Cum este motivată nevoia de mentenanță Oracle într-o licitație lansată în luna ianuarie 2019 de către CNAS:
- "Mare parte a aplicaţiilor informatice din componenta sistemului informatic a CNAS sunt construite pe tehnologie Oracle, ceea ce a presupus achiziţionarea de către CNAS a licenţelor software de tehnologie Oracle pentru care este necesară asigurarea permanentă a serviciilor de asistenta tehnica cu actiuni preventive.
- În acest scop este necesară achiziţionarea serviciilor de asistenta tehnica cu actiuni preventive pentru exploatarea platformei Oracle în bune condiţii, pentru evitarea sau eventual înlăturarea erorilor, exceptie făcând bug-urile de produs.
- În acest scop CNAS doreşte încheierea unui contract pentru servicii de asistență tehnică cu acțiuni preventive necesare funcționarii în bune condițiuni a componentei baze de date Oracle de la nivelul PIAS pe o perioada de 6 luni."
Acestea sunt informațiile apărute în Caietul de sarcini al unei proceduri simplificate de achiziție demarate de CNAS în luna ianuarie a acestui an, potrivit informațiilor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).
Valoarea totala estimata a contractului a fost 161.046 lei (fără TVA).
În cadrul procedurii, CNAS a primit două oferte:
- 1. Maguay Computers (ofertant) împreună cu Oracle România (subcontractant - 74,51%).
- 2. Asocierea dintre Siveco România (ofertant) și firma Trend Import Export.
În data de 24 iunie 2019, CNAS a afișat în SICAP că a anulat procedura.
Motivele anulării prezentate în SICAP: "Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului. Termenul de valabilitate al ofertelor a fost depășit."
În Sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) nu sunt publicate alte detalii sau contestații, așa că HotNews.ro a solicitat luni, 22 iulie, conducerii CNAS și oficialilor Siveco România să explice cum s-a ajuns la această situație.
CNAS nu a răspuns încă solicitării HotNews.ro, dar au făcut-o oficialii Siveco, iar situația expusă cronologic este absurdă și o redăm integral:
- "Autoritatea contractantă, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a iniţiat în 30 ianuarie, anul acesta, procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului de servicii ”Servicii de asistenţă tehnică cu acţiuni preventive pentru componenta baze de date Oracle la nivelul PIAS”, prin publicarea în SICAP a anunțului de participare simplificat nr. SCN1036582.
- La 28 februarie, Autoritatea contractantă a finalizat etapa de evaluare a documentelor de calificare și propunerea tehnică, declarând oferta noastră ca fiind admisă.
- În ceea ce privește însă evaluarea financiară, CNAS a decalat de mai multe ori termenul limită. Întâi termenul a fost decalat pentru 29 martie, apoi pentru 1 aprilie și încă o dată pentru 31 iulie.
- La 24 mai a expirat valabilitatea ofertei noastre, timp în care, contrar prevederilor art. 124 din HG 394/2016, Autoritatea contractantă nu a solicitat prelungirea valabilității ofertelor, deși toate ofertele expiraseră între timp.
- În 13 iunie, ne-am sesizat din oficiu și am transmis către Autoritatea contractantă declarația de confirmare a extinderii valabilității ofertei până la data de 30.09.2019.
- În data de 24 iunie, Autoritatea contractantă a publicat în SICAP anunțul de neatribuire a ofertelor, prin care comunică anularea procedurii. În Raportul privind anularea procedurii de atribuire nr. 24/20.06.2019, rezultă că, la momentul evaluării propunerilor financiare, termenul de valabilitate al ofertelor a fost depășit.
- Împotriva deciziei de anulare a procedurii, SIVECO Romania a înaintat o contestație către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Nu putem oferi alte amănunte, deoarece procedura de achiziție este în prezent în curs de soluționare la CNSC.", au precizat pentru HotNews.ro oficialii Siveco România.
Cum explică IT-știi din CNAS cea mai mare cădere a sistemului informatic din sănătate și cât de importanță este mentenanța Oracle
Într-un document al Direcției Generale IT din CNAS, prezentat în exclusivitate luni de HotNews.ro, se precizează că mentenanța Oracle, care a expirat în decembrie 2018, este vitală pentru funcționarea sistemului IT. Mai mult, se precizează că personalul IT din CNAS nu are suficientă experiență în rezolvarea problemelor legate de tehnologia Oracle.
Despre cauzele care au dus la căderea sistemului IT din sănătate, specialiștii din CNAS spuneau că o defecțiune apărută în data de 26 iunie la una dintre sursele neîntreruptibile de energie (UPS) ale Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a defectat mai multe echipamente hardware, constatându-se nefuncționarea clusterului ORACLE nod 3, fapt care a generat blocaje în cascadă.
În replică, STS a transmis către HotNews.ro că asigură alimentarea redundantă cu energie electrică pentru echipamentele CNAS. Cine este vinovat pentru căderea sistemului IT din sănătate? "Întreruperea funcționării echipamentelor CNAS a fost cauzată de lipsa redundanței serverelor CNAS", transmite STS.
- Pentru detalii citește: STS dă vina pe CNAS pentru întreruperea funcționării sistemului IT din sănătate
Dupa care ne miram, ca boii, ca ceea ce am cumparat nu mai merge sau merge prost.
Iar in final ne plagem ca suntem saraci.
Trebuie doar să știi până unde te poți întinde și să ai personal cât de cât capabil, bine intenționat și a cărei părere este luată în seamă.
Dacă managementul nu comunică sau este la cheremul politicienilor se ajunge unde este acum CNSAS.
desi ei sunt la guvernare de 3 ani...
psd vinovat de tot ce se intampla!
un sistem facut la misto, pe spaga mare de tot, cu o executie de tot kktu si mentenanta 0 (pt ca mentenanta la asa ceva este SCUMPA!!!)
pesedistii nu s-au inteles la comisionul de mentenanta
Se aplica ce ai spus ref corectat, dar a le pune in carca si rahatul facut de altii pe bani multi...
SIUI a fost contractat in 2002, livrat in 2008 si partial functional din 2010. A urmat reteta electronica in 2012 si cardul de sanatate in 2013.
De ce s-au livrat toate cand era PDL la guvernare, desi legislatia si procedurile de atribuire a contractelor incep inca din 1999? Simplu. Continuitate..
Ca idee, PDL a numit o singura data conducerea CNAS. Lucian Duta a fost director din 2009 pana in 2012. Acelasi Lucian Duta care este si anchetat pentru mita luata de la HP si Siveco. Dar sistemul functiona cand a plecat el? Functiona.
De cand a castigat PSD alegerile parlamentare in 2012, au schimbat de 13 ori conducerea CNAS. Pai normal ca te apuci sa cauti vinovati cu decenii in urma, ca nici nu ai cum sa tii minte cati maimutoi incompetenti ai tot schimbat in aceeasi functie.
1. aparitia ciclica a avariilor sistemului IT in perioadele de vacanta (cand angajatii CNAS isi cauta de sanatate, tara poate sa moara - ca se moare oricum , cu sau fara sistem IT)
2. totala inactiune a CNAS desi timp de saptamani presa vuia , doctorii si pacientii se plangeau
3. pozitie total imbecila a directorului + a purtatorului de cuvant CNAS; ei habar nu au care este menirea reala a acestei institutii - nicidecum cea de sursa de bani la buget
si acum sa vina cei de la oracle "sa scoata un iepure din joben" (faca minuni), hai sa fim seriosi....
ps: sa replici o baza de date in 41 de judete... e un sistem foarte scalabil!!!!
2) Oracle are un departament de support, ca de aia dai sute de mii de euro pe baza de date, cand poti folosii altele la fel de bune si fara nici un cost, pt ca ai support, suni acolo explici problema si ar trebuii sa te ajute.
3) Oracle are o experienta si o reputatie in domeniu, nu e o baza de date construita ieri sau acum 5 ani de 5 programatori abia iesiti de pe bancile scolii.
