Arafat, despre identificarea proprietarilor prepay când sună la 112: Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? Nu asta este problema, îi răspunde societatea civilă

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 23 august 2019, 12:06 Economie | Telecom


Raed Arafat
Foto: AGERPRES
Datele proprietarilor prepay vor fi accesate când aceștia sună la 112, o măsură care poate salva vieți, a susținut Raed Arafat, șeful Departamentului de Urgență la dezbaterea privind proiectul de Ordonanță de Urgență care modifică sistemul 112. Dacă punem numere de înmatriculare pe mașini înseamnă că încălcăm viața privată? s-a întrebat acesta. Nu plata cartelelor prepay cu buletinul este problema, ci măsura disproporționată de a pedepsi apelarea abuzivă prin colectarea masivă de date și lipsa garanțiilor de securitate a acestor date, i-a replicat societatea civilă.

 • "Identificarea apelantului ne ajută să salvăm persoana respectivă. De exemplu: o persoană sună la 112 - și s-a întâmplat în alte țări - și până să-și dea datele își pierde cunoștința. Este singur acasă. Nu știm al cui este telefonul, nu știm unde este înregistrat. Nu știm nimic. Pentru noi - mai sunăm o dată, de două ori - s-a terminat. Și persoana poate fi găsită după 2-3 zile chiar decedată în casă. Dacă știm al cui este telefonul, putem să luăm măsuri chiar dacă persoana nu e la adresa respectivă. Putem găsi oameni care o cunosc, care să ne spună unde merge de obicei, ca să o găsim, dacă noi considerăm că viața ei este în pericol. Un telefon neidentificabil nu ne permite acest lucru.
 • Ordonanța prevede că aceste date se dau doar când se apelează la 112. Persoana care apelează 112 dacă are interesul să-și păstreze anonimatul înseamnă că ceva nu este în ordine, pentru că dai telefon la 112 fie că vrei să fii salvat, fie că vrei să fie salvată o persoană de lângă tine. Care este motivul pentru care când dai telefon la 112 nu vrei să se știe cine ești? Astea sunt întrebările pe care ni le punem logic.
 • Proprietarul mașinii circulă cu un număr de înmatriculare, care este ca și numărul de telefon, iar datele persoanei respective se accesează de Poliție numai în anumite momente. Pe același principiu, și datele proprietarului telefonului se vor accesa când persoana a sunat la 112. Asta este ceea ce prevede actul normativ. Nu am prevăzut alte situații și momente", a precizat joi, Raed Arafat, șeful Departamentului de Urgență, la dezbaterea privind obligativitatea identificării proprietarilor prepay când sună la 112.

Lipsa de identificare a proprietarilor de cartele prepay, a susținut Arafat, le permite unora să se joace cu 112: apeluri greșite, false, repetate.

 • "Am folosit un exemplu care este chiar într-un raport al colegilor de la STS al unei persoane care a apelat 112 de 21.000 de ori într-un an. Și am făcut un calcul că dacă numai 10 secunde ar fi stat un operator STS cu persoana respectivă care a apelat 112 de 21.000 de ori fără să știm cine este, STS ar fi consumat aproape o săptămâna de lucru pentru o persoană.
 • Asta înseamnă că această persoană (n.a operatorul 112) este sustrasă de la activitatea ei obișnuită și trebuie să se ocupe de astfel de apeluri pentru că nu se pot lua măsuri și pentru că persoanele respective repetă, repetă și sună și abuzează de un serviciu. Asta este un aspect. Nu sunt toate apelurile așa, dar este un fapt. Clar dacă omul știe că este identificabil ca și proprietar de terminal de telefonie mobilă nu ar mai face acest lucru și chiar dacă ar vrea să facă intenționat acest lucru asta va fi făcut de un număr foarte mic de oameni.
 • Dar noi vrem să reducem majoritatea acestor apeluri ca să eliberăm personalul și să se poată ocupa de apelurile reale. Alta soluție este să angajăm personal cât trebuie ca să răspundă la toate telefoanele și să plătim în plus bani.", a spus Raed Arafat.

Acesta a explicat ce se întâmplă în centrul STS când se sună la 112.

 • "Când suni la 112 intri pe o listă de așteptare, dacă nu sunt operatori liberi, și dacă operatorul 112 este ocupat cu cineva care sună, nu știm cine este, nu putem să luăm măsuri împotriva lui și el tot sună, sună sună, alții așteaptă când ei trebuie să anunțe poate că e o persoană inconștientă, un accident rutier, un incendiu sau altă problemă care trebuie să intre în atenția 112 imediat. Nu există nicio metodă prin care să se dea o prioritate acestor persoane față de persoana care sună numai într-un mod în care doar se joacă cu telefonul sau dintr-un motiv au altul sună și dă o alarmă falsă.", a spus acesta.

Motivele identificării prepay: Să-l prindem pe cel care ne minte și să putem să eliminăm momentele care îi pot ucide pe alții, pentru că unii își bat joc de numărul 112


Arafat a mai precizat că a fost analizată și situația din alte țări în care cartelele prepay se dau doar cu buletinul.

