UPDATE Cum răspunde STS acuzațiilor că nu a implementat de mulți ani soluții gratuite de localizare a apelurilor 112: Totul este pregătit, dar trebuie modificată legislația primară/Cătălin Drulă, președintele Comisiei IT din Parlament: STS minte

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Duminică, 28 iulie 2019, 18:25 Economie | Telecom


Centru de preluare a apelurilor de urgenta - 112
Foto: Agerpres
​​Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis duminică, la solicitarea HotNews.ro, că a testat din 2017 soluțiile gratuite de tip AML și ESL care permit localizarea apelurilor la 112 fără instalarea unor aplicații. În 2018, în baza testelor cu cei patru mari operatori de telefonie mobilă, STS a transmis către ANCOM că sistemul 112 este pregătit să implementeze aceste soluții, numai că mai lipsește ceva: trebuie actualizată legislația primară existentă. În replică, deputatul USR Cătălin Drulă, președinte al Comisiei IT din Parlament, susține că STS minte și că legislația actiuală permite Serviciului să implementeze soluțiile AML.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a trasmis duminică, la solicitarea HotNews.ro
, mai multe precizări ca răspuns la acuzațiile președintelui Comisiei IT din Camera Deputaților, Cătălin Drulă (USR), care a susținut că STS, ANCOM și Ministerul Comunicațiilor ar fi responsabile pentru neimplementarea de mulți ani a unor soluții gratuite de localizare a apelurilor la 112.

Redăm mai jos integral precizările STS:

"Serviciul de Telecomunicații Speciale a inițiat demersuri, în anul 2017, privind implementarea soluției Advanced Mobile Location (AML), care permite localizarea apelantului la momentul inițierii apelului, împreună cu cei patru operatori de telefonie mobilă (Orange, Vodafone, Digi, Telekom) și ANCOM.

În 2018, în baza testelor realizate împreună cu cei patru operatori de telefonie mobilă, Serviciul de Telecomunicații Speciale a anunțat ANCOM că poate să implementeze funcționalitatea AML.

Transpunerea acestei funcționalități în cadrul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU) presupune actualizarea legislației primare existente.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a demarat, la începutul anului 2017, activitățile necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor Deciziei ANCOM nr. 1170/2016, privind implementarea soluției Advanced Mobile Location (AML).

În acest sens, STS a implementat o platformă pilot de preluare și procesare a informațiilor de localizare în format AML și a efectuat teste cu operatorii de telefonie mobilă. În urma testelor operatorii mobili au confirmat că pot prelua și transmite datele de localizare în format AML, însă doar de pe terminale tip smartphone noi și de ultimă generație. La nivelul STS, aceste date se pot prelua și afișa ca informație de localizare în cadrul aplicațiilor de tip GIS.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a încheiat cu succes etapa de testare a conexiunilor cu cei patru operatori de telefonie mobilă și de integrare a informației de localizare de tip AML în SNUAU, urmând ca după actualizarea legislației primare aplicabile, această funcționalitate să fie pusă la dispoziția cetățenilor care apelează numărul de urgență.

Până la actualizarea legislației, fiind preocupat de îmbunătățirea capabilităților de localizare a apelanților la 112, Serviciul de Telecomunicații Speciale a prevăzut, în august 2018, cerințe specifice privind implementarea facilităților de tip AML/ESL în cadrul unui proiect, cu finanțare europeană, de modernizare a infrastructurii hardware și software a SNUAU.

Ca urmare a unor contestații înaintate de unii operatori economici participanți la procedura de achiziție publică, atât la nivelul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și la Curtea de Apel, proiectul de modernizare, aflat acum în stadiul de derulare a procedurii de achiziție, cu termen de finalizare în 2021, prezintă o întârziere de aproximativ 6 luni.

În paralel cu aceste demersuri privind utilizarea standardului AML, Serviciul de Telecomunicații Speciale a dezvoltat o aplicație pentru telefoanele mobile de tip smartphone denumită „APEL 112” care permite transmiterea în SNUAU a coordonatelor de localizare (GPS) pentru o mai mare acuratețe și precizie în determinarea localizării terminalului de pe care se face apelul.

Practic, Serviciul de Telecomunicații Speciale a derulat activități pentru îmbunătățirea preciziei localizării pe trei paliere:

1. implementarea AML în SNUAU, testată cu operatorii de telefonie mobilă – necesită actualizarea legislației primare
2. implementarea AML în SNUAU prin proiectul de modernizare - suferă întârzieri din cauza contestațiilor
3. dezvoltarea aplicației Apel 112 – deja operațională și eficientă în salvarea de vieți omenești.",
se arată în răspunsul STS către HotNews.ro.

