Dosarul în care sunt urmăriți penal Vasile Ciurchea și Liliana Mihai, președintele și directorul general al CNAS, este în lucru de 3 ani

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 24 iulie 2019, 15:03 Economie | Telecom


Vasile Ciurchea
Foto: Agerpres
​Vasile Ciurchea, noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dar și Liliana Mihai, directorul general al Casei, sunt urmăriți penal încă din luna mai 2016, într-un dosar ce vizează contractele privind sistemul informatic al Casei, cu prejudiciu de peste 16 milioane de euro. Ce s-a mai întâmplat cu acest dosar? Este în lucru, au precizat miercuri pentru HotNews.ro procurorii DNA.

 • "Dosarul la care faceți referire este în lucru pe rolul Direcția Națională Anticorupție - Structura Centrală, în acest moment, alte informații referitoare la stadiul anchetei, cu excepția celor mediatizate prin comunicatul de presă nr. 690/VIII/3 din 23 mai 2016, nu pot fi puse la dispoziție în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001.", au precizat miercuri pentru HotNews.ro procurorii DNA.

Decizia de numire a lui Vasile Ciurchea în funcția de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost publicată marți seară în Monitorul Oficial.

Vasile Ciurchea a mai condus Casa Națională de Asigurări de Sănătate în perioadele iunie 2014-martie 2016 și februarie 2007-ianuarie 2009. El este anchetat de DNA din luna mai 2016 într-un dosar de corupție ce vizează contracte privind sistemul IT din sănătate, în care prejudiciul se ridică la peste 16 milioane de euro.

Ciurchea a fost propus marți de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru a conduce din nou CNAS. Ciurchea îl înlocuiește la conducerea Casei pe Răzvan Vulcănescu, numit președinte interimar în luna iunie. Răzvan Vulcănescu își va continua activitatea în conducerea CNAS ca vicepreședinte, funcție pe care o ocupa anterior numirii ca președinte interimar.

Vasile Ciurchea este urmărit penal de DNA alături de alte persoane care dețin sau au deținut funcții de conducere în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Singura persoană cercetată în același dosar ca și Vasile Ciurchea care mai ocupă în acest moment o funcție de conducere în cadrul CNAS este Liliana Maria Mihai, director general al Casei, care la data deschiderii dosarului DNA era director juridic al CNAS.

Alături de Vasile Ciurchea și Liliana Mihai, în dosar mai sunt cercetați Valeriu Simion, vicepreședinte al CNAS la data faptelor, Leana Stoea, director general adjunct al CNAS la data faptelor, Mihai Bejat, director la Direcția Tehnologia Informației din cadrul CNAS la data faptelor, Ovidiu Munteanu, director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul director la Direcția Juridic și Contencios din cadrul CNAS la data faptelor, Irinel Popescu, fost președinte al CNAS, Maria Mihaela Constantin, fost director general adjunct și Istvan Lucian Medveș, fost director la Direcția Tehnologia Informației.

În același dosar este urmărită penal și HP România pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Vasile Ciurchea a demisionat de la conducerea Casei în martie 2016 tot în urma unui scandal legat de nefuncționarea sistemului cardului de sănătate, similar cu cel de acum.

 • Ce acuzau procurorii DNA în luna mai 2016

"În ordonanța procurorilor (n.a DNA din luna mai 2016) se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2009, între CNAS și HP România S.R.L au fost încheiate mai multe acte adiționale la un contract de informatizare a instituției, prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la prețuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiționale acte și de 760/zi-om, în cazul unui alt act adițional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar.
Din probele administrate a rezultat că aceste acte adiționale au fost încheiate în următoarele condiții:
- fără să se aplice o procedură de achiziție conform legii;
- CNAS a acceptat propunerile SC HP ROMÂNIA fără o analiză proprie a necesarului și a prețului ofertat, fără o negociere reală și fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului,
- ofertele SC HP ROMÂNIA SRL nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/de analiză și evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI
- aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcți, la prețuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate, prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om.

Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiționale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferența între valoarea serviciilor facturate de SC HP ROMÂNIA SRL și costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiți de CNAS în mod nelegal."