 • "Sunt 22 de țări la nivelul UE, și pe plan mondial 150 de state, în care cartela trebuie să fie identificată și asta înseamnă că suntem printre puținele țări care nu are acest lucru. În alte țări, identificarea are multe motive și este mult mai largă. Noi am legat-o doar de aspectul apelării sistemului 112 și identificării apelantului ca să putem să-l prindem pe cel care ne minte și să putem să eliminăm anumite momente care îi pot ucide pe alții, pentru că unii își bat joc de numărul 112. Deci ăsta este motivul pentru care s-a decis în cadrul Comisiei ca această măsura să fie inclusă în raportul nostru și pe care o susținem pentru că suntem convinși că e o măsură corectă.
 • Despre constituționalitate vor vorbi juriștii, care se pricep mai bine decât mine, dar dacă 22 de țări din UE au aceste măsuri și ele sunt constituționale, Franta și Germania fiind printre ele, cu siguranță s-ar gasi o soluție constituțională și în România, astfel încât să nu fie o încălcare a Constituției, ci o măsură în sprijinul populației", a mai spus Arafat.

Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM: Prin înregistrarea carteleor prepay intrăm de fapt în normalitate

Prezent la eveniment, Eduard Lovin, vicepreședintele autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), a ținut să asigure că proiectul de Ordonanță de Urgență nu ar încălca prevederile din Constituție cu privire la dreptul la viață privată și libertatea de exprimare.

 • "Înregistrarea cartelelor preplătite este văzută de majoritatea dintre dumneavoastră ca o situație excepțională. De fapt prin această măsură intrăm în normalitate. Situația excepțională se află acum în prezent. Peste 150 de țări la nivel mondial au adoptat în legislație această obligativitate, dintre care 22 de țări în Europa.
 • Am văzut că au fost exprimate și îngrijorări privind drepturile fundamentale ale omului sau aspecte de constituționlitate. Vreau să vă asigur că toate articolele din această propunere legislativă au fost scrise de către juriști și specialiști tehnici având în vedere în detaliu toate observațiile Curții Constituționale de la precedentele inițiative care atingeau și aceste aspecte. Mai mult, cred că suntem cu toții de acord, că în țări ca Franța, Germania, Italia, Spania, Belgia, Austria, Elveția, Grecia etc. chiar se respectă drepturile omului și chiar sunt model de preluat pentru toți.", a spus acesta.

Oficialul ANCOM a dat detalii și legate de partea care vizează colectarea datelor utilizatorilor prepay.


 • "Aș mai face o precizare referitor la discuțiile și consultările pe care le-am avut cu industria, cu toți cei patru operatori mobili din România. S-au agreat formele articolelor în fond și în detaliu și singurele discuții suplimentare au fost în privința termenelor maximale de implementare completă a obligațiilor. De ce spun completă? Pentru că majoritatea operatorilor mobili au avut de-a lungul timpului campanii de marketing în care dădeau bonusuri de X euro pe cartelele preplătite dacă utilizatorii își dădeau voluntar datele personale. Astfel, în momentul de față, majoritatea operatorilor mobili au deja un volum destul de mare de date personale cu cei care dețin cartele preplătite.
 • Am stabilit că încă de la momentul intrării în vigoare a acestei inițiative legislative vor putea pune la dispoziția operatorului 112 (n.a STS) aceste date colectate deja prin campanii de marketing, urmând ca ulterior până la datele pentru intrarea în legalitate și cu restul milioanelor de utilizatori care nu au numele asociat numărului de telefon cumpărat să se respecte termenul agreat și precizat în legislație.
 • Termenele sunt 1 ianuarie 2020 pentru pregătirea modalităților de colectare a datelor și începerea vânzării cartelelor numai cu preluarea datelor personale, urmând ca termenul al doilea, mijlocul anului viitor, să fie suficient de generos pentru a putea înregistra toate cartelele preplătite aflateîn uz acum și pentru care nu este asociat un nume și o adresă.", a spus Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.

Georgiana Gheorghe, expert APADOR-CH: Societatea civilă nu este împotriva ideii în sine a plății cartelelor SIM cu buletinul. Altceva a spus Curtea Constituțională

