Modificările la sistemul 112, publicate în Monitorul Oficial: Cartele prepay doar cu buletinul, amenzi de 5 ori mai mari pentru alertarea falsă și stocarea datelor de către STS timp de 5 ani

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 4 septembrie 2019, 3:27 Economie | Telecom


Cartele SIM
Foto: http://pngimg.com
Cartelele preplătite nu se vor mai putea vinde decât cu buletinul de la 1 ianuarie 2020, iar cei care dețin deja astfel de cartele și nu vor să-și dea datele personale nu vor mai beneficia de servicii de la 1 septembrie 2020, se arată în Ordonanța de urgență care modifică sistemul 112 și care a fost publicată marți seara în Monitorul Oficial. Datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei, și vor putea fi aplicate chiar de luna viitoare.

Principalele modificări aduse prin Ordonanță de Urgență sistemului 112:


1. Introducerea unei noi tehnologii care permite o localizare mai bună a celor care sună la 112, decât actuala tehnologie 'cell-ID'. Este vorba de tehnologia de localizare Google (ELS-Emergency Location Service) bazată pe funcționalitatea AML - Advanced Mobile Location (AML/ELS).
NOTĂ: Cum funcționează tehnologia AML/ELS:
 • - atunci când este inițiat un apel de urgență, telefoanele mobile inteligente echipate cu funcționalitatea AML/ELS trimit un mesaj de tip SMS către Centrele de preluare a apelurilor de urgență 112 ce conține informații privind localizarea utilizatorului de telefonie mobilă, informații bazate pe date de la sistemele globale de navigație prin satelit (GNSS), WiFi și Cell ID având o acuratețe de 5 – 50 m. De asemenea, verifică nivelul bateriei telefonului, aceasta trebuie să fie de min. 5% înainte de a activa capabilitățile GNSS și WiFi ale terminalului mobil. Soluția nu implică o conexiune de date și nici instalarea vreunei aplicații pe telefon ori altă intervenție din partea utilizatorului telefonului mobil.
 • - transmiterea SMS-urilor cu informația de localizare se va face automat, fără intervenția apelantului, către numărul 114, reglementare introdusă tot prin această Ordonanță de Urgență.
 • - furnizorii de telefonie mobilă au obligația de a suporta atât costurile determinate de transmiterea la numărul 114 a mesajelor tehnice standardizate scurte ce conțin informația de localizare obținută pe baza echipamentului terminal, cât și costurile aferente traficului generat pe o conexiune de date de transmiterea informației de localizare obținută pe baza echipamentului terminal.
 • - în definiția "informației de localizare obținută pe baza echipamentului terminal", Ordonanța include și datele de localizare generate de o aplicație furnizată de administratorul 112, adică de STS, ce conțin latitudinea și longitudinea care caracterizează poziția geografică în care se află telefonul.
 • - Aceasta înseamnă că operatorii mobili vor fi obligați să suporte și costurile generate traficul de date al celor care folosesc Aplicația 112 dezvoltată intern de STS. (această propunere a venit în cadrul dezbaterii publice asupra acestui proiect de OUG din partea lui Andrei Nicoară, responsabil cu protecția datelor personale și fost consilier în Guvern și în Ministerul Comunicațiilor.)

2. Cartelele preplătite nu vor mai putea fi cumpărate de la 1 ianuarie 2020 decât pe baza furnizării datelor personale, respectiv:
 • - în cazul persoanei fizice cu cetățenie română: - datele cu caracter personal prevăzute în actul de identitate, constând în nume, prenume, cod numeric personal, precum și, dacă sunt menționate în actul de identitate, adresa de domiciliu și adresa de reședință
 • - în cazul persoanelor fizice fără cetățenie română: nume, prenume, seria și numărul actului de identificare, ţara emitentă, adresa de reședință, în cazul rezidenților, precum și, dacă sunt menționate în actul de identificare, codul numeric personal sau echivalentul acestuia și data nașterii;
 • - în cazul persoanelor juridice: denumirea, sediul și codul unic de identificare/codul de identificare fiscală, precum şi datele cu caracter personal, prevăzute mai sus, ale reprezentantului legal al persoanei juridice;

Ordonanța introduce o prevedere ca aceleași date de mai sus să fie colectate și transmise către STS și pentru utilizatorii serviciilor de telefonie fixă.