UPDATE (22:04) În replică la aceste noi precizări, deputatul USR Cătălin Drulă, președinte al Comisiei IT din Parlament, a reacționat pe Facebook acuzând STS de minciună.

Redăm mai jos postarea acestuia:


Catalin Drula pe Facebook
Foto: Hotnews
LE: Ca să fie clar, pentru că am primit întrebări: NU e nevoie de nicio lege în plus pentru a implementa AML. Baza legală este deja în OUG 34/2008 și legislația derivată.

LE2: Prevederea legală necesară a fost introdusă din 2015 în legislația primară prin Legea 132/2015, adică nou introdusul alineat (1^2) la art. 28 din OUG 34/2008:
"(1^2) Prin decizia președintelui Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații se pot stabili și alte modalități de realizare a localizării apelanților către SNUAU."

Ultimul comunicat al STS recunoaște ce spun aici de câteva zile: că din punct de vedere tehnic, implementarea AML (Advance Mobile Location) este o operațiune simplă și că nu e nevoie de sisteme de zeci de milioane de euro pentru a operaționaliza AML/ELS.

Ba chiar STS recunoaște că a făcut teste cu operatorii de telefonie mobilă din 2017 și că totul a funcționat.

Minciuna apare când invocă o falsă scuză pentru a explica de ce nu funcționează în România sistemul AML: lipsește legislația primară.

Este o explicație de tip mi-a mâncat câinele tema. STS nici nu intră, de altfel, în detalii să explice ce legislație le lipsea.

Parcă și văd procesul desfășurat de directorul Vasilcă cu oamenii de la P.R.:
- Păi și noi de ce n-am dat drumul la AML de 2 ani de zile?
- ...
- Ziceți și voi că n-am avut bază legală.

Rușinos!!!

 • Oficialii STS, ANCOM și ai Ministerului Comunicațiilor, acuzați că ar fi responsabili pentru neimplementarea unor soluții gratuite de îmbunătățire a localizării apelurilor 112

Președintele Comisiei IT din Parlament, Cătălin Drulă (USR), a declarat vineri seara că multe țări europene au implementat de mult timp soluții gratuite de localizare a apelurilor la 112. Aceste soluții care funcționează pe smartphone-uri cu Android și iOS fără să-ți instalezi nicio aplicație, trimit automat locația de pe telefon la apelurile de urgență. "E vorba de un nenorocit de SMS de 100 de octeți și de asocierea lui cu apelul de urgență. Dar nu, ei stau în blocaje de licitații și contestații de ani de zile "pentru modernizarea 112", susține Drulă.

Președintele Comisiei IT din Parlament, Cătălin Drulă (USR), a semnalat vineri seara, în cadrul a două postări pe Facebook, că autoritățile care gestionează serviciul 112 din România, respectiv Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), ANCOM (autoritatea de reglementare în comunicatii) și Ministerul Comunicațiilor (MCSI) sunt mult în urmă cu implementarea unor soluții gratuite de îmbunătățire a localizării apelurilor 112.

Asociația europeană a numărului 112 (EENA), organizație neguvernamentală care promovează îmbunătățirea serviciilor de urgență în Europa, a atenționat într-o declarație către HotNews.ro că a insistat ani de zile fără succes la autoritățile române responsabile de serviciul 112 pentru implementarea unor soluții gratuite pentru îmbunătățirea localizării apelurilor la 112.


HotNews.ro a semnalat deja că ANCOM a emis în noiembrie 2016 o decizie care obligă operatorii de telefonie mobilă să transmită mai multe date de localizare a apelurilor la 112 către STS, dar că de atunci și până acum nu s-a întâmplat mare lucru.

ANCOM ar trebui să răspundă în ce măsură au fost aplicate până acum măsurile dispuse acum 3 ani.


De asemenea, HotNews.ro a semnalat în mai multe articole din ultima perioadă blocajul în care se află STS cu licitația pentru modernizarea 112.

Una dintre facilitățile noului sistem și funcționalitatea Advanced Mobile Location – AML, care ar permite utilizatorilor care dețin telefoane mobile echipate cu această funcționalitate să fie localizați cu o acuratețe între 5 și 50 de metri, atunci când sună după ajutor la 112.

Licitația pentru modernizarea sistemului 112, un contract de peste 184,7 milioane lei, a ajuns în instanță.

