Oficialii STS, ANCOM și ai Ministerului Comunicațiilor, acuzați că ar fi responsabili pentru neimplementarea unor soluții gratuite de îmbunătățire a localizării apelurilor 112

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 iulie 2019, 8:14 Economie | Telecom


Deputatul USR, Catalin Drula
Foto: Hotnews
​Președintele Comisiei IT din Parlament, Cătălin Drulă (USR), susține că multe țări europene au implementat de mult timp soluții gratuite de localizare a apelurilor la 112. Aceste soluții, care funcționează pe smartphone-uri cu Android și iOS fără să-ți instalezi nicio aplicație, trimit automat locația de pe telefon la apelurile de urgență. "E vorba de un nenorocit de SMS de 100 de octeți și de asocierea lui cu apelul de urgență. Dar nu, ei stau în blocaje de licitații și contestații de ani de zile "pentru modernizarea 112", susține Drulă.

 • UPDATE (sâmbătă, 09:40) Președintele Comisiei IT din Parlament a transmis sâmbătă către HotNews.ro solicitările oficiale făcute către STS, ANCOM și Ministerul Comunicațiilor în care cere explicații pentru neimplementarea unor soluții gratuite de localizare a apelurilor la 112. (apasă pe linkuri pentru a citi solicitările)

Președintele Comisiei IT din Parlament, Cătălin Drulă (USR), a semnalat vineri seara, în cadrul a două postări pe Facebook, că autoritățile care gestionează serviciul 112 din România, respectiv Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ANCOM (autoritatea de reglementare în comunicații) și Ministerul Comunicațiilor (MCSI) sunt mult în urmă cu implementarea unor soluții gratuite de îmbunătățire a localizării apelurilor 112:

Ce spune Cătălin Drulă pe Facebook

"Să recapitulăm responsabilii pentru neimplementarea AML/ESL (trimitere automată a locației de pe telefon la apelurile de urgență):
1) STS - care ar trebui să fie beneficiarul/destinatarul informațiilor și să-și ajusteze sistemele pentru a folosi informația. E vorba de un nenorocit de SMS de 100 de octeți și de asocierea lui cu apelul de urgență. Dar nu, ei stau în blocaje de licitații și contestații de ani de zile "pentru modernizarea 112".

Dl. VASILCĂ sau predecesorul OPRIȘ ne-ar putea explica cum de se poate mișca în halul ăsta de prost STS-ul?

2) ANCOM - care ar trebui să dea decizia de implementare AML (cf. OUG care reglementează 112) și să monitorizeze implementarea ei. ANCOM a dat o decizie în 2016 cu o exprimare cam vagă și conform acelei decizii trebuia să formeze un grup de lucru care să se asigure de implementare.

Dl. GRINDEANU ne poate explica foarte concret, ca reglementator și responsabil de emiterea legislației terțiare, cum a fost activ/pro-activ pentru implementarea acestui sistem în România și de câte ori a condus grupul de lucru pentru implementarea AML?

3) MCSI - Ministrul comunicațiilor este președinte al Comitetului naţional de coordonare a activităţii SNUAU (termenul tehnic pt. serviciul 112). Domnii PETRESCU sau ȘOVA sau dl. adus de la PSD Iași, ce-au făcut în Comitet pentru implementarea AML?

Ne-ar putea explica vreunul din cei de mai sus cum de vecinii noștri din Republica Moldova au reușit să implementeze AML înaintea noastră?""Una dintre cele mai eficiente metode de localizare a apelurilor la servicii de urgență este Emergency Service Locator de la Google.

Funcționează pe 99% din terminalele cu Android fără instalarea niciunei aplicații suplimentare.

Principiul e simplu. Odată cu apelarea serviciului de urgență, telefonul activează automat serviciul de localizare (prin GPS) și la scurt timp după încheierea apelului trimite un SMS special de tip Data cu longitudinea și latitudinea către serviciul de urgență.

Conform estimărilor Google, precizia medie este de 56 de metri față de 3km în cazul localizării clasice bazate pe celulă/antenă și puterea semnalului de la terminal așa cum e recepționat la turnul GSM.

Pentru implementare, nu este nevoie decât de un acord cu Google (gratuit) făcut de operatorii de telefonie mobilă și de serviciul guvernamental din țara respectivă.

Costurile de investiție sunt minimale conform Google și durata de implementare este 2-15 săptămâni.

În România responsabilitatea pentru a impune operatorilor tehnologiile pe care să le implementeze pentru localizarea apelurilor de urgență este la ANCOM, mai exact la președintele ANCOM (cf. OUG 34/2008 art. 20).

