VIDEO Este periculoasă tehnologia 5G pentru sănătate? Ce spun specialiștii care monitorizează câmpurile electromagnetice din România

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 27 iunie 2019, 18:29 Economie | Telecom


Antene telecom
Foto: ANCOM
Dezvoltarea tehnologiei 5G presupune o densificare a site-urilor de antene telecom de câteva ori față de cele existente, ceea ce înseamnă că implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic, susține Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM, autoritate care monitorizează și nivelul câmpului electromagnetic din țară. Nu neapărat radiațiile antenelor influențează în mod semnificativ corpul uman, ci telefonul pe care-l ții la ureche, care emite mai puternic când antena este mai departe, spune acesta.

 • "Tehnologia 5G va presupune folosirea dinamică a unui mix de frecvențe radio. Dezvoltarea 5G va presupune o densificare a site-urilor de câteva ori față de cele existente în prezent, adică dacă, spre exemplu, un operator are acum 10.000 de site-uri va trebui să ajungă la 30-40.000 de site-uri.", a declarat recent într-o întâlnire cu presa de profil Eduard Lovin, vicepreședinte al autorității de reglementare în comunicații (ANCOM).

HotNews.ro a întrebat în acest context dacă multiplicarea numărului de antene telecom și tehnologia 5G prezintă un pericol mai mare pentru sănătate decât tehnologiile anterioare. Iată ce a răspuns atunci oficialul ANCOM:

 • "În opinia noastră din punctul de vedere al influenței asupra sănătății nu este altfel decât rețele de până acum 3G-4G. La fel sunt câmpuri electromagnetice generate de site-uri și terminale mobile care trebuie să respecte niște normative date prin ordin al Ministrului Sănătății.
 • Ca inginer de telecomunicații vă pot spune că, în momentul în care densifici site-urile, implicit se va folosi o putere mai mică de emisie și radiație de câmp electromagnetic. Densitatea câmpului electromagnetic este mare până la câțiva metri în jurul site-urilor de antene. Le recomand tuturor, ceea ce fac și eu, să folosim cu rațiune și moderație terminalul mobil și să utilizăm căștile handsfree.
 • Ca să fiu mai clar, pe rețelele existente - la 2G, 3G, 4G - în momentul în care ai un site care acoperă o rază de 30 de km în linie dreaptă cu terminalul mobil, cu cât e distanța mai mare cu atât terminalul mobil trebuie să emită cu o putere mai mare ca să ajungă să se propage semnalul la un nivel calitativ satisfăcător pentru a avea un schimb de date sau o claritate a semnalului vocal.
 • Moderația este indicată în astfel de cazuri. Nu neapărat antenele influențează în mod majoritar prin câmp electromagnetic corpul uman, ci terminalul pe care-l ții la ureche. Cu cât site-ul este la o distanță mai mare, cu atât telefonul mobil trebui să-și aloce o putere mai mare pentru a-și calibra parametrii de semnal. Cu cât site-urile sunt mai dese, implicit puterea de emisie a telefonului scade de câteva ori, pentru că nu trebuie să mai propage un semnal la 30 de kilometri, ci doar la 500 de metri.
 • Partea de densificare, în condițiile în care câmpul electromagnetic în jurul site-urilor este la nivele mari doar pe o rază de câțiva metri în jurul antenelor, rezolvă în sens pozitiv problema pentru că telefoanele mobile vor emite cu o putere mai mică ca să ajungă pe distanțe mai mici. Dar recomandăm moderație, pentru că dacă stai cu telefonul la ureche multe ore pe zi, luni și ani întregi, câmpul electromagnetic îți încălzește țesutul.
 • Puterile sunt mici la site-urile de telefonie mobilă, nu se compară cu kilowații de la emițătoarele de radio, televiziune, radare etc. Până și cablurile de medie tensiune, nu zic de cele de înaltă tensiune, creează un câmp mai puternic decât emițătorul unui site de pe un bloc care acoperă câteva sute de metri. Dacă stai sub o linie de înaltă tensiune ești mai afectat decât proximitatea unui site de telefonie mobilă.", a precizat Eduard Lovin, vicepreședinte al ANCOM.

