Mă număr printre fericiții care au reușit miercuri, 31 iulie, să depună online declarația unică. A durat câteva minute și singura nemulțumire a fost că formularul pdf inteligent pe care a trebuit să-l completez avea cuvinte incomplete. Azi, Fiscul m-a informat că am primit noi documente în Spațiul Privat Virtual. Ei bine, ca să le vizualizez a fost o aventură pentru că site-ul ANAF are și astăzi erori continue de accesare.

Portalul ANAF are erori de accesareFoto: ANAF

Problemele de informatizare ale Fiscului sunt vechi de ani de zile, HotNews.ro le-a tot semnalat și nu par să se rezolve prea curând.

ANAF a avertizat miercuri, 31 iulie, că este ultima zi în care se mai pot depunde online declarațiile unice. Un prieten mi-a semnalat imediat că încearcă fără succes de două zile să se conecteze la Spațiul Privat Virtual (SPV) pentru a depune o altă declarație D230.

Click pentru a deschide

Pentru că sunt înregistrat în Spațiul Privat Virtual (SPV) și aveam de depus declarația unică, mi-am încercat și eu norocul.

Din fericire, a durat câteva minute, singurul aspect care m-a deranjat fiind că formularul PDF inteligent pe care a trebuit să-l completez avea cuvinte incomplete.

Click pentru a deschide

După ce am depus miercuri declarația unică, am fost informat pe e-mail că am primit un index de încărcare a declarației și că pentru a verifica recipisa să accesez adresa web: https://www.anaf.ro/StareD112/. Am verificat: am introdus indexul de încărcare, apoi CNP-ul, am putut deschide recipisa, am salvat-o pe calculator. The end. M-am bucurat că totul a durat circa 10-15 minute și nu a trebuit să stau la coadă la ghișeu.

Astăzi, 1 august, ANAF m-a informat pe e-mail că am primit noi documente în Spațiul Privat virtual. M-am temut să nu fi primit vreo altă decizie de impunere.

Nu. De data asta, eram informat că am primit mai multe documente în urma depunerii declarației unice. Am fost curios să intru în Spațiul Privat Virtual și să vizualizez aceste documente, dar ce a urmat a fost o aventură pe care v-o prezint pas cu pas.

  • Pasul 1: Mesajul de la ANAF primit pe e-mail:

Click pentru a deschide

"Ati primit urmatoarele documente in spatiul virtual privat (SPV) de pe portalul ANAF:

- depunere declaratie unica pentru CIF YYYYYYYYYYYYY pentru anul 2019 si luna 12

- recipisa pentru CIF YYYYYYYYYYYYY, tip D212, numar_inregistrare INTERNT-(...)-2019/31-07-2019, perioada raportare 12.2019

*Pentru CNP-uri se trec 13 de Y deoarece aceasta informatie nu poate fi transmisa prin mail nesecurizat

Va rugam sa intrati in SPV prin portalul ANAF www.anaf.ro si sa descarcati / vizualizati documentele in format PDF din sectiunea Mesaje", se arată în mesajul ANAF.

  • Pasul 2. Am încercat să intru pe pagina de internet a ANAF, dar aceasta s-a încărcat parțial, de nici nu știi cum să ajungi la Spațiul Privat Virtual.

Click pentru a deschide

Am solicitat unor prieteni să acceseze site-ul ANAF: unii au reușit să-l acceseze, alții nu.

  • Pasul 3. Pentru că sunt înregistrat și lucrez cu SPV, am tastat apoi direct adresa web a Spațiului Privat Virtual - https://pfinternet.anaf.ro

Mesajul a fost că "sesiunea nu a putut fi stabilită" și mi se recomandă ca pentru asistență tehnică să completez un formular de contact, către care sunt direcționat.

Click pentru a deschide

  • Pasul 4. Dau click să completez formularul de contact și Fiscul mă anunță că 'portalul ANAF generează erori de accesare, deoarece resursele TIC disponibile sunt suprasolicitate'.

Click pentru a deschide

În același mesaj, Fiscul pune la dispoziție alte interfețe web pentru accesarea anumitor servicii. Pentru a verifica starea depunerii declarațiilor unice ai la dispoziție adresa: https://www.anaf.ro/StareD112/

  • Pasul 5. În noua interfață ți se cere să introduci indexul de încărcare (pe care dacă ai depus declarația unică l-ai primit pe e-mail) și CNP-ul. Dacă faci toate acestea, reușești să verifici recipisa.

Click pentru a deschide

Cu alte cuvinte am reușit să verific unul dintre cele două documente pe care le-am primit astăzi în Spațiul Privat Virtual. Dacă ar fi fost o decizie de impunere, nu aș fi putut verifica acest document pentru că Spațiul Privat Virtual are în prezent probleme de funcționare.