Operatorii de telefonie mobila trebuie sa ofere pana la data de 1 iulie tarife mai mici la roamingul de date si mesaje scrise (SMS-uri), pentru a evita o noua interventie de reglementare din partea Comisiei Europene, a avertizat luni, Viviane Reding, comisarul european pe telecomunicatii, citat de Reuters. Vivian Reding atentioneaza ca tariful unui mesaj text trimis intr-o alta tara nu ar trebui sa fie semnificativ mai mare decat cel trimis in tara de origine si ca operatorii practica tarife foarte diferentiate la roamingul de date.

"Tarifele mai mari la roaming trebuie justificate de catre operatori prin costuri aditionale. Daca nu, acestea trebuie sa dispara", a declarat Viviane Reding.

In privinta mesajelor scrise, Reding a atentionat ca pretul trimiterii unui SMS in strainatate nu ar trebui sa fie considerabil mai mare decat trimiterea acestuia in tara de origine, incluzand aici "costuri marginale foarte mici" pentru folosirea unei retele straine de comunicatii.

In privinta transferurilor de date in roaming, folosite pentru verificarea e-mailului pe telefoanele mobile sau navigarea wireless pe internet de pe laptop, Viviane Reding a precizat ca, autoritatile de reglementare nu ar trebui sa intervina prea mult, deoarece piata este inca la inceput si operatorii testeaza modele de afaceri si planuri de tarifare.

Comisarul european pe telecom a cerut insa o reducere "credibila" a tarifelor, atentionand ca sunt operatori de telefonie mobila care taxeaza cu 7 euro transferul unui megabyte de date, in timp ce altii si-au redus tarifele pana la 0,25 euro.

In vara anului trecut, Uniunea Europeana a adoptat o propunere a comisarului european pe telecomunicatii de a limita tarifele convorbirilor telefonice in roaming in Uniunea Europeana la nivelul unor plafoane maxime.

Regulamentul a intrat in vigoare in data de 30 iunie 2007 si stabileste tariful maxim pentru efectuarea unui apel in roaming in strainatate la 0,49 euro/minut + TVA in primul an de la adoptare, urmand ca in urmatorii doi ani acesta sa scada la 0,46, respectiv 0,43 euro/minut. Pentru apelurile primite, Regulamentul prevede tarife maxime de 0,24 euro/minut in primul an, iar in urmatorii ani de 0,22, respectiv 0,19 euro.

Reglementarea de atunci, insa, nu se referea si la tarifele de roaming la mesajele text si la transferul de date, segmente spre care isi indreapta acum atentia Viviane Reding.

Discursul Comisarului European Viviane Reding, privind reducerea tarifelor la roamingul de date si SMS-uri.