Acesta a subliniat faptul că Autoritatea realizează permanent măsurători ale câmpului electromagnetic cu echipamente mobile pe mașini sau cu echipamente portabile. În plus, au fost instalați peste 100 de senzori ficși în mai multe localități din țară, în zonele publice, rezultatele măsurătorilor încadrându-se până acum în limitele legale.

ANCOM a realizat o hartă a câmpului electromagnetic din țară și oricine poate intra pe o platformă online dedicată (www.monitor-emf.ro) și poate verifica dacă intensitatea câmpului electromagnetic din aceste localități se încadrează în normativele date de Ministerul Sănătății.

Cei peste 100 de senzori ficși de monitorizare de banda larga sunt amplasati în București și alte 62 de orașe din țară.

 • VIDEO Ce spun oficialii RCS&RDS despre impactul tehnologiei 5G asupra sănătățiiDIGI/RCS&RDS a pus în funcțiune joi primelor stații de emisie radio 5G în București, iar în cadrul conferinței de presă, HotNews.ro a ridicat și problema impactului negativ pe care l-ar avea tehnologia 5G asupra sănătății.

Iată ce a răspuns Valentin popoviciu, vicepreședinte al RCS&RDS:


 • "Avem niște norme generale de radiații care ne dau cumva siguranța că sănătatea noastră nu este afectată. Aceste norme vor fi respectate și din perspectiva tehnologiei 5G așa cum au fost respectate și în tehnologiile anterioare.
 • Noi operatorii avem obligația să măsurăm an de an emisiile radiomagnetice care sunt pe site-uri în acest moment dar și în viitor și vom respecta aceste norme. Avem un proces care asigură că partea de sănătatea este respectată.
 • Mitul ar trebui să-l vedem invers. Mai demult, când erau mai multe stații de bază, telefoanele pe care le ținem lângă noi sau cel mai aproape de noi erau și sunt cel mai important punct de emisie din proximitatea noastră.
 • Dacă avem stații de bază mai puține, telefoanele vor emite cu o putere mai mare ca să ajungă la stația de bază. Dacă avem stații de bază mai multe, mai mici cu emisie mai mică, respectând norma totală de emisie din jurul nostru, telefonul va emite cu o putere mai mică astfel încât și noi vom fi mai în siguranță."

Amintim că RCS&RDS este al doilea mare operator mobil care pune în funcțiune rețeaua 5G, după Vodafone care a făcut acest lucru luna trecută.

Pentru detalii citește:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40417 vizualizari

 • -8 (28 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 27 iunie 2019, 18:38)

  andipetre [anonim]

  • 0 (20 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 27 iunie 2019, 18:47)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui andipetre

   • 0 (20 voturi)    
    Pai in Romania (Joi, 27 iunie 2019, 20:40)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    inca mai cred decidentii ca taierea padurilor este benefica pentru sanatate !Si rad tot !
 • -6 (20 voturi)    
  Fie, dar 2G + 3G + 4G + 5G... (Joi, 27 iunie 2019, 19:18)

  Nahgfa [utilizator]

  Sa zicem ca 5G e mai putin nociv ca 4G, sau ca 3G sau ca 2G luate separat. Dar 5G nu inlocuieste total restul releelor care radiaza 2G, 3G si 4G, doar adauga niste radiatii suplimentare...

  Deci tot cancere, mici cu sampanie.

  Daca nu se inchid 2G si 3G cel putin, e doar cancer suplimentar.
  • +9 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 iunie 2019, 20:24)

   [anonim] i-a raspuns lui Nahgfa

 • -10 (26 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 27 iunie 2019, 19:26)

  andipetre [anonim]

  • +8 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 iunie 2019, 20:25)

   [anonim] i-a raspuns lui andipetre

   • -3 (9 voturi)    
    Depinde (Joi, 27 iunie 2019, 20:47)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

    in ce domeniu. Ca fizica e un camp foarte larg !
    • +1 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 iunie 2019, 22:50)