Concluzia mea este ca s-au cheltuit multi bani pe o aplicatie execrabil de proasta, si pentru a nu se arata cu degetul catre producatorii autohtoni (producatori care au construit si solutii de elearning pentru ministerul educatiei, care tot asa nu au putut fi folosite), revin, pentru nu se arata cu degetul catre castigatorii uzuali de licitatii se arata catre baza de date Oracle si nu atat catre Oracle cat catre mentenanta.
Inca o data, Oracle nu merge cu carbuni, si nici soft-urile in general!
Apropo de baze de date, daca ai un telefon smart si ai niste jocuri mai evoluate nitel, mai mult ca sigur ele folosesc o baza de date in spate, si site-ul asta are o baza de date in spate, ca sa nu vorbim de facebook care are niste mamuti in spate ce deservesc miliarde. Ce ar fi ca toti cu mobil sa aibe cate un contract de mentenanta cu cineva care sa le repare jocurile cand "pica" baza de date, nu cred ca hotnews are pe cineva care baga carbuni la baza de date.
Ca din cand in cand se aduc niste imbunatatiri, ca ai avut ceva atacuri si ai nevoie de niste fixuri asta e alta treaba, dar sa ii dai drumul si sa pice... asta tine de calitatea produsului. Un produs prost poate pune la pamant o baza de date oricat de buna ar fi ea.
league of angels 2 cu 2000 de servere si milioane de jucatori online
si o gramada de baze de date
si un joc offline ca si Civilization 6 de pilda
si e diferemnta intre o tara cum e China cu 2 miliarde locuitori
si Romania cu 20000 sau 12000
#1: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Phoenix_pay_system
#2: https://www.cbc.ca/news/canada/ottawa/phoenix-payroll-australia-queensland-experience-1.4543784
de ce dracu sa se asocieze cu Maguay Romania
cu care si io
am cumparat o placa video de la ei
adica un gPU Nvidia si veci pururi
deci lucreza f incet si habar nu au
e asa de greu sa dai un click pe site-ul Oracle
cumperi on the fly si ai licentel;e noaptea
Peste toate s-a adaugat munca de mantuiala timp de peste doua decenii, prin care furnizorii si conducatorii CNAS au furat sume impresionante din contractele de informatizare ale CNAS.
Planul initial (anul 2000) a fost ca 2% din bugetul anual al asigurarilor sociale de sanatate sa fie destinat "inarmarii" cu mijloace IT a Casei. Acest plan s-a materializat intr-o Hotarare de Guvern.
Al doilea element al planului a fost modelul de business - construit de PSD tot in anii 2000 - numit BOT - Build, Operate and Transfer, care presupunea externalizarea serviciilor de IT catre un furnizor capabil. In parcurs ... Transferul a devenit cel mai important element, prin care responsabilitatile au fost pasate de la Casa, la STS, la Minister, la furnizorul initial si in final la firmele de casa ale PSD - SIVECO si Teamnet (parte din grupul Asesoft).
In aceste transformari succesive au disparut din proiect tocmai componenta de consultanta de business (initial era vorba de un transfer de experienta din Italia) si solutia alternativa - pentru o tranzitie usoara era planificata o solutie simpla, ieftina, distribuita la casele judetene, dar mai ales care era deja functionala la data inceperii implementarii (in vreo cinci case judetene, cele mai seroase).
Timp de un deceniu - pana in 2010 - a fost o balada cu haiduci, securisti si pupincuristi care nu a produs decat profit si bani negri pentru PSD.
Prin 2010 - Chiurcea devine marele maestru al aranjamentelor - banii mergeau catre PSD, dupa modelul pus la punct de Busoi - care insa sifona banii catre PDL.
Well ... long story made short ... de ce Oracle ?
Pentru ca furnizorul aplicatiei nu a luat masurile necesare ca aplicatia sa fie independenta de baza de date, motivat financiar de comisioanele incasate din vanzarea de servicii de mentenanta care nu produceau nimic. Deci #nimic !
"Patria si Dreptul Meu!"
.