La dezbatere au fost prezenți și reprezentanți ai societății civile. Amintim că mai multe ONG-uri au cerut Avocatului Poporului să apere drepturile și libertățile cetățenilor.
 • "Nouă ni s-a părut, cel puțin varianta de proiect de OUG citită, că nu a luat deloc în considerare deciziile CCR anterioare și nu a luat în considerare un principiu fundamental din Constituție și anume că nu poți reglementa prin OUG tot ceea ce afectează drepturi fundamentale și libertăți. Aceasta OUG afecteaza destul de mult drepturile și libertăți fundamentale.
 • Societatea civilă nu este împotriva ideii în sine a plății cartelelor SIM cu buletinul. Nu asta a declarat Curtea Constituțională ca fiind neconstituțional. CCR a spus că această măsură este disproporționată și în al doilea rând că nu oferă suficiente garanții ca drepturile fundamentale sunt respectate.
 • Vorbim în principal despre două drepturi fundamentale: 1. dreptul la viața privată - și prelucrarea datelor cu caracater personal este un aspect fundamental al dreptului la viață privată - și 2. dreptul la libera exprimare - pentru că dacă eu vreau să mă exprim anonim de pe telefonul plătit cu cartele proprie trebuie să pot să o fac.
 • S-a menționat ca toată lumea își dă datele când sună la 112, ceea ce este minunatși încurajăm ca oamenii să facă acest lucru, dar una este ca omul să își dea voluntar datele personale și alta este se instituie prin Ordonanță de Urgență ca eu și alte persoane să facă acest lucru pentru că se încalcă un alt principiu din Constituție și anume prezumția de nevinovăție. Prin această OUG se instituie prezumția de vinovăție, adică se prezumă că voi suna abuziv la 112 și astfel trebuie să-mi dau datele personale ca să cumpăr o cartelă prepay.
 • Deci, ceea ce nu se respectă (n.a în acest proiect de OUG), și CCR a spus că este neconstituțional ar fi:
  - măsură disproporționată și aici mă refer la încercarea de a preveni apelurile abuzive - care sunt o contravenție - prin colectarea masivă de date personale
  - interferența în viața privată prin această prezumție de vinovăție.
  - garanțiile privind colectara, stocarea și prelucrarea de date personale nu există în acest proiect de OUG și o simplă prevedere generală că se vor respecta date cu carcter personal nu este suficientă, lucru pe care l-a mai spus Curtea Constituțională.
 • Trebuie să fim specifici în a preciza în concret care sunt acele garanții că datele mele vor fi stocate, prelucrate în așa fel încât să nu conducă la abuzuri și în condiții de maximă confidențialitate pentru că ceea ce se va crea prin această OUG este situația în care toți vânzătorii de cartele prepay vor colecta date personale și nu știm ce se va întâmpla cu ele și cum vor fi folosite. Trebuie reglementat prin lege o situație în care dealeri autorizați și anumite persoane pot colecta aceste date.
 • S-a menționat că există la nivel european o serie de state care deja au introdus această obligativitate și este adevărat, însă eu aș vrea să știu dincolo de numărul țărilor care au introdus această măsură și modul și garanțiile oferite cetățenilor în privința datelor lor personale.
 • Mai e o problemă legată de apelul la 112. Există state europene unde poți suna la 112 și fără cartelă. Știți că pe telefonul nostru atunci când nu avem o cartelă în telefon totuși zice acolo - emergency call 112. Deci teoretic înțeleg că din punct de vedere tehnic se poate și aș vrea să înțeleg de ce la nivelul României acest lucru nu este posibil.", a spus Georgiana Gheorghe, expert APADOR-CH.

Problemelor ridicate de expertul APADOR-CH i-au răspuns oficialii ANCOM și ai STS.

 • "Controlul unui act normativ se face de către Ministerul Justiției și alte autorităși abilitate, dar noi ca entități care am propus acest act normativ sub forma de Ordonanță de Urgență (OUG) am plecat de la câteva principii foarte clare. Caracterul extraordinar și de urgență al acestui act normativ este indiscutabil: viața este un lucru extraordinar și la fel și salvarea de vieți omenești.
 • Ne-am uitat foarte atent pe precedentele decizii ale CCR, dar și pe precedentele acte normative care au fost atacate la Curtea Constituțională și pe motivele pentru care CCR le-a declarat în integralitate ca fiind neconstituționale.
 • Este o diferență fundamentală între acele proiecte și acesta. Toate acele proiecte aveau un alt scop, un nivel de 'intruziune' în privința datelor cu caracter personal. Nu uitați că era vorba de colectarea datelor la toate punctele Wi-Fi publice, că se permitea reținerea datelor de trafic. Acest proiect nu își dorește acest lucru. Se referă strict exclusiv înregistrarea cartelelor prepay și la posibilitatea ca exclusiv sistemul 112 să aibă acces la date.", a declarat Marius Săceanu, directorul juridic din ANCOM.

Completări au fost aduse și de Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM:

 • "Cu privire la temerea legată de tipul actului normativ, aș vrea să dau câteva exemple. În Germania si Belgia s-a dat prin act al Guvernului similar cu Hotărârile de Guvern de la din România. Noi am propus aceste măsuri la nivel prin Ordonanță de Urgență, care va deveni ulterior lege în Parlamentul României, deci mai înalt nivel de act normativ.
 • În privința observațiilor anterioare făcute de Curtea Constituțională, toate se îndreptau în special spre problemele legate de reținerea datelor privind accesul la internet, wi-fi-uri publice din parcuri, școli, spitale etc. plus niște obligații suplimentare care erau excesive dpdv al CCR la momentul respectiv, plus niște obiecții privind acele garanții în privința prelucrării datelor cu caracter personal, stocarea și toate elementele ce țin de noua legislație GDPR.
 • Acele observații ale CCR s-au făcut cu câțiva ani în urmă și majoritatea elementelor ce țin de temerile dvoastră privind reținerea datelor au fost rezolvate în legislația specifică care a intrat în vigoare cu aproximativ 1 an. Legea privind protecția datelor a apărut ulterior observațiilor facute de Curtea Constituțională și acolo sunt prevăzute toate garanțiile privind stocarea, prelucrarea, ștergerea datelor după ce acestea sunt introduse într-o bază de date și comunicată în situații de urgență.
 • Nu este uzual ca tehnică legislativă să iei cu copy paste paragrafe întregi dintr-o altă lege și să o dublezi într-o lege tehnică privind 112 sau cartelele preplătite.", a precizat vicepreședintele ANCOM.

Ionel Sorin Bălan, STS: În România nu se poate suna la 112 fără cartelă SIM

Legat de aspectul că în unele țări UE există posibilitatea de a suna la 112 și fără SIM (cartelă sau abonament), a oferit explicații reprezentantul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).