 • Dăncilă despre Ciurchea: E un profesionist, e foarte bine pregătit. Nu există nicio acuzație la adresa sa

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți după-amiază că l-a numit pe Vasile Ciurchea la conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, înainte ca decizia să apară în Monitorul Oficial. Dăncilă a fost iritată de întrebările presei privind numirea lui Ciurchea în contextul în care acesta este anchetat de DNA într-un dosar ce vizează contractele privind sistemul informatic, cu prejudiciu de peste 16 milioane de euro. Dăncilă spune că "nu există nicio acuzație la adresa lui Ciurchea" atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească, ci doar o anchetă în curs.

 • "Am văzut aceste lucruri în spațiul public. Am considerat, atunci când a venit propunerea de la Sorina Pintea, că avem nevoie de un specialist. Există probleme la CNAS în acest moment, nu putem face experiențe, avem nevoie de un om care cunoaște sistemul, care este foarte bine pregătit. M-am uitat la aceste nereguli despre care vorbiți dumneavoastră. Nu a fost audiat, nu este nicio acuzație la adresa domnniei sale. Dacă vom constata că domnul Circhea a încălcat legea, atunci bineînțeles că vom lua măsuri", spune Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a adăugat că numirea lui Ciurchea este una "provizorie", iar în cazul în care "vor fi probleme", acesta va fi schimbat.

Despre ancheta de la DNA în care este vizat Ciurchea, Viorica Dăncilă spune că "este o anchetă în desfășurare. În urma acestei anchete avem certitudinea că este vinovat, că este vreo problemă? Este o directivă care spune că există prezumția de nevinovăție. Această directivă europeană trebuie să fie pentru toți. Atâta timp cât nu este judecat... atunci când va fi trimis în judecată, noi îl vom elibera din funcție. Dacă apar elemente noi că se face vinovat de un anumit aspect."

Dăncilă mai spune că "eu am avut dosar penal pe trădare, ce trebuia să fac, să îmi dau demisia? Atâta timp cât nu există o hotărâre judecătorească, nu pot să îl acuz eu. Va fi trimis în judecată, facem o schimbare. Este un profesionist, a lucrat în sistem, am căutat să numesc un profesionist."

"Pot exista plângeri pentru fiecare dintre noi. Trebuie să vedem dacă ele sunt fundamentate", consideră primul ministru.

"Eu sunt pentru justiție independentă, pentru statul de drept, dar și pentru respectarea drepturilor și libertăților oamenilor. Judecata e înfăptuită de judecător", mai spune Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă a fost întrebată și dacă propunerea de numire a lui Ciurchea a venit din zona ALDE, în condițiile în care în spațiul public a circulat informația că acesta ar fi un apropiat al lui Călin Popescu Tăriceanu: "Nu am discutat cu domnia sa, nu îl cunosc. Nu îl cunosc pe domnul Ciurchea, nu știu de cine a fost apropiat sau nu a fost apropiat", a fost răspunsul premierului.


 • Sistemul informatic al cardului de sănătate nu funcționează

Sistemul informatic al cardului de sănătate funcționează defectuos de mai bine de 24 de zile, cea mai gravă avarie de la darea sa în folosință.

CNAS a furnizat ultimele informații despre sistemul cardului de sănătate joia trecută, când anunțase că face teste finale pentru repornirea lui, iar ministrul Sorina Pintea spunea, joi seară, că speră ca sistemul să funcționeze până la începutul acestei săptămâni.CNAS anunțase, joia trecută, că efectuează "testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online, al platformei PIAS", dar susținea că "starea de indisponibilitate nu înseamnă că sistemul informatic nu a funcționat în această perioadă".

"Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit" - declara săptămâna trecută Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

 • Sandra Alexiu, medic de familie: Tot sistemul e prăbușit, chiar dacă ei evită să spună

"Este o avarie foarte gravă, chiar dacă ei evită să spună. E foarte grav probabil. Ei nu au avut curajul să spună. Tot sistemul e prăbușit", declara la finalul săptămânii trecute Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.ro.

Medicii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, riscând să achite contravaloarea lor din buzunar. În aceste condiții, o parte dintre pacienți ajung să fie trimiși acasă.

Sandra Alexiu mai spunea că sistemul a funcționat într-adevăr offline și preciza că "noi funcționăm la cabinete cu niște limitări, dar funcționăm. Dar sistemul informatic nu este pornit, adică nu știu dacă au făcut testul sau nu, dar nu merge."