     [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

     • +1 (1 vot)    
      Daca est doctor (Vineri, 28 iunie 2019, 22:22)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

      in amenajari hidrologice, esti departe de subiect !
   • 0 (12 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 27 iunie 2019, 22:10)

    andipetre [anonim] i-a raspuns lui

  • 0 (12 voturi)    
   De acord cu (Joi, 27 iunie 2019, 20:50)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   tine ! Un comentariu foarte decent si pertinent.
 • +2 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 iunie 2019, 19:30)

  [anonim]

  • +7 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 iunie 2019, 20:25)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -6 (14 voturi)    
    Decat cancer (Joi, 27 iunie 2019, 20:52)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

    la creer,mai bine astept 20 de ani si aflu ca nu e bun. Si ma potolesc.
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 28 iunie 2019, 15:48)

     [anonim] i-a raspuns lui adrian88000

     • 0 (0 voturi)    
      pentru Marionette (Vineri, 28 iunie 2019, 22:25)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

      Pentruca aici sunt cam multi idioti , ma inviti sa ma mut in Antartica ? Nu ar fi mai bine invers? Idiotii s-ar intelege foarte bine cu pinguinii !
   • +3 (7 voturi)    
    La fel a fost cu fumatul.. (Vineri, 28 iunie 2019, 7:57)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui

    Le-a luat mai multe sute de ani să confirme oficial că fumatul este dăunător și încă vreo 50 să recunoască public toate efectele nocive.
    • -2 (2 voturi)    
     comparatia e stupiduta (Vineri, 28 iunie 2019, 17:42)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Sutele alea de ani includ anii incare femeile se sulemeneau cu pigmenti de plumb si medicii prescriau mercurul la medicament. In cazul fumatului studiile au aratat in cel mai mai mic detaliu cu 2 din cei 400 de compusi de ardere provoca cancerul pulmonar.
     Pe de alta parte nu tin minte ca fumatul sa fi fost vreo contributie majora la evolutia umanitatii asa cum sint comunicatiile.
  • 0 (4 voturi)    
   Tocmai, testeaza pe noi. Primii in toate (Vineri, 28 iunie 2019, 15:59)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui

   Pentru ca cei care hotarasc nu stau aici
 • -4 (12 voturi)    
  10.000 Mbps de la 5G....are sens? (Joi, 27 iunie 2019, 19:44)

  taro [utilizator]

  Poate gresesc si chiar exista ceva dar eu nu vad nimic chiar si in urmatorii 5-10 ani care sa aiba nevoie de ceva mai de 100-150Mbit pe un device mobil.

  Un video 4k are nevoie de 25Mbps, FullHD merge cu 5-6MBps. In momentul de fata 4G duce lejer 2-3 stream-uri de 4k

  Inainte ca firme sa bage bani in 5G mai bine ar imbunatatii reteaua 4G(acoperire si reducere de radiatii).
  • +8 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 27 iunie 2019, 20:23)

   [anonim] i-a raspuns lui taro

  • 0 (12 voturi)    
   plus (Joi, 27 iunie 2019, 20:26)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui taro

   ca vezi ca in continuu se ascunde cifra frecventei in astfel de interviuri gsm <2ghz; wifi, bluetooth 2-5 ghz; gsm g5 0.6-6 ghz la terminal si 24-86 ghz! in infrastructura
  • +3 (13 voturi)    
   "640K ought to be enough for anybody." (Joi, 27 iunie 2019, 20:36)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui taro

   Nu se stie daca a zis-o Gates sau nu, dar este un citat existent pe Internet care are ca scop sa arate ce poate insemna lipsa de viziune a cuiva.

   Putei sa zici in era 480p a YT ca aveam nevoie de 1440k? Sau ca dupa ce a aparut 1mbps ca ne trebuie 1 gbps?

   Existenta evolutiei ar trebui sa arate ca lumea nu stagneaza. Fie ca este vorba de oameni, plante, animale sau tehnologie. Nu avem noi dreptul sa ingradim asta si nici nu putem prezice ce s-ar putea inatampla.