3. Toți operatorii de telefonie mobilă și fixă vor fi obligați să actualizeze și să transmită către STS aceste date până la data de 25 a fiecărei luni.
4. Toate aceste date personale vor fi stocate de către STS pentru o perioadă de 5 ani (amintim că în varianta inițială a OUG această perioada era de 10 ani).
5. Cum se vor colecta și prelucra datele personale:
- cartelele prepay se vor vinde începând cu data de 1 ianuarie 2020, "numai după ce furnizorul acestor servicii a colectat, prin intermediul unui formular în format fizic sau electronic, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare la distanță, datele de identificare" menționate mai sus.
- prelucrarea datelor colectate este permisă până la împlinirea unui termen de 3 luni de la data încetării furnizării serviciului de telefonie mobilă. La împlinirea termenului, datele se șterg sau, după caz, se distrug.
- atunci când datele cu caracter personal ale utilizatorului final al cartelei SIM persoană fizică sau ale reprezentantului legal al utilizatorului final al cartelei SIM - persoană juridică se colectează în format electronic, aceștia transmit furnizorului de servicii de telefonie mobilă și o copie a actului de identitate, respectiv de identificare valid în vederea verificării corectitudinii acestor date. Copia actului de identitate, respectiv de identificare valid se șterge sau, după caz, se distruge de către furnizor la împlinirea unui termen de cel mult 30 de zile de la data colectării.
- în cazul utilizatorilor finali de cartele SIM care, la data de 31 decembrie 2019, beneficiază de servicii de telefonie mobilă preplătite, furnizorul acestor servicii colectează, datele de identificare ale acestora până cel târziu la data de 31 august 2020.
- Începând cu data de 1 septembrie 2020, este interzisă furnizarea serviciilor de telefonie mobilă prin intermediul cartelelor SIM ai căror utilizatori finali nu au pus la dispoziția furnizorului acestor servicii datele de identificare.
6. Amenzi majorate semnificativ pentru alertarea falsă, astfel:
- apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
- alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.

 • Apelarea abuzivă este definită astfel: apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor.
 • Mesajul abuziv este definit astfel: transmiterea repetată de mesaje scurte (SMS) către numărul 113, cu rea intenție, de către o persoană care nu este înregistrată la administratorul SNUAU, sau transmiterea unui mesaj scurt (SMS) către numărul 113 pentru a aduce injurii operatorilor, precum și transmiterea repetată către numărul 114, cu rea intenție, a unor mesaje care nu respectă condițiile cu privire la transmisterea mesajelor cu informația de localizare.
 • Alertarea falsă este definită astfel: utilizarea intenţionată a numărului 112 pentru determinarea alarmării sau intervenţiei agenţiilor specializate de intervenţie în mod nejustificat.
 • Agenţiile specializate de intervenţie sunt aceleași ca și până acum, respectiv: structurile autorităţilor administraţiei publice, care au rolul de intervenţie imediată pentru soluţionarea urgenţelor în domeniul ambulanţei, Serviciilor Mobile de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (S.M.U.R.D.), poliţiei, jandarmeriei, serviciilor publice profesioniste şi voluntare pentru situaţii de urgenţă, inclusiv S.M.U.R.D., contra terorismului, precum şi alte structuri stabilite prin hotărâre a Guvernului.
7. Amenzile pot fi aplicate chiar de luna viitoare

Ordonanța prevede că amenzile pentru transmiterea de mesaje abuzive la numărul 114, pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, precum și dispozițiile referitoare la nerespectarea obligației privind încetarea furnizării serviciilor de telefonie de telefonie către cei care nu își dau datele de identificare în termenele stabilite se pot aplica în termen de 30 de zile începând de marți, 3 septembrie, când Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial.