La un an de la lansarea acestei licitații de către STS, contractul a ajuns pe masa Curții de Apel București, după mai multe contestații la CNSC și o plângere penală la DNA. Un consorțiu de firme condus de Omnilogic, a căror ofertă a fost descalificată, a contestat luni în instanță rezultatele atribuirii contractului de peste 184,7 milioane de lei.

În afară de contestația consorțiului condus de Omnilogic, luni, 15 iulie, o nouă contestație a fost depusă la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Plângerea aparține consorțiului condus de Telekom (care este susținută și de fosta Teamnet fondată de Sebastian Ghiță).

Pentru detalii citește: Modernizarea sistemului 112: Curtea de Apel va judeca modul în care STS a atribuit contractul de peste 184 milioane de lei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8417 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  Avem sistem (Duminică, 28 iulie 2019, 18:48)

  revelare [utilizator]

  Există sistemul Apel 112. Diferența față de AML este că la Apel 112 îți dai consimțământul implicit de localizare de fiecare dată când folosești aplicația, la fel ca la Uber (dacă nu vrei, tastezi 112 de pe tastatura de telefon), iar la sistemul AML, ți se ia localizarea fără să te mai „întrebe” cand tastezi 112. (La Apel 112 „apeși” un buton și formează singur 112. Ambele sisteme pornesc automat GPS-ul. Dar au aceleași neajunsuri:
  1/ trebuie să ai telefon cu GPS
  2/ trebuie să ai semnal GPS
  3/ trebuie să ai semnal de date (internet).

  Procuratura/Poliția făcea localizări precise (care nu depindeau de semnalul GPS, Internet la telefonul ce apela) prin SRI, dar CCR a interzis sa ajute în dosare penale.
  • -7 (11 voturi)    
   Sau poate ar trebui să desființăm STS ... (Duminică, 28 iulie 2019, 19:37)

   BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   și să cerem ca atribuțiile acestuia să fie preluate de SRI ...
  • +4 (4 voturi)    
   nu (Duminică, 28 iulie 2019, 20:39)

   Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   Localizarea nu e posibila doar cu GPS, ci si cu wifi poate fi o solutie. Desigur, doar unde exista Wifi, in varful muntelui mai greu. Pentru localizare prin Wifi trebuie intradevar si semnal de date (sau conectarea la respectivul Wifi daca se poate si are internet).

   transmiterea AML nu necesita semnal de date (decat varianta REST pe HTTPS), se transmite ca un fel de SMS, doar ca binar in loc de ASCII.

   Asadar AML + GPS merge si fara internet.
   • -5 (5 voturi)    
    Care wi-fi, mă prostule ? (Duminică, 28 iulie 2019, 22:58)

    revelare [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

    Ai nevoie de comexiune la internet. Că o faci pe abonamemtulde date sau ao faci pe wi-fi e partea a doua. Dar azi unde ai wi-fi (gratis sau nu) , la care să fi fost deja o conectat anterior ca să te conectezi automata douaoară ? Ca să nu pierzi timp. Dar fie, te conectezi chiar atunci prima oară. UNDE ai acces liber la wi-fi ?
    • +1 (3 voturi)    
     uite ma desteptule (Luni, 29 iulie 2019, 6:46)

     Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui revelare

     in UK 34% din localizari s-au facut cu ajutorul Wifiului:

     https://crisisresponse.google/emergencylocationservice/how-it-works/
   • -2 (4 voturi)    
    Wi-fi la ce îți trebuie ? (Duminică, 28 iulie 2019, 22:59)

    revelare [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

    ????
    • +1 (3 voturi)    
     optional (Luni, 29 iulie 2019, 6:48)

     Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui revelare

     indoor de exemplu mai degraba foloseste wifi-ul opentru localizare.

     In UK 45% din localizari pentru 112 s-au facut cu GPS (si restul: Galileo, Baidu....) si 34% cu WiFi.

     https://crisisresponse.google/emergencylocationservice/how-it-works/
  • +2 (2 voturi)    
   Fără semnal GPS, niciun sistem menționat (Duminică, 28 iulie 2019, 23:04)

   revelare [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   nu face doi bani. Iar în clădiri semnalul GPS dispare rapid cum te depărtezi de fereastră....
 • +6 (10 voturi)    
  cu alte cuvinte (Duminică, 28 iulie 2019, 18:50)

  g01an [utilizator]

  este vina parlamentarilor care au avut "alte" prioritati (favorizarea infractorilor).

