.

Contactați miercuri, 22 mai, de HotNews.ro, oficialii Vodafone România au precizat că terminalul folosit săptămâna trecută pentru testarea vitezelor 5G a fost Huawei Mate 20X (5G), dar că suspendarea precomenzilor pentru acest model de telefon este o decizie a Vodafone doar pentru piața din Marea Britanie, nu și pentru cea din România.

Al doilea mare operator local și-a invitat proprii clienți să se înregistreze pe site-ul companiei pentru a putea beneficia primii de abonamente 5G împreună cu un smartphone compatibil 5G, fără a preciza însă despre ce terminal 5G este vorba.

Guvernul SUA a impus restricții dure celor de la Huawei, spunând că echipamentele sale pun în pericol siguranța națională și că ar fi folosite pentru spionaj în favoarea Beijing-ului. Huawei a negat vehement de nenumărate ori aceste lucruri, a spus că nu au fost prezentate dovezi și a adăugat că este de acord ca totul să fie testat de organizații independente.

Reamintim că autoritățile de la Bruxelles au propus, recent, măsuri pentru securitatea rețelelor 5G în UE, pe fondul temerilor privind riscurile de securitate ale tehnologiilor chineze Huawei și ZTE.

România și toate țările membre UE vor trebui să finalizeze până la sfârșitul lunii iunie 2019 o evaluare națională a riscurilor privind infrastructurile de rețea 5G, pe baza căreia să includă condiții pentru garantarea securității rețelelor publice, mai ales atunci când acordă drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzi 5G, a anunțat, în data de 27 martie, Comisia Europeană. Statele membre ale UE au dreptul de a exclude societăți de pe piețele lor din motive de securitate națională, în cazul în care societățile în cauză nu respectă cadrul juridic și standardele țării.