   Hai sa lasam timpul sa decida, nu vrei?
  • +4 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Joi, 27 iunie 2019, 22:28)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui taro

   • -1 (3 voturi)    
    Capcana totala. Noi unde ne mai ascundem? (Vineri, 28 iunie 2019, 11:58)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Vad pe strada niste sandale verzi si-mi zic in gind sa caut si eu unele prin magazine. Ajung la birou si cind deschid calculatorul, ce sa vezi? Reclame la sandale verzi. Pe telefon, la fel. Acasa, pe laptop, la fel.

    Oi fi eu un medium informatic?
    • 0 (0 voturi)    
     bine zis c...ie (Vineri, 28 iunie 2019, 17:47)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     Eu ieri am vazut pe strada o tipa beton intr-o rochie verde de mi-au cazut falcile.
     Cand ajung acasa cine imi deschide usa??
     O fi de la ceasul asta nou cu GPS? sau de la punctul 5G?
 • +4 (10 voturi)    
  activistii Dorel?? (Joi, 27 iunie 2019, 21:57)

  AliKimiku [utilizator]

  De ce crezi ca activistii au mai putini Dorei printre ei? Statistic vorbind?
  Si in timp ce un acel inginer din aceea specializare a petrecut ani buni aprofundand domeniul activistul crede si nu cercetaza?
  Apropo, ce iti spune creierul tau mic despre 5G? are vreun simtamant deosebit? simte undele prin aer?
  • -3 (9 voturi)    
   evita sa gandesti sa nu iti faca rau (Vineri, 28 iunie 2019, 0:42)

   florin22 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Crede si nu cerceta, de ce sa gandesti sa tragi concluzii cand ele pot veni frumos ambalate de la specialisti "cu ani buni de cercetare".

   Uite ca habotnici nu sunt doar printre fanaticii religiosi.

   Pacat ca te desconsideri atat de mult si crezi ca nu esti capabil sa intelegi o tehnologie la un nivel satisfacator incat sa iti permita sa tragi concluzii si singur fara ajutorul "specialistilor".
  • +1 (3 voturi)    
   Nu ar trebui acordul populatiei vizate? (Vineri, 28 iunie 2019, 16:02)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

   Un sistem de vot cu campanie de informare .
 • -2 (4 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 28 iunie 2019, 0:23)

  DintiuSpagnea [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Confuzi media cu individul (Vineri, 28 iunie 2019, 8:05)

  pehash [utilizator]

  Pe mine nu mă ajută cu nimic faptul că Dorel bea, mănâncă și fumează până moare. Este alegerea lui.

  Dar dacă locuiești într-un oraș înțesat de antene GSM, al căror efect individual este insignifiant, dar efectul combinat creste exponențial și nu a fost studiat? Mănânci sănătos, faci mișcare, te asiguri când trecu strada.. și te omoară indolența și comoditatea turmei, care nu are capacitatea de a gândi pe termen lung.
  • -1 (1 vot)    
   poti sa compari mortalitatea din NewYork (Vineri, 28 iunie 2019, 17:45)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Cu cea din regiunea Moldova, Romania, cam aceeasi populatie, densitate mult mai mica de semnal in Moldova.
   Hai sa fim seriosi, crezi ca drobul de sare e solutia?
 • -1 (5 voturi)    
  5G (Vineri, 28 iunie 2019, 8:58)

  sor1 [utilizator]

  Adevarul este spus pe jumatate:5G noul radio poate include frecvențe mai mici, de la 600 MHz la 6 GHz..Cu cat maresti frecventa cu atata trebuie sa maresti puterea emitatorului sau sa amplasezi mai multe emitatoare.Frecventa 5G este asemanatoare cu cea a cuptorului cu microunde!!!La cativa metri de emitator este chiar periculoasa si unde vor fi plasate emitatoarele in orase?Operatorii de telefonie nu au cladirile lor si vor pacalii oamenii din imobile sa le monteze pe acoperis antene cere cert sunt nocive.Sunt tari in UE unde guvernele au interzis implementare atehnologiei 5 G,cred ca Cehia ,Germania sunt una dintre ele.Ce putem face?Cei de la ultimul etaj sa si monteze pe tavan o plasa de sarma cu ochiuri forte mici marimea ochiului trebuie sa fie o subdiviziune a frecventei ,pe care s-o lege la impamantare.Asta ar trebuii platit de catre cel care a pus antena pe imibil.Se spune ca daca esti aproape de o antena 5G poti simtii o incalzire a pielii.
  • +2 (6 voturi)    
   Am o veste pentru tine (Vineri, 28 iunie 2019, 12:24)

   Vinceroy [utilizator] i-a raspuns lui sor1

   Frecventa de WiFi (2.4 GHz) de pe care probabil scrii tu acest comentariu este IDENTICA cu cuptorul cu microunde.
   La fel si castile Bluetooth (tot 2.4 GHz).
   Apropos, 3G (UMTS) in 2100 MHz sau 4G in 2600 MHz (fie ca vb. de FDD sau TDD) tot pe acolo sunt...
   Avand in vedere si atenuarea de propagare in aer a undelor electromagnetice, eu as fi mai degraba ingrijorat de "padurea" de WiFi-uri din vecini (mai ales la bloc) decat de emitatorul de pe blocul de vis-a-vis.
   De asemenea, daca ai emitator pe bloc, esti in siguranta, pentru ca directionalitatea antenei (lob) nu se regaseste SUB emitator.
   Daca vreti putem discuta si despre densitate spectrala de energie, dar dupa cum spunea cineva mai sus, trebuie totusi sa faci o scoala ca poti emite o parere in acest sens...
   Si da, este un val gigantic de pseudostiinta si fake news pe acest subiect.
   Imi mai aduc aminte de un alt val de isterie publica si fake news legat de CERN, cu gaura neagra care va distruge Pamantul si sistemul solar...
   • -1 (5 voturi)    
    5g (Vineri, 28 iunie 2019, 14:44)

    sor1 [utilizator] i-a raspuns lui Vinceroy

    Bine mai atenele actuale sunt multidirectionale nu mai sunt antenele vechie cu care prindeai programul de televizor.Deci dupa opinia ta Germania (niste prosti)au interzis tehnologia 5 G.Orice propaganda pro 5G este facuta cu interes iar interesul este banul!!!Daca costile bluetooth functineaza pe acelasi principiu incazeste cafeaua cu ele!Poate ceeace am scris este putin romantat dar totul este foarte adevarat
 • 0 (4 voturi)    
  poynting, vectorul (Vineri, 28 iunie 2019, 13:10)

  MihaiMihai [utilizator]

  Stimate domnule Eduard Lovin,
  Presupun ca este inutila o argumentare in domeniul radiatiilor electromagnetice, asa ca va propun altceva: ne luam pernutzele si dormim o noapte, eu linga un cablu de medie tensiune si dvs linga o antena GSM, asa, cam la un metru. Ne vedem dimineata. Adica eu pe dvs, ca imi este teama ca dvs o sa aveti niste "mici" retineri. A tout a l'heure !
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 28 iunie 2019, 21:49)

  elfu [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  cine ce (Sâmbătă, 29 iunie 2019, 10:04)

  DMR [utilizator]

  spune? nu spune nimeni nimic, pentru ca nu au testat impactul. Si nici nu vor sa o faca. Sau sa auda de asa ceva. De ce? lasa nu-ti fa tu probleme, stiu ei bine. Tu sa te pregatesti sa iti aperi pielea in viitor.
  Vorbim aici de jucatorii cei mari, nu un inginer de prin zona care "crede ca" . Pai ce sa crezi omule, fa un studiu pe cativa ani si mai vorbim atunci.
 • 0 (0 voturi)    
  Parlamentarii au spor pentru wi fi (Marţi, 16 iulie 2019, 16:45)

  Bonhoeffer [utilizator]

  De ce parlamentarii au spor la salar pentru ca in cladirea parlamentului functioneaza wi fi ? Pentru ca se stie ca exista un efect nociv. Mic, dar exista.. La 5G efectul va fi mult mult mai mare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by