  si toate mizeriile pe care le-a aruncat tabara PSD-ista in directia STS este doar o tentativa de a subjuga institutia inainte de alegerile care urmeaza, ei avand sub control sistemele anti-frauda electorala.
 • +8 (10 voturi)    
  adica (Duminică, 28 iulie 2019, 18:53)

  dum_i [utilizator]

  adica psd-alde s-a opus. pentru ca sunt bande de infractori. criminali, bestii umane
  • +5 (5 voturi)    
   Adevăr grăiești. (Duminică, 28 iulie 2019, 19:42)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   Știam și noi dar memoria mai trebuie împrospătată.
  • +4 (4 voturi)    
   PieSDi, ALDE, UDMR s-au opus protocolului cu SRI (Duminică, 28 iulie 2019, 19:50)

   revelare [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   pt că puteau fi corupți ușor și exact localizați și interceptați, de ex cu tehnica de ascultare .
 • -8 (14 voturi)    
  Desteapta-te romane! (Duminică, 28 iulie 2019, 18:58)

  iscariot [utilizator]

  Oare daca s-ar face un sondaj, cati romani ar vota pentru varianta: Tot ceea ce s-a intamplat a fost intentionat pentru a lovi in PSD?
  Bruxelul cu serviciile, combinatii ceva?
  Oare combinatie ceva gen Colectiv?
  Clar este ca miroase a ceva!
  Asia intercepteaza si asculta ambiental de cand era mustaciosu DraCnea la pubertate si ne vand gogosi ca s-au dat locatii gresite ca atat s-a putut?
  1. Ori incearca sa dea in modificarea justitiei la genul ca nu au mai colaborat institutiile intre ele datorita modificarilor.
  2. Ori vor sa darame ultima baricada a PSD ca sa isi puna Varza de Bruxelles oamenii la butoane.
  3. Ori vor sa puna presiune serviciile prin acest scandal la fel cum au facut americanii cu turnurile gemene " inside job " ca sa implementeze ceva cu aprobarea populatiei, un AML sau ceva mai special ca ei?!
  Astia chiar sunt atat de dereglati sa ne creada pe toti prosti?
  Aici miroase a combinatie facuta de cei " speciali "....ne desteptam si noi odata din somnul ala de moarte????
  • +9 (11 voturi)    
   Iscarioate, magraoane, toți sunt de vină, nu PSD. (Duminică, 28 iulie 2019, 19:45)

   Raoke [utilizator] i-a raspuns lui iscariot

   Oculta Mondială, KGB-ul, Mossadul, toți sunt de vină, nu pesedeaua că a pus toți retarzii pe funcții ca să-și facă ei de cap.
 • +5 (7 voturi)    
  Nu mai bine lăsați pe alții? (Duminică, 28 iulie 2019, 19:02)

  Raoke [utilizator]

  Că voi ați arătat ce sunteți în stare. Poate alții vor realiza că este timpul ca treaba să se facă cu simț de răspundere, ca în alte țări civilizate, nu în bătaie de joc, ceea ce faceți voi de ani de zile.
 • +1 (3 voturi)    
  Avem sistem automat de localizare ! (Duminică, 28 iulie 2019, 19:12)

  revelare [utilizator]

  Există sistemul Apel 112. Diferența față de AML este că la Apel 112 îți dai consimțământul implicit de localizare de fiecare dată când folosești aplicația, la fel ca la Uber (dacă nu vrei, tastezi 112 de pe tastatura de telefon), iar la sistemul AML, ți se ia localizarea fără să te mai „întrebe” cand tastezi 112. (La Apel 112 „apeși” un buton și formează singur 112. Ambele sisteme pornesc automat GPS-ul. Dar au aceleași neajunsuri:
  1/ trebuie să ai telefon cu GPS
  2/ trebuie să ai semnal GPS
  3/ trebuie să ai semnal de date (internet).

  Procuratura/Poliția făcea localizări precise (care nu depindeau de semnalul GPS, Internet la telefonul ce apela) prin SRI, dar CCR a interzis sa ajute în dosare penale.
  • -5 (9 voturi)    
   Imediat dupa acea "interzicere" a intrarii (Duminică, 28 iulie 2019, 20:24)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui revelare

   SRI in dosarele penale, de fapt in dosarele de coruptie a politicienilor, DNA s-a luat aparatura de interceptare, unde e si de ce n-a fost folosita, e monopolul numai al DNA?
   • +1 (3 voturi)    
    Păi nu e monopolul DNA (Duminică, 28 iulie 2019, 23:08)

    revelare [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Dar SRI o folosește pt cauzele lor de contra spionaj. Protocoalele stipulau legal , că DNA are dreptul să ceară, și dacă se aprobă, să apeleze la serviciile astea tehnice ale SRI în cauze penale. Cu alte cuvinte se realiza și o concentrare a resurselor. Și a venit CCR a PieSDi și a zis , că e neconstituțional ca DNA să apeleze la serviciile DNA.
 • +5 (5 voturi)    
  Abuz si neglijenta in serviciu (Duminică, 28 iulie 2019, 19:42)

  bigbrother [utilizator]