UPDATE (4 septembrie 2019)
Ministerul Comunicațiilor a postat miercuri un nou document cu minuta dezbaterii publice din 22 august 2019, în care a adăugat și răspunsurile STS, ANCOM și MCSI la propunerile făcute de Andrei Nicoară, fost consilier în Guvern.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5704 vizualizari

 • +11 (23 voturi)    
  e valabil (Miercuri, 4 septembrie 2019, 3:53)

  gopo2016 [utilizator]

  si pt politicieni care foloseau telefoanele pt a face si ei un "un ban cinstit" din coruptie? isi v-or da adresa si numele? sau asta e pt saracimea de rind
  • -3 (17 voturi)    
   da, isi "v-or" da! (Miercuri, 4 septembrie 2019, 9:36)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui gopo2016

   ...
  • +3 (19 voturi)    
   valabil pentru fraieri.. (Miercuri, 4 septembrie 2019, 9:37)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui gopo2016

   scoate cartela din telefon. care este singurul numar pe care il poti apela fara cartela?.. 112.. :)

   vrei sa ai o discutie privata cu un "amic"? baga cartela in telefon, incarca o aplicatie de comunicare criptata si scrii/vorbesti cat vrei. daca nu ai chef de studiat piata, nu trebuie sa cauti prea departe. WhatsApp si Apple Facetime au criptare end-to-end.
   • +11 (13 voturi)    
    In Romania... (Miercuri, 4 septembrie 2019, 9:44)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    ...nu poti apela 112 fara cartela in telefon.
    • +8 (8 voturi)    
     corect (Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:28)

     c.oameni [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     tehnologia permite dar legea romaneasca nu!

     de pe situl APADOR-CH:
     "Din răspunsurile primite de la ANCOM și STS în această privință, aflăm că România se afla, în 2013, printre cele opt state europene care nu permit apeluri la 112 fără cartelă în telefon, în timp ce restul de 19 state UE permit acest lucru. Decizia luată de statul român de a limita apelurile de urgență de pe telefoanele fără cartelă ține de numărul mare al apelurilor „non-urgente”, după cum s-a exprimat neoficial un reprezentant al STS. Oficial ni s-a răspuns doar că așa este prevăzut în art 70 din Ordonanța 111/2011"
 • +2 (4 voturi)    
  minuta incompleta (Miercuri, 4 septembrie 2019, 8:39)

  anick [utilizator]

  D-le Vasilache,

  Ati observat cumva ca minuta publicata include chiar si interventii de doar o propozitie a demnitarilor dar ignora aproximativ 10 min contigue - interventia d-lui gen Balan si a d-nei Lamasanu de la STS de dupa interventia mea ?

  Ati observat cumva ca cele spuse de dl general cu privire la modificarea OUG nu au ajuns si in versiunea din MO ?

  Nu ne spuneti opinia dvs pe aceste aspecte ?

  Multumesc
 • +8 (12 voturi)    
  Numai cu asta nu au facut nimic. (Miercuri, 4 septembrie 2019, 8:50)

  asavreau [utilizator]

  Se dovedeste ca la masuri represive guvernul Dancila se pricepe.Masuri pentru protectia oamenilor si ajutorarea celor aflati in pericol nu stiu sau nu vor sa ia.As vrea sa vad o lege de organizare si functionare a serviciului 112 si reguli/regulamente de actionare.
 • +2 (12 voturi)    
  Foarte bine! (Miercuri, 4 septembrie 2019, 9:29)

  FanelJr [utilizator]

  Ma bucur ca au facut aceasta schimbare.

  Multi politicieni si jigodii vor fi nemultumiti ca nu mai pot vorbi intre ei de jmenuri usor, dar au aflat intre timp ca exista alte mijloace pe smartphoneuri la fel de simple
  • -4 (14 voturi)    
   prepaid (Miercuri, 4 septembrie 2019, 9:58)

   Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui FanelJr

   chestia asta s-a facut in mai toata europa de cel putin 15ani... numai la noi nu s-a vrut, si exact din motivul pe care l-ai identificat.
   • 0 (4 voturi)    
    A fost si la noi cu buletinul (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:07)

    FanelJr [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

    ... dar s-a schimbat prin 2014 parca, suparati ca DNA-ul a intrat in ei
 • +3 (5 voturi)    
  ce inseamna (Miercuri, 4 septembrie 2019, 9:50)

  Mawrkuss [anonim]

  ce inseamna "amenzi de 5 ori mai mari pentru alertarea falsă și stocarea datelor de către STS timp de 5 ani"

  - amenzi mai mari poentru cine?!
  - STS e platit de la buget, deci tot noi platim, nu?

  Pe cand o lege a responsabilitatii angajatului si managerului de la stat?!