 • "Conform art 70 alin 1 si 2 din OUG 111/2011 privind comunicațiile electronice, pentru ca un apel de urgență să fie preluat de un operator de telefonie mobilă, care are acoperire în zona de unde se inițiază apelul, apelantul trebuie sa aibă calitatea de utilizator final al unui serviciu de comunicații, aceasta condiție fiind îndeplinită doar dacă în telefon există un SIM valid indiferent dacă este o cartelă prepay sau un abonament.
 • În ceea ce privește recomandările Institutului European pentru Standardizare în comunicații, se găsește stipulat că fiecare stat stabilește prin norme interne posibilitatea apelării numărului de urgență 112 cu SIM sau fără cartelă. Propunerea noastră este însă clară, având în vedere faptul că intenționăm să identificăm utilizatorii prepay. Dacă vom ajunge și în situația să putem apela de pe orice telefon fără să avem posibilitatea identificării apelantului, situația va fi cu mult alta decât în prezent, adică spre un scop diferit stabilit de propunerile de față.", a declarat generalul Ionel Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS.

Pentru detalii legate de obiecțiile ridicate de societatea civilă citește și: Modificările de urgență la sistemul 112, în dezbatere publică: Mai multe ONG-uri cer Avocatului Poporului să apere drepturile și libertățile cetățenilor


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9935 vizualizari

 • -8 (32 voturi)    
  .... (Vineri, 23 august 2019, 12:24)

  tirolez [utilizator]

  Adica dnii ONG-isti nu au niciun argument solid, doar baloane de sapun.
  • +2 (28 voturi)    
   nu chiar (Vineri, 23 august 2019, 12:29)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Cei care abereaza grav sunt bugetarii, in special la faza cu apel 112 fara cartela. Desteptii nu-si pun problema ca sunt zone acoperite doar de un operator de telefonie, in special cele izolate, apropo si de alpinisti, caz in care poti avea telefon incarcat, retea pe telekom si nu poti suna pentru ca ai abonament orange. Foooarte inteligent, romanian style.
   • -3 (17 voturi)    
    care e lgica? (Vineri, 23 august 2019, 13:25)

    CIP03 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    si te incurca daca iti cumperi SIM cu buletinul? care e lgica ta?
    • +5 (11 voturi)    
     tocmai (Vineri, 23 august 2019, 14:32)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui CIP03

     Te-ai uitat la ce am raspuns eu sau doar iti dai cu presupusul ca sa spui si tu ceva? Era vorba de o tema ridicata de oengisti si tirolez a spus ca aia au servit numai baloane de sapun. Mai desenez sau e suficient?
   • +12 (12 voturi)    
    muta atentia pe prepaid si uitam de incompetenta (Vineri, 23 august 2019, 13:27)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    organizarii si a angajatilor 112.
    Pe care ii deranjeaza lumea cu urgentele lor.
   • -11 (13 voturi)    
    n-ai inteles nimic (Vineri, 23 august 2019, 14:27)

    Tovarasu' Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

    daca ai retea telekom si abonament orange, poti suna la 112
    in zonele fara acoperire pt reteaua ta poti suna la 112 daca alte retele au acoperire.
    nu poti suna daca scoti sim-ul din telefon.
    • +13 (13 voturi)    
     Gresit. (Vineri, 23 august 2019, 15:30)

     Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     La 112 teoretic poti suna fara sim cat timp exista acoperire la una din Retele.
     Cum poti sa spui prostia asta? : ,,nu poti suna daca scoti sim-ul din telefon".
    • +7 (9 voturi)    
     Emergency call only (Vineri, 23 august 2019, 15:42)

     ZVrk [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     Scoate sim-ul din telefon si ... surpriza, poti sa suni la 112 - iti scrie si pe display, nu trebuie sa-i deranjezi.
     Idioti care sa sune de 21000 de ori se vor mai gasi, asta e o problema greu de rezolvat. Miza nu e sa scapi de ei si nici ca datele apelantului se transmil la 112.
     Miza sunt datele ... in permanenta la dispozitia "serviciilor". Am pus ghilimele pentru ca serviciile oricum au acces la toate datele, ca deh, problema de "securitate nationala" ... dar cu lista disponibila se pot dezvolta si afaceri "pe persoana fizica", un mic santaj, o mica raketare ... idei sunt si bajetii au timp si minte odihnita ... sa-si umple cu ceva timpul petrecut la serviciu. Si conturili.
    • +6 (6 voturi)    
     mai premiere (Vineri, 23 august 2019, 15:51)

     Point [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasu' Spirala

     si alti ministrii de pe aici,voi papati tot ce va dau incompetentii astia?
 • +21 (27 voturi)    
  Gresit! (Vineri, 23 august 2019, 12:45)

  tontu [utilizator]

  Raed fratele meu cel mai important lucru e sa localizezi rapid apelul indiferent de cine-l efectueaza. Infractorii vor avea cartele cumparate pe numele unor sarantoci care pentru cativa lei le vor imprumuta buletinul
  • +20 (22 voturi)    
   Arafat o face pe deșteptul. (Vineri, 23 august 2019, 13:27)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui tontu