Ce a făcut ANCOM pentru implementarea ELS în România? Ce au făcut operatorii de telefonie mobilă? În ce stadiu este această implementare în prezent?

I-am trimis astă-seară aceste întrebări președintelui ANCOM, Sorin Grindeanu, și aștept un răspuns în numele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor în cel mai scurt timp."

Asociația europeană a numărului 112 (EENA), organizație neguvernamentală care promovează îmbunătățirea serviciilor de urgență în Europa, a atenționat într-o declarație către HotNews.ro că a insistat ani de zile fără succes la autoritățile române responsabile de serviciul 112 pentru implementarea unor soluții gratuite pentru îmbunătățirea localizării apelurilor la 112.


HotNews.ro a semnalat deja că ANCOM a emis în noiembrie 2016 o decizie care obligă operatorii de telefonie mobilă să transmită mai multe date de localizare a apelurilor la 112 către STS, dar că de atunci și până acum nu s-a întâmplat mare lucru.

ANCOM ar trebui să răspundă în ce măsură au fost aplicate până acum măsurile dispuse acum 3 ani.


De asemenea, HotNews.ro a semnalat în mai multe articole din ultima perioadă blocajul în care se află STS cu licitația pentru modernizarea 112.

Una dintre facilitățile noului sistem și funcționalitatea Advanced Mobile Location – AML, care ar permite utilizatorilor care dețin telefoane mobile echipate cu această funcționalitate să fie localizați cu o acuratețe între 5 și 50 de metri, atunci când sună după ajutor la 112.

Licitația pentru modernizarea sistemului 112, un contract de peste 184,7 milioane lei, a ajuns în instanță.

La un an de la lansarea acestei licitații de către STS, contractul a ajuns pe masa Curții de Apel București, după mai multe contestații la CNSC și o plângere penală la DNA. Un consorțiu de firme condus de Omnilogic, a căror ofertă a fost descalificată, a contestat luni în instanță rezultatele atribuirii contractului de peste 184,7 milioane de lei.

În afară de contestația consorțiului condus de Omnilogic, luni, 15 iulie, o nouă contestație a fost depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Plângerea aparține consorțiului condus de Telekom (care este susținută și de fosta Teamnet fondată de Sebastian Ghiță).

Pentru detalii citește: Modernizarea sistemului 112: Curtea de Apel va judeca modul în care STS a atribuit contractul de peste 184 milioane de lei
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21224 vizualizari

 • -17 (23 voturi)    
  Baiatu asta de la useree (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 8:32)

  un domn [utilizator]

  Este in Comisia Transporturi = ZERO activitate

  La comisia IT = ZERO activitate ( se scriu petitii acolo, NU se raspunde )
  • +1 (3 voturi)    
   Tu esti doar praf (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 15:53)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Drula a facut nenumarate petitii si la Min Transporturilor si ANCOM pe diverse probleme incepand de la blocajele si licitatiile facute pe picior pentru autostrazi si pana la sistemele IT din sectorul public. Tu ar trebui sa votezi in continuare PSD-ALDE nu sa-ti dai cu parerea despre oameni mult peste nivelul tau intelectual.
   • -1 (3 voturi)    
    Continuare (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 17:05)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    Sunt Petitii adresate la cti@cdep.ro, din motive GDPR nu iti pot spune si Numele Consilierului care mi a recomandat sa o las balta, acel consilier apoi a plecat din Parlament

    Cand casti Gura , ai grija sa ai dintzii curatzi sa nu vina mushtele verzi la dintzii tai
     #showComment
 • +21 (23 voturi)    
  CORUPTIA ucide. DIN NOU (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 8:51)

  bigbrother [utilizator]

  Optiuni gratuite: nu sunt bune, nu iese spaga. Optiuni platite: nu sunt bune, ciolanul nu e destul de mare pentru toti lupii. Mor oameni: raspunsul va fi ca nu sunt ei de vina, ca altii au facut si ca au dres, ca altii i-au impiedicat.

  Pana cand victimele sunt copii. SI AICI TREBUIE PUS PICIORUL IN PRAG. DEMISI toti nenorocitii care au trenat aceasta poveste. BAGATI LA INCHISOARE toti cei care aveau OBLIGATIA sau faca ceva. Imaginati-va, o simpla cerere (suntem artisti in a completa asa ceva) pentru a avea un serviciu VITAL fara bataie de cap, fara alte aplicatii instalate.