  Ne-am bucurati toti ca am primit dobanda la taxa de prima inmatriculare/mediu/etc... dar tot noi ne-am platit-o, pentru ca o serie de alesi iresponsabili s-au incapatinat sa o impuna cu toate ca a fost contestata la fiecare pas...
 • -2 (12 voturi)    
  hmm (Miercuri, 4 septembrie 2019, 9:51)

  dum_i [utilizator]

  Alexandra a murit pentru ca din 2007 pana in 2019 nu au vrut sa faca asta.

  De ce? Pentru ca nenorocitii de corupti sa nu fie deranjati.

  In 2007, alexandra avea 3 ani. Acum e moarta. Omorata de statul rrroman.

  Nu va voi ierta, personal niciodata.
 • -3 (15 voturi)    
  Interes public in acord cu libertati individuale (Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:03)

  animatron [utilizator]

  In societatile noastre din ce in ce mai tehnologizate devine foarte greu de acceptat sa nu poti identifica rapid autorii unor agresiuni, sa nu poti proba anumite comportamente publice infractionale (sau contraventionale).

  Cetatenii au pretentia ca "statul" sa gaseasca imediat faptasii/vinovatii, dar nu par la fel de doritori sa ofere statului instrumentele legislative necesare pentru a pune in aplicare tehnologia de identificare.

  Sunt tari (inclusiv foarte democratice, precum UK) care demult folosesc sisteme generalizate de supraveghere video a locurilor publice si mai nou de "recunoastere faciala".

  Romania inca nu e cangrenata de obsesiile extremiste ale stangii occidentale, vesnic impotriva supravegherii cetatenilor in spatiul public.

  Cetatenii ar trebui sa fie monitorizati permanent in spatiul public, deja ca masura de descurajare a comportamentelor lipsite de civism si apoi ca masura de descoperire rapida a celor care agreseaza, fura, insulta, distrug bunuri, isi bat joc de reguli de convietuire sociala, incalca legea.

  Crearea unor baze de date foarte mari (Romania ar avea aceasta posibilitate datorita numarului de locuitori) este si o cerinta a avansului in privinta "inteligentei artificiale" care sa asiste pe viitor statul in luarea unor decizii rationale si echilibrate.

  Multe state pregatesc deja viitorul, iar unele depun eforturi uriase in domeniu (vezi Israel, China, Rusia, mai nou Franta, UK, Japonia), pentru ca vorba lui Putin (declaratie publica), "cine va stapani inteligenta artificiala va deveni 'stapanul' lumii".

  Romania are tot ce-i trebuie pentru a tine pasul cu avansul tehnologic si vedem cu totii ca tara noastra are o reala nevoie de a-si evalua mai eficient cetatenii atunci cand acestia relationeaza in spatiul public.
  • +4 (6 voturi)    
   Ce aberații ... (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:04)

   Breeze [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   O asemenea logoree rar am întâlnit. Nici un comunicat scris de toate serviciile și schițat de George Orwell nu suna mai aiurea.

   Nu spune nimeni sa nu avem măsuri de prevenire, însă ce ai scris tu e de noaptea minții.
  • +6 (6 voturi)    
   mai intai sa ne gandim la abuzuri (Miercuri, 4 septembrie 2019, 11:07)

   carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   China, de exemplu, este un stat care isi supravegheaza masiv cetateanii. Si nu doar ca sa prinda infractorii. Camererele de pe strada au sisteme de identificare faciala. Politistii au si ei camere mobile de indentificare. Toate numerele de telefon sunt cunoscute de stat.

   Cetatenii din China primesc scoruri in functie de comportmentul politic si social. Esti un sustinator activ al partidului? primesti puncte in plus. Dar daca esti prieten cu un disident, atunci scorul tau se duce in jos. Iar daca scorul tau coboara prea mult, incep sa ti se intample tot felul de chestii.
  • +1 (5 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:28)

   [anonim] i-a raspuns lui animatron

 • +6 (8 voturi)    
  si uite asa statul va afla mai multe despre noi (Miercuri, 4 septembrie 2019, 10:55)

  carmen_i [utilizator]

  Chiar daca nu va asculta telefoanele, daca statul afla toate numerele de telefon va putea face rapid un grafic cu toti cunoscutii tai. Va afla ce prieteni, rude si parteneri de afaceri ai. Pentru binele suprem al cetateanului, evident. Doar nu va inchipuiti ca cei care ne conduc ar avea interese meschine, nu?