   Vrea să distragă atenția de la problemă,că 112 nu-i capabil să intervină,să ajute niște victime.De ce nu explică Arafat de ce nu intervine în cazul Caracal nici după o lună de zile.Alexandra a cerut ajutorul la 112,nu este declarată moartă.Nu este obligat 112 să o caute până o găsește?De ce nu o face?Despre cartele pre pay doar cu buletinul,nu are dreptate Arafat și susține o prostie.Dacă am buletin de Suceava și sun la 112 din Constanța solicitând ajutor,ce face 112?Se duce la adresa de la Suceava?Poate nu-i nimeni acolo.Suntem în vacanță.Eu văd din intervenția lui Arafat și încăpățânarea lui,că nu-i capabil să conducă 112 și nu acceptă sugestii de îmbunătățire.Arafat nu știe,nu poate și nu lasă nici pe altul să rezolve problema.Toate astea pentru-că i se permite.De guvern.Un guvern care nu-i pasă de români,ci de fudulia unui șef.
   • +12 (12 voturi)    
    O viclenie (Vineri, 23 august 2019, 13:47)

    Silvius88 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Arafat vine cu solutii aparent salvatoare si vorbeste ca sa isi faca campanie de mentinere in functie. Arafat este deosebit de viclean. Cartela doar cu buletinul ar fi rezolvarea? Minte nu este nici o rezolvare. Exista multiple metode de a cumpara cartele cu buletinul unor persoane vulnerabile,batrani senili,buletine furate, etc etc etc. Efectul va fi ca pistele cu buletinul vor cauta pe unul ce doarme in boschet. Sau vor genera erori judiciare de genul lasi buletinul la poarta unui minister,la un notar sau alte cazuri unde cineva isi ia niste cartele si apoi da socoteala pentru niste porcari si incep erorile judiciare cu militieni imbecili.
   • +8 (10 voturi)    
    Nu putea sa vina cu un argument mai cretin (Vineri, 23 august 2019, 14:35)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Daca telefonul este fix da, are importanta adresa; dar vorbim despre telefon MOBIL
    MOBIL
    adica nu este fix,
    nu este legat de adresa.
 • +5 (35 voturi)    
  viata privata bullshit (Vineri, 23 august 2019, 12:45)

  Stefan534324 [utilizator]

  exista o discriminare din punct de vedere al drepturilor la viata privata intre posesorii de abonament si cei de cartela.
  Ne dam toate datele pe tot internetul, la Google, la Facebook, la contractele de gaze, apa, electricitate, suntem filmati la tot pasul de camerele de supraveghere, etc, dar brusc la cartele prepay am devenit habotnicii vietii private.
  Nu exista niciun motiv pentru a fi anonim pe cartela in afara de sfera infractionala.
  In tarile vestice pe care le dam mereu ca exemplu, cartelele prepay se cumpara numai cu buletinul.
  • +8 (12 voturi)    
   cu cat statul stie mai putin, cu atat mai bine (Vineri, 23 august 2019, 13:43)

   carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   De obicei, cand statul colecteaza masiv datele personale ale cetatenilor, o face din cu totul alte motive decat binele general. Uitati-va la ce s-a ajuns in China, paridul stie totul despre cetatean, inclusiv ce prieteni ai. Si nu numai ca stie, dar ia masuri dure de intimidare daca ai legaturi cu dizidentii.

   Google si Facebook chiar au fost sanctionate pentru modul abuziv in care se folosesc datele utilizatorilor. Nu e cazul ca guvernul sa ia exemplu de la megacorporatii.
   Iar cand semnezi un contract, este necesar sa-ti dai datele daca vrei ca actul sa fie valabil din punct de vedere juridic.

   Vazarea cartelelor doar cu buletinul nu este necesara. Consider ca STS are destule metode sa localizeze apelantul, asta daca vrea cu adevarat.
  • -4 (8 voturi)    
   Da! (Vineri, 23 august 2019, 14:00)

   oopsie_daisy [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Exact, domnul meu, m-a uns la suflet comentariul asta.
   Cei de la APADOR sint cei care ne-au bagoslovit cu cu raportarile privind drepturile detinutilor din puscarii. De la ei ni se trag si pedepsele de la CEDO pe subiectul asta, si recursurile comensatorii, samd. Tot de la rapoartele lor si-au tras spuza pe turta lor PSDistii cu cu OUGurile pentru eliberarea detinutilor

   Nu stiu cum sa spun, inteleg ca APADOR lupta pentru drepturile omului, dar de la un punct incolo, imi pare ca ei cad in extrema "unde dai si unde crapa".

   Parca ar trebui totusi facuta analita costului de oportunitate intre drepturile puscariasilor de a nu sta inghesuiti in puscarii si cele ale raufacatorilor la a-si lua telefoane prepay in mod anonim versus dreptul general al societatii la securitatea fizica si psihica data de gindul ca infractorii stau in puscarie, si ca telefoanele pot fi identificate si localizate in caz de pericol.
  • +5 (7 voturi)    
   iti repet? (Vineri, 23 august 2019, 14:08)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

   Pe contracte dai datele fie pentru ca exista o conexiune fizica (daca ai contor in poarta stie unde esti), dar mai ales ca sa stie pe cine trage la raspundere pentru cheltuieli. Mai intai cheltuiesti, apoi platesti. Daca nu platesti, la gaz vine si iti taie gazul. La telefonie, iti vinde creanta la EOS.
 • -7 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 august 2019, 12:47)

  [anonim]

 • +1 (27 voturi)    
  Vanzarea cartelelor pre-pay cu buletinul (Vineri, 23 august 2019, 12:50)

  neculel [utilizator]

  este o masura absolut necesara. Singurul lucru care trebuie reglementat este punctul de vanzare al cartelei. Vanzarea la diverse chioscuri nu permite stocarea datelor si pastrarea acestora in siguranta. Vanzarea trebuie sa aiba loc in punctele de vanzare ale operatorilor de telefonie mobila.
  • +8 (18 voturi)    
   Nu este adevarat (Vineri, 23 august 2019, 13:04)