  Cred ca deja s-a intrecut masura si cei responsabili trebuie trasi la raspundere nu prin demiterea lor ci prin inchisoare.
  • +7 (9 voturi)    
   nevinovati! (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 10:08)

   reddry [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Gabriel Marin si Sebastian Ghita sunt doar 2 dintre cei care nu au dorit sistemul functional dar toata clasa politica poate fi invinuita! dupa dezastrul " Colectiv" nimeni n a fost condamnat!
   • 0 (2 voturi)    
    Omnilogic ? (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 10:11)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui reddry

    Ala ce vindea si LEGO ?
   • +6 (6 voturi)    
    cine sunt astia ? (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 10:20)

    silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui reddry

    Ce ar conta ce vor Ghita si Gabitza daca statul ar functiona in interesul cetateanului ?
    Jegurile astea de birocrati nu vor accept niciodata ceva eficient si simplu de implementat: pai nu isi mai iau ei 10 ani primele pentru ca participa la comisia lu' peste, si nu mai iau spagile de milioane pentru niste contracte aberante.
    Problema este identica cu cea cu cardul de sanitate - aceleasi mecanisme jegoase de functionare - de Ev Mediu sau mai exact tribale.
    Romania este tinuta cu capul sub apa de jigodiile incompetente si fara inima care conduc institutiile - pentru asta nu e suficient sa scapam de Ciuma Rosie, trebuie o actiune mult mai vasta.
     #showComment
 • +6 (12 voturi)    
  Există un șef ISU ! (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 9:14)

  asavreau [utilizator]

  Nu-i pasă de România și de români.Vă las pe voi să ghiciți cine este.De obicei este gălăgios pe tv,acum tace.Ăsta-i stilul lui.
 • +8 (12 voturi)    
  problema e (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 9:50)

  liviu_ [utilizator]

  ca softul de localizare e facut de o firma apropiata lui ghita... aia care a facut si softul CNAS...
  NU e facut de STS...
  • -6 (8 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 10:04)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Drula stie asta INSA nu se atinge de subiect....foarte interesant !
  • +2 (2 voturi)    
   Managementul serviciului (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 11:44)

   Dianora [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Eu stiu ca atunci cand comanzi un serviciu/produs o faci cu niste cerinte de functionare in caietul de sarcini pe care le testezi inainte de a da o.k. Daca furnizorul nu nu le poate oferi (adica o precizie de localizare anumita) nu faci contractul. Iar cerintele de functionare pt. 112 sunt in Directivele europene. E drept ca nu e trecut si comisionul in Directiva!
 • +8 (10 voturi)    
  lista-i mare (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 9:55)

  sareta [utilizator]

  Lista-i mare cu adevaratii criminali ,dar ce sa vezi ,cu totii au un sef suprem :Primul Ministru .Acesta are in subordine Ministrii.Directori generali ,Institutii care raspund de acest sistem de comunicatii si mai ales Compartimente de control .Bascalia cu contestatiile la Instante este inventata tot de ei ca sa-si umple conturile .Cine-i opreste sa puna stavila prin OUG -ri sau Legi care sa faciliteze operativitatea desfasurarii licitatiilor ? Ciolanul....
  • 0 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 19:29)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui sareta

 • 0 (2 voturi)    
  drula minte putina, vezi deloc... (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 10:56)

  demaGOGU [utilizator]

  ...e gata sa isi vanda google si bruma de privacy care i-a mai ramas: our daily whereabouts.

  si asta gratis!
  • -3 (5 voturi)    
   Inclin sa Cred (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 11:20)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ca primeste indicatii de la Seby Ghitza, deh, Timisoara este Aproape de Belgrad !!!
 • +2 (2 voturi)    
  Unde e surpriza? (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 11:21)

  n.dumiritu [utilizator]

  Servicii oferite gratuit de Google sint pretaluite ani in sir in palmele batucite de spaga ale birocratului neaos plantat de partid cu misia clara de a face jgheaburi largi de banet pentru "orientatii" care s-au prins ca e mult malai de scos din securitate si siguranta. Ofera Google un serviciu gratuit (ESL pe Android), STS -ul se pune pe treaba si scoate "o aplicatie" de zici ca au inventat ei Androidul si GPS-ul.
 • +5 (5 voturi)    
  Domnul Grindeanu ANCOM (fost prim-miniostru) (Sâmbătă, 27 iulie 2019, 13:01)

  URD [utilizator]

  a angajat recent inca doua fete frumoase (sub 25 ani) pe post de consultant, poate acum va rezolva toate problemele restanta.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by