Sandra Alexiu

Sandra Alexiu spune că numărul pacienților care au fost trimiși acasă în această periodă fără să fie consultați este mic, dar confirmă că "pacienții sunt trimiși acasă de frica imputărilor. Pentru că, dacă cumva se interpretează eronat, noi toate astea le vom plăti din buzunar. Deși, conform legii, în momentul în care Casa de Asigurări declară că sistemul s-a oprit, atunci noi suntem absolviți de orice imputare pe perioada când nu funcționează. Dar ne e frică, că suntem pățiți".

"Dar lucrurile pentru care trimiți pacienții acasă sunt: că nu poți să verifici calitatea de asigurat, online, nu poți să validezi un card nou, pentru că acela se validează numai în online, nu poți să verifici dacă pacientul este internat în spital în același timp, ca să nu apară dubluri. Pacientul are dreptul să ia 7 medicamente decontate pe lună, atât decontează Casa de Asigurări. Dacă a fost la cardiolog și acolo i-a dat o rețetă cu 3 medicamente, mie îmi apare alertă, că sunt deja 3 medicamente, eu pot să mai dau maximum 4. Asta nu se poate vedea dacă sistemul nu funcționează", explică medicul.

Sandra Alexiu mai spune că problemele nu îi afectează doar pe pacienți, ci și pe medici: "Din cauza faptului că nu funcționează, noi, medicii, nu am putut face raportările. Raportarea serviciilor medicale se face în primele zile ale lunii următoare - în primele 4-7 zile calendaristice noi trimitem în sistemul informatic tot ce am lucrat cu o lună în urmă. După ce trimitem în sistemul informatic, Casa emite un decont și pe baza decontului noi facturăm serviciile și trimitem la Casa de Asigurări. Iar pe baza facturii, ei ne trimit banii cu care ne întreținem cabinetul. În momentul în care sistemul nu funcționează, noi nu am putut face raportări. Dacă nu pot face raportări eu nu primesc decont, nu pot factura, dacă nu pot factura, nu primesc banii. Iar în contract scrie că CNAS trebuie să îmi dea banii până pe data de 18 a lunii. Astăzi suntem în 18. Noi nu am primit banii, nu pot să fac plățile la salarii, în condițiile în care eu am salariați, trebuie să plătesc la ANAF la timp taxele, altfel am penalități. Eu nu pot să plătesc din cauză că nu am primit banii de la Casă."

 • O situație absurdă: Cum a fost lăsat sistemul IT din sănătate fără servicii de mentenanță la bazele de date Oracle

"Există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță, a anunțat luni ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Sorina Pintea a mai anunțat luni că "în cursul zilei de astăzi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență pentru servicii de mentenanță a bazei de date pentru sistemul informatic al cardului de sănătate, care să asigure o perioadă tampon", până la încheierea unui contract pentru servicii de mentenanță pe termen mai lung. Potrivit ministrului Sănătății, "există fapte de natură penală" în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță, iar un raport pe această temă va fi trimis la DNA.HotNews.ro a investigat cum a ajuns CNAS să rămână fără mentenanța Oracle, esențială pentru întreg sistemul IT și a descoperit o situație incredibilă.

Cu o mentenanță expirată în decembrie 2018 și fără personal IT specializat în tehnologia Oracle, CNAS a lansat în ianuarie o procedură simplificată de achiziție pentru 6 luni a acestor servicii. Luna trecută, procedura a fost anulată.


Citește și:

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4145 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  ce face DNA-ul de 3 ani de zile? (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:06)

  omul.rau [utilizator]

  "sunt urmăriți penal încă din luna mai 2016, într-un dosar ce vizează contractele privind sistemul informatic al Casei, cu prejudiciu de peste 16 milioane de euro"
  • +5 (7 voturi)    
   Asa se face (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:21)

   Silvius88 [utilizator] i-a raspuns lui omul.rau

   Se face ca lucreaza DNA. Tine dosarul in nelucrarea sub pretextul ca sunt aglometari. Nu sunt aglomerati.Sunt doar corupti. Nu lucreaza nici dosare simple unde sunt toate probele. DNA este in realitate o Unitate de Colectat Informatii obtinute prin Denunturi sau Plangeri Penale legitime care area ca scop manipularea in domeniile politic,administratie centrala si locala si economic. Nu le pasa la DNA de plangerile lui Gigel sau Ionel. Poti sa le duci toate dovezile si infractorul legat si marturisit. Nu merge asa. Merge cum vrem noi. Nu suntem noi aici ca sa rezolvam problemele cetatenilor. Noi suntem aici ca sa aranjam chestii . A gresit lumea cand a iesit in apararea procurorilor. Nu merita. Sunt mana in mana cu infractorii sau ii fac sa lucreze pentru ei. Pentru Sistemul procurori-judecatori-avocati toti foarte ocupati cu dosare .Ocupati sa traga foloase. Un pagubit ramane cu paguba. Procurosii si militienii zic Ce vrei sa iti facem noi ? Noi suntem ocupati cu ALTCEVA
   • +2 (2 voturi)    
    ti-ai uitat medicamentele b0$$... (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:27)

    Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Silvius88

    ti-ai uitat medicamentele b0$$...
 • +6 (6 voturi)    
  explicatie (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:13)

  ber [utilizator]

  De aia e plina administratia de indivizi din astia, ca stau dosarele in lucru zeci de ani. Cica e prezumtie de nevinovatie. Ba este prezumtie de vinovatie!
  • +4 (4 voturi)    
   subscriu ... (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:34)

   sareta [utilizator] i-a raspuns lui ber

   Justitie de misto ,dosarele persoanelor cu functii publice de prim rang TREBUIAU rezolvate in max.1 an.In rest ei se ocupa de gainari ! Asa cum au facut cu dosarele mascariciului ce plimba care alegorice ....si intre timp se jefuia banul public .
 • +6 (6 voturi)    
  Adică... (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:21)

  raulito [utilizator]

  ...Dancila numește un penal in funcție publica, iar ea vrea sa devină președintele țării!? Hai, sictir,
  • +4 (4 voturi)    
   Pe cine? (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:00)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui raulito

   Orice membru psd e un virtual penal sau complice la furt. Dancila nu poate numi decât asemenea lepădături, căci oamenii onești nu pot face parte din cloaca urât mirositoare numită P$D
 • +2 (6 voturi)    
  acum vedeti ce face DNA (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:27)

  carmen_i [utilizator]

  Trage de timp cat poate ca sa scape infractorii cu prescriptie. Pana acum avea timp destul sa rezolve cazul, nu lua mai mult de 1 an, hai 1 an jumate.

  In ciuda legendelor, DNA este o institutie specializata in scaparea infractorilor de calibru. Mai trimite din cand in cand un caz in judecata, dar scapa alti 100 de corupti. DNA favorizeaza coruptia pesedista, iar acum vedem un exemplu concret.

  DNA = coruptie.
 • +4 (4 voturi)    
  Justitia Româna (Miercuri, 24 iulie 2019, 15:57)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  A fost este isi va fi principalul stâlp de apărare al statului securisto-mafiot.
 • 0 (0 voturi)    
  Dosarul (Miercuri, 24 iulie 2019, 16:01)

  mopsu [utilizator]

  va fi repus în lucru din noiembrie 2020 !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Romania e "in lucru" (Joi, 25 iulie 2019, 0:15)

  V. Istina [utilizator]

  Incepand cu justitia care e "in lucru", cu autostrazile care sunt "in lucru", cu sistemul de educatie care este "in lucru", cu sistemul medical care este "in lucru", cu inzestrarea armatei "in lucru", cu intregul sistem politic si administrativ care este "in lucru", toata tara este perpetuu "in lucru", fara ca cineva sa-si asume vreo responsabilitate pentru intarzieri, esecuri, ratari, ori macar pentru fixarea unor tinte false, ori pentru lipsa lor.

  Acest "in lucru" este cel mai bun argument ca Romania este sub ocupatie. Niciodata in istoria ei ca stat, desi tanar, nu a suferit atat de mult in timp de pace. Un dezastru tacut (9,5 milioane de romani au fugit), acoperit de tipetele de iarmaroc si mahala ale politicii noastre strunita de sforile rusesti de dupa razboi, ori nu, dar oricum criminale si antiromanesti.

  O noua Constitutie, un nou stat.
  Hotii si mafiotii la puscarie, incompetentii la limitele lor, iar minciuna si furtul... pedepsite de adevarate-lea, nu "in lucru".

  Daca nu facem nimic, vom disparea ca natiune si stat. Copiii nostri vor ne vor dispretui pentru lasitate.

  Stam inca prost. Toata lumea sta pe moment nu prea bine. Dar vestea buna e... totusi stam! (chiar cu o Dancila prim ministru).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by