   Casargoz [utilizator] i-a raspuns lui neculel

   In Israel cartelele se vand fara buletin si la chioscuri. Exista cartele moldovenesti, sarbesti, cehesti, portugheze care pot fi achizitionate la liber daca ai intentii malefice.
   Poti cumpara online pentru europa cartele sim fara buletin https://www.simoptions.com/cart/

   este doar lenea administratiei care nu poate din motive de puturosenie sa gandeasca si sa propune ceva mai bun.
   • -1 (19 voturi)    
    in Israel femeile merg inarmate pe strada (Vineri, 23 august 2019, 13:16)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

    si mor oamenii in atentate... noi tindem spre UE, nu spre middle east. Chiar nu e relevant exemplul
    • 0 (4 voturi)    
     De parcă în UE nu se moare în atentate ... (Vineri, 23 august 2019, 17:28)

     BleahBleah [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

     Doar că membrii UE tind să fie mai oi decât israelienii și își trimit femeile pe stradă neînarmate ... Pentru a fi victime sigure ...
  • +4 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 august 2019, 13:11)

   [anonim] i-a raspuns lui neculel

  • +8 (8 voturi)    
   iar incarcarea? (Vineri, 23 august 2019, 14:12)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui neculel

   Unii incarca pe net, dar altii incarca tot cu cash.
   Daca pierzi un SIM de care nu-ti pasa o sa-ti cumperi altul, eventual prinzi o oferta mai buna. Intre timp, un tip rau-intentionat il gaseste si il foloseste. Apoi vin mascatii peste tine in miezul noptii.
   • 0 (2 voturi)    
    e valabil si pt abonament (Vineri, 23 august 2019, 18:30)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    la fel poti pierde simul, ce spui tu nu e un argument impotriva, ci pentru...
 • +15 (19 voturi)    
  O contramasura (Vineri, 23 august 2019, 13:07)

  Casargoz [utilizator]

  Pai daca tot facem acest as urias, sa ducem masura pana la capat, si sa facem ceva ce administratia refuza din 2002.
  Daca tot ne asiguram ca numarul de telefon nu poate fi accesat decat cu buletinul atunci conform regulamentelor europene orice cetateea se va putea autentifica cu telefonul in sistemele administratiei romanesti.
  Daca tot este sa ne dam datele, de ce sa nu aiba si cetateanul beneficii de pe urma acestui lucru.
  In momentul in care se va aproba, cei care initiaza acest lucru trebuie sa stie ca nu vor avea nici un motiv pentru respinge autentificarea online cu telefonul.
  • +5 (7 voturi)    
   Bravo. (Vineri, 23 august 2019, 13:29)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Și nu am cuvinte.Nu glumesc.
 • -2 (16 voturi)    
  Corect (Vineri, 23 august 2019, 13:22)

  Coco_papagal [utilizator]

  doar infractorii ar fi „afectati“. Oricum toate site urile au nr tau de telefon iar in curand va deveni standard sa te loghezi cu telefonul.
 • -5 (9 voturi)    
  ... (Vineri, 23 august 2019, 13:39)

  a.nonim [utilizator]

  Majoritarea argumentelor ONG-urilor sunt puerile
  - CCR nu a spus ca ar fi neconstitutionala masura, ci ca nu se poate face prin OUG. Si oricum de la acest CCR nu avem asteptari prea mari, stim bine ca nu sunt profesionisti ci politicieni.
  - "dacă eu vreau să mă exprim anonim de pe telefonul plătit cu cartele proprie trebuie să pot să o fac" - este o prostie, in primul rand ca te poti exprima anonim si in continuare, doar operatorul de telefonie are datele, pentru ceilalti esti anonim. Iar dreptul la exprimarea anonima are niste limite, in relatia cu autoritatile nu poti fi anonim, acestea au dreptul de a te legitima daca situatia o cere.
  - "se încalcă ... prezumția de nevinovăție ... se prezumă că voi suna abuziv la 112" - o alta prostie, daca esti obligat sa ai o carte de identitate se prezuma ca vrei sa fii infractor? CI reprezinta dovada identitatii si esti obligat sa o detii, chiar daca trebuie sa o prezinti doar in anumite situatii.
  - "nu știm ce se va întâmpla cu datele și cum vor fi folosite" - UE are cea mai restrictiva legislatie in materie de date personale
  Singurul argument valid e cel cu apelul fara cartela.
 • +7 (9 voturi)    
  problema principala cu propunerea. (Vineri, 23 august 2019, 13:47)

  g01an [utilizator]

  evident, au evitat sa raspunda acuzatiei ca astfel de schimbari nu ar trebui efectuate prin OUG (asta ca OUG-urile ajung ulterior in parlament este demna de cascadorii rasului, asa numar de gimnastica 'telectuala mai rar).

