Dezvoltarea tehnologiei 5G presupune o densificare a site-urilor de antene telecom de câteva ori față de cele existente, ceea ce înseamnă că implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic, susține Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, autoritate care monitorizează și nivelul câmpului electromagnetic din țară. Nu neapărat radiațiile antenelor influențează în mod semnificativ corpul uman, ci telefonul pe care-l ții la ureche, care emite mai puternic când antena este mai departe, spune acesta.

Antene telecomFoto: ANCOM
  • "Tehnologia 5G va presupune folosirea dinamică a unui mix de frecvențe radio. Dezvoltarea 5G va presupune o densificare a site-urilor de câteva ori față de cele existente în prezent, adică dacă, spre exemplu, un operator are acum 10.000 de site-uri va trebui să ajungă la 30-40.000 de site-uri.", a declarat recent într-o întâlnire cu presa de profil Eduard Lovin, vicepreședinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM).

HotNews.ro a întrebat în acest context dacă multiplicarea numărului de antene telecom și tehnologia 5G prezintă un pericol mai mare pentru sănătate decât tehnologiile anterioare. Iată ce a răspuns atunci oficialul ANCOM:

  • "În opinia noastră din punctul de vedere al influenței asupra sănătății nu este altfel decât rețele de până acum 3G-4G. La fel sunt câmpuri electromagnetice generate de site-uri și terminale mobile care trebuie să respecte niște normative date prin ordin al Ministrului Sănătății.
  • Ca inginer de telecomunicații vă pot spune că, în momentul în care densifici site-urile, implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic. Densitatea câmpului electromagnetic este mare până la câțiva metri în jurul site-urilor de antene. Le recomand tuturor, ceea ce fac și eu, să folosim cu rațiune și moderație terminalul mobil și să utilizăm căștile handsfree.
  • Ca să fiu mai clar, pe rețelele existente - la 2G, 3G, 4G - în momentul în care ai un site care acoperă o rază de 30 de km în linie dreaptă cu terminalul mobil, cu cât e distanța mai mare cu atât terminalul mobil trebuie să emită cu o putere mai mare ca să ajungă să se propage semnalul la un nivel calitativ satisfăcător pentru a avea un schimb de date sau o claritate a semnalului vocal.
  • Moderația este indicată în astfel de cazuri. Nu neapărat antenele influențează în mod majoritar prin câmp electromagnetic corpul uman, ci terminalul pe care-l ții la ureche. Cu cât site-ul este la o distanță mai mare, cu atât telefonul mobil trebui să-și aloce o putere mai mare pentru a-și calibra parametrii de semnal. Cu cât site-urile sunt mai dese, implicit puterea de emisie a telefonului scade de câteva ori, pentru că nu trebuie să mai propage un semnal la 30 de kilometri, ci doar la 500 de metri.
  • Partea de densificare, în condițiile în care câmpul electromagnetic în jurul site-urilor este la nivele mari doar pe o rază de câțiva metri în jurul antenelor, rezolvă în sens pozitiv problema pentru că telefoanele mobile vor emite cu o putere mai mică ca să ajungă pe distanțe mai mici. Dar recomandăm moderație, pentru că dacă stai cu telefonul la ureche multe ore pe zi, luni și ani întregi, câmpul electromagnetic îți încălzește țesutul.
  • Puterile sunt mici la site-urile de telefonie mobilă, nu se compară cu kilowații de la emițătoarele de radio, televiziune, radare etc. Până și cablurile de medie tensiune, nu zic de cele de înaltă tensiune, creează un câmp mai puternic decât emițătorul unui site de pe un bloc care acoperă câteva sute de metri. Dacă stai sub o linie de înaltă tensiune ești mai afectat decât proximitatea unui site de telefonie mobilă.", a precizat Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Acesta a subliniat faptul că Autoritatea realizează permanent măsurători ale câmpului electromagnetic cu echipamente mobile pe mașini sau cu echipamente portabile.În plus, au fost instalați peste 100 de senzori ficși în mai multe localități din țară, în zonele publice, rezultatele măsurătorilor încadrându-se până acum în limitele legale.

ANCOM a realizat o hartă a câmpului electromagnetic din țară și oricine poate intra pe o platformă online dedicată (www.monitor-emf.ro) și poate verifica dacă intensitatea câmpului electromagnetic din aceste localități se încadrează în normativele date de Ministerul Sănătății.

Cei peste 100 de senzori ficși de monitorizare de banda larga sunt amplasati în București și alte 62 de orașe din țară.

  • VIDEO Ce spun oficialii RCS&RDS despre impactul tehnologiei 5G asupra sănătății

DIGI/RCS&RDS a pus în funcțiune joi primelor stații de emisie radio 5G în București, iar în cadrul conferinței de presă, HotNews.ro a ridicat și problema impactului negativ pe care l-ar avea tehnologia 5G asupra sănătății.

Iată ce a răspuns Valentin popoviciu, vicepreședinte al RCS&RDS:

  • "Avem niște norme generale de radiații care ne dau cumva siguranța că sănătatea noastră nu este afectată. Aceste norme vor fi respectate și din perspectiva tehnologiei 5G așa cum au fost respectate și în tehnologiile anterioare.
  • Noi operatorii avem obligația să măsurăm an de an emisiile radiomagnetice care sunt pe site-uri în acest moment dar și în viitor și vom respecta aceste norme. Avem un proces care asigură că partea de sănătatea este respectată.
  • Mitul ar trebui să-l vedem invers. Mai demult, când erau mai multe stații de bază, telefoanele pe care le ținem lângă noi sau cel mai aproape de noi erau și sunt cel mai important punct de emisie din proximitatea noastră.
  • Dacă avem stații de bază mai puține, telefoanele vor emite cu o putere mai mare ca să ajungă la stația de bază. Dacă avem stații de bază mai multe, mai mici cu emisie mai mică, respectând norma totală de emisie din jurul nostru, telefonul va emite cu o putere mai mică astfel încât și noi vom fi mai în siguranță."

Amintim că RCS&RDS este al doilea mare operator mobil care pune în funcțiune rețeaua 5G, după Vodafone care a făcut acest lucru luna trecută.

Pentru detalii citește: