Huawei, constrâns să renunțe la sistemul de operare Android pentru telefoanele sale mobile, lucrează la propriul sistem concurent, care ar putea fi gata în China înainte de sfârșitul anului, a anunțat joi CNBC, preluat de AFP.

Huawei P30 ProFoto: Huawei

Producătorul de echipamente de telecomunicații, suspectat de spionaj de Statele Unite, va trebui să renunțe la sistemul Android care echipează telefoanele sale, după sancțiunile americane, a anunțat duminică Google, proprietarul Android.

Grupul din Shenzhen rămâne atașat Android, a declarat Richard Yu, un înalt oficial al Huawei, citat de televiziunea americană CNBC.

"Dar, dacă nu îl vom putea folosi, Huawei va pregăti un plan B constând în utilizarea propriului nostru sistem de operare", a adăugat Yu, care a precizat că acest sistem ar putea fi lansat în trimestrul IV pe piața chineză.

La scară internațională, sistemul va fi disponibil la începutul anului viitor, a adăugat el.

Cotidianul chinez Global Times a scris luni că sistemul de operare, denumit "HongMeng" și pe care îl are în proiect din 2012, este în faza de teste și va înlocui progresiv Android.

"Nu dorim să ajungem acolo dar vom fi forțați din cauza administrației americane", a afirmat Yu.

Sancțiunile americane, care interzic transferul de tehnologie către Huawei și cele 68 de filiale ale sale, "sunt o veste proastă pentru noi dar și pentru companiile americane" de la care grupul se aproviziona, a mai spus acesta.

Sancțiunile urmează să intre în vigoare în trei luni.