  Art 297 si 298 + 309 Cod Penal. Daca s-ar vrea sa se faca dreptate, gusterii care au abuzat de pozitia lor nu si-au indeplinit sau au neglijat atributiile de serviciu ar trebui sa ia inchisoare + majorarea cu jumatate a limitelor legale.

  E trist ca pentru a ne da seama cat e mare este coruptia in tara asta e nevoie sa moara oameni. Legenda lui Manole parca se aplica la fiecare aspect al vietii in tara asta, fara sange nu exista schimbare. Si nu e normal, s-ar zice ca in secolul 21 in Europa n-ar trebui sa mai facem "jerfe" pentru a evolua ca natie.
 • +4 (6 voturi)    
  Trist (Duminică, 28 iulie 2019, 19:48)

  feisbuk [utilizator]

  Sunati la Uber. Va gasesc aia imediat. Chiar si inainte de 6 AM.
 • +6 (6 voturi)    
  Cum sa le implementeze? (Duminică, 28 iulie 2019, 19:54)

  fat.cat [utilizator]

  Daca sunt gratuite. Stati putin, ca tre’ sa schimbam legislatia, e complicat, trebuie aprobari preliminare, verificari, ramificari si adaugiri, conform specificului national, tre’ introdusi niste intermediari pe traseu, astfel incat sa rezulte un rahat nefunctional care costa vreo suta de milioane de euro si poate chiar mai mult, ca daca vrei sa fii in siguranta, trebuie sa scoti parale din buzunar, stupid people. Aha, si va dam noi ceva care merge numai pe telefoane cu net. Ma duc acasa s-o invat pe mama, la 85 de ani, sa bage latitudini si longitudini, sau macar sa ma asigur ca sunt destui ciobani la noi in sat, s-o gaseasca, in caz de ceva. Rusine, autoritati!
 • +1 (1 vot)    
  Mu trebuie nici net, nici GPS (Luni, 29 iulie 2019, 1:32)

  ta_tzeapa [utilizator]

  Orice telefon mobil daca poate suna la 112 insemna a e conectat la o antena de telefonie. Nu conteaza de la ce operator e. Apel la 112 e acceptat de toti operatorii indiferent unde esti tu abonat.
  Daca esti conectat la o antena, tel-ul tau spune antenei respective ce antene are el in zona si ce putere are transmisia pana la fiecare din ele. Locatiile antenelor sunt fixe/cunoscute (le puteti gasi pe net prin diferite APIuri). In functie de puterea raportata de tel pana la o antena, se poate aproxima dinstanta pana la antena respectiva. Chiar daca aproximatia are o marja de eroare de cativa Km, odata ce telefonul raporteaza puterea/distanta pana la antenele vecine, se poate face triangulare si se obtine o locatie mai precisa. Daca e intr-o zona populata (unde sunt cel putin antene) ai sanse sa gaseshti orice telefon cu o aproximare de cativa metri. Poate fi ultimul shtift de telefon, nu-i trebuie intrernet sau altceva fancy. Daca mai are telefonul si GPS, sunt alte metode si mai precise, dar vorbind doar de worst case scenarion, se poate aproxima in cateva secunde unde este cineva.

  Vreti mai mult de atat? Sunt servicii online (nedisponibile publicului bineinteles) unde poti afla pe baza numarului de telefon unde se afla o persoana WORLDWIDE. Bine, aici precizia variaza si depinde de ce informatii pun la dispozitie operatorii de telefonie conectati la acel sistem, dar sa zicem ca pentru marea majoritate dintre noi de destul de precisa ca sa itzi pun laserul pe ceafa in maxim 5 minute. Worst case scenario aici, poti afla in ce orash, cartier e o anumita persoana. Exemplu, cauti numarul lui X-ulescu acolo si poti vedea ca el e pe plaja la Ibiza.
  Deci.... ce sa zic. De putut se poate sigur, si se poate mult mai mult decat va imaginati oricare dintre voi. De ce nu se foloseste practic pentru a salva vieti?
  Parerea mea e ca politistii nu au dat importanta. Cazul a fost in categoria "si altele" pana cand a fost mediatizat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by