  problema principala, dar nediscutata, legata de aceasta propunere este ca datele personale vor fi gestionate de entitati care nu sunt pregatite pentru a face asa ceva in mod corespunzator. singura alternativa pentru a diminua acest risc ar fi ca operatorii comerciali sa noteze doar nume + serie CI, fara sa preia o copie completa a actului de identitate ceea ce nu ar reduce riscul cumpararii cartelei cu date false. de asta mi se pare o masura iresponsabila,

  la fel ca toate celelalte care au dus ca CNP-ul si adresa cetatenilor sa ajunga la numeroase entitati private prin obligatii create de stat. situatie de care se poate abuza. seria buletinul ar trebui sa fie arhisuficient in toate cazurile cand autentificarea cu CI ar fi justificata (la banca, de exemplu) si doar institutiile statului ar trebui sa lucreze cu CNP-ul/adresa personala a cuiva. daca seria la buletin este folosita abuziv, iti schimbi actul si scapi de riscuri. daca CNP-ul iti este folosit fraudulos ce mai faci?
 • -7 (9 voturi)    
  aiureli (Vineri, 23 august 2019, 13:51)

  codrean [utilizator]

  Daca esti cinstit cu ce te deranjeaza ? Falsele apeluiri la 112 pun in pericol viata oamenilor, trebuie sanctionate cu asprime !
  "Libertatea mea nu se sfarseste cand incalc libertatea celuilallt "! Libertatea de a trai, de a fi salvat !!!
 • -7 (9 voturi)    
  Comanda online (Vineri, 23 august 2019, 14:00)

  florinos [utilizator]

  Cand comanzi online un Frigider sau un telefon sa il primesti acasa iti dai toate datele personale, nume, CNP, adresa, telefon, date la care acces si firma de curierat, indiferent cine este asta, la fel companiile de utilitati Gaz, Lumina, Cablu si Internet, toate au deja informatiile tale asa ca treaba cu Privacy chiar pică.

  Se impotrivesc doar fanaticii religiosi si CpF-istii care refuza sa foloseasca cardul pentru ca are Chip si invers se citește Drac.
 • -6 (10 voturi)    
  Societatea civila sunt eu! (Vineri, 23 august 2019, 14:09)

  Alui [utilizator]

  Stirea asta e “fake news”, sunt de acord cu identificarea posesorilor de cartele sim!
  Nu exista nici un avantaj real la vanzarea cartelelor sim fara act de identitate!
  Daca se vrea oricine poate fi identificat oricum prin ascultarea telefonului, localizare, etc. Localizarea se poate face la ordinul metrilor. Doar ca toate astea costa putin mai mult decat o inregistrare intr-o baza de date, care deja exista si dureaza mai mult identificarea. Tineti minte ca in EU toate convorbirile sunt logate pentru 6 luni. Discutia e de prisos! Cu sau fara buletin, posesorul unui sim poate fi identificat!
 • +12 (14 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 23 august 2019, 14:45)

  [anonim]

 • +6 (8 voturi)    
  De cind tinjesc ei dupa asta! (Vineri, 23 august 2019, 15:17)

  n.dumiritu [utilizator]

  Li s-a ivit ocazia (nu chiar ideala, aia ar fi fost un atac terorist), ca sa puna seaua pe operatorii de telefonie si pe clientii lor. Invoca unii Germania si Franta, dar nu spun ca acolo a fost un consens general al societatii pentru micsorarea libertatilor si cresterea puterii institutiilor de siguranta in scopul combaterii unor fenomene antisociale: criminalitate, terorism etc. La noi se poate altfel: dupa o disfunctie a unor institutii, trebuie sa plateasca cetatenii prin reducerea libertatilor, fara vreo garantie ca asta ar duce la cresterea eficientei acelor institutii disfunctionale. "Nu va conformati destul, iar asta ne incurca", ne spun autoritatile noastre.

  Cum le pasa lor de un cetatean care isi piede cunostinta inainte de a se prezenta cu nume si prenume! Ai zice ca vietile noastre sint o comoara nepretuita pentru ei! Asta pina la a vedea ca milioane de vieti sint ignorate si abandonate in saracie si dezinteres al autoritatilor care pretind ca urmaresc scopuri nobile. Va repet: inegalitatea este de 7,2 la noi si de 4,3 in Polonia si 3,3 in Cehia. Asta se reflecta inclusiv in siguranta vietii, indiferent ca statul stie cu cine discuta. Sa ne bucuram: incepem sa contam pentru autoritati, ca numere de telefon in registre prin care sa aiba ei privilegiul sa ne caute.
 • +10 (10 voturi)    
  Să luăm pe rând problemele de logică (Vineri, 23 august 2019, 15:18)

  hsl [utilizator]

  1. Oricine poate apela 112, folosind telefonul - respectiv cartela sim - altei persoane; cartela sim se folosește într-un telefon... MOBIL.
  2. Legea sancționează apelarea abuzivă a serviciului 112; ce măsuri au fost luate după primele nu 10.000 de apeluri, nici după primele sute, după primele zeci? Ah, statului îi este lene să muncească, atunci să fie sănătos!
  3. Doar în România este valabilă Constituția României, celelalte 22 de țări având o altă Constituție.

  4. Multe legi declarate neconstituționale au fost scrise de „juriști”; mulți juriști nu-și merită titulatura (vezi cazul Nicolicea).