  Fireste, daca un politician isi suna prietenii lui mafioti, astfel de probe nu vor fi admise in instanta.
 • +2 (4 voturi)    
  Incepem!!!!! (Miercuri, 4 septembrie 2019, 12:39)

  Mejiko [utilizator]

  Ok, fara sa fim in asentimentul celor ce fac infractiuni ne vom proteja identitatea, o sa accepte aceasta lege doar cei slabi si prosti.

  Declar deschisa o noua afacere incepand cu 1.1.20 - INREGISTRAREA SIMURILOR PE NUMELE ALTORA, la fel ca in cazul celor din provincie care se muta in capitala si isi fac cate 500 mutatie pe cate o adresa!

  Sunt primul client, ofer 500 RON pentru inregistrarea unui sim pe numele unui boschetar cu buletin sau batran sau alcoolic sau unui dependent de pacanele, etc....

  Credeti voi astia din servicii ca doar voi puteti sa va jucati?...Va inselati amarnic!
  • 0 (2 voturi)    
   Amice, (Miercuri, 4 septembrie 2019, 14:36)

   SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui Mejiko

   Poti sa cumperi pana pe 01.01.2020 cate cartele vrei(100000 de ex.) si sa le valorifici cu pret triplu incepand cu 01.01.2020.
   Asta da afacere. Cinstita.
   Te-ai gandit?
   • +1 (3 voturi)    
    Straine, (Miercuri, 4 septembrie 2019, 23:01)

    Jaro [utilizator] i-a raspuns lui SCRAMBLED

    Refuz sa cred ca esti prost sau ca vorbesti neinformat; oare esti unul dintre baietii speciali cu ochii albastrii?!?!
    Stim ca le place sa manipuleze prin dezinformare, avem si noi astia din afara sistemului ceva informatii, nu stiu daca esti sau nu unul dintre ei dar informatia ta conform careia lansezi ideea ca cineva sa cumpere sute sau mii de simuri pana in acea data ca sa faca bani ulterior este o imbecilitate.....
    De la acea data o sa fie o periada de gratie in care utilizatorii vor fi obligati sa se inregistreze iar daca vor refuza, simurile active vor fi blocate devenind niste bucati inutile de cupru plastificat!
    In schimb ideea lui MEJIKO de mai sus este o mega afacere si clar o sa apara lume dispusa sa isi ofere identitatea pentru bani!
    Ca utilizator de prepay clar si eu voi apela la un boschetar, chiar daca nu am nimic de ascuns, dar nu halesc sa fiu obligat sa fac ceva ca asa au hotarat unii pentru a-si implementa sistemul totalitar!
    Daca ati fost atenti nici macar nu s-a anuntat in media prea mult, totul s-a facut in linste pe repede inainte!
    Situatie intr-un fel asemanatoare cu " NOAPTEA CA HOTII ".
    Asta ca sa nu aiba timp lumea sa opuna rezistenta.
    Am o informatie fara dovezi conform careia pe Dna. Dancila Viorica a pus mana un serviciu care acum o dirijeaza, l-au dat pe Dragnea exemplu iar Dna. s-a udat de frica si executa la comanda!!!!!!
    • 0 (0 voturi)    
     Hai domnule ca am glumit, (Joi, 5 septembrie 2019, 16:46)

     SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui Jaro

     Am vrut sa arat ca afacerea propusa de mine e mai buna ca afacerea matale cu boschetarii(si, de fapt sunt de cacat, ambele)
     Hai nu zau, apelezi la boschetari ... te pot banui de imbecilitate, scuze!
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 4 septembrie 2019, 13:58)

  [anonim]

  • -1 (3 voturi)    
   Baietas, (Miercuri, 4 septembrie 2019, 15:57)

   SCRAMBLED [utilizator] i-a raspuns lui

   Cum se face ca IP-ul de unde arunci cu laturi este localizat in zona veceurilor publice din gara Busteni?
   E o intamplare? Nu e.
 • 0 (0 voturi)    
  Momentul adevarului ! (Miercuri, 4 septembrie 2019, 17:19)

  paulbutoi [utilizator]

  Acum o sa vedem in ce relatie e Avocatul Poporului cu statu' paralel …
  Despre care vorbea foarte mult , in urma cu foarte putin timp …


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by