  5. Dacă viața determină urgența adoptării unor măsuri, atunci Parlamentul trebuie să fie convocat în ședință de urgență ca să dezbată actul normativ; sau salvarea de vieți este un lucru extraordinar doar atât timp cât nu se află în conflict cu vacanța parlamentară?!
 • +5 (7 voturi)    
  Arafat (Vineri, 23 august 2019, 15:22)

  _Un stelist_ [utilizator]

  Își pierde cunoștința... pe bune, domnule Arafat???
  Verificați ce se pierde când i se face rău apelantului, conștiența da, cunoștința e altceva.
 • +4 (4 voturi)    
  Daca cel care a sunat de 21.000 de ori nu a fost (Vineri, 23 august 2019, 15:37)

  Alui [utilizator]

  ... identificat inca, cineva e incompetent!
 • +3 (7 voturi)    
  Iar uitam scopul acestor modificari (Vineri, 23 august 2019, 16:19)

  bigbrother [utilizator]

  Acela de a identifica si localiza un apel de pe o cartela prepaid cand suna la 112. Asta inseamna (pentru cei care sunt impotriva):
  1. Daca suni la 112 o faci cu un interes. Fie ai nevoie de ajutor, fie suni la misto. In ambele cazuri, cei de acolo trebuie sa stie cine esti si cum te pot gasi. Descurajarea apelurilor false chiar ar trebui sa ne preocupe, pe bune, cine suna de 21.000 de ori si nu e pedepsit??
  2. Nimeni n-are treaba cu tine cand suni la alte numere, chiar daca ti-ai dat datele de pe buletin, CAT TIMP NU FACI MAGARII.
  3. Identificarea si localizarea apelantului poate fi folosita inclusiv pentru cazurile de politie (metoda accidentul, prietenul care are nevoie de ajutor etc). Nu rezolva total aceasta situatie dar macar politia are de unde sa inceapa o cautare. Da, se pot folosi nr luate pentru boschetari sau cu buletine false si asta duce la urmatorul punct:
  4. Cine vrea sa faca magarii cu apeluri false sau rauvoitoare gaseste o cale. Teroristii, ca sa iau exemplul cel mai extrem, folosesc Telegraf, o aplicatie de telefon criptata, pentru a-si transmite mesajele. Sunt zeci de aplicatii si moduri in care cineva poate pune la cale o rautate. Din nou, asta e alta poveste, important acum este apelul catre 112.
  5. Faza cu stocarea datelor: datele se stocheaza conform normelor in vigoare, la fel cum se face si in cazul abonamentelor. Exista GDPR, exista amenzi, exista legislatie.
  6. Faza cu apelul anonim: DE CE ai suna anonim la 112 in sensul ca nimeni de acolo sa nu stie unde si cine esti? Numarul asta este numar de URGENTA, cine suna acolo sa faca bine sa aiba cu adevarat o urgenta, altfel sa plateasca.
 • +3 (3 voturi)    
  Problema e ca Arahat are sange pe maini! (Vineri, 23 august 2019, 18:59)

  Alui [utilizator]

  Dupa cazul Apuseni nu exista nici o scuza pentru lipsa posibilitatii de a localiza exact apelantul, in cazul Caracal, victima! Tehnologia exista si era usor de pus in practica. Dar Arahat/PSD au preferat sa se bazeze pe SRI, pana le-a interzis asta CCR, lasandu-i descoperiti! Arahat ar trebui acuzat cel putin de neglijenta criminala, dar sigur are si alte chestii de care justitia ar putea fi interesata! Nici un om cinstit nu sta de vorba cu PSD-ul, daramite sa mai si lucreze pentru ei! Sper sa-l vad pe Arahat dupa gratii cat mai curand!
 • +2 (2 voturi)    
  Mesaj pentru manipulati! (Sâmbătă, 24 august 2019, 11:22)

  seeyoutoo [utilizator]

  In 2015 au incercat cu PrePay'ul dar CCR a declarat neconstitutional ceea ce vroiau sa faca, in acest moment se spune ca doar cand se va apela 112 se vor trimite datele de identificare dar este o minciuna, la momentul inregistrarii toate serviciile vor avea acces la informatii prin sistemul ( SII Analytics ) ( SRI ).
  Minciuna legata de 112 este ca acest serviciu poate fi apelat cu un mobil chiar daca nu are SIM, prin urmare nu ajuta cu nimic daca se inregistreaza cartelele.
  Miza este ca vor sa creeze o baza de date cu AMPRENTE VOCALE care sa identifice cel putin 98% dintre apelanti.
  In acest moment cartelele PrePay reprezinta o problema pentru servicii.
  In Mexic s-a incercat acelasi lucru dar au renuntat dupa ce lumea a inceput sa achizitioneze cartele inregistrate pe numele altora dand peste cap si mai rau serviciile....la fel o sa se intample si la noi.
  Cartele achizitionate pe numele altora sau cartele achizitionate din Olanda, Maria Britanie, Cypru, Rusia, inca sunt tari in care poti achizitiona cartele fara buletin, iar ROMINGul s-a ieftinit atat de mult incat pot fi folosite lejer si pe teritoriul nostru!
  O alta lege care a fost adoptata si incalca dreptul la viata privata este cea legata de cazarea intr-un hotel, au inceput sa ceara buletinul inclusiv insotitorilor, adica daca un om casatorit se duce cu o amanta la hotel devine santajabil, dar aici nu este prost cine cere, doar cine se conformeaza.
  Eu nu am acceptat asa ceva si nici nu voi accepta, in cazul hotelurilor le-am spus clar, nu vreti fara buletin, v-am salutat, gasesc in alta parte, in secunda urmatoare se poate si fara, repet... idiot este cine accepta!
  O baga mereu pe gata cu terorismul si alte vrajeli cand totul se reduce doar la controlul total!
  Daca te impotrivesti sa te supui nu ineseamna ca faci parte din categoria celor ce fraternizeaza cu infractionalitatea, pentru unii inseamna doar " dreptul la viata privata si liniste "...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by